POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.24.
Módosítva: 2023.09.25.

SS-katonát ünnepelt Zelenszkij Kanadában

Trudeau tudja, hogy mit csinál?

Zelenszkij kanadai látogatásán Trudeau elnökkel közösen ünnepeltek egy Hitler oldalán harcoló volt ukrán SS-katonát!

Azt aJaroszlav Hunkát, aki az első ukrán hadosztályban harcolt a második világháborúban, miután később Kanadába emigrált.

Amit az amerikai hírügynökség „az első ukrán hadosztály”-ként írt le, az valójában az SS 14. Waffengrenadier-hadosztálya volt, amelyet 1. galíciai hadosztályként is ismertek, emlékeztet az Orosz Hírek, hozzátéve: hasonló képeket osztott meg az AFP, amely a 98 éves Hunkát „kanadai–ukrán háborús veteránként” jellemezte és nem tett említést arról, hogy valójában a nácik oldalán harcolt.

A parlamentből készült videókon az is látható, ahogy a képviselők állva tapsolnak az egykori náci egység harcosának. 

Együtt ünnepelték az SS-katonát.

Az 1. galíciai hadosztályt 1943-ban állították össze a nácik, amikor a Szovjetunió egyre nagyobb fölénybe került a keleti fronton. Mintegy 80 000 önkéntesből, főként ukránokból állt, akik a mai Délnyugat-Lengyelország és Nyugat-Ukrajna területét felölelő Galícia régióból érkeztek.

Ünnepelték a volt SS-katonát Kanadában.

A hírhedt egység brutális gerillaellenes hadműveletekben vett részt Lengyelország és Szovjet-Ukrajna szerte, és a lengyel, zsidó és orosz polgári lakosság elleni mészárlásokkal és egyéb atrocitásokkal vádolták őket. A Vörös Hadsereg 1944 júliusában szétverte, és hamarosan átnevezték Ukrán Nemzeti Hadsereggé, majd 1945 májusában, Berlin eleste után megadta magát a nyugati szövetségeseknek. A háború után az 1. galíciai hadosztály néhány tagja Kanadába menekült, ahol nagy ukrán náci diaszpóra él.

A kanadai parlamentben tartott beszédében Zelenszkij elmondta, hogy Kanada a korábbi háborúk során mindig a „történelem fényes oldalán” állt, és köszönetet mondott Trudeau kormányának az Ukrajnának nyújtott támogatásért az Oroszországgal fennálló konfliktusban.

Augusztus végén Zelenszkij egy képet tett közzé a közösségi médiában, amelyen egy ukrán katona az 1. galíciai hadosztály jelvényét viseli. Kijevi katonákat is láttak, hogy az SS hírhedt 36. Waffen Grenadier hadosztályának, az egyik legrosszabb náci büntetőegységnek, a 3. SS páncélos hadosztály „Totenkopf” jelvényét, valamint különféle horogkereszteket és más náci szimbólumokat viselnek.

Széles körben használják az ukránok a náci szimbólumokat.

„Szívből jövő köszönetet” mondott pénteken Kanadának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni háborúban nyújtott segítségért, mondván, hogy Ottawa segítsége ezrek életének a megmentéséhez járult hozzá.

Volodimir Zelenszkij a kanadai parlamentben mondott beszédet. A Justin Trudeau vezette kanadai kormány az egyik leghangosabb támogatója Ukrajna védelmének az orosz invázió február 24-i kezdete óta.

2022 eleje óta Kanada több mint 8 millió kanadai dollár (2,2 milliárd forint) támogatást nyújtott Ukrajnának, ebből 1,8 millió kanadai dollár értékű katonai segítséget.

„Az Ukrajnának nyújtott kanadai támogatás fegyverekkel és felszereléssel lehetővé tette a számunkra, hogy életek ezreit mentsük meg”

– mondta az ukrán elnök, aki most látogatott először Kanadába a háború kezdete óta.

„Kanada vezető szerepe a háború és a terror miatt Oroszország ellen elrendelt szankciók ügyében valóban felbátorított másokat a világon, hogy kövessék az önök példáját” – mondta Volodimir Zelenszkij a hallgatóság hangos tapsa közepette.

„Oroszország így soha nem hozza vissza a népirtást Ukrajnába, és nem is fogja megpróbálni, Moszkvának egyszer s mindenkorra veszítenie kell, és veszíteni is fog” – tette hozzá Zelenszkij.

Röviddel az ukrán elnök beszéde előtt Justin Trudeau bejelentette, hogy Kanada újabb 650 millió kanadai dollár értékű katonai segítséget nyújt három év alatt Ukrajnának 50 páncélozott járművel. Ottawa kiképzőket is küld majd Ukrajnába, akik segítenek az ukrán pilótáknak a nyugati F-16-os vadászgépek vezetésére való kiképzésében – mondta Trudeau.

„Tovább fogunk dolgozni nyugati partnereinkkel, közöttük a NATO-val, hogy határozott támogatást nyújtsunk. Folytatjuk a gazdasági segítségnyújtást is a jövő évben Ukrajna számára, hogy erős, dinamikus és virágzó demokratikus ország maradhasson” – mondta Justin Trudeau.

Kanadában 1,4 millió ukrán származású lakos él, a harmadik legtöbb Ukrajna és Oroszország után.

A háború kezdete után több mint 175 ezren érkeztek Kanadába, és további hétszázezer kapott engedélyt a beutazásra, munkalehetőséggel és háromévi tartózkodási engedéllyel a háború elől menekülők ideiglenes elhelyezését célzó támogatási program keretében.

Volodimir Zelenszkij Washingtonból utazott Kanadába, ahol csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel találkozott, és felszólította az amerikai törvényhozókat, folytassák a támogatást, miután egyes republikánusok megkérdőjelezik, hogy a kongresszusnak jóvá kell-e hagynia további segítséget. Zelenszkij Ottawából Torontóba utazik, ahol üzleti találkozón vesz részt és beszédet mond egy nagygyűlésen.

118 milliárd forint értékű segélycsomaggal a „zsebében” távozott Zelenszkij Washingtonból

A csomag többek között légvédelmi rendszereket és tüzérségi lőszereket tartalmaz. Zelenszkij az amerikai elnökkel, a védelmi miniszterrel és az amerikai kongresszus tagjaival is találkozott. Amerikai kormányzati adatok szerint a háború kezdete óta átszámítva összesen 16 ezer milliárd forintnyi amerikai katonai segélyt kapott Ukrajna, ez a magyar éves költségvetés felének felel meg.

Egy 325 millió dolláros újabb katonai segélycsomagot is bejelentett  Ukrajna számára Joe Biden amerikai elnök – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

A csomag többek között légvédelmi rendszereket és tüzérségi lőszereket tartalmaz, de a Kijev által kért ATACMS-rakéták, melyek hatótávolsága 300 kilométerig terjed, nincsenek benne.

Az új katonai segélycsomagot Volodimir Zelenszkij washingtoni látogatása alatt jelentették be. Az ukrán elnök előzőleg Joe Biden elnökkel, Lloyd Austin védelmi miniszterrel és az amerikai kongresszus tagjaival találkozva további támogatásért folyamodott.

Amerikai kormányzati adatok szerint a háború kezdete óta összesen 43,9 milliárd dollárnyi amerikai katonai segélyt kapott Ukrajna.

Zelenszkijjel tartott találkozója után Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok által megígért első M1 Abrams harckocsikat a jövő héten fogják leszállítani Ukrajnának. Az amerikai kormány januárban közölte, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Kijevnek.

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: azért kell kiállni az Ukrajna ellen történt nyílt agresszió ellen, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől.

Az Egyesült Államok elnöke az ukrajnai háborúról szólva úgy vélte, hogy Oroszország azt gondolja, a világ belefárad és hagyni fogja az agresszió folytatását Ukrajnával szemben, éppen ezért az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei folytatják a támogatást Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának, és szabadságának védelmében.

Joe Biden az Egyesült Államok változatlan támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjainak bővítésére irányuló törekvéseket, és kijelentette, tovább folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a testületben további hangok kapjanak teret.

Sürgette a nemzetközi pénzügyi intézmények forrásainak növelését annak érdekében, hogy azok az alsó-közepes jövedelmű országok támogatását bővíthessék, emellett sürgette a Kereskedelmi Világszervezet reformját.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már a rajt előtt baleset volt az F1-es Miami Nagydíj sprintfutamán - élő

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött