POLITIK

Szerző Ripost

4 napja

Öt ezrednyi elit katona az orosz-ukrán fronton

Bekeményítenek az oroszok?

Öt ezrednyi elit kiképzést kapott ejtőernyős csatlakozott a Robotine települést védő és nehéz helyzetben levő hadosztályokhoz – közölte brit védelmi minisztérium szakértőinek vasárnapi jelentése.

A brit védelmi minisztérium szerint

Oroszország az 58-as számú összfegyvernemi hadtestet tovább erősíti légi szállítású, gyors reagálású légideszant-egységekkel (VDV).

A hírszerzési jelentés azt állítja, hogy a nehéz helyzetbe került csapatok Zaporizzsja megyében látnak el védelmi feladatokat Orihiv környékén.

Legalább öt ezrednyi, a mélységi műveletek végrehajtására specializálódott ejtőernyős csatlakozott a 7. és a 76. hadosztályból, ezek az erők Robotine településtől nem messze összpontosulnak. Teljes létszámmal ez körülbelül tízezer fős támogatást jelentene, most azonban még vélhetően nem teljes a VDV-alakulatok feltöltöttsége – írta a brit minisztérium.

A VDV helyzete fontos kérdés, mivel

a hierarchia szerint elit egységeknek számító csapatokat a meggyengült gyalogsági támogatásokhoz használják fel.

Az orosz parancsnokok folyamatosan azon dolgoztak az elmúlt időben, hogy a légi deszantosokat egy mozgékony, csapásmérő erővé tudják átalakítani, amelyek képességek a támadási műveleteknél hasznosíthatók – emeli ki a jelentés.

Egy újabb települést sikerült visszafoglalni az ukrán csapatoknak Donyeck megyében – állítja az ukrán hadvezetés. Az orosz védelmi minisztérium beszámolt a támadásról, de állításuk szerint visszaverték az ukránokat.

Fegyver ropogás közepette törnek előre a harmadik ukrán rohamdandár katonái a Donyeck megyei fronton. A szombaton közétett felvétel állítólag Avdiivka városa közelében készült.

Az ukrán hadvezetés azt állítja: a hétvégén sikerült visszafoglalniuk a Bahmuttól húsz percnyi autóútra található települést. Az oroszok szerint viszont az ukrán támadás sikertelen volt.

Az egykor háromezer lakosú kisváros a háború során már többször gazdát cserélt. A képsorokon jól látszik, hogy itt már csak a romokért folyik a küzdelem.

A fronton zajló események pontos követése szinte lehetetlen. Az ukrán vezetés a három hónapja tartó ellentámadás minden apró sikeréről beszámol, az elvesztett területekről viszont jellemzően sem az ukrán sem az orosz oldalon nem adnak hírt.

A Mokri Jali folyó mentén előre nyomuló ukránok az oroszok által hátrahagyott sérülteket és holttesteket gyűjtik össze, hogy aztán egy későbbi fogolycsere keretében élő és halott bajtársaikra cseréljék őket. A fronton uralkodó káoszra mutat rá egy ukrán katonával készült riport.

A Blahodatnéból Urozsajnéba vezető szakaszt csak a halál útjának hívjuk. Az ellenség az egészet telepakolta aknákkal. Mindenhol elesett katonákat látni – mondta a férfi.

Továbbra is minden jel arra mutat, hogy a harcok még sokáig el fognak húzódni.

Az ukrán hadsereg a héten a háború kitörése óta először indított légitámadást a Krím-félsziget ellen.

Az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter szerint további ukrán támadások várhatók.

Idén több, mint százszor annyi harci drónt gyártottunk, mint tavaly és az év végéig tovább növeljük a gyártókapacitást – mondta Mihajlo Fedorov, ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter.

Kim Dzsongun észak-koreai elnök – aki a héten Oroszországba látogatott – Vlagyivosztokban állítólag felderítő és kamikaze drónokat is kapott ajándékba. A nyugati vezetők közben attól tartanak, hogy Észak-Korea fegyverekkel támogathatja Oroszországot. Az ENSZ főtitkára szerint sem Oroszország, sem Ukrajna nem áll készen a békére.

„A legfontosabb feladat a béke elérése. Bár minden feltétel adott, hogy a békéről tárgyaljunk, de én úgy látom, hogy a háborúban résztvevők még nem állnak készen erre. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy Ukrajnában béke legyen, de ez csak akkor valósulhat meg, ha az ENSZ alapokmányában foglaltakat és a nemzetközi jogot is tiszteletben tartják”

– mondta Antonio Gutteres.

Az ENSZ Közgyűlés jövő héten kezdődő általános vitájának egyik fő témája is az ukrajnai háború befejezésének lehetősége lesz.

Zelenszkij legutóbb 2022 decemberében járt legerősebb szövetségesénél. Most a tervek szerint nem csak Washingtonban, hanem New Yorkban is tiszteletét teszi, és felszólal majd az ENSZ közgyűlésén is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a jövő héten vendégül látják az Egyesült Államokban, ellátogat a Fehér Házba, ahol megbeszélést folytat Joe Biden elnökkel, valamint várhatóan felszólal majd az amerikai képviselőházban és ENSZ New York-i közgyűlésén is.

Az ukrán elnök útja épp arra az időre esik, amikor a kongresszus akár 24 milliárd dollár (mintegy 8300 milliárd forint) katonai és humanitárius segélyt fogadhat el Ukrajna javára.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken megerősítette, hogy az amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban fogadja Zelenszkijt.

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy Biden és az ukrán vezető találkozik a Fehér Házban.

A találkozó kritikus időpontban jön létre, amikor Oroszország kétségbeesetten kopogtat segítségért olyan országok ajtaján, mint Észak-Korea; amikor az ukrán erők tovább haladnak az ellentámadásban; és éppen a következő ukrajnai védelmi kontaktcsoport ülése után, amelyet Lloyd Austin védelmi miniszter tucatnyi európai szövetségesünkkel és partnerünkkel szervez a jövő hét elején” – fogalmazott Sullivan.

Hozzátette: „Azt hiszem Zelenszkij nagyon várja már a lehetőséget. Nem csak azt, hogy Biden elnökkel találkozzon itt a Fehér Házban, hanem azt is, hogy mindkét párt kongresszusi vezetővel is tanácskozhasson, és meggyőződjön arról, hogy az Egyesült Államok nagyszerű barátja és partnere volt Ukrajnának az egész brutális háború alatt.”

Az ukrán elnök legutóbb 2022 decemberében utazott Washingtonba, és akkor is beszédet mondott a kongresszus együttes ülésén. Az akkori amerikai látogatás az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború kezdete óta Zelenszkij első külföldi utazása volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezében az ajándékba kapott amerikai zászlóval az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Közben a Politico arról ír, hogy

több nyugati vezető távol marad az ENSZ közgyűlésétől, ahol Zelenszkij is felszólal.

A francia, a kínai, az orosz elnök, valamint a brit és az indiai miniszterelnök sem tesz tiszteletét New Yorkban, mindez pedig még nagyobb figyelmet terelhet Joe Biden amerikai elnök beszédére, véli a brüsszeli lap.

Arról pedig a The Wall Street Journal számolt be, hogy a jövő heti Biden-Zelenszkij találkozón

ismét terítékre kerülhet az ukránok által régóta kért ATACMS rakéták ügye is, ám ennek egyelőre a lap információi szerint az amerikai elnök még nem adott zöld lámpát.

A több száz kilométeres hatótávolsággal rendelkező, akár HIMARS rendszerről is indítható rakéta átadását Moszkva vörös vonalnak nevezte, az amerikai kormányzat pedig nem egy alakommal volt kénytelen figyelmeztetni Ukrajnát, hogy tartózkodjon az orosz területek nyílt támadásától, ugyanis ez jelentős eszkalációs kockázatot hordoz magában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Pál is a segítségét kérte: meghalt a magyar foci legendás alakja

origo.hu

Ötmillió forintért vett kutyát a TV2 sztárja

metropol.hu

„Ő volt a családja büszkesége” – 27 éves korában meghalt a sztárfocista

mandiner.hu

Ezt az olajat ne vásárolják! – májrákot okozhat, visszahívta a Nébih

ripost.hu

Failoni Donatella vallomása: Én soha többet nem megyek férjhez

hirtv.hu

Vezércikk: Ez egy égbekiáltó dolog

origo.hu

A műtőasztalon fekszik Horváth Gréta

travelo.hu

Nemsokára megnyílik a világ egyik legnagyobb reptéri terminálja

vg.hu

Az élelmiszer-infláció letöréséhez nem elég a 6 árharcos multi élelmiszerlánc(x)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

ripost.hu

"Meg van ijedve..." – Kutyatámadás érte Tóth Andiékat

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Orbán Viktor: a polgári körök nélkül Magyarország nem lenne ilyen sikeres és erős

POLITIK

Hatalmas veszteség: 100 évesen elhunyt Dávid Katalin

POLITIK

Több ország elbizonytalanodott Ukrajna támogatását illetően

POLITIK

Kövér László: Európa végzetes úton