Létrehozva: 2023.08.06.

Rakétatámadás érte Harkiv megyét

Egy vérellátó központot is találat ért.

Orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megyét, találat ért egy vérellátó központot is, többen meghaltak, sebesültekről is tudni – jelentette be szombat éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán légierő vasárnap azt közölte, hogy az orosz fél az éjszaka folyamán több tucat, iráni gyártmányú drónt, valamint hiperszonikus és manőverező robotrepülőgépet indított ukrán területek ellen. A légvédelem lelőtt 27 drónt, a 40 robotrepülőgépeből pedig 30-at megsemmisített – tették hozzá.

Szerhij Turin, a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij kormányzóhelyettese azt közölte, néhány rakéta a megyében található Sztarokosztjantyiniv település felé repült, ahol az ukrán légierő egyik bázisa van. Telegram-üzenetében hozzátette, hogy a támadás során több lakóház, valamint egy buszpályaudvar is megrongálódott.

Szombat esti Telegram-üzenetében Zelenszkij elmondta, hogy az egyik támadás az orosz határtól nem messze lévő Kupjanszknál történt, és az ukrán légvédelem több rakétát megsemmisített, további részleteket azonban nem közölt.

Már önmagában ez a háborús bűntett is mindent elmond az orosz agresszióról” – fogalmazott.

„Törvényesnek” nevezte szombaton az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke azokat a támadásokat, amelyeket Ukrajna nemrég orosz hajók és az Oroszországot a Moszkva által bekebelezett Krím félszigettel összekötő Kercsi-híd ellen hajtott végre.

Vaszij Maljuk a Telegramon azt írta: „ez teljesen logikus és hatékony” lépés volt az ellenséggel szemben. Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el.

A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Az incidensben senki sem sérült meg, olajszivárgás sem történt – közölte a szolgálat.

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Egy ukrán hírszerzési illetékes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját. A hajó és tulajdonosa ellen Washington szankciókat rendelt el, mert korábban kerozint szállított a Szíriában harcoló orosz erőknek.

Pénteken egy orosz tengerjáró hajó szenvedett súlyos károkat egy ukrán legénység nélküli szerkezet támadásában Novorosszijszk orosz kikötőváros haditengerészeti támaszpontja közelében. „Az ilyen különleges műveleteket az ukrán területi vizeken hajtjuk végre, így teljesen törvényesek” – szögezte le az SZBU főnöke.

A brit védelmi minisztérium szombaton közölte: az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partraszállító hadihajó súlyosan megrongálódott a novorosszijszki kikötő közelében előző nap végrehajtott ukrán dróntámadásban, ami súlyos csapás az orosz hadiflotta számára.

A tárca szerint a felvételek alapján a kétéltű partraszállító több vízhatlan rekesze megrongálódott, illetve a legénység nem tudott elég hatékonyan fellépni a kárelhárításban.

Az Olenyegorszkij Gornyak a legnagyobb orosz hadihajó a Moszkva cirkáló 2022. évi elsüllyesztése óta.

A két tengeri támadást azután hajtották végre, hogy Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabonának a Fekete-tengeren át történő exportjáról megkötött egyezményt. Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, közöttük a Duna mentén fekvő izmajili gabonakikötőt és a fekete-tengeri Odesszát.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint orosz hadihajók két ukrán tengeri drónt fogtak el és semmisítettek meg, amelyeknek két orosz hadihajó volt a célpontja a novorosszijszki haditámaszpont közelében.

Ukrajna „katonai fenyegetéssel” kapcsolatos figyelmeztetést adott ki hat fekete-tengeri orosz kikötő vizeire. Ezek Anapa, Novorosszijszk, Gelendzsik, Tuapsze, Szocsi és Tamany – olvasható a Derzshidrohrafija ukrán állami folyami és tengeri hajózási hivatal honlapján. A figyelmeztetést augusztus 4-én adták ki újabb rendelkezésig – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Oroszország meg fogja bosszulni, hogy Ukrajna megtámadott egy civil tartályhajót – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Olajszivárgás sem történt – közölte a szolgálat.

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a támadásra reagálva közölte: meg fogják bosszulni, hogy Ukrajna civil tartályhajót támadott meg. Ezzel a „terrorista cselekménnyel” az ukránok veszélyeztették a legénység életét, és kockáztatták, hogy környezeti katasztrófa történjen.

„A kijevi rezsim új terrorista módszereket alkalmaz, és ezért nem ítéli el egyetlen nyugati ország vagy nemzetközi szervezet sem. Nem igazolhatók az ilyen barbár tettek, de nem is maradnak válasz nélkül, kitervelőiket és végrehajtóikat elkerülhetetlenül meg fogjuk büntetni” – írta Zaharova közleményében.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök nem sokkal korábban azzal fenyegetőzött, hogy a hajók elleni ukrán támadások megtorlásul Oroszország még többet fogja támadni az ukrán kikötőket, sőt, „ökológiai katasztrófát fog okozni” Ukrajnának.

Oroszország elriasztott a Fekete-tenger felett egy amerikai drónt, amely közeledett az országhatárhoz – közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton a Telegramon.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz erők egy Szu-30-as harci gépet riasztottak, amely visszafordulásra kényszerítette az MQ-9A Reaper típusú, pilóta nélküli felderítő repülőgépet.

Az ukrajnai háború kezdete óta több ilyen incidens történt orosz és külföldi gépek között a Fekete- és a Balti-tengeren. Június végén Oroszország közölte, hogy hasonló módon elriasztott három brit repülőgépet.

Az utóbbi hónapokban francia, német és lengyel gépekkel is történt hasonló incidens. Májusban két-két amerikai stratégiai bombázót ijesztett el az orosz légierő Moszkva állítása szerint. Áprilisban a Fekete-tengeren elsüllyedt egy amerikai Reaper orosz harci gépek manőverei miatt.

Oroszország légicsapást indított a kelet-ukrajnai Herszon városa ellen. Egy rakéta a helyi katedrális épületébe csapódott. A támadásban nyolcan meghaltak. Közben az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy elhárítottak egy ukrán dróntámadást Novorosszijszk kikötőjében.

Megsérült és részben leégett annak a tizennyolcadik századi templomnak a teteje, amelybe egy orosz rakéta csapódott csütörtök este. A kelet-ukrajnai Herszon városát ért csütörtöki légitámadásban nyolcan meghaltak. A robbanások a Szent Katalin-katedrálissal szemközti keresztény ifjúsági központ épületét is megrongálták.

A front teljes vonalán kemény harcok folynak, az orosz erők jelentős ellenállást tanúsítanak – állapította meg az ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében.

„Nagyon hevesek a támadások. A megszállók megtesznek minden tőlük telhetőt. Kupjanszknál, Limannál, Bahmutnál, Marijinkánál, Avdjivkánál, valamint a front déli vonalán is. Mindenhol nehéz dolgunk van. De mindegy, mit tesz az ellenség, az ukrán erők fölényben vannak” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán frontra látogatott az orosz védelmi miniszter csütörtökön – derült ki a tárca által közzétett videófelvételből. Szergej Sojgu a középső fronton tájékozódott a harctéri helyzetről, és gratulált az orosz csapatok Líman közelében indított sikeres ellentámadásához.

A védelmi miniszter megszemlélte azt a svéd gyalogsági páncélost is, amelyet az ukránok még a hét elején hagytak hátra, miután találat érte. Svédország 50 ilyen páncélost ígért az ukránoknak. Az elsőket idén tavasszal szállította le.

MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Orosz tájékoztatás szerint péntekre virradóra Ukrajna tengeri drónokkal indított támadást a novorosszijszki haditengerészeti bázis ellen. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az egyik legnagyobb fekete-tengeri kikötő ellen irányuló támadást elhárították.

A közösségi médiában terjedő, meg nem erősített felvételeken azonban az látszik, ahogy egy orosz hadihajót vontatóhajók szállítanak be a novorosszijszki kikötőbe. Az orosz hatóságok teljesen leállították a nemzetközileg is fontos kikötő forgalmát. Itt ér véget a Kaszpi-tengeri olajvezeték, és innen indulnak útjukra az olajszállító tankerek.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy váltás jön az MVM-nél nyáron, erre készülhetnek az ügyfelek

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél