Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.13.

Az ukránok orosz lőszerraktárakat semmisítettek meg

Több raktár is felrobbant.

Az ukrán erők vasárnapra virradóra megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt a déli Herszon megyében lévő Oleski településen – közölte Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője a Telegramon.

Hozzátette, hogy a lőszeraktárakon kívül az ukrán erők egy orosz katonai összpontosulást is eltaláltak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére közölte, hogy szombat éjjel 17 ukrán drón támadta meg az orosz csapatok logisztikai bázisát az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Jevpatorija közelében. Az SZBU katonai kémelhárító szolgálata az orosz csapatok sátortáborára, üzemanyag-szállítókra és más katonai járművekre mért csapást. A kár mértékét még pontosítják, az előzetes adatok szerint több tucat orosz katona halt meg vagy szenvedett sérüléseket és jelentős számú katonai eszközben keletkeztek károk – emelte ki az SZBU.

Az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében három, Kurszk megye felett pedig egy ukrán drónt lőtt le a légvédelem – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a drónokat a hajnali órák és kora délután között semmisítették meg. A támadások személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy ukrán belövések következtében Volfino községben három civil sebesült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településérők jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást. A közlések értelmében Donyecket kazettás lőszerrel lőtték.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve visszavert ukrán támadásokról számolt be. A tábornok az elmúlt egy nap alatt a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget mintegy 545 főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint háromszázan a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Konsenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök közül megnevezte egyebek között a 9. hadtest előretolt vezetésipontját a Zaporizzsja megyei Orehivnál, egy drónirányító központot a donyecki régióban lévő Pervomajszke környékén, valamint egy helikoptert és hat harckocsit.

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnapi Telegram-bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán hadseregnek sikerült behatolnia Urozsajne községbe és a település északi részén megvetnie a lábát. A tisztségviselő szerint, aki a helyzetet nehéznek és aggasztónak nevezte, az ukrán félnek ezt kéthetes harcok árán sikerült elérnie, amelyek során négy elit tengerészgyalogos rohamcsoportjából kettőt elveszített, valamint páncélozott járműveiből is többet.

Megjegyezte, hogy Urozsajne az úgynevezett az egyik fél által sem ellenőrzött „szürke zónában” van. Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön arról tett bejelentést, hogy az ukrán erőket kiverték a faluból.

Figyelmeztető lövésekkel tartóztatott fel orosz haditengerészet a Fekete-tengeren egy palaui zászló alatt közlekedő teherhajót, amely az ukrajnai Izmajil kikötőbe tartott – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

„Augusztus 13-án, moszkvai idő szerint körülbelül 06.40 órakor a Fekete-tenger délnyugati részén a Fekete-tengeri Flotta Vaszilij Bikov járőrhajója észlelte a Sukru Okan nevű, palaui zászló alatt közlekedő szárazáru-szállító hajót, amely az ukrajnai Izmajil kikötőbe tartott”

– hangzott a közlemény.

A tárca szerint a szárazáru-szállító hajó kapitánya nem reagált az orosz félnek arra a felszólítására, hogy állítsa meg a hajót ellenőrzés céljából. A jármű megállásra kényszerítésére az orosz hajó figyelmeztető tüzet nyitott, és felszállt egy orosz Ka-29-es helikoptert.

A teherhajó erre megállt, majd miután átvizsgálták, a moszkvai tájékoztatás értelmében folytatta útját az ukrán kikötőbe.

Az orosz vezetés terrorcselekménynek tekinti a Moszkva ellen indított dróntámadásokat, pénteken is több ilyen, pilóta nélküli repülőt lőtt le a légvédelmük. Ukrajnában közben menesztik az öszzes regionális toborzóiroda vezetőjét, 30 ember ellen büntetőeljárás is indul – korrupció gyanúja miatt.

Hatalmas robbanással ért földet az a pilóta nélküli repülő, amit az orosz légvédelem lőtt ki Moszkva fölött péntek délelőtt. Az orosz sajtóban megjelent felvételekről a moszkvai védelmi minisztérium azt állítja: azokon egy ukrán harci drón látható.

Terrortámadásnak minősítették az incidenst, ami a tárca állítása szerint sem kárt, sem sérülést nem okozott.

„Még mindig a torkomban dobog a szívem. Pontban 10:36-kor történt. Késésben voltam, épp munkába siettem, amikor felrobbant. Még a járda is beleremegett. Azonnal bekapcsoltak az autóriasztók. Olyan hatalmas ereje volt a robbanásnak, hogy majdnem levitte a ruhámat” – mondta az egyik szemtanú.

Egy időre a főváros melletti, vnukovói repteret is teljesen lezárták. A napokban nem először.

Július közepe óta már több mint egy tucatnyi alkalommal számolt be az orosz védelmi minisztérium arról, hogy ukrán harci drónokat semlegesített Moszkva légterében.

Az év eleje óta több mint százhúsz, Oroszország területén belül végrehajtott támadási kísérletről adtak hírt. Ezek többsége az ukrán határ menti Brjanszk valamint Belgorod régiókat érte. De beszámolóik szerint több tucatnyi pilóta nélküli repülőgépet lőttek le az elcsatolt Krím-félsziget felett is. Az orosz főváros elleni akciókról május eleje óta hallani. Az első ilyen épp a Kreml ellen irányult. De meghiúsították. Azóta több ukrán drónt lőttek le Moszkva nyugati külvárosai fölött, de még a főváros üzleti negyedében is.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője pénteken kijelentette: az orosz főváros lakóinak még több hasonló támadásra kell felkészülnie.

Az egész országra érvényes riadót hirdetett az ukrán légvédelem pénteken. Kijev határában egy orosz rakétát le is lőttek, de három másik az ivano-frankivszki katonai repülőtér közelében csapódott be, több embert megsebesítve. A polgári áldozatok között egy gyerek is van – közölték a hatóságok.

Újabb halálos légicsapás érte Zaporizzsját csütörtök este. Két napon belül ez volt a második. Ezúttal egy hotelt ért találat, ahol az oroszok állítása szerint külföldi zsoldosokat szállásoltak el – az ukránok szerint viszont gyerekeket és segélyszervezetek munkatársait.

A regionális toborzóirodák vezetőit Ukrajna szerte menesztik. Helyükre harcképtelen veteránokat neveznek ki, hogy az egész országban megszüntessék a hadkötelesek behívásával kapcsolatban kialakult korrupciót

– jelentette be Volodimir Zelenszkij pénteken.

„Összesen 112 bűnügyi eljárást indítottunk a toborzóközpontokban dolgozó tisztviselők ellen. Harminchárom toborzópanancsnokot, hadegészségügyi bizottsági tisztviselőt valamint munkatársat gyanúsítottunk meg. Több régióban bukkantunk hatalommal való visszaélésre. A tisztviselőket készpénzzel vagy kriptovalutával vesztegették meg” – foglalta össze a júliusban kezdődött vizsgálat eredményeit az ukrán elnök.

Egy nyolcéves fiú életét vesztette, és többen megsérültek, amikor pénteken az orosz erők rakétacsapást mértek a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyére – közölte Szvitlana Onisuk, a régió kormányzója a Facebookon.

A Belügyminisztérium pontosította, hogy helyi idő szerint délelőtt tíz órakor az oroszok hiperszonikus rakétákat lőttek ki a régióra. A megye kolomijai járásában egy rakéta becsapódott egy magánház területén, amelyben egy háromgyermekes család élt. Egy fiú életét vesztette, a sérültek számát még ellenőrzik.

A kijevi városvezetés közölte, hogy a pénteken a főváros ellen végrehajtott orosz légitámadás során kilőtt, de az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsai Obolonyban és a Dnyiprói kerületben zuhantak le. Obolonyban a darabok egy gyermekkórház területére estek, de nem okoztak károkat, sem személyi sérüléseket. A környék egyik lakónegyedében is találtak lehullott roncsokat, a keletkezet tüzet eloltották. Áldozatokról, sérültekről nincs információ.

Az ukrán légierő közlése szerint Oroszország péntek délelőtt négy Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki Ukrajnára.

Ezek közül egyet Kijev fölött megsemmisítettek, három pedig Ivano-Frankivszk megyében, egy repülőtér közelében csapódott be, ahol polgári infrastrukturális létesítményeket és lakóövezetet találtak el. A kilövéseket az Oroszországi Föderáció tulai és lipecki területeinek légteréből hajtották végre. A rakéták észak felől hatoltak be Ukrajna légterébe, majd délnyugatnak fordultak az Ivano-Frankivszk régióban található Kolomija repülőterének irányába.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készített pénteki összefoglalójában azt írta, hogy előző nap legalább három civil halt meg és 46 sérült meg orosz ágyúzások következtében Zaporizzsja, Harkiv, Donyeck és Herszon régiókban.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, reggeli összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 580-nal 252 780 főre nőtt.

Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 18 drónt.

origo.hu

Így reagált az orosz sportsajtó Dejan Sztankovics érkezésére

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

borsonline.hu

Szinte senki nem tud helyesen válaszolni erre a 10 kérdésre! Teszteld a földrajz tudásod!

mandiner.hu

A spanyolok már könyörögnek: valaki állítsa meg Magyarországot!

ripost.hu

Ha így alszol éjszaka éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

mandiner.hu

Ha érdekli a kettős mérce, ezt nézze meg: így mutatta be a Politico a Fico elleni merényletet

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

travelo.hu

Határozatlan időre bezárt székelyföld egyik leghíresebb nevezetessége

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter fizikai erőszakkal fenyegetőzik

POLITIK

Az ukránok nem akarnak hazamenni Nyugat-Európából

POLITIK

Továbbra is csak ígérget Karácsony

POLITIK

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota