POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.07.
Módosítva: 2023.10.07.

Már a megszűnéstől fél több baloldali párt

"Ott vannak a halálsoron"

Több baloldali pártot is fenyeget, hogy önállóan már képtelenek lennének megugrani a parlamenti küszöböt.

"Az ellenzék ott tart, hogy 12 párt, 15 elnöke és 18 meghatározó politikusa próbálja a magyar közéletben megtestesíteni, arcával megjeleníteni az ellenzéki politikát. Ez egy olyan történelmi töredezettség, ami a rendszerváltás óta nem volt"

- hangsúlyozta korábban Nagy Ervin a XXI. század Intézet elemzője. Úgy fogalmazott, hogy a DK-nak a dominanciája az, ami a legnagyobb akadálya ennek a megújulásnak. Szerinte az ellenzéki szavazók hiába várják az ellenzéki megújulást, az ellenzék a jelenlegi gazdasági helyzetben sem erősödött.

A Második Reformkor( Vona Gábor), az MSZP és az LMP támogatottsága a választani tudó lakosság körében 2-2 százalék, és a Párbeszédnek pedig mindösszesen 1 százaléknyi támogatója van. Egyébként a választani tudó és a voksolást biztosra mondó szavazók aránya csak kismértékben változott,  eszerint a Fidesz, a DK és a Mindenki Magyarországa a biztos szavazók körében 1-2 százalékponttal  jobban teljesít, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a biztos szavazók körében 6 százalékpontra csökken.

A baloldali pártok többsége ma már a halálsorra került, önállóan képtelenek lennének átlépni a parlamenti bejutási küszöböt, és szervezeti erejüket elvesztették – nyilatkozta  a Magyar Nemzetnek Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője. Nem véletlen, hogy az ellenzék rendre a Facebookon toboroz aktivistákat, holott ez a módszer korábban sem hozta meg a várt sikert.

Nem lehet túl jól eleresztve szakpolitikusokkal a Demokratikus Koalíció, legalábbis erre utal, hogy a párt a Facebookon toboroz olyan önkénteseket, akik szakmai ötletekkel látják el a DK-t. Így lehet jelentkezni a Varga Zoltán vezette népjóléti és szociális, a Kocsis-Cake Olivio által irányított zöld, valamint a Varjú László neve alatt futó gazdaságpolitikai és költségvetési műhelycsoporthoz. 

Az sem jelent gondot, ha a jelentkező nem ért ezekhez a területekhez, a DK „szociáldemokrata programjához” is lehet ötleteket adni. Dobrev Klára saját oldalán hirdeti: mindenkit várnak az árnyékkormány szakmai csapatába, akinek van ötlete arra, „hogy lesz hazánkból egy európai Magyarország”.

A szakmai toborzás okafogyottnak tűnik, tekintve, hogy Dobrev Klára már elindította a párt szakpolitikai programbemutatóját, így nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Gyurcsány Ferencék sokkal inkább aktivistákat próbálnak verbuválni, hogy megspórolják a szervezetépítést, ami egyébként 

klasszikus baloldali recept, igaz, a legutóbbi országgyűlési választáson is vereséghez vezetett. 

Aktivistákat toboroztak a 2022-es országgyűlési választások előtt az egységes ellenzék politikusai, mondván: „a változáshoz te is kellesz!”, de a korábban Karácsony Gergely kampányát erősítő Bajnai Gordon is a Facebookon kezdett aktivisták toborzásába, arra hivatkozva, hogy félti a választás tisztaságát. A toborzás valódi oka feltehetően az volt, hogy a baloldal szinte egyáltalán nem rendelkezett mozgósítható szimpatizánsokkal. 

Az, hogy az ellenzék nem bír szervezeti háttérrel, stabil aktivistahálózattal, a baloldal az országot romboló tevékenységével magyarázható. Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője szerint ugyanis 

a baloldal éppen abban az időszakban bizonyította be a legfényesebben alkalmatlanságát, amikor az ő feladatuk lett volna az ország irányítása. 

– A magyar emberek a mai napig nem felejtették el, hogy már azelőtt válságba sodorták az országot, mielőtt bármiféle nemzetközi gazdasági krízis felütötte volna a fejét. „Kormányzásuk” nem volt több be nem váltott szép szavaknál és megszorításoknál – fogalmazott az elemző, aki példaként említette, hogy elvettek egyhavi nyugdíjat, a közszférában dolgozóktól egyhavi bért, és a választási ígéreteikkel szöges ellentétben sokszorosan megemelték a rezsiköltségeket. – Az irányítást lényegében átadták külföldi szereplőknek, és a választók igényei helyett Brüsszel, valamint az – általuk tetszhalottá varázsolt gazdaságot lélegeztetőgépen tartó – IMF vezetőinek parancsaihoz igazodtak – hangsúlyozta Zila János. Hozzátette: nincs ez másként most sem, hiszen az emberek egyértelmű akaratával szemben támogatják a szomszédos Ukrajnában dúló háború szítását, az európai gazdaság alapjait leromboló szankciókat és Brüsszel migrációval kapcsolatos döntéseit. Mint fogalmazott, 

a baloldali pártok szövetségét is csak a külföldi zsold és a hatalom vágya tartja össze a Jobbiktól Gyurcsány Ferenc pártjáig.

 – Alkalmatlanságukat napról napra bizonyítják önkormányzati szinten is. Milliós prémiumokat osztanak saját embereiknek, miközben hetente jelentik be a főváros csődjét, káoszt teremtenek a közlekedésben, Budapesten minősíthetetlen a köztisztasági helyzet, a térdig érő gazt pedig kaszálás helyett elkeresztelték méhlegelőnek – sorolta az elemző.

Megítélése szerint jól jellemzi a hazai politikai erők közötti különbséget, hogy

 míg a szellemi értelemben is jelentős hátrányban lévő baloldal mondanivalóért áll sorba a washingtoni demokratáknál, addig a konzervatív kormányzat ötleteire világszerte kíváncsiak, legyen szó családtámogatásokról, a gyermekek vagy a határok védelméről.

 – Ezt a különbséget a választók is pontosan látják, és ennek köszönhető, hogy a baloldal pártjainak többsége ma már a halálsorra került, hiszen önállóan képtelen lennének átlépni a parlamenti bejutási küszöböt. 

Szervezeti erejüket elvesztették, és csak akkor van esélyük érdemi pozíciók megszerzésére, ha az egyetlen stabilan öt százalék fölött álló párt vezetője, Gyurcsány Ferenc is támogatja őket 

– hangsúlyozta Zila János.

Hiába a tavalyi választási kudarc, Dobrev Klára kormányzásra készül 2026-ban – derül ki az ATV Egyenes beszéd című műsorából. Gyurcsány Ferenc felesége többek között arról beszélt, hogy országos programot indít pártjával, amelyben bemutatja az árnyékkormánya terveit. 

Több mint egymillió  propagandafüzetet fognak szétosztani a lakosságnak, melyben hazugsággal fogják megvádolni a kormányt.

Dobrev Klára azt a gondolatmenetet vitte tovább, amelyet férje, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is hangoztatott az őszi ülésszak nyitónapján. Az egykori miniszterelnök felszólalásában azt ismételgette: „Szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell.” 

Tanácstalanság jellemzi az ellenzéki politikusokat, valamint még mindig nem tudtak változtatni az elvesztett választások óta a bomlasztó magatartáson – mondta az ellenzékről  Nagy Ervin filozófus. 

A XXI. Század Intézet elemzője szerint az elmúlt hónapokban a Demokratikus Koalíció egyértelműen domináns pártja lett a baloldalnak: 

Gyurcsány Ferenc már az úgynevezett évadnyitó beszédében is szónokként állt ki, ahol egyértelműen nem összefogásról beszélt hanem Dobrev Klára által vezetett kormányról, amely szerinte egy szociáldemokrata kormány lenne

 – magyarázta a szakértő. Hangsúlyozta: ez egyértelműen azt mutatta, hogy ők most már egyedül gondolkodnak a kormány kihívójaként.

Szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell

– ismételgette mai parlamenti beszédében is Gyurcsány Ferenc, aki jól érezhetően ezúttal feleségét tolná előtérbe, ezzel próbálna szabadulni a Gyurcsány-korszak kudarcaitól.

A szakértő szerint lényeges, hogy Gyurcsánynál újra előjött ez a szociáldemokrata jelző. – Ezt utoljára kormányzása idején használta, de már akkor sem szociáldemokrata értékek alapján, hanem neoliberális gazdaságpolitikával kormányzott – magyarázta Nagy Ervin. Hozzátette, hogy hiteltelennek tartja ennek a jelzőnek a használatát. Rámutatott:

nincs valódi programja az árnyékkormánynak, hanem csak egy ötlethalmaza, amelyet hónapról hónapra próbálnak bedobni.

Fizessenek a milliárdosok – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc. A szakértő szerint ha azokat az oligarchákat kellene elszámoltatni, akik politikai kapcsolatoknak köszönhetően gazdagodtak meg, akkor a DK pártelnökének önmagával kellene kezdenie. 

Ennél hiteltelenebb, baloldali demagógia gondolatot kevesen mondtak.

– mondta Nagy Ervin. 

A szakértő szerint a Demokratikus Koalíció kormányra kerülése esetén a tulajdonviszonyok tekintetében visszatérnénk a 2010 előtti állapotokhoz: külföldi cégeknek értékesítené a különböző állami cégek, vagy különböző stratégiai ágazatokat, egy erőteljes visszafordulás lenne az ország jövőjére nézve.

 

origo.hu

Örömtáncot lejtett, majd csúnyán pórul járt a világ legszexibb sportolónője

ripost.hu

Mindent elsöpör a szerelem: ezekre a csillagjegyekre júliusban boldogság vár

borsonline.hu

Felrobbant egy áruház: vásárlók és dolgozók sérültek meg súlyosan

vg.hu

Választások 2024: egyre több kerületben találnak érvényes szavazatokat, pár órán belül minden eldől

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

vg.hu

Üzemanyag: itt a döntés – tényleg nagyot drágul a benzin és a dízel péntektől

ripost.hu

Kemény műveltségi teszt: ha 10-ből 6-ra jó választ adsz, már átlagon felüli vagy!

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Kedden hazaküldte az orvos a 6 éves lányt, szerdán kiderült, csak pár hónapja van hátra

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Egyre több az áldozata az orosz rakétacsapásoknak

POLITIK

Már kötik az üzleteket az ukrán beruházásokra

POLITIK

Késlekedő ukrajnai fegyverszállításokra panaszkodik a NATO

POLITIK

A HAMASZ elengedne 120 izraeli túszt