POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.05.
Módosítva: 2023.10.05.

Hét ukrán támadást vertek vissza az oroszok

Csaknem ötszáz ukrán katona esett el.

Hét ukrán támadás visszaveréséről számolt be szerdai hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium, amely szerint a nap folyamán a frontvonal mentén csaknem félezer ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

A rohamok közül négyet Donyeck körzetében hiúsítottak meg.

A tárca összefoglalója a „különleges hadművelet” övezetében megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel három vezetési és megfigyelőpontot, négy lőszerraktárt, egy rádióelektronikai harcállomást, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, hét HIMARS- és Grad-rakétát és 74 drónt.

A moszkvai katonai tárca szerint az éjszaka folyamán a légvédelem 31 ukrán drónt lőtt le Oroszország légterében:

19-et közülük Belgorod megye felett semmisítettek meg, a többit pedig a brjanszki és a kurszki régióban. Ez volt az egyik legnagyobb szabású, távirányítású légijárművekkel végrehajtott támadás a háború kezdete óta.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy

szerdára virradóra a Fekete-tenger északkeleti részén az orosz légierő megsemmisített egy ukrán diverzánscsoportot,

amely motorcsónakokon és scootereken közeledett a Krím felé.

Később az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az odesszai régióból elindult 16 tagú csoport egyik tagját elfogták, aki azt vallotta, hogy az ukrán katonai hírszerzés (GUR) állományában áll. Azt mondta, a cél az volt, hogy videófelvételeket készítsenek arról, hogy ukrán kommandósok vannak jelen a 2014-ben elcsatolt félszigeten.

Az Egyesült Államok több mint egymillió darab olyan iráni lőszert küldött Ukrajnának, amelyet tavaly foglaltak le – közölte szerdán az amerikai hadsereg.

A közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokság szerdai tájékoztatása szerint 1,1 millió darab 7,62 milliméteres lőszert küldtek Ukrajnába. A muníciót 2022 decemberében foglalták le az Iráni Forradalmi Gárdától, akik eredetileg feltételezhetően a jemeni húszi lázadóknak szánták a szállítmányt.

„Az Egyesült Államok elkötelezett a szövetségeseivel és partnereivel folytatott együttműködés terén, és minden jogi eszközt bevet annak érdekében, hogy megakadályozza az iráni fegyverszállítmányok beáramlását a régióba, ide értve az Egyesült Államok és az ENSZ szankcióit” – közölte közleményben a Középső Parancsnokság.

Az amerikai haditengerészet évek óta foglal le feltételezhetően Iránból származó fegyvereket, amelyeket Teherán többnyire halászhajókon szállít az általa támogatott jemeni fegyvereseknek.

Oroszország  éjjel drónokkal és robotrepülőgépekkel támadta Ukrajnát, amely 31 drónból 29-et és egy robotrepülőgépet is megsemmisített – közölte az ukrán légierő. Az orosz repülőeszközök többségének célpontja Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megye volt.

A támadási hullámok több mint három órán át tartottak – számolt be korábban az ukrán erők déli parancsnoksága.

A délkeleti Dnyipro városában lezuhant törmelék egy magánvállalatnál tüzet okozott, amelyet gyorsan eloltottak – közölte Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: Pavlohrad városban egy ipari vállalkozás termelőberendezéseinek megrongálódása tüzet okozott, amelyet szintén eloltottak.

Tizenhat drón megsemmisült a déli Mikolajiv megye felett – közölte a terület kormányzója.

Nagy valószínűséggel az orosz légvédelmi erők lőtték le saját harci repülőgépüket, egy multifunkciós Szu–35Sz Flankert szeptember 28-án Tokmak felett, körülbelül húsz kilométerre a jelenlegi frontvonaltól – közölte a brit védelmi minisztérium.

Bár Oroszország az invázió kezdete óta mintegy 90 merevszárnyú repülőgépet vesztett már el, ez minden bizonnyal csak az ötödik Szu–35Sz, ami megsemmisült a háborúban.

A helyszín, Tokmak azért is fontos, mert itt található az orosz erők délnyugat-ukrajnai parancsnokságának főhadiszállása.  

A bázisok jellemzően rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerekkel vannak védve, és szinte mindig nagyon magas készültségben tartják őket.

A brit hírszerzés szerint tehát ez lehet a magyarázat arra, hogy a légvédelem tévesen ellenséges gépnek vélte az orosz légierő egyik Szu–35-ösét.

Az ukrán hadsereg októberben újabb ellentámadást indíthat, ugyanis csapatösszevonásokat hajt végre Orihove és Vuhledar közelében – jelentette ki Gyenyisz Pusilin a „Donyecki Népköztársaság” vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva.

„Úgy tűnik, az ellenség arra készül, hogy még a talaj felázása előtt aktívabb akciókat hajtson végre. Látjuk, hogy vannak ilyen elképzelések, ezért nem zárjuk ki egy újabb offenzíva lehetőségét” – mondta Pusilin.

Közölte, hogy az ukrán fél fokozta aktivitását, és növelte bevetésre kész rohamcsapatainak számát Zaporizzsja megyében Novoprokopivka, Robotine és Verbove felé is. A donyecki régióban Pusilin szerint az ukrán erők eredménytelen kísérletet tettek Torszke bevételére. Úgy vélekedett, hogy a harcok miatt az Artyomovszktól (Bahmuttól) északra fekvő Orihovo-Vaszilivka lesz a következő település, amely teljesen elpusztul.

Elfogott rádiókommunikációra hivatkozva azt mondta: az ukrán hadsereg parancsot kapott arra, hogy rendezkedjen be körkörös védelemre Kupjanszk és Borova körzetében.

Vlagyimir Szaldo, a részben szintén elcsatolt Herszon megye oroszok által kinevezett elöljárója Telegram-csatornáján hétfőn azt állította, hogy az ukrán hadsereg szándékosan lövi a Kijev ellenőrzése alatt álló Herszon város lakónegyedeit, hogy aztán az ukrán propaganda az orosz hadseregre hárítsa a felelősséget. Közölte, hogy az egyik ilyen szándékos rombolásról, az Aranykulcsocska szabadtéri kávézó lerombolásáról videofelvétel is készült.

Az orosz védelmi tárca hétfői hadijelentése szerint az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén az orosz erők öt támadást vertek vissza, amelyekben mintegy 420 ukrán katona vesztette életét vagy sebesült meg.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg az összefoglaló egy Anklav típusú, navigációs vevőberendezéseket zavaró állomást a Zaporizzsja megyei Preobrazsenka közelében, egy kommunikációs központot a „Luhanszki Népköztársaságban” lévő Petrovszke falu mellett, valamint egy üzemanyag- és légieszköz-raktárt a Dnyipropetrovszk megyei Kirij Rih város „Dolhinceve” nevű repülőterén.

Az orosz összesítés szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 13 700 speciális katonai járművet veszítettek el.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn vádat emelt távollétében Jevhen Bulacik, a 7. taktikai repülődandár parancsnoka ellen, aki tavaly április 30-án elrendelte, hogy egy ukrán Szu-24-es mérjen bombacsapást a Russznyeft-Brjanszk cég egyik olajraktárára.

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) hétfőn felvette a terroristák és szélsőségesek listájára Ihor Kolomojszkij ukrán oligarchát, Arszen Avakov volt ukrán belügyminisztert, Oleh Ljaskót, az ukrán Radikális Párt alapítóját, Andrij Bileckijt, az Oroszországban terrorszervezetnek minősített ukrajnai Azov ezred alapítóját, Szerhij Melnicsukot, az Ajdar zászlóalj volt parancsnokát és Kosztyantin Grisin (Szemen Szemencsenko) parlamenti képviselőt, a Donbasz zászlóalj volt parancsnokát.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek