Létrehozva: 2023.10.08.

Netanjahu bosszút hirdetett a Hamasz ellen

Nehéz napok jönnek.

Az izraeli médiának nyilatkozva Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este azt mondta, bosszút állnak, meg fogják nyerni ezt a háborút, de nehéz napok jönnek. 
A Hamasz kegyetlen és gonosz háborúba kezdett. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, de az ára súlyos lesz- mondta.

"Gondoskodni fogok róla, hogy ami ma történt, ne ismétlődhessen meg. A hadsereg azonnal, teljes erővel támad, hogy ellehetetlenítse a Hamasz képességeit. Megöljük őket, bosszút állunk rajtuk azért a fekete napért, amelyet Izrael Államnak és polgárainak okoztak" – folytatta, majd hozzátette: Ehhez a háborúhoz idő kell, nehéz lesz, kihívásokkal teli napok várnak ránk.

 

Izrael állam budapesti nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman az ATV műsorának nyilatkozott a szombati támadással kapcsolatban.

A NAGYKÖVET ARRÓL BESZÉLT, MÉG HA AZ EMBER HOZZÁ IS SZOKOTT EZEKHEZ A KÖRÜLMÉNYEKHEZ, A MA REGGELI TERRORTÁMADÁS A HAMÁSZ RÉSZÉRŐL MÉGIS MINDENKIT MEGLEPETT.

Hadas-Handelsman leszögezte: háborút indítottak Izrael ellen, tömegével lövik a rakétákat az országra, megtámadták a határmenti településeket, és rengeteg ember meghalt, akiknek a többsége civil.

„Már több mint száz halott és ezer sebesült van, embereket raboltak el, és Gázába hurcolták őket" – erősítette meg az eddigi forrásokat.

Rakétával lövik Izraelt palesztin fegyveresek Gáza városából 2023. október 7-én.FORRÁS: MTI/EPA/MOHAMED SZABER

Nem ismerek más normális országot, amely tétlenül nézne nemhogy egy ilyen léptékű támadást, de ennek egy töredékét. Ezt tesszük most mi: reagálunk, és győzni fogunk. Ez ennyire egyszerű, nincs ugyanis más lehetőségünk– szögezte le a diplomata.

„Annyit mondhatok, hogy bizonyosan lesz vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy mit rontottunk el. Jelen pillanatban azonban meg kell védeni magunkat, harcolnunk kell"– fogalmazott Hadas-Handelsman.

A nagykövet felhívta a figyelmet, az izraeli egyhetes ünnepek idején– mint most a sátoros ünnep – sok katonai egység szabadságon van, ez történt most is. „Szombat reggel intéztek ellenünk támadást, amely nem egy egyszerű Sabbat, hanem a sátorok ünnepének utolsó előtti napja. Ilyenkor ünnepeljük a Tóra-olvasás végét, az új kezdetét" – magyarázta a nagykövet.

„Ebben a térségben ébernek kell maradnunk. Küzdünk a Hamásszal, de közben vigyáznunk kell arra, hogy a Hezbollah libanoni terrorcsoport ezt ne használja ki, hogy a támadások ne terjedjenek át a Jordán folyó nyugati partjára, és Iránra is különleges figyelmet kell fordítani. Talán a világ egy nap meg fogja érteni, hogy ezen a világon minden gonosznak a forrása Irán, akár Ukrajnáról, akár Gázáról van szó. De mi ennek véget fogunk vetni" – fejtette ki Yacov Hadas-Handelsman.

A „fekete nap” megbosszulását ígérte szombat este az izraeli miniszterelnök azután, hogy a Hamász iszlamista szervezet háborút indított Izrael ellen a Gázai övezetből, és biztosított arról, hogy a hadsereg minden erejét felhasználja, hogy megsemmisítse a Hamász katonai kapacitásait.

Benjámin Netanjahu televíziós beszédében, amelyben Gázát a Gonosz városának nevezte, kijelentette: rommá változtatnak minden helyet, ahol a Hamász rejtőzködik.

Felszólította a Gázai övezet lakosait, hogy „most hagyják el az enklávét, mert mindenütt erővel fognak fellépni”.

A Hamász fegyveresei szombaton behatoltak izraeli városokba,

több mint kétszáz embert megöltek, és túszokkal távoztak.

Az izraeli válaszcsapásokban több mint 230 gázai halt meg.

Netanjahu, aki a nap folyamán kijelentette, hogy Izrael „háborúban áll”, esti beszédében azt mondta:

„ez a háború időbe fog telni”.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az iszlamisták drágán megfizetnek érte, ha a foglyul ejtett „túszok akár egyetlen hajaszála is meggörbül”.

A Hamász fegyveresei szombaton izraeli településekbe hatoltak be, és az izraeli hadsereg közlése szerint több mint kétszáz embert öltek meg. A felbőszült terroristák behatoltak a házakba, és civileket mészároltak le. A hadsereg szerint reggel hat óra óta több mint kétszázan haltak meg, és több mint ezren sebesültek meg.

A szombati volt a legvéresebb támadás Izraelben az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta.

Az amerikai elnök segítséget ígért Izrael számára az önvédelemhez, miután egyeztetett az Izraelben kialakult helyzetről külügyminiszterével és védelmi miniszterével szombaton a Fehér Házban.

Joe Biden a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni cselekményt, amelynek szombat esti amerikai beszámolók szerint már több mint 300 izraeli halálos áldozata van.

Beszámolt arról is, hogy egyeztetett Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel, akit szintén biztosított az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról, és leszögezte, hogy „a terrorizmus soha nem igazolható”. Hozzátette:

továbbra is szoros kapcsolatban marad az izraeli kormányfővel, és többek mellett felkérte Abdullah jordán királyt, hogy vegyen részt a kialakult helyzet körüli egyeztetésekben, valamint az amerikai Kongresszust is arra kérte, tárgyaljon a fejleményekről.

Joe Biden Izrael ellenségeinek címezve szavait arra figyelmeztetett, hogy „ez nem az a pillanat amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja”. „A világ figyel” – fogalmazott.

Lloyd Austin védelmi miniszter a Fehér Házban tartott egyeztetés, valamint izraeli kollégájával folytatott telefonos megbeszélését követően arról beszélt, hogy

az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy segítsen Izraelnek megvédeni állampolgárait a válogatás nélküli erőszaktól, és ellássa a önvédelemhez szükséges eszközökkel.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a történtek fényében elismerték, hogy az ismét nyílttá váló izraeli-palesztin konfliktus akadályozhatja azt az amerikai törekvést, hogy folytatódjon a megbékélési folyamat Izrael és az arab országok között. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is.

A Biden-adminisztráció illetékesei azt is közölték, hogy Anthony Blinken külügyminiszter októberre Izraelbe és Szaúd-Arábiába tervezett látogatásának előkészítését egyelőre felfüggesztették.

Ugyanakkor az amerikai kormány arra ösztönzi Egyiptomot, Jordániát, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy próbálja elérni a feszültség oldását, bár tisztségviselők annak a véleménynek adtak hangot, hogy a Hamász támadásának nagyságrendjét és a konfliktus mélységét tekintve ennek jelenleg kevés az esélye.

Nagy győzelem küszöbén állunk – jelentette ki szombat este Iszmáil Haníje, a Hamász palesztin radikális mozgalom vezetője, miután fegyveresei meglepetésszerű, összehangolt támadást hajtottak végre Izrael ellen, eddig mintegy 150 ember halálát és 1100 sebesülését okozva, valamint elraboltak több tucatnyi izraelit.

„Elég volt, el kell vágnunk a felkelések és forradalmak végtelen ciklusát, amelyben a célunk, hogy harc árán felszabadítsuk a földünket, és kiszabadítsuk minden emberünket az (izraeli) börtönökből”

– jelentette ki a rendszerint Dohában tartózkodó Hamász-vezető a mozgalom televíziójában, az al-Aksza TV-ben elmondott beszédében.

Haníje azokhoz az arab országokhoz szólva, amelyek korábban vagy éppen ezekben a hónapokban rendezik kapcsolataikat Izraellel, kijelentette: Izrael diplomáciai közeledése ellenére nem képes védelmet nyújtani nekik.

Minden országnak, köztük arab testvéreinknek is azt mondjuk: ez az entitás, amely magát sem képes megvédeni az ellenállókkal szemben, nem tud nektek semmilyen védelmet nyújtani” – hangsúlyozta.

Egyik aláírt rendezési megállapodás sem képes megoldani az (izraeli–palesztin) konfliktust” – tette hozzá.

Izrael 2020-ban rendezte kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, valamint magasabb szintre emelte a kapcsolatait Marokkóval és Szudánnal annak ellenére, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások évek óta be vannak fagyasztva.

Izrael amerikai közvetítéssel Szaúd-Arábiával is tárgyalásokba kezdett a kapcsolatok rendezéséről, ami kiváltotta számos palesztin szervezet bírálatát.

Haníje közölte: a fegyveres palesztin szervezetek a gázai övezeti harcokat Ciszjordániára és Jeruzsálemre is ki akarják terjeszteni. „A harc behatolt a cionista entitás szívébe” – jelentette ki.

Az Irán támogatását élvező, a Gázai övezetet irányító Hamász mintegy háromezer rakétát lőtt ki izraeli területre, valamint mintegy ezer fegyverese behatolt oda, és az izraeli N12 News televízió jelentése szerint már legkevesebb 150 izraeli halálát, 1100-nak pedig a sebesülését okozta, valamint több tucatnyi izraelit elrabolt, és túszként fogva tartja.

 

origo.hu

Nagy bejelentést tett az OTP Bank - minden ügyfélt érint

ripost.hu

Luxusórát villantott Majka 12 éves fia: leleplezzük, mennyit ér, ami a csuklóját díszíti

borsonline.hu

Most jött a szörnyű hír: 3 ember meghalt Győrnél

magyarnemzet.hu

Világháborús bejelentés, uniós ország csapatai indulhatnak Ukrajnába

ripost.hu

Most történt a baj: három ember halt meg Győrnél, két másikkal mentő rohant kórházba

mandiner.hu

Németországban rettegnek: bajba kerülhetnek Magyarország miatt

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

mindmegette.hu

Az air fryered ezzel a filléres házi mosószerrel lesz ragyogóan tiszta

ripost.hu

Most közölték, pedig már egy hete meghalt a magyar színész

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli