POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.13.
Módosítva: 2023.10.13.

Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni

A rendőrség megtiltotta a tervezett akciót.

Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását. 

Egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán 2023. október 13-án Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani.

A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény 13. § 1. bekezdése alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Pénteken délutánra a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületéhez demonstrációt hirdettek a Hamász mellett. A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, de Budapesten eddig még nem tüntettek. Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában leszögezte: nem lesz terrorpárti tüntetés Magyarországon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

 

„Állj ki Gázáért és bátor embereiért!” – olvasható egy palesztinbarát szervezet szórólapján, amely szerint péntek délutánra gyűlést hirdettek a Külügyminisztérium elé.

Fotó: tev.hu

A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, Budapesten eddig azonban még nem tüntettek.

A Tett és Védelem Alapítványközleményt adott ki, melyben emlékeztettek: az elvetemült terrorakció után lefejezett csecsemők, elrabolt gyerekek, megerőszakolt nők, meggyalázott holttestek, eddig 1300 lemészárolt ártatlan áldozat és az el nem múló gyász maradt. Hozzátették: Magyarország az elmúlt évtizedben következetesen kiállt a magyar zsidóság és Izrael állam mellett. Szemben számos nyugat-európai országgal, ahol ezrek, tízezrek ünnepelték és éljenezték a palesztin tömeggyilkosokat, addig Magyarországon ilyentől soha nem kellett tartani.

Megítélésünk szerint a gyűlés a magyar zsidóság mint vallási közösség méltóságát sérti, lévén a gyűlés burkoltan egy olyan terrorcselekmény melletti kiállásra hív fel, melynek sértettjei nagyrészt pusztán zsidó vallásuk okán váltak áldozatokká

– írták. A közleményben arra kérik a magyar kormányt és a jogkörrel rendelkező szerveket, hogy ne engedélyezzék a zsidó közösségek méltóságát sértő és fizikai biztonságát súlyosan veszélyeztető megmozdulást.

 

Orbán Viktor: Nem lesz tüntetés!

– Ami nálunk is meg kell hogy kongassa a vészharangot, az az, hogy tüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Magyarországon is próbálkoztak, de itt ilyet nem lehet rendezni. Nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök hozzátette: Nyugat-Európában úgy tűnik, vannak olyan emberek, akik helyeslik az ilyen akciókat.

Miután korábban ellenőrzés nélkül engedtek be tömegeket nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is.

– Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben helyén volt az eszünk meg a szívünk is, és megépítettük a kerítést meg a jogi korlátokat is, amellyel Magyarországtól távol tudtuk tartani a terrorizmust – állapította meg.

Mint mondta, Magyarországon él Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, a magyar államnak meg kell védeni őket. – Azt nem lehet megengedni, hogy a magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat. Ezt meg kell akadályozni – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Rendőrség: A részvétel szankciót von maga után

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását. Mint írták, egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán 2023. október 13-án Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani. A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény arra vonatkozó bekezdése alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Nyugat-Európa-szerte egymást érik azok a tüntetések, amiken az ott élő palesztinok a zsidó emberek elleni brutális támadásokat ünneplik. A német kancellár csütörtökön jelentette be, hogy büntetendő lesz Németországban a Hamász terrorszervezet támogatása és jelképeinek használata.

Szabad Palesztinát és Izrael teljes megsemmisítését követelték több százan szerda este Bécsben. Annak ellenére vonultak utcára, hogy az osztrák hatóságok a tüntetést erőszakosnak minősítették és betiltották. A helyzet pattanásig feszült, rendőrsorfalnak kellett feltartóztatnia a tömeget.

Újabb tüntetéseket szerveztek a Hamász támogatói más országokban is. Palesztinát éltették például a spanyolországi Barcelonában is, ahol ugyancsak több százan gyűltek össze.

A brit Sheffieldben pedig odáig fajult az utcai demonstráció, hogy az egyik tüntető felmászott a városháza tetejére és letépte az izraeli zászlót.

Több megmozdulás volt Londonban is az utóbbi napokban. Aallah akbar! – skandálta a tömeg egy metróállomásnál, ahol a rendőrök csak nehezen tudták megakadályozni, hogy a Palesztináért tüntető tömeg összetűzésbe keveredjen a néhány utcával odébb Izrael mellett demonstráló tömeggel.

Ezzel párhuzamosan az antiszemita támadások is megszaporodtak. A brit belügyminiszter kedden már arról beszélt, hogy a zsidó közösségek lakóhelyein fokozták a rendőri jelenlétet, a szigetország utcáin pedig nincs helye a terrorizmus dicsőítésének vagy a zsidó közösség zaklatásának.

A tengerentúlon is több helyen utcára vonultak a palesztin terrorszervezet támogatói. Az ausztrál rendőrség már vizsgálatot is indított egy hétfői megmozdulás miatt, ahol mintegy ezer ember vonult Sydney belvárosától az operaházig, amelyet az ausztrál kormány az izraeli zászló színeivel világított ki. A Palesztina mellett kiálló tüntetők ugyanis egyes beszámolók szerint antiszemita szlogeneket skandáltak, például az kiabálták: Gázt a zsidóknak!

A terrorizmust éltetik és Izrael állam eltörlését szorgalmazzák

A Hamász terrorszervezetet támogatva tüntetnek migrációs hátterű csoportok – erről a Migrációkutató Intézet elemzője beszélt az M1-en. Tárik Meszár szerint ezek az események radikális, erőszakos cselekményeket is kiválthatnak.

„A palesztin ügy nagyon fontossá vált bizonyos közösségek életében, a bevándorló társadalmak életében konkrétan, és sajnálatos módon nem azt lehet tapasztalni, hogy a palesztin áldozatokért demonstrálnak, róluk emlékeznek meg, hanem inkább a Hamászt éltetik, a terrort és az erőszakot éltetik”

– fogalmazott az elemző.

Közben a német kancellár bejelentette: Németországban büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász bármiféle támogatása. Olaf Scholz hangsúlyozta: a jog erejével találja szemben magát, aki a Hamászt dicsőíti, jelképeit használja, vagy éppen izraeli zászlót éget.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kínos dolog történt a Házasság első látásra bombázójával - videó

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

A brüsszeli polgármester is úton van a NatCon-ra (VIDEÓ)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

magyarnemzet.hu

Ellepték a rendőrök Budát, utóbb elmondták, mi történt

origo.hu

Megdöbbentő változás: így néz ki hatalmas fogyása után Király Viktor

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye