Macron nem zárja ki, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.29.
Módosítva: 2023.10.29.

"Ha sokan leszünk, meg fogják hallani a véleményünket”

Dömötör Csaba a Nemzeti Konzultációról.

Az Európai Unió többes válságok időszakába lépett, ezért döntött a kormány szerdán arról, hogy nemzeti konzultációt indít. „Ha sokan leszünk, meg fogják hallani a véleményünket” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba kifejtette, az unióban gazdasági bajok keverednek biztonsági fenyegetésekkel. Ilyen időszakban fontos, hogy „senki ne hozhasson nélkülünk döntést rólunk” – mondta.

Magyarországnak sok vitája halmozódott fel Brüsszellel, ahol olyan tervek vannak, amelyek súlyosan korlátoznák a gazdasági mozgásteret és fenyegetnék a biztonságot.

„Folyamatos a nyomás, hogy több pénzt adjunk az ukrán-orosz háborúba”

– közölte az államtitkár, aláhúzva, hogy „az ukrán bajbajutottaknak segítünk, de a háborúba nem akarunk belekeveredni”.

Biztonsági és gazdasági kérdések várhatók majd novemberben az új nemzeti konzultációban.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádiónak Brüsszelben adott interjúban jelentette be, hogy egy újabb nemzeti konzultációra tesz javaslatot.

A kormányfő úgy fogalmazott: nem babra megy a játék, komolyra fordultak a dolgok.

„Most is van 10-11 komoly kérdés, és az embereknek adjuk lehetőséget arra, hogy elmondják a véleményüket. Milliós nagyságrendben szoktak választ adni, ez létrehoz egy nagy támogatottságot a kormány mögött, és akkor a kormány magabiztosan és kellő erőpozícióból tárgyalhat Brüsszelben. Akkor is, ha orkánszerű ellenszélben kell ezt tennie” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az újabb Nemzeti Konzultáció a tervek szerint novemberben indul, ez lesz a tizenharmadik olyan alkalom, hogy a kormány fontos kérdésekben kéri ki az emberek véleményét.

Dömötör Csaba államtitkár szombaton újabb részleteket közölt arról, milyen témák várhatók majd a kérdések között.

Feltehetően az orosz-ukrán háborúra és Brüsszel új migrációs csomagjára is rákérdezhetnek majd.

Dömötör Csaba azt mondta, gazdasági kérdésekre is kitérnek majd a konzultációban. Az államtitkár megemlítette, hogy Brüsszel a rezsitámogatás, a kamatstop és az extraprofitadó eltörlését akarja elérni. A kormánynak azonban az az álláspontja, hogy a válság alatt ne a családok viseljék a terheket. De a videóból kiderül az is: a konzultációban rákérdezhetnek majd a brüsszeli pluszpénzek befizetésére is.

„Arról is várjuk a véleményeket, hogy Brüsszelből úgy kérnek tőlünk plusz pénzbefizetést, hogy közben a nekünk járó pénzeket egyáltalán nem kaptuk meg. A kérdéseket a következő napokban részletesen is bemutatjuk. A kormánynak ezekben az ügyekben van világos álláspontja. Ha sokan állunk ki az igazunk mellett annak nagy súlya lesz a következő hónapok vitáiban” – mondta Dömötör Csaba.

 

A magyar kormány mindig is fontosnak tartotta, hogy ne csak négy évente, hanem folyamatosan kikérje fontos ügyekben az emberek véleményét

– emelte ki az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pindroch Tamás szerint rengeteg olyan ügy van a világban, amely hatással van a magyar emberek életére, ezért is kell újra nemzeti konzultációt tartani.

„Olyan ügyek történnek a világban, amire választ kell adni, hogy Magyarország hogyan viszonyuljon az izraeli-palesztin konfliktushoz, a gazdasági problémákhoz az egész EU térségben és az ukrán-orosz konfliktushoz. Tehát ez egy nagyon fontos nemzeti konzultáció lesz” – hangsúlyozta Pindroch Tamás.

A nemzeti konzultáció gondolatát első körben Orbán Viktor egy 2005-ös beszédében vetette fel, majd 2010 után kormányra kerülve több ügyben is tartottak már ilyen kezdeményezést. Az emberek korábban elmondhatták már a véleményüket az Alaptörvényről, a nyugdíjakról és az illegális migrációval kapcsolatban, de a rezsicsökkentésről és a brüsszeli szankciókról is.

Hozzátette, Magyarország tiltakozása ellenére minősített többséggel „keresztülverték” az új migrációs csomagot, amely nemcsak a bent lévő migránsok szétosztására kötelez, hanem arra is, hogy azelőtt engedjük be őket, mielőtt döntés születik a menekültügyi kérelmükről. Ha már bejöttek, nincs rá kapacitás, hogy minden lépésüket figyeljék a hatóságok, erre mutatnak rá a terrortámadások is – közölte a politikus, hozzátéve, hogy ez a témakör is szerepelni fog a konzultáción.

Dömötör Csaba elmondta, gazdasági jellegű kérdést is tesznek majd fel. „Brüsszelből azt akarják elérni, hogy töröljük el a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót is. Mi ezt nem akarjuk, mert óriási pluszkiadást jelentene a magyar háztartásoknak”. Megjegyezte, véleményük szerint nem a magyar családoknak kell viselniük azoknak a válságoknak a terheit, amelyekről nem Magyarország tehet.

„Igenis számít” a brüsszeli vitákban, ha a kormány álláspontját több százezer, esetleg milliónál is több ember véleménye is erősíti

– mondta.

Dömötör Csaba szerint a konzultáció azért is fontos, mert Brüsszelben már nem veszik figyelembe az emberek érdekét. Védtelenné teszik az uniót azzal, hogy kinyitják a határokat a migránsok előtt; rontják a gazdasági versenyképességét, amit jelez az energiaárak elszabadulása, és beletolnák az EU-t a háborúba – mondta.

„Mi elkötelezett hazafiak vagyunk, szeretjük Európát is, azért mondjuk ki, hogy amit most csinálnak, se Magyarországnak, se Európának nem jó”

– jelentette ki.

A nemzeti konzultáció technikai részleteiről szólva elmondta: most véglegesítik a kérdéseket; a dokumentumot postai úton és interneten is ki lehet majd tölteni. Vélhetően több hét lesz, mire mindenki megkapja, és a kitöltésére is hagynak majd elég időt – közölte.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul szakított a TV2 álompárja

origo.hu

Tóth Gabi elárulta, mit gondol Mikes Annáról - videó

vg.hu

Nagy István elmagyarázta, hogy miért engedik be az ukrán mézet

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek az életét a romantika uralja majd

vg.hu

Árat csökkent a BYD, hogy felturbózza a keresletet - A Ferrarit is megszégyenítő szuperautóval állt elő a kínai gyártó

origo.hu

Alig férnek el a felsőben Metzker Viki hatalmas mellei - kép

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. február 26-március 3.: Különleges hét vár mindenkire

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

ripost.hu

Gyászol Koltai Róbert: „Még fel sem tudtam fogni”

ripost.hu

Ennyi volt, vége a nagy szerelemnek: szakítottak Beckhamék

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

A baloldal évek óta tiltakozott a pedofiltörvények szigorítása ellen

POLITIK

Hazánk készen áll a V4-es együttműködésre

POLITIK

A jordán király figyelmeztette Izraelt

POLITIK

Macron elnök nyugati katonák Ukrajnába küldését fontolgatja