Létrehozva: 2023.09.21.

Kocsis Máté szerint a svédek nem akarnak csatlakozni a NATO-hoz

Brüsszelben is változást kell elérni...

Mint mondta, szokás szerint a két frakció kihelyezett frakcióülést tartott. Kiemelte, hogy megfogadták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minister javaslatát és megtekintették a svéd közszolgálati médiában Magyarországról szóló filmet.

– Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis, hogyan gondolták azt, amit a filmben Magyarországról terjesztenek 

– tette hozzá.

Kocsis Máté szerint a svédek láthatóan úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO-hoz csatlakozni, ami elé a legnagyobb akadályt a hazai baoldal görgette. Ismert, hogy a filmben feltűnik Gulyás Márton, baloldali aktivista is.

Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánk ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást – jelentette ki a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter  vetette fel, hogy ha az elhíresült svéd oktatófilmet valóban az állami iskolákban vetítik a kisdiákoknak, akkor meg fogja kérni Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást, illetve azt is javasolta, hogy érdemes lenne a következő frakcióülés előtt levetíteni ezt a filmet a fideszes politikusoknak.

Gulyás Gergely arra kérte a Fidesz frakcióját, hogy fontolja meg döntését.
Gulyás Gergely arra kérte a Fidesz frakcióját, hogy fontolja meg döntését Fotó: Origó/Ladóczki BAlázs

 

Mint ahogyan arról már korábban is többször beszéltek fideszes politikusok, a kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását, a Fidesz frakciójának azonban nem ennyire egyértelmű a véleménye.

Orbán Viktor miniszterelnök még májusban beszélt arról, hogy „Svédország rendszeresen megkérdőjelezi a magyar demokrácia működését, illetve sértegetik a magyar választókat, ebből fakadóan egész Magyarországot”. A nemrégiben bemutatott svéd oktatófilm egyébként teljes mértékben alátámasztja ezt a meglátást. 

Szijjártó Péter, külügyminiszter pedig már az oktatóvideós botrány kipattanása után írt levelet svéd kollégájának, amelyben úgy fogalmazott: 

a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását.

– Ha azt hallják, hogy az önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik. […] Most pedig, tisztelt miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon – fejtette ki Szijjártó Péter. 

– Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát.

[…] Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az ön folyamatos követelésének teljesítését – vetítette előre a magyar külügyminiszter. 

Kocsis Máté azt is leszögezte, hogy Brüsszelben változást kell elérni. – Azokkal kell összefogni, akik elutasítják a kettős mércét, a korrupciót, és akik háború helyet békét akarnak – tette hozzá. Kocsis közölte, a szuverenitás megvédése a másik fontos ügy. Ebbe beletartozik a gazdasági, kulturális és politikai szuverenitás megőrzése. 

Szót ejtett arról, hogy a gazdasági, a kulturális és a politikai szuverenitásunk is támadás alatt áll Brüsszelből. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte, hogy az EU átverte a tagországokat az ukrán gabona ügyében. Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelből azt is meg akarják mondani, hogy honnan vegyen hazánk kőolajat vagy más energiahordozót.

A kulturális szuverenitás kapcsán jelezte, hogy egy migrációs vita húzódik meg a háttérben. – Egymillió migránst tartóztatott fel az ország a déli határon a kerítés révén. Nem fogjuk lebontani a kerítést, és semmilyen migrációs folyosót nem fogunk megnyitni – húzta alá a frakcióvezető.

Továbbá elmondta, hogy a kulturális szuverenitáshoz kapcsolódó támadás van a genderideológia témájában is.

– Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát. Brüsszelt nem érdekli több mint 3,3 millió ember véleménye 

– fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője a politikai szuverenitás felszámolása kapcsán azt mondta, hogy Brüsszel több pénzt juttat a magyar baloldalnak, mint a Soros-birodalom. – Miközben Magyarországot csuklóztatják a véleménye miatt, addig a dollárbaloldal politikai közösségeit támogatja Brüsszel.
A jövő évi EP-választások tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a szuverenitásunkat. Mi változást akarunk Brüsszelben – jegyezte meg.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője közölte, hogy a KDNP-nek továbbra is fontos a magyar családok támogatása. – Felkértük a kormányt, hogy bővítse a csok rendszerét, hogy minél szélesebb kör igénybe tudja venni – jelezte. Mint mondta, CSOK+ programot várnak ősszel a parlament elé, majd szeretnék, ha 2024 elején be tudnák vezetni az új családtámogatási rendszert.

Újságírói kérdésre Kocsis Máté a gyermekvédelmi törvény módosításáról elmondta, hogy zajlik a törvény kidolgozása. A frakcióvezető kifejtette, hogy nem csak a genderideológia elutasítása áll a törvény hátterében, hanem egyéb gyermekvédelmi intézkedések is.

A frakcióvezető a határvédelem témájában feltett kérdésre elmondta: arra kérték a kormányt, hogy dolgozzon ki javaslatcsomagot, de az önmagáért beszél, hogy Brüsszel nem fizeti ki a határvédelem költségeit, a brüsszeli elit ebben nem kíván részt venni. 

– Saját forrásból fogja erősíteni a határvédelmet a kormány. Azért kell változás Brüsszelben, hogy a kettős mércét felszámolják az EU-ban

– közölte.

Kocsis Máté kérdésre elmondta, zajlik még a nemzetbiztonsági vizsgálat, és a következő időszakban ki fog derülni, hogy a baloldal és a civil szervezetek mögött milyen brüsszeli és amerikai pénzek vannak, ki fog derülni az igazság, hogy melyik baloldali összekötő ember, melyik álcivil szervezet kapott közvetetten amerikai milliárdosoktól támogatást.

– Az őszi ülésszakban egy szuverenitásvédelmi törvénycsomag is benyújtásra kerül. Azok ellen irányul majd ez a törvény, akik külföldi pénzből kampányolnak, vagy finanszíroznak médiát. Ennek a javaslatnak egyik része az alaptrövény-módosítása lesz. Lesz egy olyan szabály, amely szerint a választásokon induló erők ne tudják kijátszani a törvényt. Aki külföldön dollárért árulja a hazáját, annak felelnie kell majd itthon. 

– ismertette a Fidesz frakcióvezetője.

– A Fidesz és a KDNP frakció nevében szeretném részvétemet kifejezni a tegnap, Esztergomban elhunyt rendőr családjának – fogalmazott Kocsis Máté a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésének a szünetében tartandó sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy végtelen hálával kel tartozni a rendvédelmi dolgozók felé.

origo.hu

Óriási a baj: a Nyugat be akar vonulni Ukrajnába, az oroszok azonnali csapással válaszolnak

ripost.hu

Nehéz felismerés, de erre a négy csillagjegyre most komoly vita vár

borsonline.hu

3 csillagjegy, aki még idén rátalál a lelki társára

vg.hu

A kórházak folyosóin halnak meg az angol betegek, nemzeti vészhelyzet a brit egészségügyben

metropol.hu

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Ádám Martinról

hirtv.hu

„Maga tényleg ekkora paraszt?” - egyre látványosabban, biztonsági őrök gyűrűjében menekül Trippon Norbert a sajtó elől + videó

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy ma konfliktusba kerül

travelo.hu

Látványos égi jelenség közeledik, távcső sem kell hozzá

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

ripost.hu

Nem csitulnak a kedélyek, Kozák Danuta nehéz helyzetbe került

ripost.hu

Akikben sosem szabad megbízni: ez a négy csillagjegy nagy eséllyel hátba fog szúrni

ripost.hu

Saját csapdájába esett a népszerű énekesnő? J.Lo mindent elveszíthet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Az európai szavazók is a béke és a háború között választanak

POLITIK

Az európaiak többsége nem akar katonákat küldeni az ukrán frontra

POLITIK

Mikroadományok? Honnan lettek százmilliói Magyar Péternek?

POLITIK

Robert Fico a Soros-média felelősségéről beszélt