Létrehozva: 2023.08.18.

Látványos újdonságokkal szolgál a vasárnapi tűzijáték

Sok mindent lehet máris tudni...

A fővárosban már pénteken elkezdődik a Szent István-napi ünnepségsorozat. Nyit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazárnál, ahol meg lehet kóstolni az ország tortáját. A Vörösmarty téren pedig indul a Csárdafesztivál. Közben már telepítik a tűzijátékot is. Minden eddiginél különlegesebb show várható, drónokkal és fényjátékkal. 34 ezer effektet lőnek majd a magasba, amelyek a Duna négy kilométeres szakaszán lesznek láthatók.

Már kötik össze a vezetékeket, közben rögzítik a fénybombákat a Szabadság híd korlátjára. Elkezdődött az augusztus 20-ai tűzijáték telepítése.

A piros gomb megnyomásával indítják majd.

34 ezer hang- és látványelemet lőnek fel a magasba, összesen 230 indítási pontról

a Szabadság hídról és az Erzsébet hídról, valamint a Dunáról, uszályokról. A legnagyobb pirotechnikai eszköz 25 centiméter átmérőjű és több mint 5 kilós.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Kovács Zoltán: A szervezők és a biztonságért felelős szervezetek felkészültek a programokra

Azt írta: a korábbi évekhez hasonlóan most is „nagyszabású programsorozattal ünnepeljük Magyarország születésnapját”.

Hagyományosan piros, fehér, zöld színben fog pompázni az égbolt. Lesz fényjáték, épületfestés, több száz drón és újdonságként különleges lézerbemutató is. Gőzerővel dolgoznak a pirotechnikusok, hogy mindennel időben végezzenek. Az utolsó elemek szombaton kerülnek a helyükre.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Minden eddiginél látványosabb tűzijátékkal ünnepelhetjük Magyarország születésnapját

Javában zajlanak a Szent István-napi ünnepségsorozat előkészületei Budapest kiemelt helyszínein.

„Itt telepítünk különböző üstökösöket, római gyertyákat, bombákat, illetve a közkedvelt görög tüzet is. A holnapi nap átmegyünk az Erzsébet hídra, ott is az északi járdán fogunk majd telepíteni, és augusztus 19-én a két hídon, a Szabadság hídon és az Erzsébet hídon fogjuk a görög tüzeket telepíteni” – részletezte Kotasz Gergő pirotechnikus.

Fotó: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu

A tűz és fények játéka

Ahogy tavaly, úgy idén is a magyarság sorsfordító eseményeit élhetjük át. A tűz és fények játékát zenei aláfestés kíséri. Hét részből áll majd, amelyeket narráció köt össze. A középpontban az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor

Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlotta fel.

Minden készen áll augusztus 20-ra – közölte a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta:

a tűzijátékot a Duna négy kilométeres szakaszán lehet figyelemmel kísérni. Egy bő félórás, fantasztikus varázslat várja a látogatókat.

„Lesz lézershow, drónshow, fényfestés, a hagyományos tűzijáték, és idén lesz egy nagyon izgalmas újdonság is, úgyhogy érdemes lesz a Duna felületét is mindenképpen figyelni, mindenkit nagyon nagy szeretettel várunk tehát augusztus 20-án este 9 órakor, hogy ünnepeljük együtt Magyarország születésnapját” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

MTI/Koszticsák Szilárd

Szolid árakkal készülnek

Programokból sem lesz hiány a fővárosban. Idén is meg lehet nézni az Aranyvonatot a Kossuth téren, újra lesz Csárdafesztivál, Hősök útja és Varázsliget is. A budai Várnegyed a Mesterségek Ünnepének ad otthont, a Várkert Bazárnál a Magyar Ízek Utcájában pedig meg lehet kóstolni az ország tortáját és a Szent István-napi kenyeret is. Borbás Marcsi, a rendezvénysorozat nagykövete a Ma reggelben azt mondta: az árakra különösen figyelnek a rendezvények helyszínein.

„Hihetetlen alacsony áron lehet vízhez, sörhöz, perechez jutni, hogyha valaki szeretne több napot ott tölteni, azért az étkezés nehéz ügy egy nagycsaládnak, és itt 170–190 forint lesz egy víz, 350 egy sör, tehát tényleg bátran menjenek, nem fognak szomjan és éhen halni.

Minden árat a rendezvénysorozat szervezőbizottsága felügyel, hogy nehogy elszálljanak az árak, erre nagyon figyelünk”

– mondta Borbás Marcsi a Szent István-napi programsorozat nagykövete.

A Szent István-napi ünnepségsorozat már pénteken elkezdődik. Országszerte több száz programot rendeznek.

A Szent István Napra kilátogató vendégek idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kijelölt ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A Szent István Nap termékek közül az ásványvíz (190 Ft), a sör (350 Ft) és a perec (300 Ft) a tavalyi áron lesznek kaphatóak, a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest. A kedvezményes étel, és italkínálatot a Szent István Nap pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók. 

 

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket. A költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek, így az ásványvíz, a sör és a perec ára változatlan tavalyhoz képest, a további termékek ára pedig csak minimálisan növekedett, de továbbra is jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt. 

A széles termékpaletta és a megfelelő kiszolgálás érdekében a rendezők számos olyan céggel működnek együtt, akik tapasztalatban, minőségben és termékpalettában is megfelelnek az elvárásoknak. Ilyen partner a Szentkirályi Ásványvíz, amely az ásványvizet, a Borsodi Sörgyárak Zrt., amely a Szent István Nap sörét biztosítja csapolva és dobozos kiszerelésben, valamint a Pepsi Cola, amely kétféle kólát kínál a rendezvényen. Borból is széles választék lesz elérhető a Kancellár Birtok jóvoltából, míg az évszázadok óta tradicionális vendégváró ital, a pálinka is több ízben lesz kapható a Nobilis Pálinkát gyártó Spirits-68 Kft.-vel kötött partnerség eredményeként.

A Szent István Nap termékeit árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István Nap-logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől. Itt megtalálhatók a Szent István Nap logóval ellátott hivatalos termékek, illetve a további fix áras árukínálat is. 

 

Szent István Nap logós fix áras termékek:

Szentkirályi Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes): 190 Ft

Extra dús ásványvíz (1dl): 99 Ft

Pepsi Cola (0,5l): 320 Ft

Pepsi Max (0,5l): 320 Ft

Dobozos Borsodi (0,5l): 350 Ft

Csapolt Borsodi (0,4l): 350 Ft

Kancellár bor (1 dl): 220 Ft

Nobilis Irsai pálinka (4cl): 750 Ft

Pirulo görögdinnye alma jégkrém (73ml): 390 Ft

Bécsi perec (kb. 100gr): 300 Ft

Pogácsa (kb. 80 gr): 275 Ft

Ez most tényleg az élet habos oldala...

A Szent István Nap programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal a www.szentistvannap.hu weboldalon és a hamarosan frissülő mobilapplikáción érhetők el. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Magyarország születésnapjának megünnepléséhez a közmédia televíziós csatornái is csatlakoznak. A Duna élőben közvetíti az István, a király című rockopera jubileumi előadását, de a Debreceni Virágkarnevál forgataga is látható lesz az M5 kulturális csatornán.

A Duna minden idők legsikeresebb hazai rockoperájának jubileumi előadását közvetíti élőben a Papp László Sportarénából augusztus 19-én 20 órától. Az idén 40 éves István, a királyt ebben a formában még nem láthatta a közönség, az elmúlt évtizedek legérdekesebb, és mindenképpen legnagyobb feldolgozásának ígérkezik. Augusztus 20-án a központi állami ünnepségekről is tudósít a csatorna: 13:30-tól a Magyar Szent István Rend kitüntetés ünnepélyes átadása követhető, majd 14:30-tól portrék láthatók a kitüntetettekről. Vasárnap 16:55-től tűzi műsorára a csatorna az Ünnepi Szentmisét és a Szent Jobb körmenetet, 20 órától pedig a Szabadság, szerelem – Reformkori hőseink – Hungarikum Gála látható. A koncerten az opera, az operett, a népzene és a magyar nóta dallamai kalauzolják végig a nézőket több mint ezeréves kultúránk történelmén olyan neves művészek közreműködésével, mint Mester Viktória, Budai Beatrix, Boncsér Gergely, Molnár Levente, a Kodály Filharmonikusok, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint Danyi Lőrinc és Cigányzenekara. A Debrecen főterén rögzített gálán Kesselyák Gergely vezényel. A fellépők Ludwig van Beethoven, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Kálmán Imre, Lehár Ferenc világhírű dallamaival teszik igazán ünnepivé az estét.

A 21 órakor kezdődő tűzijátékot élőben adja a Duna. A Tűz és Fények játékában a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon 230 indítási pontról kilőve 34 ezer pirotechnikai effekt világítja majd be az eget. A Duna World csatorna 23 órától megismétli a felvételt.

Az M5 kulturális csatornán vasárnap 7:45-től látható M5 História középpontjában a Szent Korona áll. A műsorban a magyar államiság legfontosabb szimbólumának 20. századi, krimibe illő történetéről lesz szó. A csatorna élőben kapcsol 8:15-től a Debreceni Virágkarnevál helyszínére, majd 12:10-től Koltay Gergely – Balogh Sándor tizenegy tételből álló magasztos hangulatú 2018-ban szegeden elhangzott miséjét, a Missa de Sacra Corona Hungarie-t mutatja be. A Magyar történelmi arcképcsarnok című ismeretterjesztő filmben 14:45-től a valaha élt egyik legnagyobb magyar államférfi, Szent István király életét ismerhetik meg a nézők születésétől a haláláig. A közmédia kulturális csatornája bemutatja a Szent István-rend és a Magyar Becsület Rend kitüntetettjeit, valamint látható lesz a díjátadó is. Előbbit 16:30-tól, utóbbit 23:10-től adja az M5.

Az ünnepre az M2 Gyerekcsatorna is készül. A Hetedhét kaland különkiadásában szó lesz Szent István királyról, az államalapításról, a kereszténység felvételéről, és kiderült az is, miért éppen augusztus 20-án ünnepeljük Magyarország születésnapját. A különkiadással a nap folyamán többször is találkozhatnak a nézők, hogy akár az ünnepre induló vagy onnan hazatérő gyerekeknek is alkalmuk legyen megismerkedni történelmünk sorsdöntő fordulatával.

Első alkalommal illatozó virágkocsi is vonul az augusztus 20-i debreceni virágkarneváli menetben – közölték az ötletgazdák pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a Teva gyógyszergyár csapata alkotta meg a karnevál történetének első illatozó virágkocsiját.

A természet védelmének fontosságára és a gyógyítás gyökereire is utalva idén egy gyógynövényekkel teli erdőt formál a Teva-kocsi, méghozzá úgy, hogy a látogatók egy rövid sétát is tehetnek benne – ismertették.

Az illatkompozíció megalkotásában a szakma egyik kiemelkedő alakja, Molnár Kata működött közre, aki csaknem húsz éve foglalkozik az illatokkal és gyógynövényekkel, továbbá elkötelezett a természetes összetevők mellett.

Mint írták, az alkotóelemek közül a mandarin Olaszországból, a citrom Spanyolországból érkezett, de felhasználtak levendulát is. A virágkocsin megjelenő fa megidézésére fenyőkivonatot és a benzoin fa gyantáját alkalmazták.

A debreceni virágkarnevál a szeretet és az összetartozás ünnepe – mondta a város turisztikáért felelős alpolgármestere kedden, amikor sajtótájékoztatón bemutatta a református egyház Immánuel otthona fogyatékossággal élő lakóinak virágmotívumokat ábrázoló munkáit. Az alkotásokat a Nagytemplom mögötti emlékkert kerítésén helyezik el.

Széles Diána (Fidesz-KDNP) azt mondta, az augusztus 20-án záruló virágkarnevál mindenkié: a rendezvény a gazdasági szereplők, a szociális és a kulturális intézmények összefogásával, együttműködésével vált nemzetközi hírű eseménnyé. Elismerően szólt az Immánuel otthon gondozottjairól, akik hónapok óta készítik virágmotívumaikat, hogy alkotásaikkal színesítsék az idei karneváli programokat.

Beszterczey András, a debrecen-nagytemplomi református egyházközség lelkipásztora hozzátette: az otthon lakói munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy színesebb legyen a város. Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója szerint

a bemutató legfontosabb üzenete az, hogy „értékteremtő emberek a fogyatékos emberek, ugyanúgy, ahogy mi, valamennyien”.

Azt mondta, a fogyatékossággal élők nem szeretik, ha rászorulóknak, segítségre szorulóknak tekintik őket, munkájukkal is erre hívják fel a figyelmet: a virágkarneváli installáción három hónapja dolgoznak, négyszáz virágot készítettek el, amelyeket 180-200 inda köt össze.

Széles Diána a tájékoztatón az együttműködés további szép példájaként említette, hogy a városi szociális szolgálat munkatársai önkéntesként vesznek részt a BMW kocsijának – amely a német autógyár és a város közösségét szimbolizálja – feldíszítésében.

A kocsi felöltöztetéséhez felhasznált hortenziákat a karnevál után helyi intézmények, köztük idősotthonok kertjébe ültetik ki az önkéntesek – tette hozzá az alpolgármester.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, a virágkarnevál főszervezője bejelentette: budapesti cégek felajánlásaként rászoruló családok, gyerekek ingyenesen nézhetik meg a karneváli felvonulást augusztus 20-án egy részükre külön felállítandó tribünről.

Reményét fejezte ki, hogy ezzel hagyományt teremtenek, és minden évben vendégül láthatnak olyan rászoruló családokat, amelyeknek egyébként nem lenne lehetőségük lelátóról végignézni a karneváli menetet.

Mészáros Réka a rászorulóknak felajánlott 206 jegyet a sajtótájékoztatón átadta Törő Andrásnak, a Debreceni Karitatív Testület elnökének, aki jelezte: csaknem harminc tagszervezetük tagjai között osztják szét a belépőket, olyanok kapják, akik önerőből azt nem tudnák megvenni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

mandiner.hu

Iszonyatos csapást mért Oroszország Ukrajnára, létfontosságú létesítmények semmisültek meg

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása