Létrehozva: 2023.09.28.

Brüsszelben tovább erőltetik a migránspaktumot

Bármi áron keresztül akarják vinni.

Elmozdulás várható az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának elfogadásával kapcsolatban – jelentette ki Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős tagja Brüsszelben, az uniós tagországok belügyminisztereinek tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Érkezésekor nyilatkozva Johansson reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szakminiszterek a tanácskozáson el tudnak mozdulni a holtpontról, és a kulcsfontosságú fejezetek lezárhatók lesznek az uniós migrációs reformcsomagban.

„Bizakodó vagyok, hogy ma sikerül megállapodásra jutni a migrációs paktum utolsó részletéről. Remélem, hogy a miniszterek készen állnak az utolsó kis lépés megtételére” – fogalmazott.

Előrelépés esetén a felek megkezdhetik a háromoldalú – az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság közötti – egyeztetéseket – tette hozzá az uniós biztos.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a megbeszélésre érkezve azt mondta, hogy sok év kudarca után az Európai Uniónak „nagy szüksége van” egy erős migrációs szabályozásra. „A mai nap lehetőséget biztosít arra, hogy az EU jó és valódi európai migrációs és menekültügyi csomagot fogadjon el” – jelentette ki.

Ha sikerül megállapodást elérni a csomag egyik leglényegesebb pontjáról, a válságkezelés szabályozásáról, akkor a paktum egésze elfogadhatóvá válhat még a jövő évben esedékes európai választások előtt – emelte ki a biztos. „Nagyon közel vagyunk ehhez” – tette hozzá.

Közölte továbbá, hogy a migráció külső dimenziójával kapcsolatosan az uniónak együtt kell működnie a származási és tranzitországokkal, illetve meg kell győznie azokat arról, hogy „többet nyerhetnek azzal”, ha együttműködnek az Európai Unióval.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter érkezésekor azt mondta: pozitív eredményekkel zárulhat a tagországok csütörtöki tárgyalása. Ő is azt mondta, hogy kollégáival a válságkezelési szabályozás egyéni irányairól kell egyetértésre jutniuk.

Optimista vagyok abban a tekintetben, hogy a nap végén jó eredményt érünk el” – fogalmazott a német belügyminiszter.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter arról beszélt, hogy „kemény és intenzív” munka vár a tanács tagjaira a migrációs paktum „életre keltése” érdekében. Reménykeltőnek nevezte ugyanakkor, hogy „az elmúlt órákban történt elmozdulás” előrelépést jelenthet a csomag egésze elfogadásának irányába. Kételyeinek adott viszont hangot a válságkezelési szabályozással kapcsolatban, mert – mint mondta – „azt látjuk, hogy egyes területeken ez még nagyobb vonzerőt jelenthet” a migránsok számára. Szavai szerint Ausztria ezért „jobb megoldásra” törekszik. Egyértelmű szabályozást kell hozni a külső határokat illetően, hogy megelőzhető legyen a Lampedusán tapasztaltakhoz hasonló helyzet kialakulása – tette hozzá Gerhard Karner.

Fernando Grande-Marlaska, az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét betöltő Spanyolország belügyminisztere azt mondta, az EU „nagyon közel” van a migrációs paktum utolsó, még vitatott fejezeteiről, a menedékjogot érintő szabályozásról és a válságkezelési rendeletről folytatott megbeszélés lezárásához.

„Előre járunk, és már majdnem elértük az egyensúlyt az egyes tagországok pozíciói között” – fogalmazott Grande-Marlaska, majd hozzátette: a tárgyalás célja valamennyi tagállam érdekei közötti egyensúly megteremtése az unió alappillérét képező értékek és elvek teljes tiszteletben tartása mellett.

Gulyás Gergely megemlítette, hogy

az elmúlt napokban éles lőfegyverrel lőttek a migránsok a magyar határőrökre. Az unió pedig ezeket a migránsokat akarja beengedni területére.

Olyan migránsokat, akik képesek lőfegyvert is használni, hogy bejussanak az Európai Unióba.

A migrációs paktum már most megbukott, nem akarunk sem Szegeden sem máshol migránsgettókat létrehozni, és újabb Lampedusákat – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, ma az Európai Unió Tanácsa tárgyalni fog az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozóján, ahol Rétvári Bence képviseli a kormányt.

Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta,

Brüsszel szervezni akarja a migrációt, nem pedig megállítani.

Hangsúlyozta, a külső határvédelem olyan uniós kötelezettség, amelyet nem lehet elhanyagolni.

Egyre agresszívabb, fegyveres bevándorlók támadják a határt, ennek is köszönhetően folyamatosan nő a „reálisan gondolkodó nemzetállamok” száma – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának nyilatkozva csütörtök reggel.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Bakondi György azzal kapcsolatban, hogy újabban már sorozatlövő fegyverekkel is támadnak az illegális migránsok a déli határszélen, azt mondta: veszélyesebb akciókat hajtanak végre a migránsok ma, mint korábban bármikor.

Emlékeztetett: nemrégiben egy magyar területen haladó, négyfős, magyar-szerb járőrcsoport irányába nyitottak tüzet.

Rámutatott: különféle országokból, különféle állampolgársággal egyre nagyobb számban és egyre veszélyesebb fellépéssel, a szervezett bűnözésnél bevált módszerek alkalmazásával próbálják átlépni a magyar határt.

Úgy vélekedett,

a helyzet súlyosságát jelzik a fegyveres támadások, és ezzel is egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a migránsok tömeges befogadására és az államok közötti szétosztására irányuló brüsszeli szándékok „egyre súlyosabb veszélyekkel fenyegetnek”.

A belbiztonsági főtanácsadó a jövőt illetően úgy értékelt: a migrációs nyomás nem fog enyhülni a hidegebb hónapok beköszöntével sem, ugyanis a közép-afrikai Száhel-övezetből is migránsok tömegei jelenhetnek meg a Földközi-tenger térségében, így Európában.

A műsorban elhangzott: a migránsokkal szemben egyre szigorúbban lépnek fel egyes európai országokban, ezek az intézkedések pedig ellentétben állnak az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megengedő nyilatkozataival. Ismertették: Németország a határállenőrzés szigorítására készül, Olaszországban zárt táborokat hoztak létre, és visszafordítanák azokat, akik nem tudják igazolni magukat, de a franciák, a csehek és a szlovénok is szigorítanak.

Bakondi György erre úgy reagált:

a brüsszeli bürokrácia a Soros-terv nézeteinek 2015-ös felszínre kerülése óta támogatja a migráció legalizálását, viszont a nemzetállamok egyre kevésbé követik az elgondolást.

Úgy vélekedett: az Európai Bizottság és az Európai Parlament igyekszik a jövő évi EU-s választások előtt – akár trükkök alkalmazásával – „átnyomni” a tagállamokon a kötelező szétosztást is magában foglaló migrációs paktumot, mert tartanak a nemzeti erők várható előretörésétől.

Bakondi György az M1 csatorna reggeli műsorának is vendége volt, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy „irreális minden olyan törekvés, amely próbálja politikai menekülteknek feltüntetni az érkezőket”.

Rámutatott: a migránsok az ENSZ menekültügyi egyezménye szerint nem tekinthetők menekülteknek, hiszen nem kérnek menedékjogot az első biztonságos országban, és nem működnek együtt annak az országnak a hatóságával.

Közölte: sok migráns már fegyvereket használ, menekül a rendőrség elől és akár 6-8 biztonságos országon is keresztül halad Nyugat-Európáig anélkül, hogy menedéket kérne az első államban és együttműködne a fogadó ország hatóságaival; ők tehát nem tekinthetők menekültnek.

A brüsszeli bürokrácia kvótarendszerről szóló szándékai egyre inkább szemben állnak azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a „reálisan gondolkodó nemzetálamok fogalmaznak meg” – hívta fel a figyelmet Bakondi György a műsorban.

Három célzott lövéssel állította meg a szentendrei körzeti megbízott egy menekülő embercsempész gépjárművét szerdán – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

Azt írták, hogy kilenc illegális migránssal 84 percen át, 176 kilométeren keresztül menekült az az embercsempész a rendőrök elől, akinek járművét Szentendre felől Visegrád felé tartva sikerült mozgásképtelenné tenni.

Az előzményekről a rendőrség közölte, hogy szerda hajnalban egy reflektorral közlekedő Audi elvakította a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság gépkocsizó járőreit Kiskunmajsa külterületén.

A kombi vezetője a rendőrök jelzésére nem állt meg, ezért követni kezdték.

A Kiskunmajsa–Jászszentlászló–M5 Kiskunfélegyháza-Dél–Budapest–11-es számú főút–Szentendre útvonalon rendre váltották egymást a megkülönböztető jelzéseiket együttesen használó rendőrségi gépjárművek az Audi mögött. Az ámokfutót Szentendrén, a 11-es számú főút és a Rózsa utca kereszteződésénél egy az úton keresztbe állított rendőrautó is megpróbálta feltartóztatni.

A menekülő ráhúzta a gépkocsit az úton álló egyik rendőrre, aki három célzott lövést adott le a járműre. A találatok ellenére az autó tovább haladt, de sebessége folyamatosan csökkent, majd néhány kilométerre a lövések leadásának helyszínétől, még Szentendre területén mozgásképtelenné vált a jobb első gumiját ért lövés miatt.

A sofőr kiugrott a kocsiból és elmenekült.

A hátrahagyott járműben a rendőrök kilenc, magukat szír állampolgárnak nevező férfit találtak, jogszerű magyarországi tartózkodásukat egyikük sem tudta igazolni.

Az illegális migránsok – elmondásuk szerint – valahol Zomborral szemben, az ideiglenes biztonsági határzáron átjutva értek Magyarország területére. Szlovákiába történő szállításukért fejenként 1200 eurót kellett letétbe helyezniük Törökországban.

Az embercsempész azonosítására, felkutatására és elfogására a rendőrök megtették a szükséges intézkedéseket. Az illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A rendőri intézkedés során személyi sérülés nem történt – olvasható a Police.hu-n.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság