Létrehozva: 2023.10.01.

"Fontos számomra a V4"

Mondta Robert Fico.

„Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni” – jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva.

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt.

Az Irány elnöke, aki „nagyon jónak” nevezte a pártja által a választáson elért, csaknem 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak „hogy csörögjön a telefon”, és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette: amíg ez nem történik meg,

semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal.

Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.

Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz,

hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.

Orbán Viktor miniszterelnök szívélyes üzenetben gratulált Robert Ficónak, az Irány (Smer-SD) párt elnökének a szlovákiai előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez az X közösségi platformon közzétett bejegyzésben vasárnap délelőtt.

„Találják ki, hogy ki tért vissza? Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott fölényes győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várjuk a folytatást!”

– írta a bejegyzésben Orbán Viktor.


Mint arról mi is beszámoltunk, Robert Fico pártja, a Smer (Irány) a voksok 23,6 százalékát megszerezve nyerte az előrehozott parlamenti választást Szlovákiában.

Közzétette a Szlovák Statisztikai Hivatal az előrehozott parlamenti választás nem hivatalos végeredményét a szavazatok 99,43 százalékának összesítése alapján. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a Progresszív Szlovákiának (PS) 31 hely juthat az új törvényhozásban. A helyi magyarságot képviselő Szövetség nem kerül be a parlamentbe.

Az előre hozott parlamenti választást az Irány (Smer-SD) nyerte a szavazatok 23,31 százalékával. A második helyen a liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17 százalékkal, míg a harmadik pozícióba a Hlas (Hang) került 14,97 százalékkal – számolt be honlapján a pozsonyi Új Szó vasárnap reggel.

A parlamentbe jutott még az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,02 százalék), a kereszténydemokrata KDH (6,90 százalék), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, 6,19 százalék), valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,67 százalékkal.

A választási részvétel 68,08 százalékos volt a Szlovák Statisztikai Hivatal közlése szerint.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,79 százalékkal, a magyarok érdekképviseletét felvállaló Szövetség 4,48 százalékkal, valamint a Demokraták 2,93 százalékkal és a Sme Rodina 2,24 százalékkal.

Szintén nem jutottak be a parlamentbe a szavazatok legfeljebb egy százalékát megszerző pártok, úgymint a ĽSNS (0,85 százalék), a KSS (0,33 százalék), a Kalózpárt (0,31 százalék), a Kékekkel együtt induló Híd-Most (0,26 százalék), a Magyar Fórum (0,11 százalék).

A liberálisoknak kedveztek a levélszavazatok

A külföldről levélben leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia szerezte meg. A PS-re levélben a külföldön élő szlovák állampolgársággal rendelkező szavazók 61,7 százaléka voksolt. A második legtöbb levélszavazatot az SaS kapta 10,8 százalékkal, majd a Smer-SD következik 6,1 százalékkal. A negyedik legtöbben az OLaNO-ra voksoltak külföldről (3,81 százalék).

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jut az új törvényhozásban. A Hlas (Hang) 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba – olvasható az Új Szó cikkében. 

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke „bejelenti” a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

„Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát.

Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett”

– mondta az európai uniós biztos.

„A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt” – szögezte le Jourová. Azt állította, hogy a szlovák információs térséget „szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból” származó információk árasztották el. Arról, hogy ez befolyásolta-e az eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni.

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a szombaton tartott előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban – közölte a központi választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást.

A választások hivatalos végeredménye szerint összesen

7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba.

Második helyen a Michal Simecka által vezetett, eddig parlamenten kívüli, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17,9 százalékos eredménnyel (32 parlamenti mandátum), a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredménnyel, ami 27 parlamenti képviselői helyet jelent.

Bejutott még a pozsonyi parlamentbe az előző legerősebb kormánypárt, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,8 százalékkal) 16 mandátumot szerezve, valamint az utóbbi választási időszakokban parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) Milan Majerskyval az élén 6,8 százalékot szerezve, ami 12 mandátumot jelent a számukra. Bekerült még Richard Sulík liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalma 6,3 százalékkal (11 mandátum), illetve az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal, nekik 10 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

 

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami

a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain.

Az Irány elnöke, Robert Fico azokat „nagyon jóknak” nevezte, és kijelentette: ha megbízatást kapnak a kormányalakításra, elkezdik az egyeztetéseket a többi párttal, s ezek során prioritás lesz számukra a V4 működőképessége és az, hogy stabil kormányt alakítsanak.

A második helyen a parlamentbe bejutó PS elnöke, Michal Simecka az eredményekre reagálva azt mondta:

mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Irány ne tudjon kormányt alakítani.

Peter Pellegrini a harmadik helyet elért pártja, a Hang nevében azt közölte: mindenkivel leülnek tárgyalni, akitől megbízatást kapnak.

A negyedik helyet megszerző OLaNO elnöke, Igor Matovic bejelentette: mindenképpen ellenzékbe vonulnak.

A kereszténydemokraták kizárták a Robert Ficóval közös kormányzást, a Szlovák Nemzeti Párt későbbre ígért tájékoztatást elképzeléseiről.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár

történelmileg a legtöbb voksot kapták,

ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen újabb videóján A Nagy Ő szexi, bikinis csábítója

origo.hu

Ezért alázták meg durván Palvin Barbara férjét, Dylan Sprouse-t

borsonline.hu

Óriási a botrány: rendőri intézkedés közben hunyt el egy ember Pest vármegyében

mandiner.hu

Felkavaró hír érkezett a Nemzetiben megsérült színésznő állapotáról

ripost.hu

Dráma a Farm VIP-ben: "Nem hiszem, hogy van annál fájdalmasabb, mint elveszíteni valakit"

hirtv.hu

Autósok, figyelem! Ezeken a területeken várható havazás

origo.hu

A fürdőkádban fotózták Palvin Barbarát - képek

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Németországban tartózkodó magyarok legyenek óvatosak

POLITIK

A vállalkozások sikere Magyarország sikere

POLITIK

Munkácsról is kerültek fegyverek a Hamászhoz?

POLITIK

Zelenszkij az oroszok kivonulását követeli