Létrehozva: 2023.08.24.

Elvágták az internettől a Wagner-csoportot

Azt mondták, megindulnak Moszkva felé...

Fehéroroszország megszüntette az internet forgalmat Tale falu környékén, ahol a Wagner-csoport fő tábora helyezkedik el az országban – jelentette az X-en (a volt Twitteren) a Visegrád 24, miután lezuhant egy repülőgép Oroszországban, és a jelentések szerint a szerencsétlenségben életét vesztette Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg fővezére és több helyettese is.

Lukasenka, fehérorosz
Fotó: Natalia  Kolesnikova

Az ukrajnai háborúban korábban kulcsszerepet játszó orosz zsoldoscsoport harcosai szétszórtan helyezkednek el, és Prigozsin két hónapja zajlott rövidéletű lázadása után jelentek meg nagy tömegben a Moszkvával szövetséges, Ukrajnával szomszédos országban.

A Visegrád 24 szerint az internetet elvágó intézkedés arra utalhat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz szövetségese, Aljakszandr Lukasenka elnök azt igyekeznek megakadályozni, hogy a Wagner egymástól elszakított részei kommunikálni tudjanak egymással és gyors együttes reagálásra szánják el magukat.

Nem derül ki a rövid posztból, hogy az intézkedés azután történt-e, hogy megérkeztek a Prigozsin haláláról szóló hírek, vagy ezeket megelőzően. 

Mindenesetre egy külön posztban egy olyan videót is közölnek, amelyen állításuk szerint – számunkra nem ellenőrizhetően – maszkos Wagner-zsoldosok szerepelnek, akik akciót ígérnek. 

Egy harmadik posztban arra emlékeztetnek, hogy az Egyesült Államok már két napja figyelmeztette egy minszki nagykövetségi közleményben az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba, és az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot. Az amerikai hírszerzés előre rábukkanhatott pletykákra, hogy valami történni fog a Wagner háza táján – következtettek.

Felajánlottam a Wagner-csoporthoz tartozó zsoldosoknak, hogy lázadásuk után továbbra is együtt szolgáljanak Oroszországban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy korábbi interjúban, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a Wagner jogilag nem létezik.

A Kommerszant című orosz újságnak nyilatkozó Putyin közölte, hogy ez egyike volt azoknak az ajánlatoknak, amelyeket a mintegy három tucat harcossal és a magánhadsereg alapítójával, Jevgenyij Prigozsinnal megtartott találkozón tett a múlt hónap végén, öt nappal azután, hogy meghiúsult a Wagner zendülése az orosz katonai hierarchia ellen.

Az ajánlat szerint a harcosok 16 hónapra a jelenlegi parancsnokuk irányítása alatt maradhattak volna. „Mindannyian összegyűlhettek volna egy helyen, és folytathatnák a szolgálatukat” – idézte a Kommerszant az elnököt.

„Semmi sem változott volna. Ugyanaz az ember vezette volna őket, aki egész idő alatt az igazi parancsnokuk volt. Sokan bólintottak, amikor ezt mondtam” – mondta Putyin. Prigozsin azonban nem értett egyet – derült ki az interjúból. „Prigozsin (…) azt mondta, miután meghallgatott: nem, a fiúk nem értenek egyet egy ilyen döntéssel” – olvasható az interjúban.

Putyin azt mondta a lapnak, nincs lehetőség arra, hogy a Wagner a jelenlegi formájában megmaradjon. „A Wagner nem létezik” – mondta Putyin a Kommerszantnak. „Nincs törvény a katonai magánszervezetekről. Egyszerűen nem létezik” – hangsúlyozta az orosz államfő.

Jobb, ha életben van, ez a saját érdeketek – írta a Kremlnek és Vlagyimir Putyinnak címezve üzenetét az egyik Wagner-közeli Telegram-csatorna. Ezzel ugyanakkor nincs egyedül: Jevgenyij Prigozsin halálának hírével ellepték az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések a közösségi oldalakat. A kérdés már csak az, hogy üres fenyegetésről van szó, vagy valóban van félnivalója Moszkvának?

Jevgenyij Prigozsin, Dmitrij Utkin, Szergej Propusztin, Jevgenyij Makarjan, Alekszandr Totmin, Valerij Csekalov, Nikolaj Matusejev – ők utaztak a Wagner-csoport vezetőjének magánrepülőgépén, amelyet állítólag az orosz légvédelem lőtt le szerda este az orosz Tveri terület felett. Sajtóinformációk szerint a gépen utazó összes ember meghalt, Prigozsin holttestét Utkinéval együtt már be is azonosíthatták.

Amennyiben igaz, ez azt jelenti, hogy a zsoldoshadsereg nem csupán vezetőjét és egyik alapítótagját – Prigozsint és Utkint – vesztette el, hanem egy sor magas rangú tábornokát is. Ez pedig nem kis érvágás az amúgy is szebb napokat megélt magánhadseregnek, akik az eseményeket megelőzően éppen régi „hírnevük” újrafényezésére készültek két hónappal ezelőtti, tiszavirág-életű puccskísérletük után. 

A Wagner-csoport nagy része a Kreml ellen fog fordulni

− írja Twitter-bejegyzésében némileg vágyvezérelve a lengyel Visegrád 24.

Való igaz, Prigozsin halálának hírére a Wagner-közeli Telegram-csatornák zöme bosszút kiáltott, következményekre figyelmeztettek. 

A Kreml a miénk lesz!

− áll az egyik csatorna bejegyzésében, amelyet a brit Express hírportál szúrt ki

A Wagner-csoport vezetője, Oroszország hőse, igazi hazafi – Jevgenyij Viktorovics Prigozsin Oroszország árulóinak tettei következtében halt meg

− írja az egyik legnagyobb Wagner-közeli Telegram-csatorna, a Grey Zone közleményében. Szinte szóról szóra ugyanezt a szöveget írták a szintén elhunyt Dmitrij Utkinról megosztott kép alá. − De még a pokolban is ő lesz a legjobb! Dicsőség Oroszországnak! – áll a halálhíreket bejelentő bejegyzések végén. A Wagner-vezetőket Richard Wagner német zeneszerző A valkűrök lovaglása című művével búcsúztatták.

A Visegrád 24 megosztott egy videót is, amelyen állítólag Belaruszban tartózkodó Wagner-harcosok szerepelnek. 

Rengeteg szóbeszéd van arról, hogy mit fog most tenni a Wagner-csoport. Egyet tudunk mondani. Elkezdjük, készüljetek fel!

− mondja egyikük a felvételen. 

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója is megosztott egy fényképet, amelyen szintén az egyik Wagner-közeli Telegram-csatorna posztja látható. Ebben az áll: „A Wagner PMC vezetője, Jevgenyij Prigozsin haláláról pletykálnak. Mi egyenesen a Putyin vezette Kreml tisztviselőit gyanúsítjuk azzal, hogy megpróbálták megölni őt! Ha a Prigozsin haláláról szóló információk beigazolódnak, második »Igazság Menetét« szervezünk Moszkvába! Jobb, ha életben van, ez a saját érdeketek.” 

A bejegyzés írója ezzel a Prigozsin által vezetett felkelésre gondolt, amelyet a zsoldosvezér az igazság menetének nevezett el. 

Búcsú a vezértől

Hogy valóban van-e félni valója Vlagyimir Putyinnak, vagy csak üres fenyegetésről van szó, az egyelőre nem világos. Az azonban biztos, hogy rengetegen gyászolják Prigozsint. A Grey Zone által megosztott felvételek szerint spontán megemlékezést tartottak a Wagner-csoport szentpétervári főhadiszállása előtt, ahol mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el.

A gyász jeleit az épületen is észre venni: a lámpákat kereszt alakban égve hagyták a létesítményen, így tisztelegve vezetőjük és tábornokaik előtt.

origo.hu

Elárulta a szakértő, miért nem vette észre a verőcei katasztrófát a szállodahajó

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

mindmegette.hu

A Lidl minden vásárlóját érinti a cég változtatása: lehet, hogy még észre se vetted

magyarnemzet.hu

Nem fulladás miatt halt meg Bogi, a verőcei hajóbaleset egyik áldozata + videó

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

vg.hu

Döbbenetes felvételek: így néz ki az oroszok által éjszaka lebombázott falu – videó

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

travelo.hu

Budapesten nyílik Európa Legnagyobb lufi kiállítása, öt kontinens csodáival

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

ripost.hu

"Jól megtépett az élet" – Molnár Andi kendőzetlen őszinteséggel vallott a nehéz időkről

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A nők sorkatonaságát is be akarják vezetni Németországban

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?