Létrehozva: 2023.10.11.

Az EU csak azért is tovább pénzeli a palesztinokat

Nem számít mire költik a pénzt...

Az első bejelentés szerint, ahogy azt  Várhelyi Olivér bővítési biztos a közösségi médiában közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztenek minden uniós kifizetést a palesztinoknak. Aztán hirtelen valami történt.

De nézzük az előzményeket!

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos X-bejegyzésében számolt be arról, hogy az Európai Bizottság minden kifizetést azonnal felfüggeszt a palesztinok számára. 

A palesztinok legnagyobb donorjaként az Európai Bizottság felülvizsgálja teljes fejlesztési portfólióját, összesen 691 millió euró értékben.

A felülvizsgálat következtében „minden kifizetést azonnal felfüggesztenek”.

Mindezek mellett az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről – jelentette be hétfőn az X közösségi médiában Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl Menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videókonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez. Stano felhívta a figyelmet, hogy rengeteg diplomáciai tevékenység folyik mind a tagállamok és az EU részéről, mind pedig nemzetközi szinten a külföldi partnerekkel. 

Josep Borrell szombat óta kapcsolatban áll Izrael, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Jordánia külügyminisztereivel és a Palesztin Hatóság miniszterelnökével. Továbbá közös telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok, Németország és Olaszország külügyminisztereivel a helyzet kezelése érdekében – tette hozzá. Akármennyire is nehéz párbeszédet kialakítani a felek között, az EU végső célja az, hogy lehetővé tegye az izraeliek és a palesztinok számára, hogy békében és együtt élhessenek, anélkül, hogy olyan drámai, terrorista eseményeken kellene keresztülmenniük, mint amilyeneknek szombat óta tanúi vagyunk – fogalmazott Peter Stano. 

A Palesztinának nyújtott uniós segélyekkel kapcsolatos kérdésre Eric Mamer, a testület vezető szóvivője hangsúlyozta: az EU semmilyen módon nem finanszírozza a Hamászt vagy akármilyen tevékenységét. 

„A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat” – tette hozzá. Szavai szerint az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat „sem közvetlenül, sem pedig közvetve” egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.

Közben az Egyesült Államokban egyre több politikus követeli annak a hatmilliárd dollárnak az ismételt befagyasztását, amit nemrég szabadítottak fel Iránnak, egy öt amerikai állampolgár szabadon bocsátásáról szóló megegyezés részeként.

Míg a Fehér Ház ragaszkodik hozzá, hogy a megállapodás értelmében Irán az említett összeget csak humanitárius célra használhatja, és következetesen elhárítja annak lehetőségét, hogy a hatmilliárd dollár hozzájárult volna az Izrael elleni tragikus támadáshoz, ebben sokan kételkednek.

Idiótának kell lenni ahhoz, hogy elhiggyük a Biden-adminisztráció szavait, miszerint az Iránnak juttatott hatmilliárd dollárból semmit sem lehet az Izrael elleni háborúra fordítani

– írta a közösségi médiában Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő.

Míg eddig jobbára a republikánusok hallatták a hangjukat, most már Jon Tester és Joe Manchin demokrata szenátorok is sürgetik Biden elnököt, hogy ismételten fagyassza be a hatmilliárd dolláros összeget – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Miközben az amerikai hírszerzés tisztviselői folytatják a Hamász által végrehajtott terrortámadások kivizsgálását, felül kell vizsgálnunk lehetőségeinket, hogy Iránt felelősségre vonjuk az általa nyújtott támogatásért. Legalábbis azonnal be kell fagyasztanunk a hatmilliárd dollárnyi iráni vagyont, és meg kell vizsgálnunk a rendelkezésünkre álló egyéb pénzügyi eszközöket

− idézi a Tester által kiadott közleményt a The Hill politikai portál.

Manchin még keményebben fogalmazott:

Minden olyan országot vagy kormányt, amelyről kiderül, hogy támogatja ezt a terrorszervezetet, azonnal a legszigorúbb szankciókkal kell sújtani, hogy megszűnjön ezeknek a terrorista, barbár akcióknak a támogatása

− mondta a demokrata szenátor.  

Aztán fordult a kocka, nem számítottak az előbbi érvek.

Az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén visszavonták(!) az Európai Bizottság azon döntését, hogy felfüggeszti a Palesztinának nyújtott kifizetéseket.

A döntést azonban több európai kormány kritizálta, és végül a külügyminiszterek rendkívüli ülésén visszavonták azt.

A miniszterek túlnyomó többsége ellenezte azt a javaslatot, hogy függesszék fel a kifizetéseket a Palesztin Hatóságnak. Ez az, ami számít

− idézte az EU külügyi főbiztosát, Josep Borrellt a The Guardian brit napilap.

Borrell szerint felülvizsgálhatják a pénzeket, hogy ellenőrizzék, nem szivárog-e ki valami a Hamásznak, de ha igen, akkor valakinek meg kell fizetnie az árát egy ilyen hibának.

A főbiztos azt is hozzátette, hogy mindössze két vagy talán három ország nem értett egyet a döntés visszavonásával.

Az EU a Palesztin Hatóság legnagyobb finanszírozója, és a humanitárius segélyeket növelni fogják – mondta Borrell. Az Európai Bizottság kedden közzétett adatai szerint 2021-ben és 2022-ben 410 millió eurót adtak a Palesztin Hatóságnak, a 2023-as forrásokat még nem osztották ki. További 271 millió eurót adományozott az EU az ENSZ Segélyszervezetének humanitárius projektekre a 2021 és 2023 közötti három évben – derült ki a bizottság adataiból.

Miközben a palesztinokat a támadás ellenére bőkezűen támogatja az Európai Unió, a Magyarországnak járó forrásokat továbbra is visszatartják, annak ellenére, hogy − mint arra Szijjártó Péter a napokban felhívta a figyelmet − ezek a források nekünk járnak.

Az európai szabályok szerint nekünk ezeket az európai uniós pénzeket ki kell fizetni, ha tetszik, ha nem

– szögezte le a külügyminiszter.

„A Hamász terroristái zsidó nőket erőszakolnak, és gyilkolnak meg, majd hurcolnak végig Gáza utcáin, hogy tetteiket ünnepeljék. És a német feministák? Hallgatásuk mutatja, milyen mélyen gyökereznek a hazugságok a progresszív miliőben” – írta a Die Welt német napilap hasábjain véleménycikkében Mirna Funk. A német újságíró kiemelte, Németországban nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, most pedig olyan fotók és videók terjednek az interneten a háborúról, amelyeket senkinek sem szabadott volna látnia.

Kizártak bennünket a beszélgetésekből, az alapokból, a lehetőségekből, panelekből, konferenciákból, kiállításokról. Aktívan szembesültünk gyűlölettel. De, ami a legrosszabb az egészben, aggodalmainkat nem vették komolyan. Azokat pedig, akik komolyan vettek minket, jobboldali konzervatívnak, reakciósnak minősítették.

– fogalmazott Mirna Funk.

Hozzátette: olyan emberekről van szó, akik „engedtek annak az agymosásnak, miszerint a Hamász egy progresszív szervezet, amit támogatni kell. „És a német feministák? Hallgatnak. Akik könyveket írtak nőgyilkosságról, női emancipációról, akik évek óta a nők szószólóiként mutatják be magukat, csendben vannak” – fogalmazott az újságíró. Kifejtette, nem azért vannak csendben, mert a konfliktus olyan bonyolult lenne, hanem azért, mert „antiszemita világnézetük mélyen az identitásuk része”. 

Amikor egy zsidó nőt megerőszakol és megkínoz egy csoport férfi, amikor arra kényszerítik, hogy felhívja az anyját, és végig kell hallgatnia, mit tesznek a lányával, akkor ez sokak számára nyilvánvaló ebben az országban, de jelenleg világszerte is. A palesztin szabadságmozgalom legitim eszközei

– írta cikkében.

Az újságíró egy személyes élményt is elmesélt. 2023. szeptember 22-én Berlin Charlottenburg nevű városrészében az esti órákban Uber taxiba ült, és az arab sofőr egyből azt kérdezte tőle, honnan származik. Mirna Funk elmondta, német zsidó, amelyre a sofőr válaszul arról kezdett el beszélni, Izrael nem létezik, a zsidóknak vissza kell menniük Angliába és Lengyelországba. „Palesztinát pedig vissza kell hódítani a megszállóktól” – idézte az újságíró sofőrje szavait. Mirna Funk ezután elmagyarázta a sofőrnek, az izraeliek többsége arab országokból származik, ahonnan elüldözték és kiutasították őket.


 

origo.hu

A NATO nukleáris fegyverekről tárgyal, Harkovot mindent elsöprő légitámadás érte

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

metropol.hu

Ez csúnya volt, Mbappé összeesett a pályán, le kellett cserélni

vg.hu

Már gyártják a szuperolcsó kínai villanyautót a lengyeleknél

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

mandiner.hu

Németország a magyar álláspont mellett döntött – a kancellárnak máris magyarázkodnia kell

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

ripost.hu

Adósságba verhette magát KKevin?

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

700 ezer orosz katona az ukrán fronton

POLITIK

Több orosz gáz érkezik Európába, mint amerikai

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról

POLITIK

Putyin komoly segítséget ígért Észak Koreának