Létrehozva: 2023.08.13.

Erdő Péter: Elődeink példája kötelez

...hogy mi is megéljük és továbbadjuk hitünket.

– Büszkék lehetünk elődeinkre, akik megmutatták, hogy itt, a Duna-parton katolikus közösségi életet lehet és kell élni. Ez a büszkeség pedig minket is arra kötelez, hogy a mai kor változó helyzeteiben is képesek legyünk megélni és vonzó módon továbbadni a hitünket – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom jubileuma alkalmából bemutatott szentmisén.

A főpásztor szentbeszédében kiemelte: 

975 év egy templom, egy plébánia életében, de még egy nemzet életében is történelmi idő. Ez a plébánia, ez a templom a kezdet kezdetétől „királyi egyház” volt és közvetlenül az esztergomi érsekhez tartozott, akkor is, amikor a körülötte lévő terület még a Váci Egyházmegye részét alkotta.

A bíboros hozzátette: minden bizonnyal azért tulajdonítottak a királyok ekkora jelentőséget a templomnak, mert a Duna-parti terület már a magyar kereszténység kezdeteikor istentiszteleti helynek számított, és már a rómaiak is stratégiai pontnak tekintették ezt a hídfőállást, ahol kultuszhely alakult ki.

ERDŐ PÉTER
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Erdő Péter elmondta, a jeles évforduló alkalmából missziós év kezdődik a plébánián. Hozzátette: a templomok bejáratánál álló missziós keresztek fölött gyakran olvasható mondat, „Mentsd meg a lelkedet!” üzenete ma is aktuális.

Itt és most, minden történelmi bizonytalanság és nehézség között kell Krisztus tanítása nyomán keresnünk az üdvösséget magunk, szeretteink és népünk minden tagja számára

– tette hozzá.

A bíboros hangsúlyozta azt is: „ott van a kezünkben az isteni meghívó az örök boldogságra”, és ha ezt „egyszer komolyan vesszük, akkor már itt a földön is rend, békesség és öröm fog uralkodni az életünkben. – Akkor meg fogjuk különböztetni a fontost a jelentéktelentől, a jót a rossztól” – fogalmazott Erdő Péter.

Osztie Zoltán plébános köszöntőjében azt mondta: a plébánia 975 éves múltja a közösség öröksége, erőforrás, amely arra kötelezi őket, hogy továbbadják az elődeiktől kapott kincset.

OSZTIE Zoltán; ERDÕ Péter
Osztie Zoltán (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A 975 éves jubileumi templombúcsút többnapos programmal, szentmisékkel, 24 órás szentségimádással ünnepli a plébániai közösség. A kedd esti, búcsúi szentmise után gyertyás körmenetet tartanak a belvárosban.

A jubileumnak a közösség emlékévet is szentel hangversenysorozattal, kulturális és lelkiségi programokkal. Az emlékév rendezvényei megtalálhatók a közösség honlapján, a Belvarosiplebania.hu oldalon.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia 2023-ban ünnepli alapításának 975. évfordulóját. Az 1048-ban alapított plébánia korábbi bélyegzőjének töredék lenyomatai is őrzik annak az emlékét, hogy már 975 éve keresztény közösség létezik Pesten, a Duna folyam bal partján.

A Plébánia közössége ebben az évben nemcsak az alapítás évfordulójára emlékezik, hanem ünnepli a templom 1948-ban elkészült főoltárának 75. évfordulóját, valamint Mindszenty József bíboros itt elhangzott beszédének 75. évfordulóját.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia 2023-ban nagyszabású, és emlékezetes eseményekkel kívánja megünnepelni ezeket a jeles évfordulókat:

  • Április hónapban emlékezünk a Molnár-C Pál által készített, és 75 éve megáldott főoltárról.
  • Az augusztusi Nagyboldogasszony napján nagyszabású búcsú keretében ünnepeljük meg az alapítás 975. évfordulóját.
  • Novemberben megemlékezünk Mindszenty József bíborosról, aki nagyhatású beszédet mondott templomunkról és plébániánkról 1948-ban.


A folyamatosan lebonyolítása kerülő események reményeink szerint egész évben színvonalas hitéleti, zenei és kulturális élményt biztosítanak a magyar, és nemzetközi érdeklődő közönség számára.

A zarándokokat és látogatókat emlékbélyegzéssel, új képeslapokkal, emléklappal, 8 nyelvű kiadvánnyal várjuk a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Alföldi Róbert Istenként látni vélte, amint Magyar Péter férfi napszemüvegben focizott

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

Óriási zuhanás egy évtized alatt: ezek az országok lettek a legboldogtalanabbak!

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása