Létrehozva: 2023.08.05.

Karácsonyék a budapestiek megsarcolására készülnek

Nem magukon spórolnak...

Karácsony Gergely és helyettese, Tüttő Kata az elmúlt hetekben több áremelést is bejelentett, és úgy tűnik újabbra is számítania kell a budapestieknek.

Ha eddig nem lett volna elég, hogy logikátlanul biciklisávokat alakítanak ki, és rengeteg pénzt emészt fel a sok különböző tanácsadó kifizetése, nemcsak a BKV jegyek árait emelik meg drasztikusan, hanem a víz árát is a duplájára növelhetik a budapestieknek. A háttérből Gyurcsány Ferenc irányít, és Karácsony Gergelynek mindenben meg kell felelnie főnöke utasításainak, különben esélyt sem kap, hogy elindulhasson a főpolgármesteri székért 2024-ben.

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük Budapest üzemeltetésére, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon szinte lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából, nem beszélve a főpolgármester pénzmosási botrányáról. Közben újabb megszorításokat vezetnek be, drasztikusan emelik a BKV jegyek árát, és duplájára emelik a vízdíjat is. Ha ez nem lenne elég, a minap Karácsony helyettese szólta el magát: a csődhelyzet miatt máshol is megszorít a főváros.

Elődjétől, Tarlós Istvántól 214 milliárd forintot örökölt, és a beszedett iparűzési adó is évről évre megdöntötte a korábbi rekordokat, idén várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot.

Azaz körülbelül 500 milliárd forint plusszal gazdálkodott karácsony, mégis sikerült csődbe kormányoznia Budapestet.

Elherdálták a főváros vagyonát négy év alatt

Kész katasztrófa, de miután rekordnagyságú, 200 milliárdos örökség és rekordnagyságú iparűzési adóbevétel mellett is csődközelbe kormányozta Budapestet Karácsony Gergely, a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát.

A főpolgármester elindította a sarc-dominót, a BKV jegyár emelésének bejelentése után, elővezette a vízdíj várható drágulását is.

Ahogy a FIDESZ fővárosi frakcióvezetője fogalmazott,

"Karácsony elindította a sarcdominót!"

A főváros nem tudja kifizetni a vízmű veszteségét, ezért a budapestiekre hárítanák azt – emelte ki a vízdíj tervezett drágulására reagálva Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Metropolnak. A politikus úgy fogalmazott:

a főpolgármester elindította a sarcdominót, a BKV jegyáremelésének bejelentése után elővezette a vízdíj várható drágulását is.

Wintermantel Zsolt szerint igaz a Karácsony Gergely vezette fővárosi csapatra is Margaret Thatcher mondása, vagyis hogy a baloldal előbb-utóbb mindig kifogy a mások pénzéből.

Az, ami most következik, a legsötétebb Demszky-korszakot idézheti, amikor is csőd közelébe kerül a város, egyre inkább hitelből él, és a városvezetés elkezdi a közműdíjakat évről évre emelni. Tarlósnak és a kormánynak köszönhetően a Demszky-éra után hosszú ideig nem volt erre példa, a jegyek ára sem változott. Karácsonyék viszont visszahozzák baloldali elődük módszerét. Kifogytak a pénzből, hűlt helye a több mint 200 milliárdos tartaléknak, amit Tarlós hagyott maga után, és elfogyott a rekordméretű adóbevétel. A főváros pedig a budapestiekre kezdi terhelni a megbukott városvezetésük következményét, miközben másra mutogat, mint egy gyáva gyerek

– emelte ki a frakcióvezető. A politikus hozzátette: „A magyar kormány nem támogatja, hogy a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalnia. Semmilyen vízdíj- vagy rezsiáremelést nem támogat, így a főváros ilyen terveit sem”. 

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, újabb megszorítást tervez Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés. A BKK-jegyek árának 28 százalékos megemelését követően a fővárosi vízdíjak növelését is kilátásba helyezte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely főpolgármester jobbkeze arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Vízműveknél az előállítási költségek kétszer nagyobbak a bevételnél. A témában megszólalt  Barabás Richárd, a Párbeszéd, Karácsony Gergely pártjának szóvivője az ATV Nap Híre műsorában. A főpolgármester embere lényegében támadta a rezsicsökkentést, mert szerinte túl alacsonyak a lakossági gáz- és vízdíjak. 

Szerinte a magyaroknak a vízért a piaci árat kellett volna eddig is fizetniük, bármi is legyen az.

Mint kiderült, legalább háromszorosára fogják emelni a vízdíjat, a BKV-jegyek pedig 28 százalékkal drágulnak. Karácsony Gergely Gyurcsány és Demszky módszereivel sarcolja a fővárosiakat.

A vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz. a főpolgármester egyszemélyben döntött az emelésről, amit a budapesti közlekedési központ igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága elfogadott.

Tüttő Kata a főváros vízdíjemelési terveit magyarázta, amikor egyszer csak azt mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában, hogy akkora a fővárosi vízművek vesztesége, hogy a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból kellene elvenni. Tehát a BKK jegyárainak és a fővárosi vízdíjak emelése után újabb emelést jelentett be a főváros baloldali vezetése.

Karácsony Gergely Gyurcsány utasításai szerint ugrál

Mint arról korábban beszámoltunk, miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni ellenséges fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett", és bejelentette, hogy bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás miatt (azóta a pert elvesztették) Mondván: nincs pénz. Időközben kiderült, Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése.

Tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség!

Tarlós István volt főpolgármester 2010-ben súlyos pénzügyi helyzetben vette át a főváros irányítását. A liberális Demszky Gábortól mintegy 180 milliárd forintos adósságot örökölt, ráadásul Demszkyék több fővárosi céget külföldi befektetői kézre adtak. Ennek egyik eleme volt a víz- és csatornázási művek 1997-es privatizálása, amelyeknek külföldi tulajdonosai 11 év alatt 50 milliárd forintnál is nagyobb összeget vittek ki az országból sikerdíj és osztalék címén. Tarlós a további veszteségek megállítása érdekében végül 2012-ben visszavásárolta a Fővárosi Vízműveket, a korábbi magánosítás miatt pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomozás is indult.

Budapest vezetése egyre álszentebb

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük a főváros üzemeltetésére és csődbe fog menni Budapest, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon szinte lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából.

Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor Karácsony Gergely helyettese, a városüzemeltetésért (magyarán a főváros vagyonáért) felelős már fentebb említett Tüttő Kata azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy luxusüdülés keretén belül a világ leggazdagabb embereinek körében felkapott Zakynthos szigetén kilovagolt a tengerből.

Tüttő Kata javaslatára döntöttek a klíma nélküli villamosok beszerzéséről, ráadásul a Fővárosi Közgyűlés véleményét sem kérték ki

Tüttő Kata javaslatára döntöttek a klíma nélküli villamosok beszerzéséről, ráadásul a Fővárosi Közgyűlés véleményét sem kérték ki

Fotó: Instagram

Érdemes megemlíteni, hogy Tüttő Katának egyébként 15 ingatlanja van (kettőben résztulajdonos) és 54 millió forintot tart állampapírokban.

Sem Karácsony, sem a helyettesei nem csinálnak semmit

A baloldali főpolgármester-helyettesekről már a Városháza-botrány kulcsfigurája is lesújtó véleményt fogalmazott meg. Gansperger Gyula egyebek mellett arról beszélt, hogy Karácsony Gergely négy helyettese közül három nem csinál semmit, sőt gyakorlatilag maga a főpolgármester sem végez érdemi városvezetői tevékenységet.

Budapest első emberének látványos semmittevése már korábban is feltűnő volt, hiszen mióta Karácsony 2019-ben elnyerte mandátumát, nem igazán foglalkoztatták a főváros ügyei, és a főpolgármesterséget csak ugródeszkának próbálta felhasználni az országos politika felé. Így például a 2022-es választás kampányában számos alkalommal tett olyan vidéki körutakat, amelyek után délután épphogy csak beesett a hivatalába, de az is kiderült a Facebook-videóiból, hogy szeret későn kelni, s maximum 8 órás műszakokban hajlandó foglalkozni a hivatali teendőivel. Karácsony Gergely számos egyéb elfoglaltsága is azt mutatja, hogy nem elsősorban városvezetőként tekint magára. Így például 2021 nyarától kezdve több hónapig leginkább a miniszterelnök-jelölti kampánya támogatására beindított 99 Mozgalom, valamint a podcastsorozata kapcsán hallatott magáról.

Az is köztudott volt az önkormányzati ciklus kezdete óta, hogy a karácsony vezette városháza fontosabb pozícióit a Gyurcsány-korszak embereivel töltötték fel.

A kérdés, meddig tartható fenn ez az állapot Budapesten

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába