Létrehozva: 2023.10.01.

Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

Az európai kérdésekről egyezik a véleményük.

A szlovák választáson győztes Robert Fico mindvégig hangsúlyozta, hogy ő Orbán Viktor szövetségesének tekinti magát. Olyan ember nyert a szlovák választáson, aki ugyanazt a politikát képviseli és ugyanazt gondolja, mint Orbán Viktor:

·         a bevándorlás

·         Ukrajna és a háború

·         és a gender témában is.

Fico is többször a béke fontosságát hangsúlyozta. Ezzel  végső soron a V4 szövetség erősödik, a magyarok, a lengyelek mellett egy erősebb szlovák kormányzás és érdekérvényesítés jöhet Brüsszellel és a globalistákkal szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök szívélyes üzenetben gratulált Robert Ficónak, az Irány (Smer-SD) párt elnökének a szlovákiai előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez az X közösségi platformon közzétett bejegyzésben vasárnap délelőtt.

„Találják ki, hogy ki tért vissza? Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott fölényes győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várjuk a folytatást!”

– írta a bejegyzésben Orbán Viktor.

Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A vasárnap kora reggeli adatok szerint a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint

összesen hét párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletére érkezik Vallettában 2017. február 3-án. (MTI/EPA/Domenic Aquilina)

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.
Robert Fico pártja, a Smer (Irány) a voksok 23,6 százalékát megszerezve nyerte az előrehozott parlamenti választást Szlovákiában.

A szlovákiai és a lengyelországi választások azért fontosak, hogy olyan kormányok alakulnak-e, amelyek a szuverén, nemzetállami hozzáállást akarják képviselni – mondta Robert Fico, a szlovák Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A volt szlovák miniszterelnök az interjúban kijelentette: egy véleményen van Orbán Viktor magyar kormányfővel abban, hogy a két országnak nem szabadna jelentéktelen tényezővé válnia az európai térképen.

„Mi itt Szlovákiában respektáljuk, hogy az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem fogjuk érvényesíteni a nemzetállami érdekeinket vagy nem leszünk büszkék és magabiztosak ”– fogalmazott.

Hozzátette: nem fogják elfogadni, hogy bármelyik országot megbüntessék azért, mert kiáll saját nemzeti érdekei mellett.

Azt mondta, „tágra nyílt szemekkel és hitetlenkedve” figyeli azokat a javaslatokat, hogy például azért, mert Magyarországon olyan demokratikus intézkedéseket hoznak, amelyeket a választások előtti kampány során megígértek a választóknak, meg kell vonni Magyarországtól az európai uniós alapokat, korlátozni kellene a szavazati jogát vagy meg kell vonni tőle az uniós elnökséghez való jogot.

Szerinte a szlovákiai választáson az emberek két út közül választhatnak. „Az egyik egy tákolmány”, amely az elmúlt kormánykoalíció maradékából és egy új politikai pártból, a Progresszív Szlovákiából jöhet létre külföldi nonprofit szervezetek által. Ezt egy tisztán Brüsszel-párti, migránspárti és az európai politikát képviselő erőnek nevezte, amelynek a nemzeti politizáláshoz semmi köze nincs.

A másik az, hogy a Smer-szociáldemokrácia alakít kormányt, amely egy szuverén, politikailag a nemzetállami érdeket védő variáció – jelentette ki.

Robert Fico szeretné, ha a parlamenti választások után újraéledne az együttműködés a V4-ek között. Ezt szerinte szándékosan verték szét, mert a nyugati világ nagy országai nem akarják, hogy négy ország együttműködjön és megvalósítsák elképzeléseiket.

Korábban a V4-ek mindig összehívták a kormányfőket például az európai uniós tanácskozások előtt és megállapodtak a közös fellépésben. „Nem egy alkalommal kellett bekopognia a francia elnöknek vagy a német kancellár asszonynak, hogy egyeztessen velünk”– idézte fel.

Arról is beszélt: hisz abban, hogy az a sok energia, amit Orbán Viktorral közösen „beleraktak” a jó szlovák-magyar, magyar-szlovák viszonyba, megtérül a jövőben.

Úgy fogalmazott: azon is együtt kell majd dolgozniuk, hogy jól éljenek a szlovákiai magyarok. Ezt a témát szívesen folytatná, hogy a regionális különbségek, amelyek Szlovákiában még mindig nagyon nagyok, a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek – jelezte.

Közép-Európa válaszút előtt áll: vagy olyan utat választ, amely a hajbókolásról, a fejet hajtásról szól Brüsszel és Washington előtt, vagy megy egy büszke és önálló úton – hangsúlyozta.

Meg fogjuk becsülni az EU-tagságunkat, de ez nem azt jelenti, hogy egyetértünk mindenféle „hülyeséggel”, ami onnan jön”– mutatott rá.

Robert Fico szerint a közép-európai együttműködés alapjának a V4-nek kell lennie. „Annak ellenére, hogy van közöttünk nyelvi korlát, a legtöbb dologban megértjük egymást” – mondta, azt javasolva, hogy tegyék félre mindazt, ami elválaszt, szerinte a saját, független politikának minden nap terítéken kellene lennie a négy ország miniszterelnökénél.

A migrációs helyzetről szólva a Smer-SD elnöke kijelentette: a Zuzana Caputová elnök által felállított Ódor-kormány nem csinál semmit a szlovák-magyar határon és hagyja, hogy minden illegális migráns, akinek sikerül átjutnia a Magyarországon, a schengeni határra állított kerítésen, szabadon mozoghasson az országban.

Megjegyezte: teljesen nyitva hagyják a zöldhatárt, így ha a lengyel szigorítás megvalósul a határokon, és megteszik ezt a csehek és a németek is, Szlovákiában ragadhat néhány ezer illegális migráns, akikről semmit nem tudnak. Ráadásul kiderült, hogy néhányan közülük összeköttetésben állnak terrorista szervezetekkel.

Robert Fico hangsúlyozta: ugyanazon a véleményen vannak, mint a magyar miniszterelnök.

„Függetlenek vagyunk és mi akarunk dönteni arról, hogy ki lehet vagy ki nem lehet a mi országainkban, ki léphet szabadon az országunk területére és ki nem léphet” – emelte ki.

Elutasította azokat az uniós próbálkozásokat, amelyek arról szólnak, hogy vagy kötelezően befogadják a migránsok egy csoportját, vagy mindegyik helyett 20 ezer eurós büntetést kell fizetni.

Reményei szerint választási sikerük esetén Lengyelországgal és Magyarországgal legalább három olyan ország lesz a V4-ben, amely az illegális migrációval szemben úgy áll, ahogy kell:

józan ésszel és néha akár erővel is.

Arra is kitért, hogy a béke pártján állnak, és szerinte is minél gyorsabban be kell fejezni az ukrajnai háborút. Ha az EU-nak elég pénze van, hogy támogassa az ukrajnai öldöklést egy olyan érdekért, ami sehová nem vezet, muszáj, hogy legyen forrás a külső schengeni határok védelmére is – fogalmazott.

Szlovákia is azt javasolja, hogy menjenek oda, ahol a migrációs válság keletkezett. Lehet, hogy szükségük van infrastruktúrára, iskolákra, kórházakra – folytatta –, hát segítsünk nekik, de nem nézhetjük tétlenül azt, ahogy a NGO-k a Földközi-tengeren keresztül szállítják ide az illegális migránsokat, és azt sem, ahogyan „megtorpedózzák” azokat a független országokat, amelyek védekeznek az illegális migrációval szemben.

Ezért Robert Fico bízik abban, hogy az Európai Unió elég gazdag és erős ahhoz, hogy ezzel szemben védekezni tudjon. Ehhez azonban nem szabadna, hogy a „Soros-klánnak” akkora befolyása legyen az európai politikára, „amekkora sajnos van” – mondta.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért alázták meg durván Palvin Barbara férjét, Dylan Sprouse-t

borsonline.hu

Óriási a botrány: rendőri intézkedés közben hunyt el egy ember Pest vármegyében

vg.hu

Ismert személy testvére lehet a letartóztatott számlagyáros ügyvéd

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? Ünnepi fogások az első adventi gyertyagyújtás mellé

origo.hu

A fürdőkádban fotózták Palvin Barbarát - képek

travelo.hu

Mától a hétvégéig csillogó ünnepi HÉV közlekedik a főváros H5-ös vonalán

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Németországban tartózkodó magyarok legyenek óvatosak

POLITIK

A vállalkozások sikere Magyarország sikere

POLITIK

Munkácsról is kerültek fegyverek a Hamászhoz?

POLITIK

Zelenszkij az oroszok kivonulását követeli