POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.30.
Módosítva: 2023.10.31.

Házról házra nyomulnak Gázában az izraeli katonák

A Hamász több tucat fegyveresét ölték már meg.

Házról házra járnak az izraeli katonák Gázában, ahol teljes erővel zajlik a szárazföldi hadművelet.

A hadsereg vasárnap több olyan felvételt is közzétett, amelyen állításuk szerint a szárazföldi offenzívában részt vevő alakulatok előre nyomulása látható.

A fegyveres erők szóvivője hétfőn több tucat iszlamista likvidálásról számolt be. Állításuk szerint az éjszaka megölték a Hamász több tucat terroristáját, valamint megsemmisítettek több katonai egységet és az infrastruktúra egy részét. Izrael emellett újból felszólította a Gáza északi részén élőket, hogy hagyják el a hadszíntérré vált lakhelyüket.

„Az elmúlt két hétben felszólítottuk a Gázai övezet északi részén, valamint a Gáza városban lakókat, hogy ideiglenesen költözzenek délre. Ez a személyes biztonságukat szolgálja. Ma ismét szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nagyon sürgős” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője, aki hozzátette: eddig 311 izraeli katona esett el a harcokban.

Az izraeli hatóságok a gázai al-Kudsz kórház kiürítésére is felszólítottak.

Ezt azzal magyarázták, hogy a környéket hamarosan műveleti területté nyilvánítják. Az intézményben jelenleg több, mint 800 beteget ápolnak. Rajtuk kívül még több ezer civil tartózkodik az épületben, akik a légitámadások elől kerestek menedéket. Egész családok költöztek be a kórház épületébe minden holmijukkal együtt, hogy ott a padlón aludjanak. Közben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb sebesültek, a beteghordók pedig csak nagy nehézségek árán képesek keresztüljutni az embertömegen.

Az dolgozók azt mondják:

nem ürítik ki a kórházat, mert ez sok beteg számára a biztos halált jelentené.

„Nincsenek eszközeink az al-Kudsz kórház evakuálására. Sok betegünk van az intenzív osztályon. Ha őket evakuálnánk, belehalnának. Ezért utasítjuk vissza az evakuálási parancsot. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy azonnal avatkozzon be, hogy megállítsa a kibontakozó humanitárius katasztrófát” – mondta a Palesztin Vörös Félhold szóvivője.

Nem csak Gázában dúlnak azonban véres harcok. Az izraeli hadsereg az éjszaka razziát hajtott végre a dzseníni menekülttáborban Ciszjordániában. A katonák tűzharcba keveredtek a palesztin fegyveresekkel. Négy palesztin meghalt és sokan megsérültek. A harcok sújtotta utcákon a mentősök segítettek a civilek evakuálásban.

Az összecsapások hétfőn reggel is folytatódtak. Palesztin fiatalok kövekkel dobálták meg az utcán haladó izraeli buldózereket, miközben robbanások és fegyverropogás hangja hallatszott a távolból.

Északon is folytatódtak a harcok. A dzsihadisták két emberük haláláról számoltak be, akik az izraeli katonákkal kitört tűzharcban vesztették életüket a libanoni határnál. Egy izraeli tartalékos katona pedig akkor vesztette életét, amikor a határ közelében felborult egy tank.

A Gázai övezetben harcoló izraeli katonai erők az éjszaka folyamán megölték a Hamász több tucat terroristáját, terrorista infrastruktúrát és katonai egységeket semmisítettek meg.

„A Gázai övezetben a terroristákkal folytatott tűzharcban az izraeli hadsereg katonái több tucat, magukat épületekben elbarikádozó, és az izraeli erőkre támadó terroristát öltek meg” – közölte a hadsereg szóvivője.

„Az egyik esetben a harcosok irányította repülő eszközzel felrobbantottak egy épületet, amelyben a Hamász terrorszervezet több mint húsz fegyverese gyülekezett” – jelentették.

„Éjszaka az izraeli harcosok a Gázai övezetben felfegyverzett terroristákat azonosítottak, akik páncéltörő rakétát készültek elindítani a Gázai övezetben található Azhar Egyetem környékén”– ismertettek egy másik incidenst, melyben vadászgép végzett a palesztin fegyveresekkel.

„Az elmúlt napon körülbelül hatszáz gázai célpontot támadott Izrael, köztük lőszerraktárakat, búvóhelyeket, valamint a Hamász hadműveleteinek gyülekezőhelyeit és légelhárító állásait” – közölte a szóvivő.

Az izraeli katonák Ciszjordániában, Dzseninben razziát hajtottak végre az éjszaka folyamán.

A dzsenini menekülttáborban a terrorista infrastruktúra felszámolásán dolgozó izraeli erők tűzharcba keveredtek palesztin fegyveresekkel, melyben négy palesztin fegyveres életét vesztette, és többen megsebesültek.

A többi között drónokat, lőszert, és járművek felrobbantására szolgáló robbanószerkezeteket találtak a fegyvereseknél, melyeket a tűzszerészek megsemmisítettek. Az izraeli katonák drónokkal is támadták a palesztin iszlamistákat.

Palesztin jelentések szerint az izraeli egységek több mint száz katonai járművel és több irányból indították a rajtaütést Dzseninben, két katonai buldózer is részt vett az akcióban, miközben felettük drón is repült. Megsemmisítették a dzsenini menekülttábor bejáratánál lévő kaput, amelynek felirata az volt, hogy „a tábor ideiglenes állomás a visszatérésig”.

Az északi, a libanoni határnál kialakult fronton az Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok két embere haláláról számolt be, akik a libanoni határnál fekvő Hanita kibucnál az izraeli katonákkal kitört tűzharcban vesztették életüket.

Mindeközben szemtanúk szerint több tucat izraeli harckocsi torlaszolta el az övezet északi részét a déli területekkel összekötő Szaláh ed-Dín utat, tüzet nyitva minden arra járó autóra. Helyszínen tartózkodók a sajtónak azt mondták, az izraeli légierő csapásai miatt az út mintegy egy kilométer hosszan szinte járhatatlanná vált.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a harci járművek egy része Gázaváros ez-Zejtún nevű külvárosától nem messze áll, mintegy másfél kilométerre az izraeli határtól, több harckocsi pedig a határtól két kilométerre láttak.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háború hosszú és nehéz lesz, és készen állunk rá – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tel-avivi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett „az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt”, és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul.

Benjámin Netanjahu a Joav Galant védelmi miniszterrel és Beni Ganzcal, a háborús kabinet tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a több mint kétszáz túsz kiszabadításáért a szárazföldi hadművelet során.

A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.

A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

life.hu

Vilmos herceg megszólalt: elárulta, hogy van a rákkal küzdő Katalin

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak