Létrehozva: 2023.08.08.

Egyeztetett az ukrán és az amerikai vezérkari főnök

Mi lesz a háború újabb fejezete?

Az ukrán hadsereg főparancsnoka telefonon beszélt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével

Az Ukrajnában zajló harci cselekmények jelenlegi állásáról tárgyalt hétfőn telefonon Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

"Tájékoztattam a fronton kialakult hadműveleti helyzetről. Elmondtam, hogy az ukrán fegyveres erők változatlanul folytatnak védelmi és támadó hadműveleteket egyaránt" - közölte a megbeszélés után Zaluzsnij, akit az ukrán vezérkar idézett a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében.

Az ukrán főparancsnok "stabilnak" nevezte az ukrán erők védekezését. Szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes augusztus 7-én közölte, hogy az elmúlt héten a keleti front vált a "harcok epicentrumává."

Tájékoztatása szerint az orosz erők "kétségbeesetten próbálják bekeríteni Avdiivkát" Ukrajna donyecki területén, és megpróbálják visszaszerezni a harkovi körzetben lévő Kupjanszk város körüli állásokat, amelyeket tavaly ősszel az ukrán ellentámadás során vesztettek el.

Kupjanszk környéki orosz előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők Kupjanszk környékén támadva kedvezőbb állásokat foglaltak el, a többi frontszakaszon pedig visszaverték az ukrán támadásokat - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a nyugati csoporthoz tartozó orosz erők rohamosztagai a kupjanszki taktikai irányban, a Harkov megyei Vilsana és Persotravneve települések térségében az elmúlt három nap során a front 11 kilométeres szélességében több mint három kilométert nyomultak előre.

Az ukrán hadseregnek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét a szóvivő mintegy 460 főben nevezte meg, akik közül több mint 225-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy vezetési pontot, három hadianyagraktárt és öt harckocsit.

Ukrajna szerint Németország kész Taurus cirkálórakétákat küldeni az országnak

A német parlament frakciói konszenzusra jutottak a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő átadásáról - közölte Jehor Csernijev ukrán parlamenti képviselő augusztus 7-én.

Németország egyelőre nem erősítette meg a képviselő állításait - írja a Kyiv Independent.

Ukrán dróntámadás Oroszország ellen

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod terület kormányzója augusztus 7-én közölte, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, ami a város felé közeledett.

22 ukrán katonát engedtek el az oroszok

Az Oroszország és Ukrajna közötti hadifogolycsere során 22 ukrán katona tért haza – írta a Sky News. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője elmondta, hogy a 23-54 év közötti katonák között őrmesterek, közlegények és két tiszt van, közülük néhányan a fronton megsérültek.

Fogolycserékre az elmúlt hónapokban néhány hetente került sor, de a mai csere érezhetően kisebb az eddigieknél. Július elején mindkét oldalról negyvenöt hadifoglyot cseréltek, míg áprilisban és júniusban két külön cserében több mint 100 katonát engedtek el. Az oroszok egyelőre nem közölték hány katonájukat kapták vissza.

Az ukránok szerint merénylet készült Zelenszkij ellen

Az ukrán rendőrség közölte, hogy letartóztatott egy nőt, aki a gyanú szerint egy orosz légicsapás előkészületeiben vett részt Volodimir Zelenszkij meggyilkolására.

A nő állítólag ukrán létesítmények, köztük elektronikai hadviselési rendszerek és lőszerraktárak helyét is lefilmezte, mielőtt a hatóságok elfogták. Ha elítélik, akár 12 év börtönt is kaphat.

A hatóságok szerint a gyanúsított egy orosz informátor volt, aki az ukrajnai Ocsakiv városában élt, de azt nem közölték, hogy orosz vagy ukrán állampolgár-e a nő. (Sky News)

A britek szerint erőtlen az orosz légierő

Az orosz légierőnek nincs "döntő operatív hatása" az orosz szárazföldi csapatok ukrajnai támogatásában - írta a brit védelmi minisztérium augusztus 7-i hírszerzési frissítésében. Bár az orosz harci repülőgépek a nyár folyamán naponta több mint 100 bevetést hajtanak végre, az ukrán légvédelem szinte mindig megakadályozza, hogy az oroszok által ellenőrzött területen túlra repüljenek - véli a minisztérium.

Bomba csapódott egy herszoni emeletes házba – videó

Julia Mendel, Volodimir Zelenszkij korábbi szóvivőjea Twitteren osztott meg egy videót, amely a tegnap éjjel az orosz ágyúzás által súlyosan megrongált kilencemeletes lakóépületben keletkezett károk egy részét mutatja Herszonban.

Határtelepülést lőttek az oroszok

Két ember meghalt, hárman megsebesültek Kucserivka településen, egy orosz ágyúzást követően – írta Andrij Jermak, Zelenszkij elnök hivatalának vezetője egy Telegram-posztban.

Kucserivka egy kis falu az északkeleti Kupjanszk városának külterületén, amely nagyjából 30 mérföldre (48 kilométer) fekszik Oroszországtól.

Kulcsfontosságú hidakat támadnak az ukránok

A donyecki régióban a közúti közlekedés biztonságos, annak ellenére, hogy az ukránok támadásokat intéztek a kulcsfontosságú hidak ellen – mondta Denisz Puszilin, a régió vezetője.

"Jelenleg nincsenek sorok, a helyzetet teljesen ellenőrzés alatt tartják, a Donyecki Népköztársaság területén a szárazföldi folyosón biztonságosan lehet közlekedni, viszonylag, amennyire lehet, gyorsan és kényelmesen" - jelentette a TASZSZ szerint az orosz televízióban

Megöltek egy volt ukrán képviselőt Zaporizzsjában

Meghalt Szerhij Szlabenko, az ukrán parlament, a Verhovna Rada volt képviselője a zaporizzsjai fronton, pénteken – jelentette be a kormány.

Szlabenko 2002 és 2006 között volt a Verhovna Rada tagja. Mandátuma alatt a jogi bizottság bíróságokkal, bírósági eljárásokkal és igazságügyi reformmal foglalkozó albizottságának elnöke volt.
2006-tól 2009-ig a Volyn Ügyvédi Kamara minősítő és fegyelmi bizottságának alelnökeként, 2015-től 2020-ig a Volyn Regionális Tanács helyetteseként dolgozott.

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kapott Franciaországtól

Kijev nagy hatótávolságú SCALP rakétákat kapott Franciaországtól – mondta Volodimir Zelenszkij. Emmanuel Macron francia elnök még július 11-én, a NATO vilniusi csúcstalálkozóján jelentette be a szállítást. A SCALP a brit Storm Shadow rakétához hasonlít leginkább.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint

EZ ÚJABB LÉPÉS A KONFLIKTUS ESZKALÁCIÓJA FELÉ- írja a RIA Novosztyi.

Hat orosz lőszer-raktárat lőttek ki az ukránok

Az ukránok 21 egység orosz katonai felszerelést és hat lőszerraktárt semmisítettek meg a déli frontvonalon az elmúlt nap folyamán – jelentette Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok. A megsemmisült orosz katonai felszerelések között volt három páncélozott harcjármű, két drón, 10 tüzérségi rendszer és aknavető katonai járművek számára.
Állítólag az orosz csapatok 21-szer támadtak ukrán állásokat, az ukrán erők pedig 1344-szer lőtték ki az orosz erőket

Az oroszok nem akarnak újabb ukrán régiókat

Kijev és Moszkva tisztségviselői is nyilatkozatot tettek az oroszok által annektált ukrán területekről, ami azt bizonyítja, hogy a két ország nincs közelebb a békemegállapodás megkötéséhez.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a The New York Timesnak azt mondta, hogy

MOSZKVA NEM KÍVÁN TOVÁBBI UKRÁN RÉGIÓKAT SZEREZNI, MIUTÁN ANNEKTÁLTA A KRÍM-FÉLSZIGETET, DONYECKET, LUHANSZKOT, HERSZONT ÉS ZAPORIZZSJÁT.

eszkov azt mondta, Oroszország nem kíván további területeket, hanem "megtartani az összes földet, amelyet most alkotmányunkba a miénkként írtunk be".
Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója válaszolt, és kijelentette, hogy Ukrajna területei nincsenek beleírva az orosz alkotmányba.

UKRAJNÁNAK CSAK IDEIGLENESEN MEGSZÁLLT TERÜLETEI VANNAK, AHOL HÁBORÚ FOLYIK. A TERÜLETEKET FELSZABADÍTJUK- közölte Podoljak.

Véletlen is lehetett a transzfúziós központ elleni légicsapás

Szombat este légicsapások értek egy vérátömlesztési központot a kelet-harkovi Kupjanszkban. Míg Ukrajna azt állítja, hogy egy orosz irányított légibomba csapódott az épületbe, Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint azonban nem lehet kizárni a véletlen találatot sem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte és háborús bűnnek minősítette a támadást.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hajdú B. István megszólalt a betegségével kapcsolatban

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát