Létrehozva: 2023.09.30.

Lengyelország sorsdöntő vétóra készül a migránsok ügyében

Népszavazás is lesz!

Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, az uniós belügyminiszterek csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra reagálva.

Hozzátette: ahelyett, hogy az illegális bevándorlást a „forrásainál” akadályoznák meg, és Brüsszel biztosítaná az Európai Unió határait, ahogyan Lengyelország a fehérorosz határt biztosítja, az európai határok nyitottak maradnak és megvalósul a migrációs paktum.

Bejelentette: az Európai Tanács jövő heti értekezletén „határozott nemet mond” a paktum tervére, fenntartja Lengyelország vétóját az illegális bevándorlásra. Emlékeztetett:

a Jog és Igazságosság párt kormánya már 2018-ban is megakadályozta a migránsok áthelyezésének tervét.

Lengyelország hangja jelenleg „még erősebb lehet, és kell is, hogy az legyen” – jelentette ki, utalva arra, hogy az október 15-i lengyel parlamenti választások napján népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése éppen a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó brüsszeli javaslatra vonatkozik. Felszólította a választókat, hogy a népszavazáson mondjanak nemet a migránsok elosztására.

Tegyük ezt elsőként mi lengyelek, és hangunkat egész Európában meghallják” – fogalmazott, mondván, hogy a döntésen a lengyelek biztonsága múlik. „Számos európai város és külváros valósága ma lerombolt utcák, kifosztott üzletek, nők megerőszakolása, félelem az esti sétától” – figyelmeztetett a kormányfő.

Morawiecki szemére vetette Donald Tusk volt lengyel kormányfőnek, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének, az Európai Tanács, majd az Európai Néppárt (EPP) volt elnökének, hogy Manfred Weberrel, az EPP parlamenti frakciójának jelenlegi vezetőjével együtt támogatja a migrációs megállapodást, és ezáltal veszélyezteti Lengyelország biztonságát.

„Tusk és Weber pártja a jövő héten az Európai Parlamentben keresztül akarja vinni a paktumot,

amely végső soron az illegális bevándorlók befogadására kényszerítené Lengyelországot” – fogalmazott Morawiecki.

Az uniós bürokraták semmibe veszik Lengyelország biztonságát, egyszerűen meg akarják valósítani őrült tervüket” – jelentette ki a lengyel kormányfő.

Az illegális bevándorlás tekintetében az alapvető hozzáálláson kell változtatni, Brüsszel ma szervezni akarja a migrációt és nem megállítani – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfón Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta: a migráció nemzeti hatáskörbe tartozik, mindenki szabadon eldöntheti, hogy kivel szeretne együtt élni és kivel nem, a külső határvédelem pedig európai uniós kötelezettség, amelyet nem lehet elhanyagolni, mert az olyan feszültségekhez vezet, mint amelyek az Európában már számtalan helyen létrejött párhuzamos társadalmak miatt kézzelfoghatók.

Gulyás Gergely közölte: a német kormány álláspontjának változása miatt már nincs meg az a blokkoló kisebbség az Európai Unióban, amely a migrációs paktum továbbvitelét eddig gátolta. Ugyanakkor „eszméletlen állapotok alakultak ki Európában”, és ezzel a migrációs paktummal csak azt tudják előidézni, hogy a schengeni határ mentén érintett országokból „Lampedusát csináljanak”, amit a kormány elfogadhatatlannak tart – emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, Brüsszel azokat a migránsokat akarja beengedni, akik éles lőszerrel lőnek a magyar határőrökre.

A miniszter arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlás tekintetében az alapvető hozzáálláson kell változtatni, Brüsszel ma szervezni akarja a migrációt és nem megállítani.

A tárcavezető hangsúlyozta: a migráció nemzeti hatáskörbe tartozik, mindenki szabadon eldöntheti, hogy kivel szeretne együtt élni és kivel nem, a külső határvédelem pedig európai uniós kötelezettség, amelyet nem lehet elhanyagolni, mert az olyan feszültségekhez vezet, mint amelyek az Európában már számtalan helyen létrejött párhuzamos társadalmak miatt kézzelfoghatók.

Gulyás Gergely közölte: a német kormány álláspontjának változása miatt már nincs meg az a blokkoló kisebbség az Európai Unióban, amely a migrációs paktum továbbvitelét eddig gátolta.

Ugyanakkor „eszméletlen állapotok alakultak ki Európában”, és ezzel a migrációs paktummal csak azt tudják előidézni, hogy a schengeni határ mentén érintett országokból „Lampedusát csináljanak”, amit a kormány elfogadhatatlannak tart

– emelte ki.

Kifejtette: az elmúlt időben az erőszak a magyar határon odáig fajult, hogy éles lőszerrel lőttek a magyar határőrökre. Most azokat akarja az unió beengedni Európába, akik készek éles lőszert használni annak érdekében, hogy bűncselekményt elkövetve bejussanak Európa területére – mutatott rá.

Azt mondta: a migrációs paktum már most megbukott, Magyarország semmilyen kötelező elosztásban nem vesz részt, ilyen döntést végrehajtani nem fog. Nem akarunk migránsgettókat létrehozni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az egyetlen megoldás, hogy a külső határokat védeni kell és minden menekültügyi eljárást a belépést megelőzően kell lefolytatni. Minden olyan uniós terv, amely a migráció vonatkozásában ettől eltér, az csak migránsgettókat és Lampedusához hasonló állapotokat hoz létre – vélekedett.

A Lampedusáról érkező hírek is azt bizonyítják, hogy a magyar és lengyel tiltakozás ellenére elfogadott uniós migrációs paktum megbukott – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken Rómában a közmédiának nyilatkozva.

Orbán Balázs, aki az Európa jövőjéről az olasz fővárosban zajló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitó beszédét tartotta, úgy fogalmazott: a migráció kérdésében a magyar álláspont szerint az a legfontosabb, hogy

az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni,

a kérelmek elbírálását Európa területén kívül kell lebonyolítani, valamint segíteni kell a tranzitországokat és a származási országokat.

Jelenleg Brüsszel a brutális migrációs nyomásban nem a megoldás része, hanem részben a probléma maga – tette hozzá.

Közölte, hogy a jövő évi Európai Parlamenti (EP) választást követően

új intézményi vezetésre van szükség, olyanra, amely nem üldözi a konzervatív kormányokat,

hanem együttműködik velük és figyelembe veszi az egyes tagállamok geopolitikai sajátosságait.

Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió (EU) nem segíti a tagállamokat az európai embereket valóban érdeklő és foglalkoztató problémák megoldásában, ezért először ebben a gondolkodásmódban kell fordulatot elérni és abból már a konkrét intézkedések is kiolvashatók lesznek – fogalmazott.

Orbán Balázs reményét fejezte, hogy a jövő év második felére, a magyar uniós elnökség kezdetén már egy ilyen intézményi vezetése lesz az EU-nak.

A jelenlegi brüsszeli vezetéssel mindenki elégedetlen, az elmúlt négy és fél éves teljesítményük elfogadhatatlan

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez elsősorban a migrációs válság kezelésére igaz, emellett pedig a baloldali genderideológia foglyul ejtette az európai intézményeket.

Orbán Balázs elfogadhatatlannak nevezte, hogy kettős mércét alkalmaznak a tagállamokkal szemben, miközben az elhibázott háborús szankciós politika miatt Európa óriási gazdasági problémákkal küzd és versenyképességi hátrányokat szenved el.

Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához

Brüsszelben változásra van szükség

– tette hozzá.

A politikai igazgató szerint szimbolikus, hogy Rómában tartják a tanácskozást, mert Olaszországban kicsiben már megvalósult a jobbközép, a konzervatív és az identitáspárti hangok koalíciója, amire Brüsszelben nagyban is szükség lenne.

Orbán Balázs azt is kijelentette, hogy

Magyarország teljes mértékben szolidáris a Meloni-kormánnyal,

akit a migrációs válság újabb hullámában az EU magára hagyott. Segítség hiányában Olaszországnak a saját kezébe kellett vennie a probléma kezelését, többek között a magyar tranzitzónákhoz hasonló zárt táborok létrehozásával, valamint egy Tunéziával tető alá hozott megállapodással, hogy ne engedjék át a migránsokat a Földközi-tengeren.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Exkluzív interjút adott Jákob Zoltán: meghozta a döntést a Nagy Ő

origo.hu

Berki Mazsi új barátjával csókolózós képet mutogat

life.hu

Izületi fájdalom télen: van megoldás, hogy elviselhetőbb legyen

hirtv.hu

Semjén Zsolt: A keresztény civilizáció az életformánk védelmét jelenti + videó

ripost.hu

Meglepő pletyka terjed: Vajna Timinek köze van ahhoz, ami Damu Roland sírhelyén történik?

origo.hu

Felismerhetetlen újabb fotóján az Ázsia Expressz győztese

astronet.hu

Az Irgalom angyala vigyáz ránk november 28. és december 2 között

ripost.hu

Hoppá: Nagy Ő Virág kíméletlenül nekiment Jákob Zolinak, csípős szavakkal csapott oda

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

ripost.hu

Közleményt adtak ki a PENNY rövid lejárati idejű termékeiről

ripost.hu

Feketébe borult Stohl András oldala: gyászol a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Orbán Viktor beszédével zárul a Fidesz tisztújító kongresszusa

POLITIK

Ukrán életek százezreit menthette volna meg egy békekötés

POLITIK

Négy robotrepülővel támadták Ukrajnát az oroszok

POLITIK

A mikroadományos ügyvéd Karácsony legfontosabb embere

POLITIK

Izrael a Hamász elpusztítását ígéri