Létrehozva: 2023.08.24.

Oroszország érdekben áll, hogy ne essen szét a Wagner-csoport

Prigozsin már korábban aláírta saját halálos ítéletét.

Nem az a meglepő, hogy Jevgenyij Prigozsin gépét lelőtték az oroszok, hanem az, hogy eddig vártak vele – jegyezte meg a Magyar Hírlap kérdésére Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint a Wagner-vezér utódját már kiválasztották a Kremlben, és a magánhadsereget egyben fogják tartani.

Nógrádi: Orosz nemzeti érdek, hogy a Wagner-csoport ne essen szét

Nógrádi György

Fotó: Facebook-oldal

– Tegnap este lezuhant a Wagner-csoport egyik repülőgépe a fedélzetén Jevgenyij Prigozsinnal. Mit lehet tudni jelenleg az ügyről?

– A repülőt a mai tudásom szerint egy föld-levegő rakétával lelőtték le. Négy fontos dolog van. Egy – azzal, hogy Prigozsin két hónappal ezelőtt puccskísérletet hajtott végre, a halálos ítéletét aláírta. Kettő – a világon mindenütt imádják az árulást, de gyűlölik az árulókat. Három – Prigozsin az utóbbi időben is többször kijelentette, ragaszkodik ahhoz, hogy kirúgják a védelmi minisztert, Sojgut, és a vezérkar főnökét, Geraszimovot. Ezek Putyin döntései, amelyhez neki a világon semmi köze. Négy – Prigozsin erejét végig az adta, hogy a harcosai harminc országban vannak jelen. Ezek zöme Fekete-Afrikában és Dél-Amerikában található, arany- és gyémántbányákkal. Putyinnak ki kellett találnia, hogyha Prigozsinnal bármi történik, akkor kit ültet a helyére, hogy ezeket biztosítsa. Még nincs hivatalos állásfoglalás a Kreml részéről, de nyilvánvalóan lesz, mert valamit mondani kell. 

– Két hónappal a lázadás után nem elhamarkodott ez a merénylet?

– Azt csodálom, hogy eddig vártak. Prigozsin puccsának másnapján megmondtam, hogy nem kötnék rá életbiztosítást, ez bejött.

– Mi lesz most a magánhadsereggel? A puccs után úgy tűnt, nem kérnek a Kremlből.

– Három alternatívát mondott akkor a Kreml. Egy – menjenek haza, nem lesz bajuk. Kettő – álljanak be az orosz hadseregbe. Három – menjenek át Belaruszba. A Belarusz esetet Lukasenkával nyilvánvalóan egyeztették, mert különben Lukasenka önmagában semmit nem mer csinálni. Itt tartunk. Nyilvánvaló volt, hogy a hazamenetel az nem egy nagy perspektíva. Belaruszba átmenni szintén nehéz. Az orosz hadseregben szolgálni pedig egy óriási visszaminősítés lett volna anyagilag, morálisan, satöbbi. Tehát nyilvánvalóan a Wagner-csoport marad külföldön, csak a kérdés az, hogy Putyin az irányítást kinek adja át, mert Prigozsin helyett ezeket az embereket valakinek vezetnie kell a világ számos pontján. Ez a jövő kérdése. De nyilván ki van jelölve az utódja.

– Tehát nem feltételezi, hogy szét fognak széledni?

– Az orosz nemzeti érdek az, hogy ez a kiválóan képzelt csoport ne essen szét, ne tűnjön el, perspektívát kell nekik adni, de ezt Putyin megcsinálja.

Joe Biden amerikai elnök közölte, nem lepik meg azok a jelentések, amelyek szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant az oroszországi Tver megyében.

Az orosz hatóságok szerint a balesetet a gépen tartózkodó hét utas és három pilóta közül senki sem élte túl.

„Nem tudom, mi történt Jevgenyij Prigozsinnal, de nem lepnek meg a jelentések” – mondta el Biden helyi idők szerint szerda este újságíróknak. „Egyelőre nem teljesen világos előttem, hogy mi történt, de nem lepődtem meg” – fogalmazott.

Kevés olyan dolog történik Oroszországban, amihez (az orosz elnöknek, Vlagyimir) Putyinnak valahogyan ne lenne köze” – tette hozzá.

Előzőleg Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is kijelentette, Jevgenyij Prigozsin halála – ha bebizonyosodik – senkit sem lepne meg.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a CNN-nek kijelentette: „Ha (a hír) igaz, Putyin minden szembeszállót kiiktat, és rémületben tart mindenkit, aki másképp gondolkodik, mint ő”.

Alicia Kearns brit parlamenti képviselő, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke a X közösségi portálon megjegyezte: „A gyorsaság, amellyel az orosz kormány megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin rajta volt a Moszkvából Szentpétervárra tartó gépen, minden elmond nekünk, amit tudnunk kell. Azok a jelentések, amelyek szerint a gépet az orosz légvédelem lőtte le, arra engednek következtetni, hogy Putyin eléggé hangos üzenetet küldött.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter TVP Info lengyel állami hírtelevíziónak kijelentette: „Nagyon nehezen tudnánk bárkit is megnevezni, aki azt gondolná, hogy véletlen történt. Ez történik Putyin azon politikai ellenfeleivel, akiket a hatalmára nézve veszélyesnek tekint, nem természetes halállal halnak meg.”

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az X mikroblog portálon megjegyezte, hogy Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-vezérkar látványos megsemmisítése két hónappal az államcsínykísérlet után jelzés az orosz elit számára a 2024. évi választások előtt. Hozzátette: „Vlagyimir Putyin orosz elnök senkinek sem bocsát meg”.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen – közölte szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság.

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij “Wagner” Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre.

Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy Embraer Legacy típusú repülőgép, a fedélzetén tíz emberrel, akik közül senki sem maradt életben.

A Roszavija először csak annyit közölt, hogy Prigozsin rajta volt az utaslistán. Igor Rudenya, a tveri régió kormányzója személyes irányítása alá vette az incidens kivizsgálását.

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a gép lezuhanásának helyszínén nyolc holttestet találtak és hogy a kutatás folytatódik.

A gép pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után zuhant le.

Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.

origo.hu

A gigamellű golfszépség a rajongói szeme láttára kezdett öltözködni

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

borsonline.hu

„Voltunk Egyiptomban...” — Közel került egymáshoz a Házasság első látásra két sztárja

vg.hu

Az oroszok váratlan helyen leltek irdatlan nagy olajmezőkre, és még ebből is baj lehet

ripost.hu

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

magyarnemzet.hu

Világháborús bejelentés, uniós ország csapatai indulhatnak Ukrajnába

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

travelo.hu

Repjegyek 4 ezer forinttól, Európa legszebb városaiba? Igen!

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Európa bölcsen tenné, ha átvenné a magyar stratégiát

POLITIK

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.