Létrehozva: 2023.09.24.

Kölcsönös dróntámadások az ukrán-orosz fronton

Egy percre sem csillapodik a háború.

Pénteken ukrán rakétacsapás érte a fekete-tengeri orosz hadiflotta szevasztopoli központját.

Rakétacsapás érte az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli törzsét – közölte Mihail Razvozsajev, a kikötőváros kormányzója pénteken a Telegram-csatornáján. Az esetről szombat hajnalra futótűzként terjedt el egy videó a világhálón.

„A flotta törzsére az ellenség rakétacsapást mért.

A Lunacsarszkij színház közelében repesz hullott le” – írta a kormányzó pénteken. Razvozsajev szerint a mentősszolgálatokat a helyszínre vezényelték, az áldozatokra vonatkozó információkat még tisztázzák.

Az orosz védelmi minisztérium  közölte, hogy a Krím nyugati partvidéke közelében a légvédelem megsemmisített egy ukrán irányított rakétát és két repülőgéptípusú drónt. Csütörtökön csaknem egy órára felfüggesztették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími híd forgalmát. A tárca szerint csütörtökre virradóra a Fekete-tenger és a Krím felett 19 ukrán drónt lőttek le.

Szevasztopolban légiriadót hirdettek mintegy egy órára, miután elfogott rakéták törmelékei hullottak egy kikötőgátra – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvozsajev kormányzó. Egy időre leállították a térségben a kompközlekedést is.

Hangos detonációkat lehetett hallani az észak-krími Vilne közelében is, amit sűrű füstfelhők követtek egy ukránbarát Telegram-hírcsatorna szerint, amely a krími fejleményekről tudósít.

A Krímet Oroszország 2014-ben egyoldalúan elcsatolta, de ezt a nemzetközi közösség azóta sem ismeri el.

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője az Amerika Hangja rádiónak azt mondta szombaton, hogy legkevesebb kilenc ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült a Fekete-tengeri Flotta elleni pénteki támadásban. Állítása szerint Alekszandr Romancsuk orosz tábornoknak, a kulcsfontosságú délkeleti frontvonal parancsnokának a támadás következtében „nagyon súlyos az állapota”.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken először azt közölte, hogy egy katona meghalt a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásán, majd később kiadott egy közleményt, hogy eltűnt.

Az ukrán hadsereg a pénteki szevasztopoli támadásról azt közölte, hogy a légierő tizenkét támadást intézett a Fekete-tengeri flotta bázisára, azokat a területet véve célba, ahol a személyzet, a katonai felszerelés és a fegyverek koncentrálódtak. A közlés szerint két légvédelmi rendszert és négy orosz tüzérségi egységet ért találat.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy szombaton Oroszország tizenöt iráni gyártmányú Sahíd drónnal támadt a délkeleti frontvonalon Zaporizzsja megyében, valamint északabbra Dnyipropetrovszk megyében. Állítása szerint tizennégy drónt semmisítettek meg.

Ukrán parancsnokok a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy az oroszok által májusban elfoglalt Donyeck megyei település, Bahmut körzetében heves harcok folynak a nyugati országok szállította nehézfegyverekkel.

Miután a múlt héten visszafoglalták Kliscsijivika falut, most 150 miliméteres tarackok segítségével nyomulnak előre.

Zaporizzsja megye kormányzója, Jurij Malasko bejelentette, hogy Oroszország előző nap 86 csapást mért a megye 27 településére. Malasko szerint egy 82 éves polgári lakos meghalt a tüzérségi támadásban.

A szomszédos Herszon megye közigazgatási vezetője, Olekszandr Prokugyin elmondta, hogy a pénteki orosz támadásokban egy ember halt meg és hárman sebesültek meg. Oroszország huszonöt aknát lőtt ki Herszonra. Találat ért több lakónegyedet, egészségügyi és oktatási intézményt.

Ádáz harcok dúlnak a Donyecki megyei Bahmuttól délre lévő, az ukrán erők által szeptember 17-én visszafoglalt Kliscsijivka településnél – közölte az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

Illja Jevlas szavai szerint különösen a helyi vasút mentén zajlanak harcok annak megszerzéséért, a területet mindkét oldal ágyúzza. A szóvivő előző nap számolt be arról, hogy a Bahmut és Horlivka közötti autópályát már az ukrán erők tartják tűzellenőrzés alatt, így az orosz egységek ellátása ebben az irányban jelentősen megnehezült.

A vasúti vonalakat azonban továbbra is az orosz csapatok tartják ellenőrzésük alatt. A sínek Kliscsijivka és az autópálya közötti töltésen futnak, és olyan akadályt képeznek, amely könnyen védhető – mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál a brit hírszerzés két nappal ezelőtti jelentésére hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a CNN pénteki tudósítása szerint – Washingtonban amerikai újságírók előtt kijelentette, hogy az ukrán erők visszaveszik Bahmutot és még két másik várost,

amelyeket azonban nem kívánt megnevezni. Ukrán újságíróknak tett nyilatkozatában – amelyet az ukrán elnöki iroda hozott nyilvánosságra hivatalos honlapján – Zelenszkij afelől biztosított, Ukrajna „keményen dolgozik” nagy hatótávolságú fegyverek beszerzésén, és ennek a munkának az eredménye „egy idő után észrevehető lesz”.

Az államfő kiemelte, hogy fontos találkozói voltak az Egyesült Államok fővárosában. Szavai szerint rendkívül őszinte megbeszélések zajlottak amerikai kongresszusi képviselőkkel, akik „minden kérdésükre megkapták a választ”.

Az elnök hozzátette, hogy a kongresszusi képviselőkkel folytatott találkozón szóba kerültek „bizonyos tervek”, valamint az Ukrajnának szükséges segítség.

Ukrajna ATACMS rakétákkal való ellátásának kilátásaival kapcsolatban az elnök annyit mondott, hogy általánosságban van szó Ukrajna nagy hatótávolságú képességeinek megerősítéséről.

„Régóta és erőteljesen dolgozunk ezen a témán. Ugyanaz lesz, mint az F-16-os vadészgépek átadásánál. Tudjuk, ez miként lesz, és eljön majd a pillanat, amikor mindezt meglátjuk”

– fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán védelmi minisztérium a Telegramon közben bejelentette, hogy jóváhagyta az első ukrán gyártású, távirányítású SaBLja harci modul használatát a hadsereg számára. Az eszköz három prototípusát engedélyezték egyszerre.

Ezt a harci modult felderítésre használják a csatatéren lévő célpontok azonosítására és ellenséges csapatok megsemmisítésére, valamint könnyű páncélozott járművek és ellenséges lőállások ellen – magyarázta a tárca.

118 milliárdos újabb segélyt kapott Zelenszkij Washingtonban.

A csomag többek között légvédelmi rendszereket és tüzérségi lőszereket tartalmaz. Zelenszkij az amerikai elnökkel, a védelmi miniszterrel és az amerikai kongresszus tagjaival is találkozott. Amerikai kormányzati adatok szerint a háború kezdete óta átszámítva összesen 16 ezer milliárd forintnyi amerikai katonai segélyt kapott Ukrajna, ez a magyar éves költségvetés felének felel meg.

Egy 325 millió dolláros újabb katonai segélycsomagot is bejelentett Ukrajna számára Joe Biden amerikai elnök – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

A csomag többek között légvédelmi rendszereket és tüzérségi lőszereket tartalmaz, de a Kijev által kért ATACMS-rakéták, melyek hatótávolsága 300 kilométerig terjed, nincsenek benne.

Amanda Sloat, a Nemzetbiztonsági Tanács Európáért felelős vezető igazgatója elmondta, hogy

A NAGY HATÓTÁVOLSÁGÚ RAKÉTARENDSZEREK NEM FOGNAK KIJEVBE KERÜLNI, ANNAK ELLENÉRE, HOGY A HÉTEN EGYRE TÖBBEN BESZÉLTEK ERRŐL.


 

 

 

Az új katonai segélycsomagot Volodimir Zelenszkij washingtoni látogatása alatt jelentették be. Az ukrán elnök előzőleg Joe Biden elnökkel, Lloyd Austin védelmi miniszterrel és az amerikai kongresszus tagjaival találkozva további támogatásért folyamodott.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Joe Biden: Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek folytatniuk kell Ukrajna támogatását

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: azért kell kiállni az Ukrajna ellen történt nyílt agresszió ellen, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől.

Amerikai kormányzati adatok szerint a háború kezdete óta összesen 43,9 milliárd dollárnyi amerikai katonai segélyt kapott Ukrajna.

Zelenszkijjel tartott találkozója után Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok által megígért első M1 Abrams harckocsikat a jövő héten fogják leszállítani Ukrajnának. Az amerikai kormány januárban közölte, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Kijevnek.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak