POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.22.

Rakéta csapódott a harkovi postahivatalba

Változatlan erővel tombol az orosz-ukrán háború.

Orosz rakétatámadás érte szombaton az északkelet-ukrajnai Harkiv városát, több rakéta egy postahivatalba csapódott, legalább hatan meghaltak, 14-en megsebesültek – jelentették be helyi hatóságok.

Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója Telegramon azt közölte, az áldozatok a posta dolgozói voltak, és hozzátette, hogy a sebesültek közül hét ember állapota súlyos.

A rendőrség részéről elmondták, a dolgozóknak nem volt idejük bemenekülni az óvóhelyre, a légvédelmi szirénák ugyanis csak alig néhány pillanattal a rakéták becsapódása előtt szólaltak meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videót is megosztott a közösségi médiában a támadásról, amely – mint azt hangsúlyozta – polgári létesítményt ért.

Az államfő hangsúlyozta: fokozni kell a nyomást Oroszországra – amelyet Telegramon ismét terrorista államnak nevezett –, valamint erősíteni kell a nemzetközi közösség egységét is a terrorizmus elleni küzdelemben.

Harcokat jelentettek a Donyeck megyében lévő Avgyijivka környékéről is, ahol az ukrán hadsereg a napokban több orosz támadást vert vissza.

Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált.

Oroszország több ukrajnai nagyvárosra és környékére mért csapást a hét folyamán, a támadásoknak halálos áldozatai és sérültjei is lettek.

Éjszaka az oroszok hat rakétatámadást indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyeszékhelyű város ellen, eltaláltak egy ötszintes lakóházat – közölte Jurij Malasko, a régió kormányzója a Telegramon. A katasztrófavédelem később arról tájékoztatott, hogy az épület két szintje beomlott.

A kormányzó legfrissebb közlése szerint nap közben a mentést végzők három holttestet emeltek ki a romok alól, velük együtt így a halálos áldozatok száma ötre, a sérülteké is időközben ötre emelkedett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon ítélte el a támadást. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a terrorista állam méltányos büntetést kapjon. Az orosz terrornak veszítenie kell” – hangsúlyozta az államfő.

Közölte, hogy nyolc lakásban keletkeztek károk és a mentési munkálatok még tartanak.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétával eltaláltak egy családi házat a megyeszékhely, Dnyipro közelében, Obuhivka faluban. A támadás következtében az előzetes információk szerint egy ember meghalt és négy megsérült, továbbá hat lakóházban károk keletkeztek.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai harkivi régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy nap közben az orosz hadsereg csapást mért Harkiv város ipari negyedére, egy ember megsérült, és a megyeszékhelyen gondok jelentkeztek az áramellátással is, mivel megrongálódott egy villanyvezeték.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz csapatok légitámadást intéztek a dél-ukrajnai régió ellen, ennek következtében megöltek egy helybeli férfit és egy nőt. Hozzátette, hogy az oroszok három géppel hajtották végre a támadást, és két irányított bombát lőttek ki három településre. A sérültek számát – mit írta – még pontosítják.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán arról tájékoztatott, hogy drónokkal támadott meg egy katonai tábort az oroszországi kurszki területen lévő „Halino” repülőtér mellett. A közlés szerint mintegy 80 haditechnikai eszközzel akár háromezer orosz katona is állomásozhatott a katonai repülőtér közelében.

Az orosz veszteségek pontos számát még ellenőrzik, de jelentősek lehetnek, mivel legalább 18 találatot rögzítettek az SZBU drónjai a táborban.

„Vlagyimir Putyin újabb fenyegetései a Kinzsal rakétákkal felszerelt MiG-31-es repülőgépeknek a Fekete-tenger fölötti járőrözéséről a feszültség fokozását célozhatják, de az ukrán védelmi erők szempontjából ez alapvetően nem változtat semmin, hiszen Oroszország naponta fenyegeti Ukrajnát különféle típusú fegyverekkel” – kommentálta az Ukrajinszka Pravda hírportálnak Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az orosz elnök legfrissebb bejelentését.

Putyin szerdán még Pekingben közölte, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett. Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 290 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, két harckocsit, nyolc tüzérségi fegyvert és tíz drónt.

Négy csoportos csapást hatottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal az elmúlt hét folyamán fegyver- és hadianyag-raktárakra, hadiüzemekre, valamint ukrán katonák és külföldi „zsoldosok” csoportosulásának helyszínére az orosz fegyveres erők, megsemmisítve egyebek között az Azov alakulat egyik alegységét – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az október 14-től máig tartó, egyhetes időszakra vonatkozó összefoglaló szerint az ukrán légierő egyedül az elmúlt nap leforgása alatt 7 MiG-29-es repülőgépet veszített. A lelőtt ukrán repülőgépek száma az elmúlt héten összesen 12 volt, így a moszkvai összesítés szerint az ukrán fél által a háború eleje óta ilyen eszközök száma elérte a félezret. A héten emellett még két ukrán Mi-8-as helikoptert tettek üzemképtelenné.

A hadijelentés szerint az orosz erőknek a héten a kupjanszki frontszakaszon, a donyecki régió déli részén sikerült kedvezőbb állásokat elfoglalniuk, Herszon megyében pedig megakadályozniuk, hogy az ukrán hadsereg hídfőállásokat foglaljon el a Dnyeper szigetein, vagy a bal partján.

A tájékoztatás szerint a frontvonalon az említett időszakban mintegy 5830 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A legnagyobb veszteséget, 2065 főt az ukrán fél a Donyeck körzetében vívott harcok során szenvedte el.

A héten megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel a moszkvai katonai tárca egyebek között 27 harckocsit, 83 páncélozott harcjárművet, 35 HIMARS-rakétát, hat JDAM irányított légibombát, öt operatív-taktikai rakétát, két, földi célpontok támadására átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, és 314 drónt.

A Pekingből visszatérő orosz elnök, Vlagyimir Putyin péntekre virradóra látogatást tett Ukrajnában harcoló orosz alakulatok Rosztov-na-Donu városban működő főhadiszállásán, ahol meghallgatta Valerij Geraszimov vezérkari főnök jelentését. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az eseményt nem tervezték előre.

Jan Gagin, a donyecki régió vezetőjének tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán erők Donyeck és Artyomovszk (Bahmut) közelében továbbra is vegyi fegyvert vetnek be.

Gagin szerint az ukrán fél a korábbinál erősebben ható, fulladást és rosszullétet kiváltó szert dob le drónokról.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében két civil életét vesztette belövések következtében. A nap folyamán a Krími híd forgalmát ideiglenesen felfüggesztették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Hajdú-Bihar vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél