Létrehozva: 2023.08.14.

Újabb migránsokkal teli buszt ért baleset a déli határnál

Ez már a második.

Újabb olyan furgont ért Mórahalmon baleset, amelyben migránsok utaztak. A hétvégén ez már a második. Most egy német rendszámú kisbusz borult az árokba. A járműben 13 migráns és egy szerb embercsempész utazott, őt elfogták a rendőrök. Pénteken késő este ugyanezen az úton okozott balesetet egy másik embercsempész, a migránsokkal teli kocsi egy háznak csapódott, többen meg is sérültek. A határ szerb oldalán élők szerint a bűnözői hálózat egyre kiterjedtebb. Az embercsempészek pedig egyre több pénzt kérnek el az illegális bevándorlóktól- közölte a Híradó.

Megbilincselt kézzel ült a földön a szerb embercsempész, közben rendőrök felügyelték. Nem sokkal messzebb oldalára borulva hevert az a kisbusz, amellyel a bűnöző migránsokat próbált átcsempészni az országon. Ez azonban nem sikerült neki. Mórahalomnál ugyanis lesodródott az útról, majd az árokba csapódott.

Kiderült, a kisbuszban 13 migráns bujkált. Mivel személyazonosságukat semmivel sem tudták igazolni, a rendőrök visszakísérték őket a biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben pedig embercsempészés miatt indult bűntetőeljárás.

Az eset nem messze történt attól a helyszíntől, ahol pénteken késő este szintén egy embercsempész okozott balesetet. A bűnöző Mórahalom központja felé tartott, amikor a elvesztette az uralmat a kocsi felett, majd egy ház falának csapódott. Öten könnyebben, egy ember pedig súlyosan megsérült.

Ásotthalomnál egy mikrobusz csütörtökön borult fel, az 55-ös főúton. A rendőrök ellenőrizni akarták a kocsit, de a sofőr nem állt meg a jelzésre, hanem tovább hajtott, ekkor történt a baleset. Egy határsértő a helyszínen meghalt, négy ember pedig súlyosan megsérült.

A hasonló esetek már szinte minden naposak a térségben. Az embercsempészés ugyanis egyre nagyobb üzlet. A határ szerb oldalán már bűnözői hálózatok működnek, amelyek folyamatosan szállítják az embereket az Európai Unióba.

A Horgoson táborozó migránsok azt mondják: a magyar határőrizeti rendszert szinte lehetetlen kijátszani, ezért fizetnek inkább többezer eurót a bűnözőknek, akik segítenek nekik átjutni a kerítésen.

„Azért jöttem Szerbiába, mert el akarok jutni az Európai Unióba. Itt a magyar határ mellet várom az alkalmat, hogy átjussak a kerítésen. Majd jön egy ember, aki segít nekem és a többieknek. Nehéz lesz, de ha elkapnak a magyar rendőrök, akkor vissza fognak küldeni minket ide” – mondta az M1-nek egy afgán migráns Horgoson.

A makkhetesi erdő közelében élők szerint itt a taxisok is bekapcsolódnak a migránsok szállításába.

A helyiek azt mondják: a hatóságok egyre gyakoribb ellenőrzései miatt sok fuvarozó már a főutakat elkerülve, a földeken keresztül közlekedik. És olyan helyen teszi ki a migránsokat, ahol csak kevesen láthatják őket.

Innen pedig már csak néhány kilométerre van a magyar határ. Az illegális bevándorlók a leggyakrabban éjszaka próbálnak átjutni a kerítésen, a túloldalon pedig már várja őket a kisbusz, amellyel a terveik szerint folytatnák az útjukat.

Csakhogy a magyar hatóságok folyamatosan járőröznek a térségben, így a lebukások rendszeresek. A legtöbb migránsnak pedig már a kerítésen sem sikerül átjutnia. A hatóságok pénteken több mint 600 bevándorlóval szemben intézkedtek, szombaton pedig már csaknem 700 illegális migránst állítottak meg és fordítottak vissza a rendőrök.

Elegük lett a szerb hatóságok tehetetlenségéből a hajdújárásiaknak, ezért maguk indultak járőrözni az erdőbe szombat este. Előzőleg ugyanis ismeretlenek kézigránátokat dobtak az egyik családi házra, feltételezésük szerint migránsok vagy embercsempészek. Két gránát fel is robbant, és károkat okozott. Az esti járőrözés közben szinte azonnal bujkáló migránsokba botlottak, akik ezután elhagyták a helyszínt. A helyiek szerint a hatóságok nem segítenek nekik.

Feldúltan és mérgesen gyűltek össze szombat este a helyiek Hajdújáráson az előtt a családi ház előtt, ahol egy nappal korábban két kézigránát is felrobbant.

„Elfogyott a türelmünk, ha a rendőrök nem tesznek valamit, akkor mi vesszük kézbe az irányítást, ha kell, lezárjuk az autópályát vagy a vasutat, hogy megakadályozzuk őket”

– mondták a feldühödött lakosok a falugyűlésen, ahol valamennyien egyetértettek abban, hogy úgy érzik, a hatóságok cserben hagyták őket. A migrációs helyzet pedig már annyira elfajult, hogy a rendezésére szerintük drasztikus lépésekre lenne szükség.

„Erről véleményt nem lehet mondani, itt már a rendőröknek kellene eldönteni, hogy mit akarnak. Itt vagy rendet csinálnak vagy a lakosság valamit csinál” –mondta egy helyi lakos, Balog Sándor.

A migránsok közötti lövöldözések mindennaposak Hajdújáráson. Pénteken este azonban már – feltételezések szerint – a helyi lakosok lehettek az illegális bevándorlók vagy az embercsempészek célpontjai. Kézigránátokat robbantottak ugyanis, az egyik ház kapuja előtt. A repeszek károkat okoztak az épület falában, a kerítésben és a növényekben is, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. Az ott lakók ugyanis csupán néhány perccel később értek haza.

„Ilyet nem lehet elképzelni. Ez már nem Szerbia, ez már Szíria, mást nem lehet mondani. Mi nem mehetünk szabadon, nem mozoghatunk, de ők meg fegyverrel sétálnak, gránátot dobálnak. Nem csak itt, hanem máshol is”

– mondta Balog Sándor.

A helyiek arról is megállapodtak, ha kell, ők fogják járni az erdőket és elküldik onnan az illegális bevándorlókat. Végül úgy döntöttek, nem várnak tovább, hanem azonnal elindulnak.

Az összegyűltek gyalog mentek be az erdőbe, majd szétszóródva kezdték el átfésülni a területet. Nem kellett sokáig kutatniuk, mire migránsokba botlottak, de a határsértők azonnal odébbálltak.

A környéken élők végül mindent összegyűjtottek, amit a bevándorlók illegális táboraiban találtak. Így párnákat sátrakat, kábeleket, ruhákat, élelmiszereket és késeket is elhoztak,  végül pedig abban állapodtak meg, hogy a jövőben újra és újra szerveznek majd hasonló akciókat, így állnak ki magukért és egymásért.

„Itt csak a kormány tehetne valamit, mi kevesek vagyunk ehhez. Nekünk semmilyen eszközünk nincs. Összegyűlhetünk és tiltakozhatunk, de ez semmi, ha a migránsok úgy döntenek, bármikor lelőhetnek minket a fegyvereikkel, ráadásul nekik a nők semmit nem jelentenek”

– fogalmazott Vojnić Zelić Ružica helyi lakos.

A határ mentén húzódó erdősávban a feltételezések szerint több száz bevándorló bujkálhat. A Hajdújárástól csupán 15 kilométerre lévő Horgoson is rendszeresen lehet bevándorlókat látni. Ezen a tanyán is migránsok rendezkedtek be, vadonatúj áramfejlesztő, az omladozó falak közé rejtett új benzines kanna, ideiglenesen összetákolt tábori konyha, ásó és némi élelem. Így néz ki az omladozó épület belseje. A bevándorlók azt mondják: csak néhány napra készültek, mert minél előbb át akarnak jutni az alig pár száz méterre található magyar határkerítésen.

„Nagyon magas a kerítés a magyar határon, ezért nagyon nehéz átjutni rajta. Létrákkal fogunk átmászni. Négy létránk van. Ha sikerül, akkor Ausztria és Németország következik” 

– mondta egy afgán migráns.

A horgosiak azonban nem nézik jó szemmel, hogy a bevándorlók elfoglalják az épületeket. Ráadásul itt is egyre többen félnek a környező településeken történt incidensek miatt. A határmenti településeken élők attól félnek, hogy a lövöldözések, robbantások folytatódni fognak, így vasárnapra ismét falugyűlést hívtak össze.

Ha nem tudjuk a határt őrizni az illegális bevándorlóktól, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, de összeomlik a schengeni rendszer is – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta: az európai határ támadás alatt áll, és nincs információ, hogy csökkenne az érkező illegális migránsok száma.

Az illegális bevándorlók folyamatosan érkeznek a szerb-magyar határ közeli erdőhöz. A legtöbben taxikkal közelítik meg környéket. Így az autók szinte folyamatosan váltják egymást. A helyiek szerint a tarthatatlan állapotokat csak a hatóságok szigorúbb fellépése javíthatná.

„Szerintünk, ha nem hoznák a taxisok a migránsokat, mert hallottuk, hogy nem csak őket hozzák, hanem az élelmiszert is adnak nekik. Talán, először a taxisokat kellene büntetni és azokat, akik elszállásolják őket, beengedik a házba” – mondta egy helyi lakos.

A szabadkaiakat nem csak illegális bevándorlók egyre nagyobb száma zavarja, hanem az is, hogy a migránsok között rendszeresek az összetűzések és leszámolások. Legutóbb vasárnap Palicson központjában lövöldöztek a határsértők. Egy iraki származású migránst életveszélyes sérüléssel vittek a szabadkai kórházba.

Néhány nappal korábban a közeli Hajdújáráson is fegyverropogások hangjára ébredtek az ott lakók. Sokan annyira féltek, hogy csak a földön tudtak aludni.

A hatóságok végül a múlt héten egy nagyszabású akciót tartottak és átfésülték a térséget. Így a határmenti erdőkből több mint 300 bevándorlót gyűjtöttek össze. A rendőrök puskákat, pisztolyokat és jelentős mennyiségű lőszert is találtak. A helyiek megnyugtatására közölték, hasonló razziák rendszeresek lesznek. Csakhogy a helyzet ennek ellenére sem javult.

„Elmennek a rendőrök, pár percre rá, már jönnek is a taxisok. Hozzák őket újra oda. Kombival is vitték őket a rendőrök, meg busszal, de utána ugyanúgy megszaporodnak, pár óta hossza alatt” – mondta egy helyi lakos.

A szabadkai erdőkben gyülekezők többsége a magyar határ felé indul. A magyar rendőrök csak az elmúlt 1 nap során több mint 900 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek.

Embercsempészekkel is volt dolguk.

Kedden késő este 24 migránst fogtak el Kiskunhalason, az 53-as főúton egy embercsempész autójában bujkáltak. A bevándorlók szír állampolgárnak vallották magukat, de ezt semmivel sem tudták igazolni. A kisbusz vezetője elszökött a helyszínről, őt még keresik a rendőrök.

Egy másik bűnöző közben Budapesten bukott le néhány napja. Elfogásáról egy videót is közzé tettek a rendőrök. A járőrök igazoltatni próbálták a férfit, ő azonban nem állt meg, sőt gyorsított. Végül mindössze 2 perc alatt sikerült megállítaniuk a rendőröknek. Kiderült az utastérben két, míg a kombi csomagtartójában további egy török állampolgár húzódott meg. Valamennyien jogellenesen léptek be az ország területére.

Az érkezők száma egyre nő és az előrejelzések szerint a jövőben sem fog csökkeni.- jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György úgy fogalmazott: amíg korábban átlagosan napi 300-an érkeztek, most már inkább 450-hez közelít ez a szám. Hozzátette:

a bevándorlók ráadásul egyre agresszívebbek, és folyamatosan keresik az új módszereket, de a magyar határőrizeti rendszer gyorsan reagál.

A túloldali bűnügyi helyzetnek a romlása és a nagy csoportok fokozódó jelenléte miatt a határőrizeti helyzet, ez bonyolult és veszélyes, veszélyesebb, mint volt korábbi időszakba, egyébként ez a növekvő tendencia nem csak a magyar határon jellemző, hanem ugyanez tapasztalható a tengeren átkelésnél, Tunéziából, Marokkóból, Líbiából útba induló hajókon.

Bakondi György hozzátette: az érkezők biztonsági kockázatot jelentenek, így ha Magyarország nem tudja megfelelően őrizni a határait, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, hanem összeomlik a schengeni rendszer is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél