Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.16.

Több százezer izraeli katona a Gázai-övezetnél

Mikor indulnak meg?

300 ezer katonát vezényeltek Dél-Izraelbe, hogy összehangolt szárazföldi, vízi és légicsapást mérjenek a Hamászra. Benjamin Netanjahu miniszterelnök átfogó, vagy ahogy fogalmazott, "mindent elsöprő" támadásra készül.

A felderítő hadműveletek péntek óta tartanak, de az izraeli túszok sorsa, a gázai civilek evakuálása és a kedvezőtlen időjárás is közrejátszhat abban, hogy a hadművelet még nem indult el.

„Az itteni harcosok a légierővel, a hírszerzéssel és a haditengerészettel együtt felszámolják a Hamász szervezetet. El fogjuk érni az összes terrorista infrastruktúrát, elérjük az összes alagutat, elérjük a Hamász összes alkalmazottját. Amíg nem iktatjuk ki őket, addig nem hajtottuk végre a küldetésünket. Olyan háború lesz, amely örökre megváltoztatja a helyzetet” – mondta az izraeli védelmi miniszter, miután meglátogatta a Gáza határán felsorakozott izraeli katonákat.

Gáza bombázása napok óta tart. A találatok eddig több Hamász vezetővel végeztek.

Az elmúlt éjszakai légicsapásokban meghalt a kibucok ellen bevetett terroralakulat vezére, és több más magasrangú fegyveres. Az izraeli rakéták eltalálták a terrorszervezet főhadiszállását, rakétakilövő helyeket és megfigyelőállásokat is. Az eddigi támadásokban eddig összesen több mint 2300 gázai halt meg, köztük sok civil. Vasárnap az egyik gázai menekülttábort is találat érte.

Az izraeli hadsereg közben újabb felszólítást küldött a Gáza városában élő palesztinoknak, hogy távozzanak.

Mostanáig több mint négyszázezren döntöttek úgy, hogy az övezet déli területein keresnek menedéket, abban a reményben, hogy akár Egyiptomba is eljuthatnak. Ám Kairó éjjel közölte: a Rafahi határátkelő az izraeli hadsereg bombázásai miatt használhatatlan. Még humanitárius segélyeket sem tudnak átvinni rajta.

Szombaton Izrael megkezdte a libanoni határ mentén húzódó települések kiürítését, és négy kilométer szélességben egy ütközőzóna kialakítását, miután a környékre több rakétát lőttek ki Libanon területéről, és 24 órán belül kétszer is megpróbáltak áttörni az izraeli oldalra a Hezbollah fegyveresei. A legutóbbi összecsapásban egy izraeli katona meghalt, ketten megsebesültek.

Tel Avivban szombat este is szóltak a légvédelmi szirénák, az emberek sietve kerestek menedéket a palesztin területről kilőtt rakétákat zápora elől.

A becsapódások következtében több mint kétszázan sebesültek meg. Askelónban egy lakóházat is találat ért.

Péntek óta tartanak az izraeli hadsereg felderítő hadműveletei palesztin területen. Hivatalosan ugyan még nem jelentették be Gáza lerohanásának kezdetét, de egy hete folyamatosak az izraeli csapatmozgások az egész országban. Izraelben a héten háromszázhatvanezer tartalékost mozgósítottak, többségüket Dél-Izraelbe, a gázai határhoz vezényelték.

Készen álltok? – tette fel a kérdést a Gáza közelében állomásozó katonáknak az izraeli kormányfő. Benjamin Netanjahu dél-izraeli látogatása egy újabb, biztos jele annak, hogy hamarosan megindulhat az offenzíva Gáza-város ellen – figyelmeztetett a közmédia Jeruzsálemi tudósítója.

„Várható, hogy több tízezres csapattal fog bevonulni az izraeli hadsereg, a levegőből, tengerről, és légierő segítségével megpróbálják fölszámolni, sőt, föl fogják számolni céljaik szerint a Hamász teljes vezetését, hogy soha többé ne fenyegethessék az izraeli civileket” – fogalmazott Shiri Zsuzsa. 

Sajtóhírek szerint

Gázaváros lerohanását eredetileg a hétvégére tervezték, de a kedvezőtlen időjárás miatt várhatóan holnapra halasztják. Az esős, felhős időben ugyanis nehezebb légi támogatást biztosítani a városi harcra készülő szárazföldi erőknek.

Az izraeli hadsereg közben újabb felszólítást küldött a Gázavárosban élő palesztinoknak, hogy hagyják el a várost. Mostanáig több mint négyszázezren döntöttek úgy, hogy az övezet déli területein keresnek menedéket, abban a reményben, hogy akár Egyiptomba is eljuthatnak. Ám Kairó az éjjel közölte: a Rafahi határátkelő az izraeli hadsereg bombázásai miatt használhatatlanná vált. Arra is alkalmatlan, hogy azon keresztül humanitárius segélyeket juttassanak el a palesztin civileknek.

Az izraeli kormány által önvédelmi háborúnak nevezett offenzívát előkészítő rakéta- és bombatámadásokban több mint 2300 palesztin halt meg, és csaknem tízezren megsebesültek.

Szombaton megkezdték a libanoni határ mentén húzódó izraeli települések kiürítését, miután a környékre több rakétát lőttek ki Libanon területéről, és 24 órán belül kétszer is megpróbáltak áttörni az izraeli oldalra a Hamász fegyveresei. A legújabb összecsapásban egy izraeli katona meghalt, ketten megsebesültek.

A szóvivő bejelentette, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a Gázai övezetbe hurcoltak érdekében. „Ez a legfontosabb számunkra” -mondta, és azt is közölte, hogy eddig 155 túsz családját értesítették, és mellettük 289 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.

A Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 000 lakost evakuáltak délre

– mondta Hagari az övezet északi részének kitelepítésével kapcsolatban. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogy minél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban.

Az izraeli hírszerzés szerint az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek a múlt szombati Izrael elleni terrortámadás után.

Rakétatámadást intézett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, izraeli egészségügyi források szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet, továbbá közétett néhány videofelvételt a milícia előző napi támadásáról, melyet a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő, izraeli irányítás alatt álló Sebaa-farmok „katonai objektumai” ellen követett el.

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is. Emellett felszólította a civileket, ne menjenek a határ négy kilométeres közelébe, az ott lévő települések lakóit pedig arra kérte, maradjanak óvóhelyeiken.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek