Létrehozva: 2023.09.21.

Kocsis Máté szerint a svédek nem akarnak csatlakozni a NATO-hoz

Brüsszelben is változást kell elérni...

Mint mondta, szokás szerint a két frakció kihelyezett frakcióülést tartott. Kiemelte, hogy megfogadták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minister javaslatát és megtekintették a svéd közszolgálati médiában Magyarországról szóló filmet.

– Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis, hogyan gondolták azt, amit a filmben Magyarországról terjesztenek 

– tette hozzá.

Kocsis Máté szerint a svédek láthatóan úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO-hoz csatlakozni, ami elé a legnagyobb akadályt a hazai baoldal görgette. Ismert, hogy a filmben feltűnik Gulyás Márton, baloldali aktivista is.

Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánk ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást – jelentette ki a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter  vetette fel, hogy ha az elhíresült svéd oktatófilmet valóban az állami iskolákban vetítik a kisdiákoknak, akkor meg fogja kérni Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást, illetve azt is javasolta, hogy érdemes lenne a következő frakcióülés előtt levetíteni ezt a filmet a fideszes politikusoknak.

Gulyás Gergely arra kérte a Fidesz frakcióját, hogy fontolja meg döntését.
Gulyás Gergely arra kérte a Fidesz frakcióját, hogy fontolja meg döntését Fotó: Origó/Ladóczki BAlázs

 

Mint ahogyan arról már korábban is többször beszéltek fideszes politikusok, a kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását, a Fidesz frakciójának azonban nem ennyire egyértelmű a véleménye.

Orbán Viktor miniszterelnök még májusban beszélt arról, hogy „Svédország rendszeresen megkérdőjelezi a magyar demokrácia működését, illetve sértegetik a magyar választókat, ebből fakadóan egész Magyarországot”. A nemrégiben bemutatott svéd oktatófilm egyébként teljes mértékben alátámasztja ezt a meglátást. 

Szijjártó Péter, külügyminiszter pedig már az oktatóvideós botrány kipattanása után írt levelet svéd kollégájának, amelyben úgy fogalmazott: 

a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását.

– Ha azt hallják, hogy az önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik. […] Most pedig, tisztelt miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon – fejtette ki Szijjártó Péter. 

– Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát.

[…] Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az ön folyamatos követelésének teljesítését – vetítette előre a magyar külügyminiszter. 

Kocsis Máté azt is leszögezte, hogy Brüsszelben változást kell elérni. – Azokkal kell összefogni, akik elutasítják a kettős mércét, a korrupciót, és akik háború helyet békét akarnak – tette hozzá. Kocsis közölte, a szuverenitás megvédése a másik fontos ügy. Ebbe beletartozik a gazdasági, kulturális és politikai szuverenitás megőrzése. 

Szót ejtett arról, hogy a gazdasági, a kulturális és a politikai szuverenitásunk is támadás alatt áll Brüsszelből. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte, hogy az EU átverte a tagországokat az ukrán gabona ügyében. Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelből azt is meg akarják mondani, hogy honnan vegyen hazánk kőolajat vagy más energiahordozót.

A kulturális szuverenitás kapcsán jelezte, hogy egy migrációs vita húzódik meg a háttérben. – Egymillió migránst tartóztatott fel az ország a déli határon a kerítés révén. Nem fogjuk lebontani a kerítést, és semmilyen migrációs folyosót nem fogunk megnyitni – húzta alá a frakcióvezető.

Továbbá elmondta, hogy a kulturális szuverenitáshoz kapcsolódó támadás van a genderideológia témájában is.

– Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát. Brüsszelt nem érdekli több mint 3,3 millió ember véleménye 

– fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője a politikai szuverenitás felszámolása kapcsán azt mondta, hogy Brüsszel több pénzt juttat a magyar baloldalnak, mint a Soros-birodalom. – Miközben Magyarországot csuklóztatják a véleménye miatt, addig a dollárbaloldal politikai közösségeit támogatja Brüsszel.
A jövő évi EP-választások tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a szuverenitásunkat. Mi változást akarunk Brüsszelben – jegyezte meg.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője közölte, hogy a KDNP-nek továbbra is fontos a magyar családok támogatása. – Felkértük a kormányt, hogy bővítse a csok rendszerét, hogy minél szélesebb kör igénybe tudja venni – jelezte. Mint mondta, CSOK+ programot várnak ősszel a parlament elé, majd szeretnék, ha 2024 elején be tudnák vezetni az új családtámogatási rendszert.

Újságírói kérdésre Kocsis Máté a gyermekvédelmi törvény módosításáról elmondta, hogy zajlik a törvény kidolgozása. A frakcióvezető kifejtette, hogy nem csak a genderideológia elutasítása áll a törvény hátterében, hanem egyéb gyermekvédelmi intézkedések is.

A frakcióvezető a határvédelem témájában feltett kérdésre elmondta: arra kérték a kormányt, hogy dolgozzon ki javaslatcsomagot, de az önmagáért beszél, hogy Brüsszel nem fizeti ki a határvédelem költségeit, a brüsszeli elit ebben nem kíván részt venni. 

– Saját forrásból fogja erősíteni a határvédelmet a kormány. Azért kell változás Brüsszelben, hogy a kettős mércét felszámolják az EU-ban

– közölte.

Kocsis Máté kérdésre elmondta, zajlik még a nemzetbiztonsági vizsgálat, és a következő időszakban ki fog derülni, hogy a baloldal és a civil szervezetek mögött milyen brüsszeli és amerikai pénzek vannak, ki fog derülni az igazság, hogy melyik baloldali összekötő ember, melyik álcivil szervezet kapott közvetetten amerikai milliárdosoktól támogatást.

– Az őszi ülésszakban egy szuverenitásvédelmi törvénycsomag is benyújtásra kerül. Azok ellen irányul majd ez a törvény, akik külföldi pénzből kampányolnak, vagy finanszíroznak médiát. Ennek a javaslatnak egyik része az alaptrövény-módosítása lesz. Lesz egy olyan szabály, amely szerint a választásokon induló erők ne tudják kijátszani a törvényt. Aki külföldön dollárért árulja a hazáját, annak felelnie kell majd itthon. 

– ismertette a Fidesz frakcióvezetője.

– A Fidesz és a KDNP frakció nevében szeretném részvétemet kifejezni a tegnap, Esztergomban elhunyt rendőr családjának – fogalmazott Kocsis Máté a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésének a szünetében tartandó sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy végtelen hálával kel tartozni a rendvédelmi dolgozók felé.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő háború döntést hozott Nagy-Britannia

origo.hu

Megrázó kettős gyilkosság Diósjenőn - szexuálisan zaklatta nevelt lányait, aztán mindkettőjüket megölte

life.hu

Fürdőkádban mosta meg a műfenyőjét: gyűlölködők hada gúnyolódik rajta

vg.hu

Az akkumulátorok élettartartama javítható egy ügyes fogással

metropol.hu

Óriási bajban a Fradi, Dibusz megmondta a magáét

vg.hu

Új üzemanyagárakat hirdettek meg a magyar kereskedők: komoly árcsökkenés lép életbe szerdától

origo.hu

Itt van Amerika legújabb háborús terve

mindmegette.hu

Egész eddig rosszul használtad a tésztaszűrőt! Fogadjunk, hogy ez a módszer még eszedbe se jutott

origo.hu

Milyen egy gyerekszobába szánt okostévé? (x)

life.hu

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá(x)

kvizjatek.mandiner.hu

Játsszon kvízjátékunkkal és jusson el ön is páros belépőink egyikével Mága Zoltán XVI. Budapesti Újévi Koncertjére!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Az afgánok egy százaléka már Németországban él!

POLITIK

Dől az orosz olajból finomított üzemanyag Európába, nagyot kaszálnak a szankción nyerészkedők

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Gyurcsányék az Amnesty-vezér családjához köthető botrányban

POLITIK

Hiába a tél, a hó jönnek a migránsok

POLITIK

Ukrajnában egyre nehezebb a toborzás

POLITIK

Izrael megadásra szólította fel a Hamászt