Létrehozva: 2023.08.20.

Európa legnagyobb tűzijátékára készülünk

Minden eddiginél látványosabb lesz az ünnep.

Lenyűgöző látvány koronázza meg az idei Szent István-napi ünnepet a nemzet fővárosában: egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow lesz látható, mely a maga nemében egyedülálló Európában – közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel kilencszáz drón teszi felejthetetlenné. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról – köztük hét folyami uszályról és 65 pontonról – lövik fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Emlékeztettek, hogy a tűz és fények játékának már megszokott, mégis bámulatba ejtő eleme a drónshow, amelyben összesen 896 pilóta nélküli repülőeszköz formál gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónok két felszállási pontról emelkednek a magasba és helyszínenként két szakaszban repülnek, 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc időtartamban.

A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatják az előadást. Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit kelti életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Jelezték, hogy a nemzet fővárosában megrendezett Szent István-napi tűzijátékot minden évben óriási érdeklődés övezi, ugyanakkor azt a nemzetközi rendezvényszakma is elismeri. Ennek bizonyítékaként a 2022-es show elnyerte a szakma Oscar-díját.

Az idei tűz és fények játékát – mely Európa legnagyobb ilyen show-ja – olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája. Az augusztus 20-i programokkal kapcsolatos részletes információk elérhetők a rendezvénysorozat folyamatosan frissülő honlapján, a SzentIstvánnap.hu címen, valamint az ünnep mobilapplikációjában is.

A Szent István-napi programok előkészületei menetrend szerint zajlanak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy mi várható a tűzijáték során, illetve elárulta, hogy milyen kihívást jelent, hogy az ünnep idén egybeesik a budapesti atlétikai világbajnokság rajtjával. A politikus szót ejtett arról is, hogy a dollárbaloldal el akarja venni a tűzijáték élményét a magyaroktól.

 

– Miként haladnak a Szent István-napi programok előkészületei?

– A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyszabású programsorozattal készülünk megünnepelni augusztus 20-át, Magyarország születésnapját: augusztus 18-tól három napon keresztül, 14 rendezvényhelyszínen több mint kétszáz programmal várjuk az érdeklődőket. A Szent István-napi rendezvények központi helyszíne ezúttal is a főváros. A hagyományoknak megfelelően lesz zászlófelvonás és tisztavatás, légi parádé, Szent Jobb-körmenet, a programsorozatra pedig idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát. Novák Katalin köztársasági elnök augusztus ­20-án délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután pedig ugyanitt átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést. A Szent István-napi programok előkészületei menetrend szerint zajlanak, a szervezők hónapok óta dolgoznak, és az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs is többször ülésezett már. Idén is olyan széleskörű programkínálat várja az ünneplő közönséget, hogy kortól és érdeklődési körtől függetlenül mindenki megtalálja majd a neki megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

Kovács Zoltán (Fotó: Kurucz Árpád)

– Várhatók újdonságok a tűzijáték során?

– A Szent István-napi tűzijáték Euró­pa legnagyobb tűzijátéka, és mára Magyarország egyfajta jelképévé vált, amelyet sok százezren figyelnek a helyszínen és milliók televízión keresztül. Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette és programozta, a zenei aláfestést pedig Elek Norbert komponálta magyar komolyzenei dallamok felhasználásával. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki. 

A műsor során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint hét folyami uszályról és számos pontonról. 

A tűzijátékot ezúttal is görögtűz zárja majd, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Annyit ígérhetek, hogy látványos show lesz!

– Az idei ünnepnapon rendeznek légi parádét?

– Tavaly a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt sajnos nem tudtuk megtartani ezt a hatalmas sikernek és érdeklődésnek örvendő programelemet, remélhetőleg idén nem kell ilyen problémával szembenéznünk. A légi parádé a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon lesz augusztus 20-án 9 órától. A Magyar Honvédség ezúttal is látványos, mintegy harmincperces bemutatóval készül, különböző repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatják majd az érdeklődők. A légi parádé második részében, mintegy húszperces időtartamban láthatjuk majd a Wizz Air légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo, valamint az Aeroexpress Kft. Emb­raer–120 és Cessna–206 hidroplán repülőgépei­nek alacsony áthúzását.

 

– Ebben az évben különleges helyzet állt elő, mivel az ünnep egybeesik a budapesti atlétikai világbajnokság kezdetével. Milyen pluszkihívást jelent ez a szervezés szempontjából? Mi a jelentősége annak, hogy egy rangos nemzetközi sporteseményt az egyik legfontosabb nemzeti ünneppel egy időben rendeznek meg?

– Nemcsak az atlétikai világbajnokság, hanem különböző diplomáciai események is színesítik idén államalapításunk ünnepét. Augusztus 20-án Budapestre érkezik például Recep Tayyip Erdogan török elnök Orbán Viktor miniszterelnök vendégeként, de rajta kívül is több magas rangú vendég lesz majd a fővárosban. 

Az, hogy a világbajnokság kezdete idén egybeesik a Szent István-napi ünnepséggel, újabb lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk: mi, magyarok a legnagyobb kihívásoktól sem riadunk vissza, és képesek vagyunk mindkét esemény sikeres megszervezésére és lebonyolítására. 

Ne feledjük, az atlétikai világbajnokság a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye, csak az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság előzi meg a sorban. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt években szerzett tapasztalatokra építkezve mind az ünnepi rendezvények, mind a világbajnokság eseményei rendben zajlanak majd.

– Mi a véleménye arról, hogy a baloldal – bár az elmúlt évekhez képest némileg visszafogottabban – továbbra is az ünnep fénypontja, a tűzijáték ellen agitál? Megjegyzendő, hogy Karácsony Gergely a rendőrség intézkedését kérte, mivel az előkészületek miatt lezárták a Lánchíd járdáit.

– Ahogy korábban is említettem, minden évben több millióan nézik meg a tűzijátékot a helyszínen és a televí­zión keresztül. A dollárbaloldal egyes képviselői ezt az élményt akarják elrontani, elvenni a magyar emberektől és a Magyarországra látogató turistáktól.

Az elmúlt több mint tíz évben sajnos már hozzászokhattunk ehhez: ők nem az országért és a magyar emberekért dolgoznak; ha éppen nem a megrendelőik parancsait teljesítik, akkor a kákán is csomót keresnek és békétlenséget szítanak. 

Karácsony Gergely főpolgármester és stábja pontosan tudja, hogy a Szent István-napi rendezvények előkészítése és lebonyolítása időszakos lezárásokkal jár. Minden esetben szigorúan figyelembe vesszük a biztonsági előírásokat, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járunk el, és nyilvánvalóan nem a programokra kilátogató emberek és a Budapesten élők dolgának megnehezítése a célunk, hanem éppen ellenkezőleg: mindenki biztonságban és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel szembesülve lehessen részese a nemzeti ünnepnek.

Idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kilátogató vendégek a kijelölt ételeket és italokat a budapesti a Szent István-napi programokon – adták hírül a szervezők az MTI-nek.

A rendezvényen az ásványvíz (190 forint), a sör (350 forint) és a perec (300 forint) a tavalyi áron lesz kapható, 

a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest.

A kedvezményes árak összesen több mint húsz fővárosi helyszínen lesznek érvényesek augusztus 18–20. között, a háromnapos programsorozat teljes időtartama alatt.

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket

 – hangsúlyozták, hozzátéve: a költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek. A termékek jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt.

A kedvezményes étel- és italkínálatot a Szent István-nap-pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók, 

az árstopos termékeket árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István-napi logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől.

A budai Vár hangulatos polgárvárosi részén 37. alkalommal rendezik meg augusztus 18. és 20. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját. Az ingyenesen látogatható rendezvényen, a Mesterségek ünnepén, amely a Szent István-napi programsorozat része, hazai és külföldi kézművesek portékáit nézhetik és vásárolhatják meg az érdeklődők, a látványműhelyekben pedig ki is próbálhatják a mesterségeket. A fesztivál idei díszvendége Csehország, kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei lesznek. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel.

 

Hirdetés

Több mint nyolcszáz magyar és csaknem százötven külföldi kézműves részvételével rendezik meg a hajdani vásárok hangulatát idéző népművészeti fesztivált, ahol a látogatók megvásárolhatják a népi kézműves portékákat és majd száz látványműhelyben ismerkedhetnek az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézművesközösségeinek munkájába. Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi kulturális örökség egyezményhez. A Mesterségek ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, amelyek olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az említett egyezmény nemzeti és reprezentatív listájára. Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés. Az idei díszvendég Csehország lesz, a stráznicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködésben csehországi kézműveseket fogadnak. A kézművesek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Mesterség
A Mesterségek ünnepén bemutatják a régi paraszti konyha eszközeit. Fotó: Papp Kornél

 

A Mesterségek ünnepének kiemelt témája

Igyártó Gabriella, a Mesterségek ünnepe fesztiváligazgatója lapunknak azt mondta, hogy a rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei kerülnek fókuszba. Fő céljuk a régi paraszti konyha eszközeinek bemutatása. Olyan konyhai eszközöket láttatnak a mesterek, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekastermékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak. Mint rámutatott, a kézművestárgyak napjainkban nagyon kedveltek és jól hasznosíthatóak a mai gasztronómiában. Ezeket a paraszti konyhában használatos tárgyakat szeretnék népszerűsíteni a rendezvényen. A gyerekek pedig játszóházakban ismerhetik meg a régi eszközöket, például a vajköpülőt, a sajtárt.

Mindenképpen érdemes figyelni az előrejelzéseket, amennyiben ellátogatnak a rendezvényre. Igyanak sok folyadékot, főleg ásványvizet, és védjék a fejüket az erős napsugárzástól” – tanácsolta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1 csatornán. 

Az Országos Mentőszolgálat idén is komplex mentési terv alapján hajtja végre az augusztus 20-i tömegrendezvények egészségügyi biztosítását – közölte az Országos Mentőszolgálat hivatalos közösségi oldalán. A legtöbb látogatót vonzó programelem, a fővárosi tűzijáték idején a mentőegységek már a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának összesen 48, gondosan kiválasztott pontjára települnek. Felállítási helyüket a mentők által készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti baj esetén.

A térkép az OMSZ weboldalán keresztül és a több mint hétszázezer felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül is elérhető. 

Balesetmentes szórakozást kíván az Országos Mentőszolgálat. 


 

origo.hu

Részegen feküdt a Hungaroring vécéjében a Forma-1-es pilóta

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

borsonline.hu

Történelmi pillanat: ilyet még nem láttál a Szerencsekerékben – videó

mandiner.hu

A világhírű amerikai professzor lerántotta a leplet, ezért tört ki az orosz-ukrán háború

metropol.hu

Most jött: súlyos vonatbaleset történt Magyarországon, még mentenek

magyarnemzet.hu

Elon Musk megdöbbentő lépése felrobbantotta az internetet

ripost.hu

Most lehetőséget kapsz a csillagoktól, hogy megismerd az igazit: A következő napokban tetőzni fog a szerelmi energia a levegőben

travelo.hu

Tragédia: Hiába kereste kétségbeesetten a családja, többé nem bukkant fel a tóból

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

ripost.hu

Most jött a lesújtó hír: elhunyt az életműdíjas magyar színésznő, gyászol a Vígszínház

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Egyre kevesebb ukrán menekült akar hazatérni

POLITIK

Miről egyeztetett Trump és Zelenszkij?

POLITIK

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, lépjen végre vissza

POLITIK

A CIA beismerte, hazudott Joe Biden fiáról