Létrehozva: 2023.10.02.

Robert Fico pártját ma megbízzák kormányalakítással

Ez Szijjártó Péter véleménye.

A szlovák köztársasági elnök a Facebookon közzétett bejegyzésében elmondta:

Ma arra a változásra ébredtünk, amelyet az előre hozott parlamenti választás hozott. Szabad és demokratikus volt, és valós képet alkotott társadalmunkról. Függetlenül attól, hogy egyesek örülnek az eredménynek, mások pedig szomorúak, lettek győzteseink és veszteseink, ez a kép Szlovákiáról

– írta a bejegyzésben az államfő.

Zuzana Caputová hozzátette, a magas részvételi arány azt mutatja, hogy a lakosság korántsem közömbös az ország jövője iránt, és a választás után is folytatja erőfeszítéseit a tisztességes, demokratikus és jól kormányzott társadalom megteremtése érdekében.

A választás előtti kampány, amely mostanra szerencsére véget ért, sebeket ejtett közösségünk légkörében, az emberek közötti kapcsolatokban, valamint a politikába és a demokráciába vetett általános bizalomban. Úgy gondolom, hogy a politikai pártok, amelyek a választáson elnyerték a nép bizalmát, tisztában vannak a felelősségükkel, és megpróbálják majd ezeket a sebeket gyógyítani

– folytatta az államfő.

Caputová kiemelte, a legfőbb felelősség a jövőbeli fejleményekért a választás győzteseit terheli, mivel ők keltették a legnagyobb elvárásokat a közvéleményben, ezért fontos, hogy mindezeket teljesítsék Szlovákia polgárai számára.

Alkotmányos hagyományaink szellemében  a választás győztesére bízom a kormányalakítást, és készen állok tájékoztatni a pártok vezetőit is az eljárásról

 – zárta gondolatait a köztársasági elnök.

Szijjártó Péter: Az emberek egyértelmű döntést hoztak Szlovákiában

A miniszter Facebook-bejegyzésében kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák–magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek.

Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait, mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása, a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye

– hangsúlyozta a külügyminiszter.

Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére

– tette hozzá.

Blahoľeláme a prajeme veµa úspechov! (Gratulálunk és sok sikert!)

– írta Szijjártó Péter.

A szlovákiai választásokat csaknem százszázalékos feldolgozottság mellett Robert Fico pártja, az Smer–SD nyerte meg a megszerzett voksok 23,6 százalékával. A Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A Hír TV Papp Sándor publicistát kérdezte a választási eredmények kapcsán, akinek meglátása szerint a Szövetség nagyon elhibázott kampányt folytatott, „aszfaltot és betont” ígért a választóknak, utakat, amelynek megvalósítása az önkormányzatok dolga, nem pedig a nagypolitikáé.

Kiemelte,

kardinális témákban, mint a genderterror, a migránskérdés és az ukrajnai fegyverszállítások ügye, a Szövetség nem nyilvánult meg.

Mint ismert, Fico szembement az ukrán elnökkel, Zelenszkijjel, hiszen kijelentette, Pozsony nem fog több fegyvert szállítani Ukrajnának. Erre reagálva Papp Sándor elmondta,

Szlovákiában Orbán Viktor magyar miniszterelnök népszerűsége több mint 80 százalékos, vagyis a szlovákok azonosulnak az orbáni politikával, ezért is választották Ficót, ezért is nyert magasan Fico pártja, mert látják a V4-es együttműködés lehetőségét, látják azt, hogy közösen kell összefogni Brüsszellel vagy Washingtonnal szemben, a Szövetség pedig ezekben a témákban harmatgyenge volt.

Orbán Viktor miniszterelnök a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után, ma reggel a Twitter-oldalán üzent Robert Ficónak. Azt írta: 

Nicsak, ki tért vissza! Gratulálok Robert Ficónak a vitathatatlan győzelméhez a szlovák parlamenti választásokon. Mindig jó egy patriótával együtt dolgozni. Alig várom!

Egyre több politikus gratulál Robert Ficónak

A gratulálók egyike volt Andrej Babis volt cseh miniszterelnök és az ANO ellenzéki párt vezetője. A politikus gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott győzelméhez. Fico pártja, az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SD) a szavazatok 23 százalékának megszerzésével került ki a választásból, jóval megelőzve a második helyezett Progresszív Szlovákia pártot, amely a szavazatok mintegy 17 százalékát szerezte meg.

Babis gratulált a Peter Pellegrini vezette Hlas – Szociáldemokrácia párt teljesítményéhez is, amely a szavazatok mintegy 15 százalékával a harmadik helyet foglalta el a tabellán. 

Azt kívánom egész Szlovákiának, hogy olyan kormánya legyen, amely az emberek jobb életéért fog dolgozni, és kitartóan védi minden szlovák állampolgár érdekeit Európában

– írta Babis a közösségi oldalán.

A volt cseh miniszterelnök ugyanakkor tartózkodott attól, hogy kommentálja a Michal Simecka vezette Progresszív Szlovákia teljesítményét, amely a választáson a második helyen végzett. A választások előtt ugyanakkor a közösségi médiában aggodalmát fejezte ki a Progresszív Szlovákiával kapcsolatban.

Szlovákiához nemcsak mély történelmi kötelékek és közelség, hanem minden szinten baráti kapcsolatok is fűznek bennünket. Követtem a szlovákiai választások eredményét, és kívánom a szlovákoknak, hogy a választások utáni tárgyalások egy jó kormány megalakulásához vezessenek. Hiszem, hogy kormányzati szinten továbbra is szorosan együtt fogunk működni

– írta Petr Fiala jelenlegi cseh miniszterelnök a választási eredményekre adott válaszában.

A cseh politikusok mellett Bulgária egyik legnagyobb pártjának, a Bolgár Szocialista párt elnökének a gratulációját is bezsebelte Fico.  

Régi barátom és támogatóm, Fico megnyerte a szlovákiai választásokat. Gratulálok, Robert. Nemet az ukrajnai háborúra! Nem a genderideológiára és az isztambuli egyezményre! Amikor hat évvel ezelőtt találkoztunk, kezet fogtunk, hogy harcoljunk az EU migránspolitikája és a férfi és a nő melletti harmadik nem bevezetése ellen. Akkoriban európai pártcsaládunk, az Európai Szocialisták Pártja,  fekete bárányának nevezett bennünket. De ez nem állított meg minket. Bár későn, bár nehezen, de nézeteink kezdenek felülkerekedni. Szlovákia meglátta a fényt, és szembeszállt a neoliberalizmussal. Reméljük, hogy hamarosan Bulgária is így tesz

– tette hozzá Ninova, a Facebookon közzétett üzenetében.


Szlovákia köztársasági elnöke is gratulált Robert Ficónak az elnök asszony, Zuzana Caputova szóvivője által közölt állásfoglalás szerint. Caputova szerint a választások győztese viseli a legnagyobb felelősséget a további fejlődésért, mivel a lakosság körében ő keltette a legnagyobb elvárásokat.

Köszönöm minden polgárnak, aki részt vett a választásokon. Tiszteletben tartom a választás eredményét, mint a választók által kifejezett bizalom megnyilvánulását, és gratulálok a győztes Smer–SD pártnak. Gratulációm a többi politikai párté is, amelyek a parlamentben képviseltetik magukat

– tette hozzá az államfő.

Azonban egyesek nem örültek annyira Robert Fico győzelmének. A Reuters hírügynökség számos, baloldali mainstream laphoz hasonlóan a választási eredmények megérkezése után azonnal megkezdte a Robert Fico elleni támadást. A lap szerint Fico a Nyugat-ellenes és oroszbarát érzelmekre apellálva nyerte meg a szombati szlovákiai parlamenti választásokat. Negyedik alkalommal kerül az ország élére, miután ismét politikai fogaskerekeket váltott.

A Reuters mellett a CNN is rendkívül fontosnak tartotta kiemelni, hogy Robert Fico oroszpárti, és leállítaná az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A lap szerint Fico megválasztása kihívás elé állítja a NATO és az EU Ukrajnával kapcsolatos egységét.

A Deutsche Welle médium is fontosnak tartotta kiemelni, hogy Fico leállítaná az Ukrajnának nyújtott segélyeket, ezzel pedig kiérdemelte a laptól az EU- és NATO-kritikus jelzőt. 

Az AP hírügynökség pedig egy egészen odáig ment, hogy miközben már a legnagyobb baloldali sajtóorgánumok is elismerték Robert Fico vitathatatlan győzelmét, még arról írtak, hogy a politikus egyelőre győzelemre áll, illetve győzhet a választáson.

A szlovák lapok mindeközben eltérő véleményt fogalmaztak meg Fico visszatéréséről. Egyesek a szlovák politikában bekövetkezett változást és a bársonyos forradalomhoz kapcsolódó liberális eszméktől való eltávolodást látták benne, mások pedig aggodalmukat fejezték ki Fico álláspontja miatt az Ukrajnának nyújtott katonai támogatással kapcsolatban, amelynek leállítására a politikus nyilvánosan ígéretet tett.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megbukott Zelenszkij, összeomlik Ukrajna - már a lengyel hadsereg is ezt mondja

origo.hu

Ezért alázták meg durván Palvin Barbara férjét, Dylan Sprouse-t

borsonline.hu

A 80-as években minden nő szíve érte dobogott: 68 évesen elhunyt a szívtipró színész

vg.hu

Az MVM mindenkinek megnézi közelebbről a gázóráját

ripost.hu

Hoppá! Kiderült, csak egyetlen dolgot nem foghat meg Mikes Anna Krausz Gábor testén

magyarnemzet.hu

Igen ritka állatról sikerült felvételt készíteni a Börzsönyben + videó

origo.hu

Eva Longoria szabadjára engedte a melleit - fotók

mindmegette.hu

75 kilós malaccal él együtt budapesti otthonában Zsanna

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Németországban tartózkodó magyarok legyenek óvatosak

POLITIK

A vállalkozások sikere Magyarország sikere

POLITIK

Munkácsról is kerültek fegyverek a Hamászhoz?

POLITIK

Zelenszkij az oroszok kivonulását követeli