POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.14.
Módosítva: 2023.09.16.

A tömeges migráció hadüzenet Európának

Ez támadás a kontinens ellen! -állítja Salvini.

Európa megváltoztatása és a baloldal leváltása a tétje a következő európai parlamenti választásoknak - hangoztatta szerdán Matteo Salvini külföldi tudósítóknak nyilatkozva Rómában.

Matteo Salvini úgy vélte, amikor egyszerre százhúsz vízi jármű tesz partra migránsokat, "az nem számít spontán jelenségnek, hanem háborús üzenet".

A jobboldali római kormány miniszterelnök-helyettese, aki jelenleg a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát vezeti, arra utalt, hogy Lampedusa szigetére egy nap alatt több száz csónak kötött ki több ezer migránssal. Hangoztatta, hogy nem kizárólag Lampedusa problémájáról van szó, a helyzet "összeomlással fenyegeti az egész olasz társadalmat".

Azt mondta, meggyőződése, hogy a tömeges kivándorlásnak rendezői vannak, akik között az emberkereskedő bűnszervezeteket említette.
Kifejtette, Európa teljesen magára hagyta Olaszországot a szárazföldi és tengeri határok védelmében, ezért Rómának önállóan kell lépnie a nemzetbiztonsági és migrációs rendeletek további szigorításával.

Matteo Salvini először a Liga minisztereivel, államtitkáraival és parlamenti képviselőivel találkozott zárt ajtók mögött, majd a külföldi tudósítók római szervezete székházában tartott sajtótájékoztatót. A témákat a közmédia RAI esti híradójában is ismertette.
"A közel egy éve kormányra került egységes jobbközép jól dolgozik Olaszországban, ugyanez az egységes jobbközép ad reményt arra, hogy Európában is változást tudjunk elérni" - jelentette ki Salvini.

Hozzátette, hogy az európai konzervatívok és mérsékeltek egységesítése az egyetlen mód arra, hogy "hazaküldjük a szocialistákat", utalva a jövőre esedékes európai parlamenti választásokra. Megjegyezte, hogy a választások tétjének Európa megváltoztatása számít.

Matteo Salvini bejelentette azt is, hogy szombaton és vasárnap a Liga hagyományos éves találkozóján, melyet a lombardiai Pontidában rendeznek, a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen is részt vesz.

A Liga vezetője kitért az ukrajnai háborúra is, azt hangoztatva, hogy egy olyan kis állam, mint a Vatikán többet igyekszik tenni a konfliktus leállítása érdekében, mint számos más nagyhatalom. Úgy vélte, hogy a Ferenc pápa által indított békemissziót vezető Matteo Zuppi bíboros, aki a napokban Pekingben egyeztet, többet tett mint, az Európai Unió.

Feszült a helyzet a dél-olaszországi Lampedusa kikötőjében és menekültközpontjában, ahol kevesebb mint két nap alatt több mint hatezer ember zsúfolódott össze – közölte a tábort kezelő olasz Vöröskereszt szerdán.

A lampedusai regisztrációs központot júniustól üzemeltető Vöröskereszt szerda délelőtti adatai szerint több mint hatezren tartózkodnak az alig négyszáz főre tervezett táborban. A szervezet kiemelte, hogy nagyon magas a gyerekes családok száma, akik gyors áthelyezésre szorulnak a betegekkel és a törékenyebb emberekkel együtt.

A Vöröskereszt hangsúlyozta, hogy a befogadó rendszer képtelen ekkora tömeget ellátni. A hatóságoktól azt kérte, minél gyorsabban szállítsák el az embereket a szigetről. „Mostanáig az érkezők áthelyezésével ellenőrzés alatt lehetett tartani a helyzetet. Humanitárius szempontból is fontos, hogy a központban tartózkodók száma ne lépjen túl egy kritikus szintet” – hangoztatta Francesca Basile, a Vöröskereszt migrációs operatív egységének felelőse.

Kedden 112 csónak között ki a hatezer lakosú Lampedusán, melyekkel több mint négyezren érkeztek, szerda nulla órától pedig már további több mint 1600 ember ért partot.

Lampedusán az utóbbi órákban partot érők egy része továbbra is a kikötőben tartózkodik arra várva, hogy elszállítsák őket. Amikor üres busz érkezik, megrohanják. Többen a kevésnek talált élelmiszeradag miatt emelték fel szavukat, mások a forróságban a kikötő vizébe ugrottak hűsölni. Vízfecskendőkkel frissítik az embereket, a turisták vizet visznek a tűző napon elhelyezett embereknek.

Az egyik csónaknak a helyiek nyújtottak segítséget, amikor kedd este a parti szikláknak ütközött. A sziget kicsi orvosi rendelőjét szülőszobává alakították át, ahol egy szerdán érkezett negyven éves nő, aki Új-Guineából tette meg az utat Lampedusáig, gyermeket hozott világra. Az utóbbi egy hónapban ez volt a harmadik partra szállás után született gyerek.

Ezzel egy időben egy mentési akcióban a vízbe esett öt hónapos csecsemőt nem tudták megmenteni.

Apokalipszishez hasonlította a helyzetet a helyi plébános, Carmelo Rizzo, aki szerint drámai az egészségügyi és köztisztasági helyzet is. A többi között a túl sok ember miatt akadozik a hulladék elszállítása is.

A hatóságok minden eszközzel a migránsok áthelyezésén dolgoznak: hétszáz embert vittek át a szicíliai Porto Empedocléba, ahonnan 250 embert Lombardiába, 185-t pedig Venetóba szállítottak tovább.

Domenico Pianese, a Coisp rendőrszakszervezet főtitkára kijelentette, hogy a több mint hatezer ember nem jelenti azt, hogy nem fognak még többen érkezni. Elfogadhatatlannak nevezte Berlin és Párizs bejelentését miszerint nem vesznek át több migránst Olaszországból. A rendőr érdekképviselet vezetője hangsúlyozta, hogy a Tunéziából érkező hajók, csónakok majdnem kizárólag mind Szfáksz kikötőjében szállnak vízre. „Ez közismert. Akkor miért nem tesz egyetlen EU-tagállam se semmit az indulások megfékezésére, mielőtt kezelhetetlenné válik a helyzet?” – tette fel a kérdést Pianese.

Korábban a Die Welt című német napilap idézett belügyi forrásokat, melyek szerint Berlin ideiglenesen felfüggesztette az olaszországi menedékkérők átvételét. Berlin arra hivatkozik, hogy Róma kilenc hónapja nem veszi vissza azokat, akik Olaszországban léptek be Európába, de Németországból kiutasítják őket, mivel menedékkérelemre nem jogosultak.

A francia belügyminiszter Gérald Darmanin is bejelentette, hogy teljesen le akarja zárni a migránsok előtt a francia–olasz határátkelést az érkezések százszázalékos növekedése miatt.     

Az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani az európai szolidaritásra hivatkozva együttműködést sürgetett.

A szlovén rendőrség növeli jelenlétét Horvátországgal közös határán az illegális migráció visszaszorítása érdekében – jelentette be Bostjan Poklukar belügyminiszter.

Az illegális bevándorlók több mint 90 százaléka a kelet-szlovéniai Brezice város körzetében, különösen két, közvetlenül a szlovén-horvát határon fekvő településen, Dobován és Rigoncén halad át. A tárcavezető a helyiek kérésére érkezett szombaton a térségbe, hogy személyesen tájékozódjon, beszéljen a lakosokkal és önkormányzati képviselőkkel.

A rendőrség a szükségek szerint gondoskodik a biztonságról. Már eddig is fokozta a jelenlétét a térségben, és kiterjesztette a technikai megfigyelés alkalmazását – mondta Senad Jusic rendőrfőnök, aki elkísérte a minisztert.

A látogatásra azután került sor, hogy a helyiek aggodalmuknak adtak hangot a nagyszámú, főként fiatal férfiakból álló csoportok miatt, amelyek szinte folyamatosan haladnak át a településeken. Hetente akár több mint 1300-an mennek át a térségen – mondta el Ivan Molan, Brezice polgármestere és Anka Vucajnk, Rigonce helyi közösség képviselője.

Brezice és Rigonce a 2015-ös migrációs válság alatt is nagy nyomás alatt állt. Szlovénia a migránshullám miatt akkor közel kétszáz kilométer hosszú kerítést épített a Horvátországgal közös határán. Az új szlovén kormány tavaly júliusban megkezdte ennek a kerítésnek a fokozatos lebontását. A helyi lakosok most azt kérték a belügyminisztertől, hogy az építmény ottani része maradjon a helyén, sőt bővüljön. Poklukar ígéretet tett, hogy a kerítés állva marad.

Vucanjk elismerte, hogy eddig nem történt incidens a környéken, de az emberek bezárkóznak a házakba, és félnek a földeken dolgozni, gyermekeiket sem merik túl messzire engedik otthonról.

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában több mint 36 ezer határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ebből 34 ezret a horvát-szlovén határszakaszon.

A túlnyomó többség menedékjogot kér, de aztán gyorsan elhagyja az országot, és nyugat vagy észak felé veszi az irányt, ami Poklukar szerint egyértelműen visszaélés a menekültügyi eljárással.

A helyzet az után kezdett romlani, hogy Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, és a szlovén-horvát határon megszűnt a rendőri ellenőrzés.

Poklukar szerint a szlovén rendőrség jó munkát végez, de úgy vélte: Zágrábnak jobban ellenőrzés alatt kellene tartania a kialakult helyzetet. A két ország rendőrei már most is közösen járőröznek, de Szlovénia „hajlandó fokozni az együttműködést”, ha Horvátország további segítséget kérne – mondta.

Brezice polgármester eközben bírálta Horvátországot, mondván, hogy nem úgy felügyeli a schengeni határt, ahogyan kellene.

Felszólította az illetékeseket, hogy a legmagasabb szinten próbáljanak meg megállapodni Horvátországgal abban, hogy a törvényeknek megfelelően végezze az ellenőrzéseket. Ellenkező esetben Molan szerint Szlovéniának újra be kell vezetnie a rendőri ellenőrzést a határon, ahogyan Ausztria is tette.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az EU-tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig már Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

 

origo.hu

Ki nem találná, hogy Németország után honnan érkezik a legtöbb használt autó Magyarországra

origo.hu

Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

hirtv.hu

Átfogó támadásba kezdett Oroszország

ripost.hu

Igazán jó a helyesírásod? Ebből a tesztből kiderül!

vg.hu

Itt az idei Tour de Hongrie részletes menete – országos térkép

origo.hu

Keservesen nehéz időszakáról, terápiákról beszélt Király Viktor

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Hszi Csin-ping: Immár hetvenöt éve jó barátok vagyunk Magyarországgal

POLITIK

Macron szerint elkerülhetetlen az összecsapás Oroszországgal

POLITIK

20 év után először jön kínai elnök hazánkba

POLITIK

Magyar Péter új embere évek óta fúrja a rezsicsökkentést.