Létrehozva: 2023.09.01.

24 óra alatt több mint 1000 migráns próbált illegálisan bejutni az országba

A nyomás egyre nő...

24 óra alatt több mint 1000 migráns próbált illegálisan bejutni az országba. A nyomás nő, ez a rendőrség összesítéséből is jól látszik. Egy hét alatt már csaknem hatezren akartak átszökni a kerítésen. Míg a magyar rendőrök minden megtesznek azért, hogy megállítsák őket, a szerb oldalon folyamatosak az összecsapások a bevándorlók között.

A fák tövében, az utcákon és a befogadótábor kerítése mentén is migránsokat lehet látni a Belgrádhoz közeli Obrenovácon. A központban már nem mindenkinek jut hely. Sokan a környéken alakítanak ki maguknak ideiglenes táborhelyet.

Az illegális bevándorlók Nyugat-Európa felé tartanak, és azt mondják ebben senki sem tudja megakadályozni őket. Több ezer eurót fizetnek az embercsempészeknek, hogy elérjék a céljukat.

Törökországtól Szerbiáig háromezer euróba kerül az út. Az ügynök Afganisztánban kínálta fel a lehetőséget. Telefonon jelentkezik nekünk” – mondta egy afgán migráns.

Eldobált ruhák és rengeteg szemét. Hasonló a helyzet a magyar határ közelében is. A szabadkai befogadótábor környéke is tele van migránsokkal, akik rendszeresen elindulnak a magyar kerítés felé.

A migránsoknál fegyver is van. Ezt pedig használják is. A környéken élők szerint az összetűzések folyamatosak. Legutóbb szerdán este ropogtak a fegyverek, de a helyiek azt mondják, már szinte minden nap megtörténik.

Hajnali fél hat tájékában hét-nyolc lövést is lehetett hallani. Ez az elmúlt időszakra jellemző” – mondta egy helyi lakos.

A bevándorlók egyre többen vannak és egyre agresszívebbek. A próbálkozók száma is nő. A legtöbben még a rossz idő megérkezése előtt szeretnének eljutni a célországig.

A rendőrség összesítése szerint az elmúlt öt hét során folyamatosan nőtt a határsértők száma. Csak szerdán több mint ezren próbálkoztak, de embercsempészekkel is volt dolguk a rendőröknek.

Az érkezők között vannak harcedzett férfiak, akik korábban Afganisztánban szolgáltak. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint ennek óriási a biztonsági kockázata.

Horváth József azt mondta: A határ menti településeken élőknek nem tanácsos felvenni velük a küzdelmet. Sokkal inkább a rendvédelmi szerveknek kellene hatékonyabban fellépniük.

„Egy olyan férfi, aki mondjunk végig harcolta Afganisztánt, az afgán különleges erőknél szolgált, hallottuk azt, hogy egy afgán tábornok is itt volt már, és őt külön testőrség védte – ez mind-mind arra utal, hogy itt nem egyszerűen két férfi között van egy nézeteltérés, amit majd lerendezünk, hanem egyenlőtlen küzdelem, aminek a végén csak a polgári lakosság húzhatja a rövidebbet” – fogalmazott Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Hozzátette: Szerbiában már a csendőrség különleges egységeit vetik be, hogyha be kell menni az erdős területekre összegyűjteni a migránsokat. A szerb rendőri egységek erre már nem alkalmasak. Ez pedig jól mutatja a helyzet súlyosságát.

Az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma. Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta: ez azt jelenti, hogy az unióban a migránsokkal szemben végrehajtott intézkedések 28 százaléka Magyarországon történt. Hozzátette: a bevándorlók egyre agresszívebbek. Az idén immár hét rendőr sérült meg a támadások nyomán, a migránsok 113 járműben is kárt okoztak és rendszeresen megrongálják a határkerítést.

Tömegesen érkeznek a migránsok a szerbiai Obrenovácba. Olyan sokan vannak, hogy már nem férnek el a befogadó táborban. Elárasztották az utcákat és elfoglalták az erdős területeket is. A migránsok tömeges jelenléte mindennapossá vált a Belgrád melletti kisvárosban. Itt jellemzően csak néhány napot töltenek, majd indulnak is tovább.

Embercsempészek segítségével fogunk átmenni a határon. Nem tudom, hogy kik ők, de még Afganisztánban megkeresett egyikük. Azt mondta, hogy segíteni fog. Sok pénzt kért érte. Több ezer eurót” – mondta egy afgán migráns.

Egyre feszültebbek a lakosok a határ menti Szabadkán is. A tömegével érkező migránsok miatt sokan féltik a testi épségüket is. Van olyan idős ember, aki azt mondja, egy egész migránscsoport támadta meg.

Huszonöten támadtak meg. A saját udvaromban”  – mondta egy helyi lakos.

A lakosok szerint a migránsok már nem csak a Makkhetesi erdőben lövöldöznek. Legutóbb a szabadkai vasúti teherpályaudvar romos épületéből lehetett hallani a fegyverropogást.

Pénteken ezért újabb razziát tartott a szerb rendőrség a Szabadka-környéki erdőkben. Már éjjel elkezdték helikopterekkel átfésülni a területet, majd reggel terepjárókkal vizsgálták át a határ melletti szakaszt. A rendőrök mintegy 40 illegális bevándorlót fogtak el.

Akiket, nem állítanak meg a szerbek, azokat a magyar határzáránál tartóztatják fel.

„Az európai unióban végrehajtott Intézkedések 28 százalékát Magyarországon hajtják végre az illegális migráció elleni fellépés érdekében” – fogalmazott Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztály főosztályvezetője.

Az ORFK határrendészeti főosztályvezetője azt mondta:

az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma és 747 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást.

Ráadásul a migránsok egyre agresszívebbek a rendőrökkel szemben. A támadásokban idén eddig hét rendőr sérült meg és az illegális bevándorlók 113 járművet is megrongáltak.

„A kerítés elemeinek a megrongálása, a kamerák megrongálása, ami még fájdalmasabb számunkra az, hogy az állományunkat is folyamatosan támadják kövekkel, nagy fadarabokkal, csúzliból kilőtt csapágygolyókkal és minden olyan eszközzel, amivel gyakorlatilag az eredményes határőrizetet megpróbálják meggátolni” – mondta Balázs László.

A rongálások miatt a határzárat is folyamatosan javítani kell. Ebben az évben csak erre 260 millió forintot költöttek.

Újabb rekordot döntött a migráció Olaszországban. Egyetlen nap alatt több mint 1800 illegális bevándorlóval kötöttek ki hajók Lampedusa szigetén. Az év eleje óta már több mint 108 ezren érkeztek az országba, és külön problémát jelent az a több tízezer kiskorú, akik felnőtt kísérő nélkül kelnek át a tengeren.

A 6000 lakosú szigeten, amely tele van egyébként is turistákkal, a 400 fős migránstáborban négyezren szoronganak. Az illetékes szicíliai Agricento idegenrendészete próbálja meg elszállítani az embereket, átvinni őket a nagyobb szigetre, Szicíliába. Ezt úgy kell elképzelni, hogy Szicíliából Lampedusára több komphajó érkezik meg turistákkal, majd a visszafelé vezető úton a turisták helyét a komphajókat migránsokkal töltik meg, ami éles tiltakozáshoz vezetett a lampesdusaiak részéről, hiszen idegenforgalmukat féltik” – fogalmazott az M1 tudósítója, Sárközy Júlia.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

Menczer Tamás: A NATO főtitkár nyilatkozata arra utal, hogy ez már világháborús, atomháborús készülődés

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való