Orbán Viktor a Blikknek: A háború és a béke pártján állók birkóznak most

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.24.

Moszkvában nem nyilatkoznak Prigozsin haláláról

Hívei gyertyát gyújtottak Szentpéterváron.

Az orosz hatóságok szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője is rajta volt az Oroszországban szerdán lezuhant magánrepülőgépen, ám halálhírét hivatalosan még senki nem erősítette meg. A moszkvai vezetés egyelőre nem kommentálta a történteket. A gép Szentpétervárról Moszkvába tartott, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között lezuhant. A szemtanúk szerint a fedélzeten robbanások voltak, a gép pedig füstölni kezdett, mielőtt a földbe csapódott. A Wagner-vezér napra pontosan két hónappal ezelőtt kísérelt meg puccsot Oroszországban, amelyet Moszkva hazaárulásnak minősített. A lázadás résztvevői a fegyverletételért cserébe amnesztiát kaptak.

Amatőr felvételek örökítették meg, ahogy szerdán egy magánrepülő füstölve zuhant le az oroszországi Tveri terület felett. A Szentpétervárról Moszkvába tartó gép magyar idő szerint szerda este fél hat körül váratlanul veszíteni kezdett a magasságából, majd nem sokkal később Kuzsenkino község közelében lezuhant. A becsapódás helyszínére siető lakosok már csak a gép égő roncsait találták meg.

„Robbanást hallottam, majd észrevettem, hogy fehér füst száll fel a repülőből. Az egyik szárnya leszakadt, és hirtelen elkezdett lefelé siklani. Először attól féltem, hogy a faluba csapódik. Gyorsan a helyszínre bicikliztem. Mire odaértem, már minden lángokban állt. Láttam, ahogy kihúztak egy holttestet a roncsok közül” – mondta egy szemtanú.

Nem sokkal később a hatóságok is a helyszínre értek és végül tíz ember holttestét emelték ki a roncsok közül. Az orosz állami televízió esti híradásában közzétették a gép utaslistáját, amelyen a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt.

A magánhadsereggel összefüggésben álló „szürke zóna” Telegram-csatorna szerint a Wagner-vezért és jobbkezét, Dmitrij Utkint

orosz hazaárulók ölték meg.

A 2014-ben megalakult Wagner fegyveres csoport az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta a háború legvéresebb ütközeteiben, többek között Bahmut városánál is harcolt. Bár a zsoldossereget vezető Jevgenyij Prigozsin gyakran élesen bírálta az orosz hadvezetést, a két hónapja megkísérelt puccskísérletéig Vlagyimir Putyin elnök őszinte híveként volt ismert. A Kreml hazaárulásnak minősítette az akciót, de a fegyverletételért cserébe amnesztiát adott a Wagner-csoport vezetőjének, aki ezután Fehéroroszországban és Afrikában is megfordult.

Halálának hírére Prigozsin szimpatizánsai Szentpéterváron rózsákkal és gyertyákkal emlékeztek a zsoldosvezérre.

A moszkvai vezetés ugyanakkor egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este a második világháború egyik fordulópontjának tekintett kurszki csata orosz hőseiről emlékezett meg.

Az orosz elnök beszédében Jevgenyij Prigozsinról nem tett említést.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen – közölte szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság.

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij “Wagner” Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre.

Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy Embraer Legacy típusú repülőgép, a fedélzetén tíz emberrel, akik közül senki sem maradt életben.

A Roszavija először csak annyit közölt, hogy Prigozsin rajta volt az utaslistán. Igor Rudenya, a tveri régió kormányzója személyes irányítása alá vette az incidens kivizsgálását.

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a gép lezuhanásának helyszínén nyolc holttestet találtak és hogy a kutatás folytatódik.

A gép pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után zuhant le.

Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.

Joe Biden amerikai elnök közölte, nem lepik meg azok a jelentések, amelyek szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant az oroszországi Tver megyében.

Az orosz hatóságok szerint a balesetet a gépen tartózkodó hét utas és három pilóta közül senki sem élte túl.

„Nem tudom, mi történt Jevgenyij Prigozsinnal, de nem lepnek meg a jelentések” – mondta el Biden helyi idők szerint szerda este újságíróknak. „Egyelőre nem teljesen világos előttem, hogy mi történt, de nem lepődtem meg” – fogalmazott.

Kevés olyan dolog történik Oroszországban, amihez (az orosz elnöknek, Vlagyimir) Putyinnak valahogyan ne lenne köze” – tette hozzá.

Előzőleg Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is kijelentette, Jevgenyij Prigozsin halála – ha bebizonyosodik – senkit sem lepne meg.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a CNN-nek kijelentette: „Ha (a hír) igaz, Putyin minden szembeszállót kiiktat, és rémületben tart mindenkit, aki másképp gondolkodik, mint ő”.

Alicia Kearns brit parlamenti képviselő, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke a X közösségi portálon megjegyezte: „A gyorsaság, amellyel az orosz kormány megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin rajta volt a Moszkvából Szentpétervárra tartó gépen, minden elmond nekünk, amit tudnunk kell. Azok a jelentések, amelyek szerint a gépet az orosz légvédelem lőtte le, arra engednek következtetni, hogy Putyin eléggé hangos üzenetet küldött.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter TVP Info lengyel állami hírtelevíziónak kijelentette: „Nagyon nehezen tudnánk bárkit is megnevezni, aki azt gondolná, hogy véletlen történt. Ez történik Putyin azon politikai ellenfeleivel, akiket a hatalmára nézve veszélyesnek tekint, nem természetes halállal halnak meg.”

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az X mikroblog portálon megjegyezte, hogy Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-vezérkar látványos megsemmisítése két hónappal az államcsínykísérlet után jelzés az orosz elit számára a 2024. évi választások előtt. Hozzátette: „Vlagyimir Putyin orosz elnök senkinek sem bocsát meg”.

origo.hu

Így meztelenkedtek a legdögösebb magyar bombázók a kommunizmus reklámjaiban - fotók

ripost.hu

Meg van írva a csillagokban: sikerre van ítélve ez a 4 csillagjegy

mindmegette.hu

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

magyarnemzet.hu

Verőcei tragédia: szigorú lépésre szánta el magát a BRFK

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 24.: a Rák megvédi magát, a Mérleg segít valakin

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A DATADAT-on keresztül ömlött a pénz Karácsonyhoz

POLITIK

Magyar Péter gyulai szárnysegédje egy könyvtárba is betört

POLITIK

Előkerült a Magyar Péter-féle Tisza Párt alapítójának ügynökaktája

POLITIK

Magyar Péter kampánycélokra lefoglalta a katasztrófavédelem mentőhajóját