Létrehozva: 2023.09.08.

Elon Musk megakadályozta a III. világháború kitörését?

Kikapcsolta a műholdrendszert...

Egy amerikai történész szerint Elon Musk  megakadályozott egy, a fekete-tengeri orosz hadiflotta elleni nagyszabású ukrán dróntámadást, méghozzá úgy, hogy kikapcsolta a Szevasztopol feletti Starlink műholdas hálózatot- írta meg a hirado.hu. A cég vezérigazgatója reagált a vádakra.  

Elon Musk tavaly titokban utasította mérnökeit, hogy kapcsolják ki a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát az oroszok által megszállt Krím partjainak közelében, hogy ellehetetlenítsenek egy tervezett ukrán dróncsapást.

Az üzletember amiatt aggódott, hogy a víz alatti drónok támadása, amely a szevasztopoli orosz haditengerészeti flottát vette volna célba, fokozná a feszültséget, és elképzelhető, hogy nukleáris háborúhoz vezetne

– olvasható Walter Isaacson történész Elon Musk című életrajzi könyvének egyik részletében, melyet a Politico ismertetett. (A könyv szeptember 12-én jelenik meg.)

Musk csütörtök este az X-en (a korábbi Twitter) reagált a hírre, megjegyezve, hogy

az említett régiókban lévő műholdak eleve nem voltak bekapcsolva, és ő egyszerűen úgy döntött, hogy nem is aktiválja őket.

Ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a megakadályozott ukrán támadás elsüllyesztette volna az ott állomásozó orosz flotta nagy részét. A SpaceX vezérigazgatója szerint a kormányhatóságok sürgős kérése volt, hogy aktiváljuk a műholdakat egészen Szevasztopolig, és

ha beleegyezett volna a kérésükbe, akkor a SpaceX bűnrészessé vált volna egy súlyos háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában.

Walter Isaacson, aki különböző forrásokból értesült az eseményről, úgy írta le azt, hogy a robbanóanyaggal felszerelt ukrán víz alatti drónok már jócskán megközelítették az orosz flottát, amikor megszakadt a műholdas kapcsolatuk. A szerző azt is leírja, hogy ukrán tisztviselők valósággal könyörögtek Musknak, hogy állítsa vissza az elérést, de ő nem állt kötélnek. Utal továbbá arra is, hogy az amerikai üzletember vélhetően orosz sugalmazásra akadályozta meg a pusztító támadást.

Elon Musk egyébként ismét felszólította a harcoló feleket az azonnali tűzszünet megkötésére.

Júliusban Elon Musk személyes döntése miatt Ukrajnának le kellett fújnia egy orosz hadihajó elleni nagyszabású dróntámadást a Krím-félszigeten - írja a New York Times online kiadása. A portál beszámolója szerint a milliárdos vállalkozónak ezt úgy sikerült elérnie, hogy az ukrán fegyveres erőknek megtagadta a hozzáférést a műholdas internetet szolgáltató Starlink rendszeréhez a műveleti területen, miután tudomást szerzett a támadás tervéről. Döntését a milliárdos vállalkozó közvetlenül nem indokolta, korábban azonban többször is kijelentette: nem hagyja, hogy a cége bármilyen formában is érintett legyen a háború eszkalációjában.

Elon Musk megakadályozott egy nagyszabású ukrán dróntámadást

Az orosz-ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta Elon Musk összesen 20 ezer Starlink műholdas internetes terminált adományozott Ukrajnának, hogy a hadsereg és a lakosság hozzáférhessen a világhálóhoz. Az első szállítmányok után az ukrán hadsereg gyakorlatilag azonnal rákapott a rendszerre, különösen a frontvonalakon, ahol szinte minden más internetkapcsolat megsemmisült. Nem túlzás azt állítani, hogy a Starlink jelenleg Ukrajna kommunikációjának gerincét képezi.

Miután Elon Musk és a cég elnöke, Gwynne Shotwell tudomást szerezett arról, hogy a műholdas rendszerüket katonai csapásokhoz is használják az ukránok, korlátozták a hozzáférésüket a hálózatához idén februárban. A vállalat akkori közleménye szerint a rendszer nem támadó vagy katonai műveletekre készült, és nem is ebből a célból bocsájtották azt Ukrajna rendelkezésére.

Musk a Twitteren korábban azt közölte, hogy cége „nem teszi lehetővé egy olyan konfliktus eszkalációját, amely a harmadik világháborúhoz vezethet”. Mint fogalmazott, a SpaceX „nem engedi meg, hogy a Starlinket nagy hatótávolságú dróntámadásokhoz használják”. Továbbá figyelmeztetett egy globális konfliktus kockázataira is, hozzátéve, hogy a legtöbb ember „megfeledkezett” ennek veszélyéről.

A New York Timesnak nyilatkozó bennfentesek szerint a Starlink-hez való hozzáférés ukrajnai korlátozásáról szóló döntések kizárólagosan Elon Musk mérlegelési jogkörébe tartoznak.

Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka aggodalmát jelezte amiatt, hogy Musk hatalma túl nagyra nőtt a háború irányítása felett. Zaluzsnij panaszkodott amiatt is, hogy erői hozzáférését a Starlinkhez számos alkalommal korlátozták.

Mikhailo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint a nézeteltérés abban van, hogy a háború kritikus szakaszaiban égetően szükség volna egy mindenkitől független technikai kapacitásra, ami felett kizárólag Ukrajna rendelkezik. „A döntéshozatalnak és a végrehajtásnak 100 százalékosan a saját akaratunkon kell nyugodnia. Hadseregünk számára túl nagy a kockázat, ha a támadó műveletek lefolyása külső körülményektől vagy harmadik felektől függenek" - fogalmazott a tisztségviselő.

Elon Musk kitart Soros Györgyre vonatkozó korábbi kritikája mellett, és visszautasította az antiszemitizmus vádját megjegyzésével kapcsolatban egy interjúban.

A Tesla alapító-vezérigazgatója, a Twitter tulajdonosa a közösségi médiaoldalon tett közzé egy bejegyzést, amelyben a magyar származású befektető-üzletembert egy képregény-sorozat, az X-Men emberfeletti hatalommal rendelkező negatív figurájához hasonlította.

A megjegyzés komoly vitát váltott ki a közösségi oldalon és az amerikai médiában, amire Elon Musk azzal reagált:

nem gondolná, hogy Soros Györgyöt a jó szándék mozgatná,

és úgy fogalmazott, hogy „Soros gyűlöli az emberiséget”, és célja a civilizáció alapszövetének szétszakítása.

A megjegyzés nyomán Elon Muskot szélsőjobboldali retorikával vádolta meg az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League) elnöke. Jonathan Greenblatt, a civil aktivista szervezet vezetője kifejtette, hogy az Elon Musk által tett megjegyzésekhez hasonlók megerősítik a szélsőségeseket.

Elon Musk kedden az CNBC televíziócsatornának adott interjúban kifejtette, hogy

fenntartja véleményét, és hozzátette, hogy joga van véleménye kifejtéséhez, mert ez a szólásszabadság lényege.

Arra a felvetésre, hogy a megjegyzése következménye üzleti szempontból hátránnyal járhat vállalkozása, a Tesla számára, az üzletember azt válaszolta: „azt mondok, amit akarok, és ha ennek következménye pénzvesztés, hát legyen”.

Az izraeli külügyminisztérium magas szintű tisztségviselője kedden Elon Musk megjegyzését „antiszemita ízűnek” nevezte.

Soros György engem Magnetóra emlékeztet – írta közösségi oldalán Elon Musk amerikai üzletember. Ezzel a milliárdos Sorost egy Marvel-főgonoszhoz hasonlította.

Ezután egy a Twitteren népszerűvé vált oknyomozó újságíró – aki még Donald Trump elnöksége idején azzal vált híressé, hogy sokat kommentelt az elnök bejegyzései alá –, sietett Soros György védelmére kelni. A látszólag Soros György munkásságát elismerő médiaszemélyiség bejegyzésében azt írta: „Magneto holokauszttúlélőként szerzett tapasztalatai formálták szemléletét, valamint mélységét és empátiáját. Soros, aki szintén holokauszttúlélő, folyamatosan támadják a jó szándékai miatt, amelyeket egyes amerikaiak rossznak tartanak pusztán azért, mert nem értenek egyet ezzel a politikai hovatartozással.”

Elon Musk erre reagálva pedig azt írta:

„Ön azt feltételezi, hogy ezek jó szándékok. Nem azok. (Soros) le akarja rombolni a civilizáció szövetét. Soros gyűlöli az emberiséget.”

A Twitter és a SpaceX vállalat vezére azt követően szállt bele a magyar származású üzletemberbe, hogy befektetési cége eladta összes Tesla-részvényét, amely cég szintén Musk tulajdona – írta korábban a Világgazdaság.hu.

A cikkben felidézik, hogy a Business Insider úgy tudja, Soros vállalata mintegy 130 000 Tesla-részvényt értékesíthetett, ez fájhatott igazán Musknak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így érdemes keresni a rejtett kamerát a szállásán

origo.hu

Meglepő dolog derült ki ifj. Schobert Norbertről - videó

life.hu

Meghan Markle határozott üzenetet küldött: nem véletlenül vette fel azt, amit

vg.hu

VG-Exkluzív – Tálas Péter: Az orosz-ukrán konfliktus nem világháború, hanem világrend-háború – Vidcast

metropol.hu

"Vérzik a szívem" - Szoboszlai bejelentette a szomorú hírt

origo.hu

Majd két év után lőtt újra gólt, mégsem tud felhőtlenül örülni Schäfer András

travelo.hu

Idén nyártól már nem csobbanhatunk ingyen Olaszország egyik legszebb strandján

ripost.hu

Ezt tedd most a kertben, és virágáradatot kapsz cserébe tavaszra

ripost.hu

Ezt kell tenned most az eperpalántával, hogy májusban ontsa majd a gyümölcsöt

ripost.hu

Törnek a szívek februárban, 3 csillagjegy szakítani fog!

ripost.hu

„Fontolgatom a lehetőségét” – Marco Rossi mellékállást vállalna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Lengyelországban megsemmisítettek 160 tonna ukrán gabonát

POLITIK

A DK-s Varju tagadni próbálja tettét

POLITIK

A gyermekvédelem rendszerét teljesen át kell alakítani

POLITIK

Ukrajna összeomlását jósolja egy neves brit lap