Létrehozva: 2023.08.22.

Orbán Viktor Tihanyba megy...

De nem nyaralni.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz az idei Tranziton Tihanyban – jelentették be a rendezvénysorozat közösségi oldalán. A tájékoztatás szerint a kormányfővel augusztus 25-én az ország előtt álló feladatokról fognak beszélgetni. Az este fél hattól kezdődő eseményt a Tranzit közösségi oldalán is élőben lehet követni.  

Az idei Tranziton nagyjából harminc előadás és majdnem száz előadó lesz. Délelőttönként plenáris előadások lesznek, míg délutánonként szemináriumi beszélgetéseket fognak tartani. Több eszmecsere zajlik majd az orosz–ukrán háborúról, érintve Magyarország biztonságának a kérdését is – írja a Magyar Nemzet.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba energiaügyi miniszter energetikai témában beszélgetnek. Emellett Deutsch Tamással, a Fidesz EP-delegációjának a vezetőjével szó lesz a jövőre esedékes európai parlamenti választásokról is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Nagy István agrárminiszter is a vendégek között lesz, továbbá Varga Mihály pénzügyminiszterrel folyik majd diskurzus az euró bevezetésének a kérdéséről is.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Békés Márton történész, illetve Benkő Levente pedig a világban zajló rendszerváltoztatásról, a változó világról fognak szót váltani.

A résztvevők továbbá izgalmas pengeváltásokra számíthatnak a Tranzit-páston. Kelet vagy nyugat címmel a magyarok és a magyarság érdekéről ütközteti véleményét Lánczi Tamás politológus és Bartha Dániel kül- és biztonságpolitikai szakértő.

Az őszi politikai szezon nyitányaként számon tartott rendezvény ezúttal is nagy viták színtere lesz, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, valamint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője is vitázni fognak egymással.

A rendezvénnyel kapcsolatban nemrég Hollik István, az esemény szervezőbizottságának tagja a hirado.hu-nak elmondta, hogy izgalmas, sokrétű programmal várják a közélet iránt érdeklődőket a Tranzitra.

A magyar jobboldal az elmúlt évtizedekben felépítette a saját szellemi erőterét, amelynek keretében számos, a Kárpát-medencei magyarságot és a világpolitika konzervatív erőit is megmozgató eseményt hívott életre. Az augusztus 24-én kezdődő háromnapos Tranzit jelentőségéről és az idei programsorozatról Hollik István országgyűlési képviselő, az esemény szervezőbizottságának tagja beszélt a hirado.hu-nak adott villáminterjúban.

– Elsősorban kiknek ajánlaná a rendezvényt?

–  Mindenkinek, aki érdeklődik a közélet iránt, és különösen azoknak, akik számára fontosak a Tranzit szervezője, a Kommentár Alapítvány által meghirdetett értékek. A hármas jelszavunk: hagyomány, szabadság, közösség. Aki ezeken az értékeken keresztül tekint a világra, az biztos, hogy jól fogja érezni magát a Tranziton.

– Mik lesznek a legérdekesebb programok?

– A viták, hiszen a jobboldalon nagy hagyománya van a vitáknak, több rendezvényünkön is teret engedünk a minőségi eszmecseréknek, ugyanakkor szomorúan vesszük tudomásul, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció tagjai sosem vesznek részt ezeken a vitákon.

– Invitálták őket?

– Hogyne, minden évben meghívjuk őket. Most még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították. Sajnos a baloldal legerősebb pártja nem hajlandó a vitára, mi viszont fontosnak tartjuk az építőjellegű eszmecseréket, ezért három vita is lesz naponta az idei fesztiválon. Ezek mellett természetesen miniszteri, illetve a magyar kultúráról és sportról szóló előadásokkal is készülünk. Nagyon sokrétű programmal várjuk az érdeklődőket.

– Az árnyékminiszterek nem vitatkoznak, ám a viták résztvevői között szép számmal szerepelnek ellenzéki politikusok is.

– Így van, sőt a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila is örömmel fogadta a felkérésünket, ő Dömötör Csaba államtitkárral fogja majd ütköztetni az érveit. A Momentum politikusai is visszajáró vendégeknek számítanak már a Tranziton, de jobbikos résztvevője is lesz most a programsorozatnak. Nagyon fontosnak tartjuk a párbeszédet, pláne így háború idején, amikor az európai gazdaság is nehéz helyzetben van. Beszélnünk kell a legfontosabb kérdésekről, és fontos, hogy a választók is világosan lássák, hogy az előttünk tornyosuló nehézségekre és kihívásokra milyen megoldásokat kínál a kormány vagy az ellenzék.

– Ön mit kap ettől a fesztiváltól?

– Számomra ez elsősorban felhőtlen közösségi élmény, hiszen a Tranziton az ember olyanokkal is tud beszélgetni, akikkel ritkán találkozik vagy csak munkakapcsolatban van, ám Tihanyban egy fröccs mellett jóízű baráti beszélgetés keretében meg tudjuk vitatni az ország és a világ dolgait. A Tranzit teret ad a nagyon fontos közösségi élményeknek.

– Elég sok rendezvényt hívott már életre a hazai jobboldal.

– A magyar konzervatív politikai közösségnek az egyik nagy erénye, hogy képes az együtt gondolkodásra, ennek megfelelően a jobboldali szellemi erőtérnek is vannak ikonikus rendezvényei és helyszínei. A nagy találkozások, minőségi viták és programok fontos terepe Tusnádfürdő vagy éppen Kötcse, ebbe a rangos sorba már becsatlakozott a Tranzit is, ahol izgalmas politikai vitákkal és előadásokkal várjuk a közéleti kérdések iránt fogékony érdeklődőket.

– Melyik generációt vonzzák leginkább ezek a programok?

– Általában minden korosztály tagjai láthatók a rendezvényeinken, az viszont külön öröm, hogy sikerült megszólítanunk és bevonzanunk a fiatalokat is. A Tranzitnak immár évek óta zajlik egy képzése, ennek eredményeként nagy számban szoktak egyetemisták, huszonévesek is jönni az általunk szervezett eseményekre.

Augusztus 24-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Tranzit Tihanyban. A háromnapos programsorozatra több mint ötven előadással több ezer érdeklődőt várnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

122 emeletes lesz a világ legmagasabb lakóépülete Dubajban

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél