POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.23.

Sokkal több túsza van a Hamasznak, mint gondolták

A pillanatnyi szám szerint 222 embert tartanak fogva.

A hadsereg szerint páncélozott és gyalogsági egységek felderítő hadműveleteket végeztek a Hamász állásairól, és az elrabolt túszok hollétéről. Azt is közölték, hogy valójában nem 212, hanem legalább 222 túszt tart fogva a palesztin terrorszervezet.

Robbanások rázták meg Gáza déli részét hétfőn reggel is. Izrael egyre intenzívebben támadja a Hamász állásait. Az elmúlt 24 órában több mint 320 célpontot, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek által használt alagutakat és irányítóközpontokat semmisített meg az izraeli légierő.

A Védelmi Erők szerint az éjszaka folyamán a páncélozott és a gyalogsági egységek korlátozott behatolást hajtottak végre a Gázai övezetbe.

A bevetések célja, azoknak a terroristacsoportoknak a likvidálása, amelyek már a háború következő szakaszára készülnek. Illetve, hogy minél több információt szerezzünk a fogvatartott túszokról” – mondta az izraeli szóvivő, aki közölte:

a Hamász a korábban közölt 212 helyett legalább 222 embert hurcolt el.

A Hamász fegyveres szárnya ugyanakkor azt közölte, hogy harcosaik összecsaptak az izraeli katonákkal, amikor azok behatoltak a Gázai övezetbe Kan Junisztól keletre. Állításuk szerint két izraeli buldózert és egy tankot is megsemmisítettek, és kivonulásra kényszerítették az izraeli katonákat. Izrael ezt nem kommentálta, de azt megerősítette, hogy a rajtaütés során egy izraeli katona meghalt.

A palesztin hatóság kormányfője arra figyelmeztettet: súlyos következményei lennének egy Gáza elleni szárazföldi inváziónak.

„Ez a bűncselekmények folytatását, az erőszakos kitelepítést, a gyilkolást és a bosszú nevében elkövetett öldöklést jelentené ”

– mondta a palesztin hatóság kormányfője.

Vasárnap 20 teherautóból álló segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe: orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra.

A rafahi határátkelőt szombaton nyitották meg először, akkor 20 teherautónyi humanitárius segély jutott be Gázába. Szakértők szerint mindez csepp a tengerben, a térségben ugyanis katasztrofális állapotok vannak. Egyre feszültebb a helyzet Izrael libanoni határán is, ahol hétfőn délután robbanások rázták meg a környéket.

Az izraeli hadsereg emellett éjszaka meghiúsította, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétával mérjen csapást a zsidó állam egyik településére.

Az izraeli hatóságok közben folytatják a határmenti települések evakuálását.

A védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy 28 faluból költöztetik ki az embereket, akiket államilag finanszírozott ideiglenes szállásokon helyeznek el. Szombaton azonban bejelentették, hogy újabb 14 települést vesznek fel erre a listára.

Izrael az ország déli részén az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai, északon pedig a síita Hezbollah milícia libanoni katonai célpontjait lőtte vasárnap és hétfőre virradóan – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A Gázai övezet határvidékén az izraeli egységek a harcok következő szakaszára készülnek. Eközben vasárnap egy, a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütésben páncéltörő rakétával az iszlamisták megölték az izraeli hadsereg egyik katonáját. A rajtaütés célja az elrabolt és eltűnt személyekkel kapcsolatos információk gyűjtése volt. Izraelben vasárnap letartóztattak egy terroristát, aki részt vett az október 7-i mészárlásban és azóta bujkált.

A gázai Al-Aksza Kórház igazgatója azt közölte, hogy az övezet harminc kórháza közül legalább hétnek le kellett állnia áram-, víz- és orvosi berendezések hiánya miatt.

Vasárnap este újabb tizennégy teherautó szállított humanitárius felszerelést gázába, de üzemanyagot nem vittek. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint „Izrael nem nyújt humanitárius segélyt Gázának, és megakadályozza, hogy másoktól felügyelet nélkül szállítsanak utánpótlást”, ugyanakkor a Joe Biden amerikai elnökkel született megállapodás értelmében engedélyezik segélyek érkezését Egyiptom irányából.

Az Al Jazeera pánarab hírtelevízió mintegy harminc halottról számolt be a dzsabáliai katonai célpontok elleni támadásban, amelyet az izraeli légierő néhány órával a humanitárius segélyszállító teherautók érkezése után hajtott végre.

A szaúd-arábiai Al-Arabija csatorna szerint az izraeli hadsereg huszonöt gázai kórház evakuálását kérte. A palesztinoktól származó értesülések szerint az izraeli erők három kórház környékét lőtték a Gázai övezetben.

Éjszaka a libanoni határon is voltak katonai műveletek, Izrael egyebek mellett meghiúsította, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétával mérjen csapást a határ melletti Slomi falura.

Előzőleg az északi határon egy másik támadásra készülő osztagot is megtámadtak. Egy napon belül összesen nyolc rakétakilövő csoportot, valamint egy katonai posztot, és egy Hezbollah megfigyelőállomást számolt fel Izrael. Egy magas rangú izraeli tisztviselő kijelentette a CNN-nek: nem lesz tűzszünet annak ellenére sem, hogy megkezdődtek a tárgyalások a több mint kétszáz, október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz kiszabadításáról.

Tévedésből lőtt egy egyiptomi határőrségi állásra a két ország határán egy izraeli harckocsi – közölte vasárnap az izraeli hadsereg.

Az eset Kerem Salom térségében történt. A hadsereg közleményben sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt. Vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az egyiptomi hadsereg szóvivője közölte, hogy a csapás következtében a határőrség tagjai közül néhányan könnyebben megsebesültek.

Kerem Salom teherforgalmi határátkelő, az Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet közötti háromszögű határövezetben fekszik, az Egyiptom és a Gázai övezet közötti Rafah átkelőtől délre, amelyen át szombat óta érkeznek segélyszállítmányok a támadása óta „totális blokád” alá helyezett palesztin terület lakóinak.

Az izraeli hadsereg a politikai döntéshozók parancsára vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő hétfőn.

Elmondta, az izraeli hadsereg készen áll a harcra, a várakozás idején növeli harci készültségi szintjét, és elkészültek a haditervek a politikusok meghatározta célok megvalósítására.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének hétfői jelentése szerint mintegy ezer fogoly és halott palesztin terrorista került Izraelbe az október 7-i iszlamista terrortámadás óta.

Hozzátette,

a háború tizenhetedik napján az izraeli hadsereg az iszlamista szervezetek több száz katonai célpontját támadta, miközben a Gázai övezetből is újabb hullámokban rakétákat indítottak az izraeli települések felé.

Hétfőn három hezbollahos osztagot számoltak fel, és lelőttek több a Gázai övezetből, illetve Libanon felől, a Földközi–tenger partvidéke felől behatoló drónt – jelentette Hagari. A háború kezdete óta a libanoni síita Hezbollah milíciájának összesen húsz, Izrael ellen harcoló csoportját számolta fel az izraeli hadsereg.

A hadsereg, szóvivője által, arra kérte az izraelieket, hogy a polgári védelem helyi utasításainak megfelelően térjenek vissza – a lehetőségekhez mérten – hétköznapi életükhöz.

A háború kitörése óta az izraeli hadsereg háromszáznyolc katonájának elestéről értesítették a hozzátartozókat, és kétszázhuszonkét családdal tudatták, hogy szerettüket a Gázai övezetbe hurcolták október 7-én, sok közülük külföldi vagy kettős állampolgár.

Az izraeli rendőrség, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a hadsereg közlése szerint megkezdték az október 7-i események kivizsgálását,

amelyek során terroristák behatoltak a hadsereg laktanyáiba és bázisaira, gyilkoltak, raboltak, emberiesség elleni és háborús bűnöket követtek el.

Az ENSZ közlése szerint hétfőn húsz segélyszállító teherautó vitte be rakományát a Gázai övezetbe, miután az izraeli hadsereg átvizsgálta azokat, és nem találtak bennük fegyvert. A katonai szóvivő közölte, hogy a szállítmányt az övezet déli részébe menekült civilekhez juttatják el.

origo.hu

Estére megint megjön a vihar és a jég

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

borsonline.hu

„Ezzel átléptetek egy határt!” – megfagyott a levegő a forgatáson, durván egymásnak estek a TV2 sztárjai

hirtv.hu

Nukleáris fegyvereket is bevethet Oroszország + videó

life.hu

Veszélyes halat fogtak Horvátország partjainál: a bőrében is méreg van

magyarnemzet.hu

Válaszolt a Sándor-palota: Sulyok Tamásnak nincs takargatnivalója

ripost.hu

A kedd esti ítéletidő csak a kezdet volt, nem árt, ha felkészülsz a legrosszabbra

mindmegette.hu

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

ripost.hu

Szinte napra pontosan egy év után megismétlődött Suhajda Szilárd tragédiája

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A nők sorkatonaságát is be akarják vezetni Németországban

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?