Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.14.

Megkezdődött az izraeli hadsereg gázai akciója

Behatoltak a palesztin területre. egyelőre kisebb akciók.

Ez még csak a kezdet - mondta Netanjahu miniszterelnök.

Az Izraeli Védelmi Erők (az IDF) az elmúlt órákban először rajtaütéseket hajtottak végre a gázai övezetben. Az izraeli hadsereg gyalogosai és páncéloshadtestei eltűnt izraeliek holttestét találták meg és hazavitték Izraelbe - írta a Haárec.

Amerikai állampolgárok tízezrei vették fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Izraelben, akik segítséget kértek az ország elhagyásához – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken Washingtonban.

A minisztérium szóvivőjének közlése szerint több mint 20 ezren jelentkeztek, ugyanakkor pontos számokat a „folyamatosan változó” helyzetre hivatkozva nem említett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tárca minden olyan állampolgárt értesít az ország elhagyásával kapcsolatos információkról, aki jelezte érdeklődését.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora pénteken bejelentette az első, kormány által szervezett bérelt repülőgép indulását, de részleteket nem közölt.

A CNN hírtelevíziónak légiközlekedési források arról számoltak be, hogy a jövő héten mintegy három tucat járat indul, amelyek legtöbbje Tel Aviv és Athén között közlekedik majd, egy részük pedig Szófiába szállítja az Izraelt elhagyni szándékozó amerikai állampolgárokat. Nagy amerikai légitársaságok pénteken azt közölték, hogy Athénból Egyesült Államokbeli célállomásokra kiegészítő járatokat állítanak forgalomba.

Pénteken New Yorkban, fokozott rendőri jelenlét mellett több száz ember vett részt a Hamász korábbi vezetője által meghirdetett, palesztinpárti tüntetésen. Az esemény többnyire békésen zajlott. New York város rendőrsége elővigyázatosságból, minden emberét szolgálatra rendelte és több utcát lezárt a tüntetés biztosítása érdekében. A nagyvárosban Izrael mellett is utcára vonultak tüntetők.

Tüntetések voltak az Egyesült Államok több más városában is, mind a palesztinok, mind Izrael melletti kiállásként. Chicagóban a városi tanács pénteken határozatot fogadott el Izrael melletti kiállásáról, miközben az ülésteremből a rendet megzavaró Izrael-ellenes tüntetőket kellett eltávolítani.

Erős a gyanú, hogy a Brüsszel által a palesztinoknak nyújtott összesen 691 millió eurónyi támogatásból nagy arányban juthatott a Hamász terrorszervezetnek is – erről beszélt a Fidesz Facebook-oldalán Gál Kinga, európai parlamenti képviselő. Hozzátette: megdöbbentő a hír, hiszen a terrorszervezetek támogatása szöges ellentétben áll minden alapvető emberi normával, és joggal háborít fel minden jóérzésű európai embert.

Gál Kinga nemzetközi lapokra hivatkozva azt mondta, elképzelhető, hogy a vízhálózati fejlesztésekre szánt milliókat végül bomba- és rakétagyártásra fordíthatták a Hamász emberei.

Ezt Brüsszel azonnal tisztáznia kell

– szögezte le az EP-képviselő.

Hozzátette: „ezért támogatjuk a magyar biztos, Várhelyi Olivér javaslatát, miszerint a palesztin hatóságnak folyósított minden támogatást azonnal le kell állítani, és mindenre kiterjedő alapos vizsgálat kell az eddig kiutalt támogatásokról”.

Brüsszelnek ebben a helyzetben nem szabad titkolóznia! Nem engedhetjük, hogy akár egy eurocent is terroristáknál landoljon, mert a Hamász szörnyű terrorja nem ismétlődhet meg

– hangsúlyozta.

Hétfőn Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos X-bejegyzésében számolt be arról, hogy az Európai Bizottság minden kifizetést azonnal felfüggeszt a palesztinok számára. „A palesztinok legnagyobb donorjaként az Európai Bizottság felülvizsgálja teljes fejlesztési portfólióját, összesen 691 millió euró értékben” – közölte a politikus.

Később ezt a döntést megdöbbentő módon Brüsszelben felülbírálták.

Josep Borrell Ománban, az uniós külügyminiszterek csúcstalálkozója után újságíróknak elmondta, hogy folytatódnia kell az uniós támogatásoknak, amelyeket a Palesztin Hatóságnak küldenek. Kifejtette, hogy az uniós tagállamok zöme támogatja, hogy a jövőben is segítsék a palesztin szervezetet.

Az Izraeli Védelmi Erők máris rajtaütésekről számoltak be a palesztin területen, amellyel a terroristákat és fegyvereiket igyekeztek felszámolni.

Eközben a hivatalos jelentés szerint katonáik bizonyítékokat gyűjtöttek, amelyek segíthetik a Hamász által elfogott túszok felkutatását.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint

egységei kis mértékben már több alkalommal benyomultak a Gázai övezetbe, a szombat reggelre ígért szárazföldi offenzíva azonban egyelőre nem kezdődött meg.

Az izraeli hadműveletek célja „a terület megtisztítása a terroristáktól és a fegyverektől” – írta Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője az X platformon (korábbi nevén Twitter) szombaton.

Német sajtóértesülések szerint a pénteki izraeli légicsapások során életét vesztette a Hamász egyik „magas beosztású vezetője” is.

Merad abu-Merad a Hamász Gázában működő légtérellenőrző rendszerének vezetője volt, és az izraeliek szerint nagy szerepe volt a múlt szombati mészárlást végző terroristák irányításában.

Emellett folyik az eltűnt izraeli állampolgárok felkutatása is Géza északi részén.

Az izraeli szárazföldi erők és a harckocsizó csapatok nyomokat keresnek és „terrorista sejteket számoltak fel” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik „az ENSZ összes alkalmazottjára, és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”.

A Hamász ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium szombat hajnalban arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelítette az 1800-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek