Macron nem zárja ki, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.17.

Orbán Viktor a békét sürgette a Putyin-találkozón

Pekingi megbeszélések.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a megbeszélésen mindenekelőtt a béke fontosságát hangsúlyozta.

A béke a legfontosabb kérdés!

Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.

Orbán Viktor nap folyamán már találkozott Hszi Csin-Ping kínai államelnökkel.

Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok „soha nem látott magasságokba emelkedtek”, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pekingben, a kínai államfővel folytatott találkozóján.

Köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt.

A magyar miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe, a hatalmas infrastrukturális beruházásokra épülő program ötlete Hszitől származott.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kedden kijelentette: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést.

Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban” – fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

A mostani, harmadik csúcstalálkozón több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Tien Kuo-livel, a Kínai Építési Bank (CCB) elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, ismertetve a tárgyaló felek közös sajtónyilatkozatát.

A dokumentum szerint október 16-án Tien Kuo-li fogadta a magas rangú delegációt, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetett, és a küldöttséget elkísérte a Taohszianghu technológiai innovációs élményközpont megtekintésére.

A közlemény szerint

Tien Kuo-li szívélyesen üdvözölte Orbán Viktort és a küldöttséget.

Áttekintették a Magyarországgal az elmúlt években folytatott baráti dialógust és együttműködést, továbbá a kínai vezető elismerését fejezte ki a magyar kormányfő által támogatott Keleti nyitás stratégiája és az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés által az elmúlt években elért gyümölcsöző eredményekért.

A vendéglátó köszönetet mondott a magyar kormánynak, valamint a CCB magyarországi fiókjának nyújtott útmutatásért és támogatásért, és világossá tette, hogy a CCB a magyarországi fiók megnyitását új kiindulópontként fogja kezelni, hogy jobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson mindkét ország ügyfeleinek, és további lendületet adjon a kétoldalú partnerségnek.

„Magyarország több mint tíz Nobel-díjassal büszkélkedhet, és idén újabb két magyar tudós kapott Nobel-díjat, ami ismét megmutatja a világnak a magyarok tudományos és innovációs tehetségét”

– hangoztatta Tien Kuo-li.

„Az elmúlt években a CCB komoly előrelépést ért el a pénzügyi technológiai (FinTech) megoldások területén. Most a CCB FinTech termékinnovációs laboratóriumot hozott létre Magyarországon, hogy felhasználva a kínai piaci kapacitást és alapokat, valamint a két ország technológiai szaktudását (know-how), Magyarországgal együttműködve feltárjuk a FinTech terület jövőbeli irányait. Remélem, hogy az együttműködés további sikertörténetekkel járul majd hozzá a Kína és Magyarország közötti partnerséghez” – fejtette ki a közös nyilatkozat szerint a kínai partner.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy

a jelenlegi geopolitikai helyzetben Magyarország továbbra is elkötelezett a Keleti nyitás, valamint a Kínával folytatott párbeszéd és együttműködés erősítése mellett. Köszönetet mondott a CCB által Magyarországnak az elmúlt években nyújtott támogatásért.

A miniszterelnök gratulált a CCB magyarországi fiókjának megnyitásához, és bölcs döntésnek nevezte azt.

A két ország közötti kapcsolatok szorosabbá válásával az elmúlt években a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés jelentős növekedéssel a következő szintre lépett – szögezte le a kormányfő, és hozzátette, hogy a CCB Magyarországi szívesen látott partner a magyarországi elektromosautó-gyártás (EV) területén és új energiaprojektekben, valamint a számos más területen is folytatott együttműködésben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Dömötör Csaba válasza Macron őrült tervére

origo.hu

Tóth Gabi elárulta, mit gondol Mikes Annáról - videó

borsonline.hu

29 évvel ezelőtt nyert a lottón, még mindig megvan a mesés vagyona: elárulta a titkát a milliomos

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek márciusban mágnesként vonzzák a pénzt

vg.hu

Újra Budapesten az Uber: levelet küldött a sofőröknek a Főtaxi

origo.hu

Alig férnek el a felsőben Metzker Viki hatalmas mellei - kép

astronet.hu

Márciusi angyalhoroszkóp: mit üzen az őrangyalod a következő hónapra?

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

ripost.hu

Gyászol Koltai Róbert: „Még fel sem tudtam fogni”

ripost.hu

„Bárcsak kevesebbet nyertem volna” – megszólalt a lottónyertes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

A baloldal évek óta tiltakozott a pedofiltörvények szigorítása ellen

POLITIK

Hazánk készen áll a V4-es együttműködésre

POLITIK

A jordán király figyelmeztette Izraelt

POLITIK

Macron elnök nyugati katonák Ukrajnába küldését fontolgatja