POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.10.

Deutsch Tamás így fogalmazott a lengyelországi beavatkozásról

" Minden írott és íratlan szabályt megsértenek!"

A baloldal leghőbb vágya szerinte, hogy megbuktassa a regnáló jobboldali kormányt.

Egy pillanatra megállva azt kell mondanom, hogy iszonyatos az a helyzet, ami itt az európai uniós intézményekben tapasztalható, akár Brüsszelről, akár Strasbourgról beszélünk fizikai értelemben. Egy európai uniós tagállam szabad parlamenti választásait megelőzően uniós intézmények politikai pártként működve az egyik, hogy hogy nem, természetesen most a lengyelek esetében megint a baloldali, a liberális politikai szereplők mellett fellépve beavatkoznak egy választási kampányba. 

– jelentette ki Deutsch Tamás, hozzátéve, hogy Brüsszelben gyakorlatilag megmondják, hogy mi lenne az unió igénye, elvárása, akarata, hogy milyen döntést is hozzanak a lengyelek. 

Azt kell mondanom, hogy ez akár még csak öt-hat-hét-nyolc évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt. Ma ez a gyakorlat. Ma lényegét tekintve baloldali, liberális politikai pártokként működik az alapvető európai uniós intézmények nagy része, az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali többsége is

– tette hozzá a politikus, aki szerint, ez az Európai Unió működését meghatározó, valamennyi írott és íratlan szabály durva és nyílt megsértése. 

Lengyelország „kemény nemet” fog mondani az illegális bevándorlók befogadására, és konkrét tervet mutat be a migráció kezelésére az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozóján − jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Andrzej Duda államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

A brüsszeli diktátum nem oldja meg a migráció problémáját, hanem újabb problémákat teremt

 − mondta.

Az uniós terv igazából „az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak meghívását jelenti Európába” – érvelt a lengyel kormányfő. 

Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban

 – fogalmazott.

„Fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait” – mondta Morawiecki, hozzátéve: a lengyelek számára „a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták (...) szemében reliktumnak számít”.

Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda egyaránt arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy „az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját”. A legfontosabb a nemzetek akarata – fűzte hozzá. Úgy látta: 

a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az Európai Unió és Lengyelország jövőjét.

Andrzej Duda aláhúzta: a migráció ügyében olyan lépéseket kell tenni, amelyek a probléma megelőzését jelentik, és amelyek teljesítik az uniós tagállamok kötelezettségvállalásait. „Az egyik fő tagállami kötelezettségvállalás az EU határainak védelme”, Lengyelország pedig teljesíti ezt – hangsúlyozta az elnök.

Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. 

A fő kérdés az, tovább kormányozhat-e a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), és folytatódhat-e ezáltal Varsóban a nemzeti-keresztény (liberális újbeszélül: a populista-klerikális) irányvonal. A felmérések szerint a PiS vezet az ellenzéki Polgári Koalíció előtt, amelynek élén hazai viszonyaink ismert bírálója, Donald Tusk áll. Lévén Lengyelország az EU meghatározó tagállama – a keleti térfélen pedig különösképpen az –, a tét a nemzetközi érdekcsoportok számára is világos, és nem is bíznak semmit a véletlenre. A magyarországi dollárbaloldal finanszírozási botrányában nyakig érintett Ac­tion for Democracy (A4D) jelen van a lengyel kampányban is – erősítik meg varsói sajtóbeszámolók.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Felfedte titkát a Hazatalálsz gyereksztárja: ezt tervezi a jövőjével

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

mandiner.hu

Egykori SZDSZ-es megmondóember: A Magyar Péter mögött lévő hálózat továbbra is rejtélyes

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén

POLITIK

17 ukrán drónt lőttek le orosz területek felett