POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.22.

Újabb áldozatok az orosz-ukrán háborúban

Az oroszok üzemanyag-raktárakat és koszolóüzemet támadnak.

Legalább három civil életét vesztette, és többen megsebesültek az ukrán hatóságok szerint az elmúlt 24 órában a kelet- és dél-ukrajnai területeket ért orosz légi és tüzérségi támadásokban.

A Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopolban egy férfi életét vesztette az orosz tüzérségi belövésekben – közölte Szerhij Liszak kormányzó.

Az ugyancsak Dnyipropetrovszk területi Krivij Rihben péntek este egy 60 éves férfi vesztette életét, amikor orosz rakéta csapódott egy ipari létesítménybe – közölte Olekszandr Vilkul polgármester Telegram-bejegyzésében. A férfi 57 éves felesége súlyosan megsebesült egy gránátszilánktól, őt kórházba szállították.

Krivij Rih ipari övezetét az éjszaka folyamán egy második orosz támadás is érte: a becsapódó rakéták és drónok tüzet okoztak, amelyet csak szombat reggelre sikerült eloltani. Emberéletben nem esett kár, de ukrán jelentés szerint a tűz „fontos infrastruktúrát” tett tönkre.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy az orosz erők lerombolták az ukrán hadsereg egyik üzemanyag- és lőszerraktárát a Krivij Rih-i repülőtér szomszédságában.

A kelet-ukrajnai Harkivi és Donyecki területen is többen megsérültek az orosz tüzérségi támadások következtében. Az oroszok ismét lőtték az október közepe óta heves harcok sújtotta Avgyijivkát is. Az ipari várost, amelyben egy nagy kokszolóüzem található, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014. évi kezdete óta ostromolják az Oroszország által támogatott szeparatisták. A helyi közigazgatás adatai szerint Avgyijivkában már csak mintegy 1600-an laknak, míg az Ukrajnai elleni 2022. februári orosz támadás előtt a városnak még több mint 30 ezer lakosa volt.

A dél-ukrajnai Herszoni területen egy civil meghalt és egy másik megsérült az orosz csapatok „tömeges ágyúzásában” – közölte Olekszandr Prokugyin kormányzó szombaton. Az oroszok aknavetőket, tüzérséget, páncélosokat, drónokat és rakéta-sorozatvetőket is bevetettek – írta a kormányzó a Telegramon.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6978-an léptek be Mgyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6015-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztetett: az amerikai kongresszus által elfogadott, Kijev megsegítésére szánt pénzeszközök már majdnem elfogytak – írta a ria.hu nyomán a Mandiner.

„A kongresszus által korábban elfogadott pénzeszközök lassan elfogynak, és szükségünk van a kongresszus intézkedéseire, hogy biztosan reagálhassunk Ukrajna szükségleteire” – mondta a Fehér Ház szóvivője.

Joe Biden amerikai elnök arra kérte a kongresszust, hogy egyezzenek meg egy példátlan, mintegy 105 milliárd dolláros segélycsomagról Izrael és Ukrajna számára.

A képviselőház azonban nem tudja érdemben foglalkozni ezzel, mert még nem választott házelnököt a lemondott Kevin McCarthy helyére. A kérést az alsóház ideiglenes vezetőjének, Patrick McGenery-nek címezték, de ő nem rendelkezik elegendő hatáskörrel.

Biden korábbi, a kongresszushoz intézett kérése, hogy 24 milliárdos támogatást nyújtson Ukrajnának, majdnem leállást okozott, miután a republikánus kongresszusi képviselők nem voltak hajlandók jóváhagyni a Kijevnek szánt forrásokat tartalmazó költségvetést.
Ennek eredményeképpen egy ideiglenes költségvetést fogadtak el, amelyben nem volt pénz Ukrajna számára, Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke pedig elvesztette posztját, mert több republikánus úgy vélte, hogy titkos alkut kötött a Biden-kormányzattal a Kijevnek szánt pénzeszközökről. 

Most az USA nem tud új forrásokat előteremteni Ukrajna számára, és a korábban elfogadott pénzeszközök csak rövid távon lesznek elegendők. 

Az amerikai média szerint az államok által Ukrajnának nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius segély már meghaladta a százmilliárd dollárt.

Több mint 105 milliárd dollár (mintegy 37 ezer milliárd forint) pótlólagos költségvetési forrás jóváhagyására kérte az amerikai törvényhozást Joe Biden többi között Ukrajna és Izrael folytatódó támogatásához.

Az Egyesült Államok elnöke a Kongresszus vezetőinek pénteken írt levélben 61,4 milliárd dollárt kért Ukrajna számára, 14,3 milliárdot pedig Izraelnek. A kérés alapján az amerikai adminisztráció 9,15 milliárd dollár elköltésére kér felhatalmazást humanitárius célokra, többi között Ukrajna számára.

A keretből 7,4 milliárd dollár jutna Tajvan, valamint a indiai és csendes-óceáni térség számára, ezen felül pedig az elnök 13,6 milliárd forrást kér az Egyesült Államok és Mexikó közötti, migrációs válsággal sújtott határ védelmére.

Az elnök csütörtökön fehér házi dolgozószobájából tartott rendkívüli beszédében azt mondta, hogy gyors intézkedést kér a Kongresszustól.

A törvényhozás alsóházának, a Képviselőháznak jelenleg nincs elnöke, miután két héttel ezelőtt leváltották Kevin McCarthy republikánus vezetőt, akinek helyére több szavazási fordulón sem tudtak utódot választani a képviselők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videóbeszédében bejelentette a védelmi minisztérium reformját.

Az államfő a Rusztem Umerov védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után számolt be a tervezett reformokról, köztük nagyobb digitalizációról, jobb csapatellátásról és a bürokrácia csökkentéséről.

Mint elmondta, a változások lehetővé tennék, hogy a parancsnokok a papírmunka helyett a harcokkal foglalkozzanak.

Umerov elődjét,

Olekszij Reznyikovot szeptemberben a tárcát érintő korrupciós vádak miatt mozdították el tisztségéből, majd hat helyettesét is felmentették.

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint az ország déli részén, Mikolajiv és Herszon megyében folyó harcokban legalább két ember meghalt és négy megsebesült. Mikolajiv térségében egy orosz rakétatámadás miatt vesztette életét két ember és sebesült meg egy harmadik, a szomszédos Herszon megyében pedig Olekszandr Prokugyin katonai kormányzó közlése szerint három ember megsebesült tüzérségi és légicsapásokban.

A kijevi katonai parancsnokság csütörtökön arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán az ország keleti, déli és északi részét érték légicsapások.

Az ukrán légierő közlése szerint az orosz erők ballisztikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel, valamint drónokkal támadtak ipari, infrastrukturális, polgári és katonai célpontokat. Az ukrán erők három drónt és egy manőverező robotrepülőgépet megsemmisítettek.

Ukrajnában felmentettek hétfőn hat miniszterhelyettest a védelmi tárcánál, miután a hónap elején új vezetőt neveztek ki a minisztérium élére Rusztem Umerov személyében.

Az elmozdított vezetők között van Hanna Maljar is, aki rendszeresen adott tájékoztatást az Oroszország elleni háború fejleményeiről.

Az ukrán államfő azután menesztette Umerov elődjét, Olekszij Reznyikovot, hogy a tárcával kapcsolatosan korrupciós vádak láttak napvilágot, mindenekelőtt a beszerzésekkel összefüggésben. Reznyikov több milliárd dollár nyugati katonai segítség biztosításában működött közre az Oroszország indította háború tavaly februári kezdete óta, de őt magát nem vádolták korrupcióval.

Rusztem Umerov kinevezése után közölte: elsődleges feladatainak tekinti, hogy a tárcát a védelmi erők közötti fő koordinációs intézménnyé tegye, jobban megbecsülje a katonákat, fejlessze az ukrán hadiipart, és harcoljon a korrupció ellen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre

POLITIK

Így támadnak a migránsok a magyar rendőrautókra

POLITIK

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?