Létrehozva: 2023.09.28.

Szlovákiában meg kellene állítani a magyarellenességet

Ez a választások legfőbb tétje.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az M1 csütörtök délelőtti műsorában. Pandy Péter, a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke arról beszélt, bár nagy a kiábrándultság a szavazók körében, lát rá esélyt, hogy pártja a parlamentbe jusson, és legyen képviselete a magyarságnak.

Szlovákiában szombaton tartják az előrehozott parlamenti választásokat, amelyen 25 párt indul, egy listán százötven jelölt neve szerepelhet. Az országban csütörtöktől már kampánycsend van.

Fontos lenne, hogy ne terjedjen tovább a magyarellenes, a kisebbségellenes szemlélet Szlovákiában, ennek garanciája is lehet, ha a Szövetség bejut a parlamentbe.

Ifj. Lomnici Zoltán országos szinten két alternatívát jelölt meg a választás tétjeként: megőrzi-e a szuverenitását Szlovákia, vagy egy külföldi érdekcsoportok számára átjárhatóbb ország lesz.

 

A magyarok szempontjából azért nevezte sorsdöntőnek a választást, mert

a képviselettel nem csak a kisebbségeket érintő infrastrukturális beruházások, az egészségügy, az oktatás erősödnének, de fontos lenne, hogy ne terjedjen tovább a magyarellenes, a kisebbségellenes szemlélet.

Ennek a garanciája is lehet, ha a magyar párt bejut – tette hozzá.

A mérések szerint a Robert Fico vezette Smer, vagy Michal Simecka pártja, a Progresszív Szlovákia végez az első helyen.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Kizárólag a Szövetség tudja képviselni a magyar érdekeket Szlovákiában Tárnok Balázs szerint

Tárnok Balázs kiemelte: bármilyen kormánykoalíció jön majd létre, nem lesz masszív előnye, ezért nagyon fontos lesz, mely kis pártok révén jön össze legalább 76 mandátum a 150 fős parlamentben.

A Századvég tanácsadója szerint a volt kormányfők, Igor Matovic, Peter Pellegrini és Eduard Heger pártjai is beleszólhatnak a választásokba. Mint mondta, a szoros küzdelem azt is jelenti, hogy abszolút többséget vélhetően egyik politikai erő sem fog szerezni, és az is látszik, hogy vannak közöttük feloldhatatlan ellentétek.

Ifj. Lomnici Zoltán a magyar pártok nagy előnyének nevezte, hogy városi, megyei szinten kiváló, kipróbált, vezetői tapasztalattal bíró képviselőkkel rendelkeznek.

Kitért rá, hogy a magyarlakta területen más kisebbségek és szlovákok is élnek, ők is megsínylik az elmaradottságot, ezért nyilvánvalóan változást hoz, ha ennek a régiónak lesz képviselete, ráadásul elmondható, hogy amikor a parlamentben volt magyar képviselet, az mindig Szlovákia előnyére vált.

Szólt arról is, hogy Szlovákiában az elmúlt években permanens politikai válság volt, az emberek stabil, nyugodt, kiszámítható jövőt szeretnének.

Megfogalmazása szerint többféle jövő közül lehet választani, és „ma már nem egyértelműen jelenti Európa a prosperitást, a nyugalmat, a biztonságot, a stabilitást, a kiszámíthatóságot”.

Hozzátette: a szuverenitás talaján nyugvó jövő az egyetlen túlélési lehetőségük a nemzetállamoknak.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Szijjártó Péter: Több száz munkahely jött létre a Felvidéken a magyar gazdaságfejlesztési program nyomán

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a felvidéki magyarság kérésére és tanácsai alapján a kormány 2017-ben elindította a Baross Gábor tervet.

Minden abba az irányba mutat, hogy akik stabilitást, biztonságot, nyugalmat szeretnének, azok Ficóra szavaznak, viszont a magyarok képviseletét a magyarok bízzák a magyar pártra, a Szövetségre – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Pandy Péter, a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: hosszú, minden erőt felemésztő kampány ért véget, de soha nem találkoztak még ennyi érzelemmel, mindenki felfogta a választások tétjét.

Nemcsak jog, de kötelesség is, hogy mindenki aktívan részt vegyen a voksoláson – emelte ki Pandy Péter, ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a nagyobb városokban azt hallja, sokan nem akarnak szavazni, úgy érzik, hogy nincs igazán alternatíva, kicsit frusztráltak az emberek, az erőszakos kampány visszavetette a választási kedvet.

Szlovákiában általában 50-60 százalékos a részvétel, az elnök szerint most sem lesz rekord.

Mint mondta,

a kampányban is hangsúlyozták, mennyire fontos egyetlen szavazat is.

Az interjúban a történelmi példák között sorolta, hogy 1776-ban az Egyesült Államokban egy szavazaton múlt, hogy az angol legyen a hivatalos nyelv, 1649-ben egy szavazattöbbséggel ítélték el I. Károly angol királyt Londonban, vagy 1876-ban a francia királyságból köztársaság alakult egy szavazattöbbséggel.

Pandy Péter kiemelte: ha sikerül meggyőzni az embereket, hogy elmenjenek szavazni, ha megértik, hogy most van lehetőség a véleményük kifejezésére, akkor megvan a reális esélye, hogy parlamenti képviseletet tudjanak biztosítani a magyarság számára.

Az elnök az M1-en a Pozsonyban készített interjúban azt mondta: itt az idő, hogy mérlegeljünk, láttuk, hogy ki mit kínál, láttuk, ki milyen eszközökkel akarja megváltoztatni Szlovákia jövőjét, hogy az elmúlt években ki mit tett le az asztalra.

Mindezt mérlegelve el kell döntsük, milyen jövőt kívánunk magunknak, a gyerekeink jövője a tét – mondta Pandy Péter.

Erős magyar közösség, vagy mutatóban itt maradt szórványmagyarság – ez a tétje a szombati előrehozott parlamenti választásoknak a Szövetség elnöke szerint. Forró Krisztián a kampánycsend előtti révkomáromi kampányzáró eseményen úgy fogalmazott: nagy szükség van arra, hogy magyar képviselet legyen a szlovák parlamentben.

Az érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt művelődési központban megrendezett kampányzárón a pártelnök az összefogás szükségességét, a magyar parlamenti képviselet újrateremtésének fontosságát hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a magyar közösség a szlovák pártokban nem, hanem csak önmagában bízhat.

„Sokan vagyunk, nagyon sokan vagyunk, ami azt mutatja, hogy milyen erősek vagyunk”

 

– jelentette ki Forró Krisztián. Ez az erő már megmutatkozott a legutóbbi megyei választásokon, amelyeken az összes szlovákiai párt közül összesítve a Szövetség szerezte meg a legtöbb képviselői posztot. Megmutatkozott, hogy ha a felvidéki magyarság összetart, akkor nagy dolgokra képes, és az is, hogy a közösség csak magában bízhat, a szlovák pártokban nem.

„Az elmúlt időszak megmutatta, hogy ha nem vagyunk ott a döntéshozatalnál, akkor a szlovák pártok rendre megfeledkeznek rólunk. Itt az idő tehát, hogy kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását, és valóban szükség van arra, hogy magyar képviselet legyen a pozsonyi parlamentben”

– hangsúlyozta Forró Krisztián.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Lánczi Tamás: Jó döntés lenne a magyar párt bevonása a szlovák kormányba

Jó döntés lenne az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség bevonása a szlovák kormányba, mert a magyarok kompromisszumképesek – hangsúlyozta Lánczi Tamás politológus az M1 hétfő délelőtti műsorában.

A magyar képviselet a megyékben már megkerülhetetlen tényező és csak ennek köszönhető, hogy sikerült fejlesztéseket elérni, de az erős megyei képviselet is veszélybe kerülhet parlamenti képviselet nélkül, ha a törvényhozásban elfogadják azt a tavaly bemutatott közigazgatási reformot, amely magyar többségű járásokat szüntetne meg és általában a megvalósítása rendkívül kedvezőtlenül érintené a még tömbmagyar területeket.

„Ne legyenek illúzióink, ha nem lesz beleszólásunk, megint nélkülünk fognak dönteni rólunk, és úgy fognak dönteni, hogy az nekünk ne legyen jó, márpedig mi azt akarjuk, hogy itt nekünk jó legyen”

– szögezte le Forró Krisztián, aki beszédét „Talpra magyar!” – felkiáltással zárta.

Forró Krisztián az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában elmondta: már a tavalyi megyei választások is azt bizonyították, hogy soha nem volt még ilyen erős a felvidéki magyar párt.

Hangsúlyozta: kampányrendezvényeiken igyekeztek minél több emberrel találkozni, beszélni, meggyőzni őket arról, hogy menjenek el szavazni, adják voksukat a magyar pártra, és így a felvidéki magyarságnak ismét legyen képviselete a pozsonyi törvényhozásban.

A politikus elmondta, a szombati szlovákiai választások előtt 48 órával életbe lépő kampánycsendig még hátralévő időt is arra használják fel, hogy akit csak lehet, megszólítsanak, és az esetleg még bizonytalan szavazókat is meggyőzzék arról: érdemes a Szövetségre voksolniuk.

Hangsúlyozta, hogy a magyar párt parlamentbe kerülése nemcsak a felvidéki magyarságnak, hanem Szlovákia más nemzetiségeinek is fontos, tekintettel arra, hogy a szlovák politikusok hajlamosak megfeledkezni a többi nemzetiség gondjairól is.

„Számunkra fontos, hogy milyen lesz a jövőnk”

– jelentette ki Forró Krisztián.

Az adásban elhangzott, hogy a Szövetséget folyamatosan az 5 százalékos bejutási küszöb környékén mérik a közvélemény-kutatások, erre Forró Krisztián úgy reagált:

„csak rajtunk múlik, lesz-e képviselete a felvidéki magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban”.

Szlovákiában szombaton tartják az előrehozott parlamenti választásokat, a voksolás napját megelőző két napban kampánycsendet kell tartani, ez szerdán éjfélkor kezdődött.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője szerint kizárólag a Szövetség tudja képviselni a magyar érdekeket Szlovákiában. Tárnok Balázs szerdán a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt erről a közelgő szlovákiai parlamenti választások kapcsán. Cziprusz Zoltán, a Szövetség képviselőjelöltje az M1 műsorában mindenkit arra kért, vegyen részt a választáson, és a magyar pártra adja le a szavazatát.

Kizárólag a Szövetség tudja képviselni a magyar érdekeket Szlovákiában, mert politikusai ott élnek a választókkal a déli régiókban, és nekik is fontos, hogy a térség fejlődjön, míg a Pozsonyban és az északibb szlovák városokban élő politikusoknak ez nem érdekük sem politikailag, sem a mindennapi élet szintjén – mondta Tárnok Balázs a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Arra reagálva, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szövetség elnökével való keddi egyeztetés után kijelentette, Magyarország a jövőben is minden támogatást megad ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösség sikeres legyen, Tárnok Balázs azt mondta: a mozgósítás utolsó pillanataiban minden hasonló megjelenés segíthet a Szövetségnek, jelezve, hogy erős kapcsolatai vannak az anyaországgal.

Azzal kapcsolatban, hogy egy friss kutatás szerint 3,1 százalékon áll a Szövetség, úgy vélte, a szlovák közvélemény-kutató társaságok nagy része rendszeresen alulméri a magyar választókat, ez pedig nem jó, mert negatív hatással van a szavazókra.

Kifejtette: a valós felmérés egy kizárólag magyar mintán végzett kutatás lenne, hiszen az számít, hogy a felvidéki magyar szavazók hány százaléka vesz részt a választáson, hány százalékuk szavaz majd szlovák pártra, illetve mennyien a Szövetségre.

Emlékeztetett: az elmúlt években számos szlovák párt tett ígéretet arra, hogy képviselni fogja a magyarok érdekét a szlovák, illetve az Európai Parlamentben, „ez édesgetés”, erre nem került sor, a magyarlakta régiókat elhanyagolják.

Tárnok Balázs az M1 csatorna műsorában azt elemezte: több szlovák párt is „táncol a bejutási küszöb határán”, ami elgondolkodtathatja a választóikat, mikor nem veszik el a szavazatuk, és a Szövetséget is érinti a bizonytalanok nagy aránya.

Tévesnek ítélte abból kiindulni, hogy alacsony lesz a részvétel, mert nem tudni, hogy a nagyon agresszív kampány milyen módon befolyásolja ezt.

Tárnok Balázs kiemelte: bármilyen kormánykoalíció jön majd létre, nem lesz masszív előnye, ezért nagyon fontos lesz, mely kis pártok révén jön össze legalább 76 mandátum a 150 fős parlamentben.

Cziprusz Zoltán, a Szövetség képviselőjelöltje az M1 műsorában a magyarlakta területek elhanyagolt helyzetét azzal érzékeltette, hogy Szlovákiában 860 kilométer autópálya van, ebből délen csupán 106.

A jelölt négy kérést intézett a választókhoz: vegyenek részt a választáson, a magyar pártra szavazzanak, vegyenek részt a voksoláson a Szlovákiából elszármazott magyarok is, és legyen végre összefogás.

Elmondta, szombat este 10 óráig lehet buzdítani a részvételre, és azt kérte, mindenki ösztönözze ismerőseit is, hogy támogassa a Szövetséget, amely Dél- és Kelet-Szlovákiát szeretné képviselni, az itt élő magyarokat, vegyesházasságban élőket, romákat, szlovákokat, ruszinokat.

A szlovák pártok már csak három napig fognak tudni magyarul, október elsején újra meg fognak rólunk feledkezni” – érvelt a szlovák pártokra szavazás ellen.

Fogjunk végre össze, itt az idő, együtt sikerülni fog, „és én hiszem, hogy szombaton egy akkorát fogunk közösen győzni, amit újra a Holdról is lehet látni, de minimum Pozsonyból és Brüsszelből nagyon jól” – fogalmazott a Szövetség jelöltje.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Feljutás? Kiesés? Óriási a tét a hoki vb-n a magyaroknak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott