Létrehozva: 2023.08.10.

Vádemelés: Magyar rendőrökre lőttek az embercsempészek

Iraki "specialisták".

Vádat emelt az ügyészség azok ellen az embercsempészek ellen, akik többször rálőttek az őket üldöző rendőrökre tavaly novemberben az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszán. A hat vádlott közül hárommal szemben a lövöldözés miatt külön eljárás folyik.

Rendőrök elől menekülő embercsempészek lövöldöztek az M5-ös autópályán november 14-én. Inárcsnál akarták őket megállítani, a sofőr azonban figyelmen kívül hagyta a jelzéseket és menekülni próbált. Később derült ki, hogy a raktérben 21 illegális határátlépő utazott. Az embercsempészek 25 millió forintot kaptak volna, ha Ausztriába juttatják őket.

A vezető mellett ülő férfi menet közben sörösüvegeket dobott a járőrautók elé, majd egy gáz-riasztópisztollyal többször rálőtt a rendőrökre. Mindezt rögzítette az egyik rendőrautó fedélzeti kamerája.

„Hátralőttek, vigyázzatok! – 61-es, két alkalommal kihajolt az ablakon, és ismételten lövést adott le ránk” – hallható a felvételen.

Budapest határában a feltorlódott forgalom miatt az embercsempészek megállásra kényszerültek. A sofőr és társa kiugrott az autóból, de közben egyikük ismét a rendőrök felé lőtt. A lövöldözésben senki nem sérült meg.

A két embercsempészt, akik a közeli autópiac területére futottak be, a TEK műveleti egysége fél órán belül elfogta.

Nem sokkal később Győrnél rendőrkézre került négy társuk is, akik a migránsokat szállító előbűnszervezet előfutó autójában utaztak.

Embercsempészés miatt a Fővárosi Főügyészség valamennyiük ellen vádat emelt.

„A Fővárosi Főügyészség a négy iraki férfival szemben bűnszervezetben, az embercsempészés többszörösen minősített esete, két társukkal szemben pedig bűnszervezetben részvétel bűntett miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A főügyészség valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a négy iraki férfi esetében kizárt a feltételes szabadságra bocsátás” – ismertette a tényállást Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz. Abban az eljárásban három embert felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, a sofőrt ezen kívül közúti veszélyeztetéssel, lövöldöző és üvegeket dobáló társát pedig közlekedés biztonsága elleni bűntettel is gyanúsítják.

Ezernél is több határsértővel szemben intézkedtek a magyar hatóságok a hétvégén. Az illegáis bevándorlók folyamatosan próbálkoznak. A magyar határhoz közeli szerb településeken az emberek már teljesen elkeseredtek, hiszen folyamatosak az összetűzések, a késelések és a lövöldözések. Legutóbb vasárnap történt leszámolás a migránsok között, egy iraki férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Sokan már nem is hisznek abban Szabadka környékén, hogy valaha visszatérhetnek a normális életükhöz, olyan sokan érkeznek a határhoz.

„Napról napra jönnek a migránsok, a taxisok hordják őket. Eddig még ilyen nagyobb incidens nem történt, de ma hallottam egy nagy lövést. Nem is tudtam biztosan, miről van szó, utólag tudtam meg én is. Elég sajnálatos, hogy itt, majdnem Palics központjában is ilyesmi történik” – mondta egy helyi nő.

A lakosok szerint nemcsak a migránsokat szállítják a taxisok, hanem mindent, amit kérnek, így akár fegyvereket is.

Legutóbb vasárnap délelőtt volt lövöldözés a migránsok között.

A lövöldözés jóformán Palics központjában, mindössze száz-százötven méterre egy általános iskolától, lakóövezetben történt. A szomszédok beszámolói szerint délelőtt fél tízkor sorozatlövéseket hallottak egy ház felől, amit elmondásuk szerint már huzamosabb ideje illegális bevándorlók használnak” – tájékoztatott az M1 tudósítója.

A sorozatlövések után egy sérült migránst találtak az utcán, aki segítségért kiabált. Az iraki származású fiatal férfit szúrt sebekkel, életveszélyes állapotban szállították a szabadkai kórházba. A hatóságok a helyszínelés idejére lezárták a környéket.

A szerb–magyar határra folyamatosan, kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a migránsok – mindannyian illegálisan, a magyar határzáron keresztül szeretnének az Európai Unió területére bejutni.

Ezernél is több határsértővel szemben intézkedtek a magyar hatóságok a hétvégén

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 346, szombaton 324, vasárnap 329 külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Kilenc határsértőt az ország belsejében fogtak el, embercsempészés miatt pedig 22 gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.

Ha nem tudjuk a határt őrizni az illegális bevándorlóktól, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, de összeomlik a schengeni rendszer is – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szerda reggeli műsorában.

Bakondi György hangsúlyozta: az európai határ támadás alatt áll és nincs információ, hogy csökkenne az érkező illegális migránsok száma.

Hozzátette: az Európai Unió ebben a helyzetben nem az európai emberek biztonságát helyezi előtérbe, sokkal inkább az érkező migránsok legalizálását és a tagállamok közötti automatikus szétosztását. Az EU „migránsgettók” létrehozására akarja rábírni a tagállamokat – fogalmazott.

Közlése szerint az ideérkezők elsősorban biztonsági kockázatot jelentenek, és ha a határt Magyarország nem tudja megfelelően őrizni, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, hanem összeomlik a schengeni rendszer is, ami éppen azon alapszik, hogy a külső határokat erősen őrzik annak érdekében, hogy a belső határokon ne legyen ellenőrzés.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt, hogy az idén már meghaladta a 86 ezret az elfogott illegális bevándorlók száma, és a korábbi 300-ról 400-ra emelkedett a naponta elfogott migránsok száma.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját kérdezték a nigeri helyzetről is. Bakondi György ezzel kapcsolatban kifejtette: a térségben jelenleg is hatmillió menekült tartózkodik, és amennyiben háborús konfliktus alakulna ki a térségben, úgy ezek az emberek tovább menekülnének Európa felé. A több millió migráns érkezése pedig kezelhetetlen, súlyos biztonsági helyzetet okozhat – mutatott rá.

Ezért elsőrangú érdeke az Európai Unió tagállamainak, hogy diplomáciai megoldást találjanak, ami megelőzi milliók menekülését, Európa felé indulását – jegyezte meg Bakondi György.

Németország-szerte felháborodást okozott annak a 23 éves afgán migránsnak az ügye, aki az utóbbi években hat szexuális bűncselekményt követett el, mégis szabadlábon távozhatott a bíróságról. A bíró úgy indokolta döntését, hogy a férfi mintapéldája a sikeres integrációnak, mert szakmát tanult és sportol.

16 éveseket erőszakol meg, és mégis kiengedik – ezzel a címmel közölt cikket a napokban a német Bild. A lap annak a 23 éves afgán férfinak az ügyét mutatja be, aki 2019 óta összesen hat szexuális bűncselekményt követett el, többségében fiatalkorú lányokkal szemben.

Négy évvel ezelőtt például egy vasúti átjáróban támadt rá áldozatára, ahol a fiatal nőt orális szexre kényszerítette. Egy másik alkalommal pedig egy padon erőszakolt meg egy 16 éves lányt. Az afgán migránst a napokban állították bíróság elé. Az enyhe ítélet azonban Németország-szerte felháborodást okozott. A bíró döntését azzal indokolta, a férfi kiváló példa arra, hogyan kell egy bevándorlónak jól megérkeznie Németországba.

Sokkolta a közvéleményt, hogy annak ellenére, hogy az afgán a bíróság előtt beismerővallomást tett, az ítélethirdetést követően szabadlábon távozhatott,

mindössze 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Nyilatkozatháború alakult ki az eset kapcsán, a bíró azzal indokolta a döntést, hogy az illető afgán, az integráció mintapéldája, hiszen ő szakmát tanult, és egy focicsapatnak is tagja volt.

Németországban az utóbbi időben jelentősen nőtt a bűncselekmények száma, ami elemzők szerint összefüggésbe hozható a szövetségi kormány bevándorláspolitikájával.

Tavaly például 5,6 millió bűncselekményt regisztráltak, ami több mint tíz százalékkal több mint egy évvel korábban. Jelentősen nőtt a bolti lopások, betörések és rablások száma. A közbiztonság egyre rosszabb.

De nem csak Németországban panaszkodnak a romló közbiztonságra. Szerbia északi részére évek óta migránsok tömegei érkeznek, akik mind az Európai Unióba tartanak. A helyiek azt mondják, a korábban csendes, nyugodt településeken ma már sötétedés után az utcára sem mernek kimenni. Szabadka környékén például napi rendszerességűek a migránsbandák közötti összecsapások, amelyek tagjai fegyverekkel lövöldöznek egymásra.

Oda hallatszódott, elég közel. Az ember nem tud tőle aludni. Ezek a golyók messzire elmennek. Igaz, tőlem egy kilométerrel távolabb történtek a dolgok, de kellemetlen, mert nem biztonságos így élni. Nem kellene őket az országba beengedni és akkor megszűnne a probléma” – mondta egy helyi nő.

Az utóbbi hetekben egyértelműen romlott a szerb–magyar határtérség biztonsági helyzete

– erről már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György elmondta, az utóbbi időben egyre többen próbálnak meg Szerbia felől illegálisan átjutni a magyar határkerítésen.

Míg a korábbi hetekben 250 és 300 fő között volt a napi átlagos határsértőszám, most az elmúlt két hétben ez növekedésnek indult, és elérte, sőt meghaladta a 400-at. Vannak napok amikor 500 főt is, és nem ritkaság az sem, hogy 150-200 fős csoportok tesznek kísérletet az illegális behatolásra. Ez a szerb szakaszra igaz, amit mondtam” – fogalmazott.

Bakondi György hozzátette, a hatóságok idén eddig 650 embercsempészt és több mint 80 ezer határsértőt fogtak el, akik illegálisan próbáltak meg Magyarországra jutni. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta, Magyarország továbbra sem ért egyet Brüsszel elképzelésével, miszerint az illegális migránsokat kötelezően szétosztanák a tagállamok között. Hazánk elutasítja, hogy migránsgettókat hozzanak létre.

origo.hu

Az angolok bűnrossz játéka miatt még egy napot várhatunk a magyar csodára

ripost.hu

Rossz hírt kapott Harry herceg: lejár az idő, nincs visszaút!

borsonline.hu

Szandi-ügy: Megszólalt az alapítvány vezetője az énekesnőről

magyarnemzet.hu

Éjjel egy benzinkúton fizettették meg a magyar válogatott hősével a gólja árát

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

mandiner.hu

Orbán Viktor reagált a konvoját ért halálos balesetre

ripost.hu

„Inkább egy Orkra hasonlít" – Porig alázzák Kulcsár Edinát a külseje miatt

mindmegette.hu

Kóstoltad már azt a parmezános cukkinit, amihez csak két hozzávaló kell?

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Elfogatóparancs a korábbi orosz védelmi miniszter ellen

POLITIK

Évi 1 milliárdot kapnak külföldről a kormánykritikus médiumok

POLITIK

Trump tanácsadói máris kidolgoztak egy béketervet Ukrajnának

POLITIK

A NATO új főtitkára előtt tornyosulnak a feladatok