POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.21.

Joe Biden újabb hatalmas összegeket kér háborús célra

Több, mint 105 milliárd dollárt, mintegy 37 ezer milliárd forintot.

Több, mint 105 milliárd dollár (mintegy 37 ezer milliárd forint) pótlólagos költségvetési forrás jóváhagyására kérte az amerikai törvényhozást Joe Biden többi között Ukrajna és Izrael folytatódó támogatásához.

Az Egyesült Államok elnöke a Kongresszus vezetőinek pénteken írt levélben 61,4 milliárd dollárt kért Ukrajna számára, 14,3 milliárdot pedig Izraelnek. A kérés alapján az amerikai adminisztráció 9,15 milliárd dollár elköltésére kér felhatalmazást humanitárius célokra, többi között Ukrajna számára. A keretből 7,4 milliárd dollár jutna Tajvan, valamint a indiai és csendes-óceáni térség számára, ezen felül pedig az elnök 13,6 milliárd forrást kér az Egyesült Államok és Mexikó közötti, migrációs válsággal sújtott határ védelmére.

Az elnök csütörtökön a fehér házi dolgozószobájából tartott rendkívüli beszédében azt mondta, hogy gyors intézkedést kér a Kongresszustól.

 A törvényhozás alsóházának, a Képviselőháznak jelenleg nincs elnöke, miután két héttel ezelőtt leváltották Kevin McCarthy republikánus vezetőt, akinek helyére több szavazási fordulón sem tudtak utódot választani a képviselők.

Ritkaságszámba menő eseményként a Fehér Ház Ovális irodájából közvetítették Joe Biden beszédét, melyet az amerikai elnök izraeli látogatásáról hazatéréve mondott el. Erőteljesen megosztó helyzetértékelésében az elnök összefüggésbe hozta a palesztin–izraeli konfliktust az ukrajnai háborúval és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Donald Trump a beszédre reagálva „gyújtogatónak” nevezte hivatali utódját.

Miután a világhálót figyelő források szerint Joe Biden és a Fehér Ház stábja az amerikai elnök izraeli látogatása során

„sikeresen” leleplezte a saját maga által a helyszínre küldött katonákat,

Amikor hivatala közzétette azok arcképét, Washingtonba visszatérve fehér házi beszédében újabb leplet rántott le egy – legalábbis általa megoldottnak vélt – rejtélyről, a Hamász finanszírozásáról.

Mindenről Ukrajna jut az eszébe

Elnöki tevékenysége során mindössze második alkalommal mondott Biden az amerikai elnökök dolgozószobájaként ismert Ovális irodából közvetített beszédet.

Az Izraelre október elején minden előzmény nélkül, példátlan kegyetlenséggel, váratlanul rátört a Hamász, és a megszervezett tömegmészárlást és túszejtő akciókat hajtott végre a terrorszervezet. A kirobbant konfliktus után a helyszínre látogatott az amerikai elnök, és Tel-Avivban tárgyalt az izraeli miniszterelnökkel Benjámin Netanjahuval is. A sajtóvisszhangok szerint a regionális fegyveres konfliktussá szélesedő

izraeli–gázai válságról várt a média és a közvélemény álláspontot, tájékoztatást.

Biden viszont a várakozások ellenére ismét Ukrajnáról, sőt Vlagyimir Putyin orosz elnökről értekezett, az izraeli konfliktust szinte kizárólag az orosz–ukrán háborúval együtt emlegette.

Biden világa: Hamász és Putyin

Az elnök 15 perces beszédében igyekezett egybemosni az ukrajnai és a közel-keleti konfliktust. „A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket képviselnek, de egy közös bennük:

mindketten teljesen meg akarnak semmisíteni egy szomszédos demokráciát”

– hangsúlyozta beszédében Biden.

Izraelről szóló beszéde kellős közepén az elnök váratlanul rátért Ukrajnára.

Könyörgés a kongresszusnak

Biden, aki órákkal korábban ismét Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt, többek között így népszerűsítette az ukrán ügyet: „Hadd osszam meg önökkel, hogy miért létfontosságú Amerika nemzetbiztonsága szempontjából, hogy Izrael és Ukrajna sikerrel járjon! A történelem megtanított minket arra, hogy amikor a terroristák nem fizetnek árat a terrorjukért, amikor a diktátorok nem fizetnek árat az agressziójukért, akkor még több káoszt, halált és pusztítást okoznak.”

Bár a

kommentátorok valószínűleg megkérdőjelezik, hogy az ukrajnai és a közel-keleti konfliktus összehasonlítható-e,

Biden számára ez egyfajta könyörgés volt a kongresszusnak, hogy ne hagyjon fel se Ukrajna, se Izrael támogatásával – véli a Guardian.

„Chamberlain Churchill-jelmezben”

Az elnök hozzátette, hogy pénteken sürgős költségvetési kérelmet fog küldeni a kongresszusnak a partnerek, köztük Izrael és Ukrajna támogatásának finanszírozására. Az átfogó sürgősségi finanszírozási kérelem a jelentések szerint valószínűleg összesen mintegy 100 milliárd dollárt tesz ki,

ebből 60 milliárd dollárt Ukrajna és 10 milliárd dollárt Izrael számára.

Mindez egy olyan pillanatban történik, amikor a képviselőház éppen megbénult, mivel a szűk többségben lévő republikánusok nem tudnak új házelnököt választani – jegyzi meg a baloldali brit lap.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint árulkodó, hogy az elnök „befektetésként” beszél a kért támogatásokról: szerinte ez is bizonyítja, hogy Washington a proxyháborúk profitját lesi.

Donald Trump, Biden egyik leginkább valószínűsíthető kihívója a jövő évi választásokon, így reagált a beszédre: „Miközben Amerika egyre közelebb botladozik a harmadik világháborúhoz, Joe Biden Chamberlain, aki Churchillként pózol.” Hozzátette: „Ő egy gyújtogató, aki azt ígéri, hogy megment minket az általa felgyújtott világból.

Európa és a Közel-Kelet lángokban áll a korrupt Joe Biden bukott elnöksége miatt.”

Üzenet a Földről

A demokraták viszont, így például Jaime Harrison, a demokrata nemzeti bizottság elnöke például üdvözölték a beszédet. Harrison a képviselőházi republikánusok inkompetenciáját emlegette a képviselőház helyzete kapcsán.

A Föld bolygó Joe-nak: Ukrajna és Izrael nem ugyanaz! – ironizált Biden beszédén a Britbart című lap, felidézve: „Izrael sokkal szorosabb szövetséges. Ez egy demokrácia, és sokkal régebb óta létezik, mint Ukrajna.

Hírszerzése segíti az Egyesült Államok terrorellenes műveleteit; technológiája, akárcsak a Vaskupola, biztonságban tartja az amerikai csapatokat.

„A világ egyik legkorruptabb országa”

„Ha Izraelt letörlik a térképről – ugyanis ez az ellene jelenleg hadban állók kinyilvánított célja –, akkor a Szentföld veszélybe kerül.

 

 

Azt is hozzátenném, hogy Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, Izrael pedig nem az” – írja a lap. A Breitbart szerint Izrael és Ukrajna finanszírozásának összekötése hamis konstrukció, és az amerikaiaknak el kell utasítaniuk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlenre öregedett a Starsky és Hutch sztárja - fotók

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

vg.hu

Új magyar légitársaság a láthatáron? A semmiből megjelent a titokzatos Hungary Cargo Airlines

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött