Létrehozva: 2023.08.01.

Kórházat ért orosz légicsapás

Ezt közölték az ukránok.

Egy orvos életét vesztette, öt egészségügyi dolgozó pedig megsebesült kedden a dél-ukrajnai Herszon városának kórházát érő orosz tüzérségi csapásban – közölte Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője Telegram-oldalán.

„Ma az ellenség újabb támadást indított közösségünk békés lakói ellen” – írta. Mrocsko szerint a halálos áldozat egy fiatal orvos, aki mindössze néhány napja dolgozott a kórházban. Hozzátette, hogy az orvosok még mindig küzdenek az egyik, súlyos állapotban lévő nővér életének megmentéséért.

Olekszandr Prokudin helyi kormányzó közölte, hogy a klinika műtőrészlege is károkat szenvedett. Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó pedig arról számolt be, hogy megyéje északkeleti részében szintén orosz tüzérségi támadásban meghalt, illetve megsebesült egy-egy civil.

Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg „terrortámadást” a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca arról számolt be, hogy a tengeri szállítmányt kísérő orosz hadihajóknak keddre virradó éjjel sikerült időben észlelniük a támadást, és megsemmisíteniük az összes csónakot. A minisztérium egy másik jelentése szerint a Szergej Korov és a Vaszilij Bikov orosz járőrhajó őket támadó ukrán tengeri drónokat likvidált.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy

az orosz hadsereg Donyeck térségében, valamint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében, továbbá Kupjanszk és Liman irányában több ukrán támadást vert vissza.

A tábornok az elmúlt egy nap során a frontvonal mentén elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy nyolcszáz főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint 345 katona Donyeck térségében esett el.

A szóvivő a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között négy rakéta- és lőszerraktárt, három harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, és hat lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott járművek száma 11 ezer, a különleges katonai járműveké pedig 12 ezer fölé emelkedett.

A tárca kedd hajnalban közölte, hogy Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke Zaporizzsja térségében szemlét tartott egy előretolt vezetői poszton, és fogadta Alekszandr Romancsuk vezérezredes, hadseregcsoport-parancsnok jelentését.

A vártnál nagyobb áldozatot követelt az ukránoktól, de végül sikerült elfoglalniuk egy romos falut. Miután a The New York Times már július közepén arról cikkezett, hogy az ukrán erők fegyverei és katonái 20 százalékát veszthette el az ellentámadásban, a Reuters hírügynökség most azt írja, Kijev ugyan elismeri, hogy az offenzíva lassan halad, de a parancsnokok szerint a megfontolt tempóra azért van szükség, hogy elkerüljék a magas veszteségeket.

A Reuters saját értesüléseire alapozva azt írja, a nemrégiben lezajlott sztaromajorszkei csata jelzi, miért bizonyult a hamarosan harmadik hónapjába lépő ukrán ellentámadás a vártnál véresebbnek és lassabbnak.

A brit hírügynökség úgy fogalmaz,

az ukránok belenyargaltak a gyilkos zónába, amikor visszafoglalták Sztaromajorszke romos faluját. A támadás időzítése nem volt a legmegfelelőbb, sok ember odaveszett, de végül az ukránok elkönyvelhették az elmúlt hetek legnagyobb előretörését.

„Az oroszok vártak ránk” – nyilatkozta egy 29 éves katona a Reuters tudósítójának.

Az oroszoknak hónapok álltak rendelkezésükre, hogy felkészítsék erődítményeiket, és aknamezőket telepítsenek. Az ukrán támadóknak pedig nincs olyan légifölényük, amelyre NATO-szövetségesek általában számítanak a hadgyakorlatok során – sorolta a Reuters a súlyos ukrán veszteségek okait.

„Kijev, amely több milliárd dollár értékű felszerelést és kiképzést kapott a nyugati országoktól, hogy a nyáron ellentámadást indíthasson a megszállt területek visszafoglalására, elismerte, hogy offenzívája a vártnál lassabban halad. A parancsnokok szerint a megfontolt tempóra azért van szükség, hogy elkerüljék a magas veszteségeket”írta a brit hírügynökség.

A megfontoltságnak épp előjeje lehet már az ukrán erőknél, a New York Times amerikai napilap ugyanis európai és amerikai forrásokra hivatkozva már július közepén azt írta, Kijev fegyverei és katonái 20 százalékát veszthette el az ellentámadásban.

Sötét képet fest Ukrajna jelenlegi helyzetéről egy, a napokban megjelent riport a The New York Times-on. Amerikai és európai forrásokra hivatkozva azt írják, hogy az ukrán ellentámadás első két hetében Kijev fegyverei és katonái 20 százalékát elvesztette, köztük számos csúcskategóriás, NATO-országból származó eszközt. A veszteségek az utóbbi időkben mérséklődtek ugyan, de még mindig tízszázalék körül vannak.

Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban (Fotó: MTI/EPA)

A lap úgy folytatja: „A veszteségek láttán az ukrán hadvezetés kénytelen volt taktikát váltani. A legtöbb szárazföldi műveletet leállították, helyette inkább tüzérségi rendszerekkel próbálják meg gyengíteni az orosz harcászati képességeket. Emellett a mégis megvalósított szárazföldi támadások során is lényegesen körültekintőbben haladnak az ukrán csapatok, különös figyelmet fordítva az aknamezőkre.

A lapnak ukrán katonák is nyilatkoztak. Azt mondták: mindenki nagy áttörést remélt a szárazföldi műveletektől, az offenzíva azonban a veszteségek miatt jelentősen lelassult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lassulás okait részben nyugati szövetségeseire hárítja: azt mondta nemrég, hogy a NATO-országok fegyverei túlságosan lassan érkeztek, érkeznek meg Ukrajnába, ezért nem tudta időben megindítani az offenzívát, és az oroszoknak volt idejük készülni – írja a New York Times.

Az orosz fővárosban és a moszkvai régióban található létesítmények elleni, keddre virradóra végrehajtott ukrán dróntámadás elhárításáról számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a kijevi rezsim által megkísérelt terrortámadás során két repülőszerkezetet semmisítettek meg a Moszkva megyei Ogyincovo és Naro-Fominszk felett, egy harmadik, a rádióelektronikai harc eszközeivel elfojtott eszköz pedig a Moszkva-City felhőkarcolónegyedben zuhant le.

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere közölte, hogy a Moszkva-City épületegyüttes egyik tornyának homlokzata 21. szintnél megsérült, az üvegezés 150 négyzetméteren rongálódott meg. Szobjanyin szerint a drón ugyanazt az épületet találta el, amely a vasárnap végrehajtott ukrán dróntámadás során is megsérült.

A TASZSZ hírügynökség közlése szerint a keddi dróntámadásnak nincsenek sérültjei, az incidens nyomán a vnukovói nemzetközi repülőtér működését kedd hajnalban átmenetileg felfüggesztették, a légikikötőt később újból megnyitották.

Támadás érte hétfőn Krivij Rihet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosát. Egy lakóépületbe és egy oktatási intézménybe is rakéta csapódott, a helyi hatóságok szerint sok a halott és a sebesült. Közben ukrán rakétatámadás érte az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecket is. Moszkvai jelentések szerint négyen haltak meg, és többen megsérültek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, intenzíven támadni fogják azokat az ukrán célpontokat, ahonnan Ukrajna támadásokat indít oroszországi célpontokra.

Sűrű füst száll fel Krivij Rih egyik lakóházából az ukrán elnök hivatalos közösségi oldalán közzétett felvételen. Az ukrán hatóságok közlése szerint orosz rakétatámadás érte az épületet, sokan életüket vesztették. Többen a megrogyott emeletes ház romjai alá szorultak, őket a tűzoltók csak flexszel tudták kiszabadítani. A beszámoló szerint egy másik rakéta egy alacsonyabb épületbe csapódott, úgy tudni, ez egy oktatási intézmény.

Az Ukrajna déli részén fekvő város Volodimir Zelenszkij szülővárosa. Az oroszok már több hullámban támadták, most két ballisztikus rakétát lőttek ki rá, és a helyi hatóságok szerint mindkettő civil célpontokat talált el.

Hétfőre virradóra Harkivot is orosz támadás érte.

„Az oroszok több rakétát lőttek ki Belgorod térségéből, Harkivban egy kereskedelmi célokra használt raktárat találtak el. Egy ember megsebesült, a becsapódás helyszínén nagy tűz keletkezett. Hétfő hajnalban egy másik raktárat is találat ért”

hangsúlyozta Dmitro Csubenko, a harkivi területi ügyészség szóvivője.

Az Ukrajna déli részén fekvő Herszonban egy ember meghalt, amikor orosz rakétatámadás érte a várost. Az áldozat – egy 60 éves férfi – a helyi köztisztasági vállalatnál dolgozott, és épp az utcát söpörte, amikor egy repesz eltalálta.

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy

a mostani intenzív csapásokat az Oroszország területén végrehajtott, hétvégi ukrán támadásokra adott válaszként hajtották végre.

Szergej Sojgu eredményesnek nevezte az elmúlt hónapban véghez vitt műveleteket is. Elmondása szerint számos nyugati gyártmányú fegyvert semmisítettek meg, így többek között Leopard tankokat és amerikai Bradely gyalogsági szállító járműveket is.

 

„Most már látszik, hogy a nyugati fegyverek segítségével sem lett sikeres a kijevi rezsim ellenoffenzívája, csak a harcok tartanak még tovább. Az is látszik, hogy a nyugati fegyverekkel most terrorista támadásokat hajtanak végre az Orosz Föderáció területén” – mondta az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu bejelentette: elsődlegesen azokat az ukrán célpontokat támadja majd az elkövetkező időben az orosz hadsereg, ahonnan Oroszország irányába indítanak támadásokat.

Moszkvai források szerint az orosz ellenőrzés alatt lévő Donyeckben négy ember meghalt és legkevesebb 11-en pedig megsérültek, amikor hétfőn ukrán rakétatámadás érte a várost. Gyenyisz Pusilin donyecki kormányzó azt mondta, hogy az áldozatok közül többen egy autóbusz utasai voltak, amelyet eltalált egy lövedék. Donyeck 2014 óta orosz erők ellenőrzése alatt áll, de a város környékén ukrán csapatok állomásoznak, és a város rendszeresen tüzérségi tűz alá kerül.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság