POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.15.

Ukrajnában a katonák zsoldjából is lopnak

Újabb részletek a korrupcióról...

A tisztek ellopják azt a pénzt, amit a katonák zsoldjára és élelmezésére szánnak - mondta el a Magyar Hírlap stúdiójában Koskovics Zoltán az Alapjogokért Központ elemzője.

 A szakember kiemelte, háború közben egy hadsereget nem lehet lefejezni, Zelenszkij egy reménytelen harcot vív a korrupció ellen. Hozzátette, Zelenszkij jobban áll az oroszokkal szemben, mint a korrupcióval. 

Megjegyezte, 60 évesen az ember már nem tud katona lenni, ha erre szükség van, akkor le kell ülni tárgyalni, ez a háború már túl megy Ukrajna teherbíróképességén, idősekkel és külföldről hazaráncigált emberekkel nem lehet új offenzívát indítani.

A szakember kiemelte, az erős  nyugati fegyverek arra szolgálnak, hogy Zelenszkijnek legyen tárgyalási alapja.

Szembe kéne tudni nézni a valósággal, olyan válaszút elé érkezett Ukrajna, ahol érdemes lenne a tárgyalásokat választani - jegyezte meg, hozzátéve, az elmúlt másfél év megmutatta, hogy az EU-nak nincs független külpolitikája. Ezt a háborút Moszkvának és Washingtonnak kell egymással megvívnia, ha ők eldöntik, hogy vége legyen, akkor egyik napról a másikra vége lesz - fűzte hozzá.

Emlékeztetett, titkos diplomáciai tárgyalások zajlanak Oroszország és az Egyesült Államok között Törökországban, amikre azért van szükség, mert ha majd egyszer igazi tárgyalások kezdődnek, azoknak szüksége lesz alapokra. 

Koskovics Zoltán megjegyezte, most vagyunk egy olyan ponton, hogy be lehet talán fagyasztani a háborút. „Kifulladt az offenzíva, ez egy olyan pont, amikor le lehet ülni tárgyalni, hogy ez megtörténik-e vagy sem az a jövő zenéje” - húzta alá a szakértő.

Véleménye szerint nem nagyon van értelme húzni az időt, mert az időjárás változásával érdemben nem tudják a hadviselést folytatni az oroszok, egy offenzíva 4-8 hétre van betervezve, ennyi nyersanyagot érdemes összecsoportosítani, hogy elindítsanak egy támadást.

Az ukránok elsöprő többsége, szám szerint 77,6 százaléka gondolja úgy, hogy Volodimir Zelenszkij közvetlenül felelős a kormányt és a katonai közigazgatást behálózó korrupcióért -  derült ki a Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány (Democratic Initiatives Foundation - DIF)  közvélemény-kutatásából korábban, amit az Interfax ukrán állami hírügynökség szemlézett. A felmérésben résztvevők szerint az ukrán elnök leginkább azért hibáztatható, hogy az ígérete ellenére nem lép fel kellő hatékonysággal az állami korrupcióval szemben, sőt, sok esetben még szemet is huny felette.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukránok elsöprő többsége szerint Zelenszkij korrupt

Burkovszkij Petro, a DIF ügyvezető igazgatója szerint a hatóságok részéről eddig gyakran ismételt érv volt, hogy a háború miatt nincs idejük és energiájuk a korrupciót üldözni, de ezt egyre kevesebben fogadják el. Mint fogalmazott, 16 hónap háború után egyszerűen nem működik ez a széles körben elterjedt érv. 

"Azok a tisztségviselők, akik nem látják el a feladataikat, nem kevésbé veszélyes ellenségek, mint Oroszország. Az ukrán polgárok elvárják Volodimir Zelenszkij eltökéltségét, hogy eltávolítsa ezeket a személyeket a hatalomból, miközben meghallgatja és felemeli azokat tisztviselőket, akik őszintén rámutatnak a korrupciós problémákra"

- mondta a szociológus, aki hozzátette, hogy az emberek győzelmébe vetett hitét aláásó korrupció megoldásáért közvetlenül Zelenszkij a felelős.

A szombaton publikált „Ukrajna lakosságának társadalmi-politikai hangulata" című országos kutatás során összesen 2011 személyt kérdeztek meg személyes interjúk keretében. A válaszadók 72,9 százaléka támogatja a sebesült katonák elbocsátását az Ukrán Fegyveres Erők soraiból a rehabilitációjuk teljes megfizetése mellett. 46,3 százaléka pedig támogatta a katonai szolgálatra való tetszés szerinti áthelyezést.

A kutatás megjelenése előtt néhány nappal egyébként maga Zelenszkij is élesen kritizálta a korrupt tisztségviselőket. Az ukrán elnök felháborítónak nevezte azokat a korrupciós gyakorlatokat, amelyeket több sorozóközpontban júliusban tartott vizsgálatok tártak fel, és megígérte, hogy olyan emberekre fogják bízni a feladatot, akik tudják, hogy mi a háború.

Ahogy arról a hazai sajtó is beszámolt, egy odesszai sorozóközpont vezetője ellen vizsgálatot indítottak, aki a gyanú szerint 10 ezer dollár (3,6 millió forint) kenőpénz ellenében hamis igazolást adott arról, hogy a behívott férfi alkalmatlan katonai szolgálatra, és átlépheti az országhatárt. Erre reagálva az ukrán államfő elmondta: részletes megbeszélést tartott Ihor Klimenko belügyminiszterrel és Vaszil Maljukkal, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjével. Hozzátette, hogy a vizsgálatok részleteit és eredményeit nyilvánosságra fogják hozni, és eljárást indítanak a felelősök ellen.

Minden idők egyik legismertebb oknyomozó újságírója, a többszörösen Polk- és Pulitzer-díjas Seymour Hersh azt állítja egy szerdán megjelent cikkében, hogy Volodimir Zelenszkij és az ukrán kormány legfelső vezetése több százmillió dollárnyi amerikai támogatást sikkasztottak el. A Substack platformon közzétett írásában a szerző “egy jól értesült amerikai hírszerzési tisztviselőre” hivatkozva fogalmazta meg állításait. Mint ismert, Seymour Hersh legutóbb február közepén került a nemzetközi sajtó érdeklődésének homlokterébe, amikor egy leleplező cikkében az Egyesült Államokat vádolta meg az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Hers legújabb írása szerint az ukrán elnök, valamint a kijevi vezetés prominens tagjai az amerikai üzemanyag támogatások köré húztak fel egy korrupciós hálózatot, melynek segítségével tavaly körülbelül 400 millió dollárt (136 milliárd forint) sikkasztottak el. Nagyon leegyszerűsítve a rendszer úgy működött, hogy Kijev olcsóbban vásárolta gázolajat, mint amennyi üzemanyag-támogatást kapott erre a célra a nyugati szövetségeseitől, elsősorban Amerikától. A publicista értesülései szerint a nyugatról érkező "benzinpénzeket" az ukrán vezetők olyan fantomcégeken keresztül vették fel, melyek Lengyelországban és Csehországban voltak bejegyezve, de nem zárta ki, hogy olyan adóparadicsomokban is létrehoztak hasonló pénzmosodákat, mint például a Kajmán-szigetek. A kijevi minisztériumok állítólag versenyeztek egymással, hogy ilyen fedőcégeket hozzanak létre, és minél nagyobbat szakítsanak. Külön érdekesség, hogy az Ukrajnába érkező üzemanyag egy jelentős része feltehetően Oroszországból származott, tehát az amerikai adófizetők pénze közvetetten Moszkvához kerülhetett.

A Hersh által idézett hírszerzési forrás az ukrajnai üzemanyag korrupció szintjét az Afganisztánban tapasztaltakhoz hasonlította, amikor Kabulban USA-szövetséges kormány volt hatalmon. A meg nem nevezett informátor azt állította, hogy az amerikaiak a legelejétől kezdve ismerték az ukrán pénzszivattyút, de inkább szemet hunytak felette, nehogy a sajtó felgöngyölítse az ügyet. Az év elejére azonban elfogyott a Pentagon türelme, és amikor William Burns CIA-igazgató január közepén titokban Kijevbe látogatott, lerakott Zelenszkij elé egy 35 főt tartalmazó listát azokról az ukrán tisztségviselőkről és politikusokról, akik a legtöbb amerikai pénzt loptak el. Mint ismert, a találkozó után másfél héttel Zelenszkij több magas rangú állami beosztottat is kirúgott, amiről a nyugati lapok "ukrán kormányválságként" tudósítottak. Hersh beszámolója szerint az ukrán elnöknek - amerikai utasításra - a 10 leghivalkodóbb tisztségviselőt kellett kirúgnia, akik nem "szégyelltek az új Mercedesükkel Kijev utcáin furikázni". De a CIA igazgatója állítólag Zelenszkijt is megdorgálta, mondván, túl sok pénzt tett zsebre az amerikai támogatásokból.

Volodimir Zelenszkij Joe Biden elnököt köszönti a kijevi látogatása során, 2023. február 20-án (FORRÁS: AFP/DIMITAR DILKOFF)

Ahogy arról Ripost is beszámolt, Seymour Hersh a háborúval kapcsolatban legutóbb februárban állt elő egy oknyomozó cikkel, amiben azt állította, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel tavaly szeptemberben a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket egy titkosszolgálati akció keretében. A nagy visszhangot kiváltó írás szerint Joe Biden és közvetlen tanácsadói úgy vélték, hogy amíg Európa Oroszországtól függ az olcsó földgáz tekintetében, az olyan regionális nagyhatalmak, mint Németország, vonakodnak majd Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítani. Ezért a Fehér Ház úgy döntött, ezt a problémát az Északi Áramlat gázvezeték szabotálásával fogja megoldani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

life.hu

A kedd az új hétfő - Az asztrológia ad magyarázatot az okára

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

life.hu

Undorító szokásáról vallott Jessica Biel

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába