Létrehozva: 2023.08.20.

Augusztus 20-a ünnepi menetrendje

Óráról órára...

A központi helyszín ezúttal is a főváros, a hagyományoknak megfelelően lesz zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren, légi parádé a Duna fölött, szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikánál, a programsorozatra az idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát. Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután pedig ugyanott átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

Szent István-napi díszünnepség és tisztavatás
Mikor? 08.00-8.40
Hol? 1055 Budapest, Kossuth tér

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása a Kossuth téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjeinek nyilvános eskütétele.

Légi parádé
Mikor? 09.00-10.00
Hol? Pesti és budai alsó-és felső rakpart

Az egyéni bemutatókat a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon repülik a pilóták, amelyeket a pesti és budai rakpartokról lehet megtekinteni.
A katonai légiparádé “nulladik” mozzanataként a JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődik a Kossuth tér fölött.

Ezt követően a kötelék visszatér a várakozási légtérbe és felkészül a 09.00-kor kezdődő program megkezdésére.

A katonai légiparádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött. A Légiparádé második részében, mintegy 20 perc időtartamban léthatjuk WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzását.

Novák Katalin köztársasági elnök ünnepi beszédet mond

Mikor? Az ünnepség 10.30-kor kezdődik.
Hol? Esztergomban

 

Szent Jobb Körmenet
Mikor? 17.00-19.00
Hol? 1051 Budapest, Szent István tér

A szentmisét bemutatja Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Bernard Bober kassai érsek.

Varázslatos tűzijáték
Mikor? 21.00-21.30
Hol? Pesti és budai alsó-és felső rakpart. Tűzijáték a Margit hídtól a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megcsodálható a tűzijáték, emellett fényfestést kap a Parlament, a Nemzeti Galéria és a Gellért-hegy.

A tűzijátékról Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette, a zenei aláfestést Elek Norbert komponálta. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki, és ezúttal is görögtűz zárja. Újdonság lesz, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az időjárás nem akadályozza meg a légiparádét, amelyet a tervek szerint augusztus 20-án 9 órától tartanak a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. Fotó: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu

Mit tudunk még a tűzijátékról?
Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján!

  • Majdnem kilencszáz drón száll fel vasárnap este Budapesten: Az idei drónshow különlegessége, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba, különféle alakzatokat formálva a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.
  • Minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően.
  • A teljes fővárosi Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat
  • Újdonság, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát.
  • Az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

Spicces az ország tortája
Hungarikumot – tokaji aszút – is tartalmaz a Spicces füge respektus névre keresztelt sütemény, mely idén elnyerte az ország tortája címet.

A nyertes torta mandulalisztes vajas piskótából, egy sóskaramellás mousse rétegből és egy kakaóbabtöretet is tartalmazó diós-karamellás ropogósból áll, a különleges ízvilágot a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes fehércsokis párizsi krém (ganache) adja, amelyet egy diós morzsás, de mégis ropogós textúrájú süteménytészta koronáz meg.

A süteményt augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és az országtorta ponton, ahol a korábbi évek első helyezettjei is elérhetőek lesznek a látogatóknak. A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda díjnyertes cukrásza, Lakatos Pál azt mondta: a Magyar Cukrász Ipartestület törekvése, hogy a nemzetközi trendet megtörve egy kicsit a magyar vonal felé irányítsa az ország tortája versenyt, és ennek megfelelően lett az idei nyertes torta egyik alapanyaga a tokaji aszú.

A Magyarország tortája cím idei nyertes alkotása, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny díjátadóján, valamint az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2023. augusztus 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt

További programhelyszínek és hasznos tudnivalók a szentistvannap.hu-n! 

Koncertek
Retro Tabán
1016 Budapest, Tabán

16.30 – 17.30
Roy és Ádám Trió koncert

17.30 – 18.30
Bon-Bon koncert

18.30 – 20.00
Neoton Família koncert

Road Movie Live
1111 Budapest, Műegyetem Rakpart

16.00 – 17.00
Galaxisok koncert

17.30 – 18.45
Lord koncert

19.15 – 20.30
Tankcsapda koncert

A MÁV-START többletjáratokkal készül vasárnapra

A Szent István-napi rendezvények miatt a MÁV-Start többletjáratokkal készül vasárnapra.

Azt írták, mivel idén augusztus 20-a vasárnapra esik, munkanap-áthelyezés nem lesz, így a vonatközlekedési rend sem változik, de az esti tűzijátékról hazatérők kényelmesebb utazásáért a MÁV-Start a vonatokat több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el.

 

Forgalomkorlátozások az ünnep miatt
Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt ideiglenes forgalomkorlátozást rendeltek el a főváros több kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon az augusztus 12-től augusztus 23-ig érvényes megállási tilalmat, lezárásokat ismertetve kedden azt közölte, hogy a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületet érintik.
Augusztus 20-án este lezárják majd a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat.
Nem használhatják az autósok a Budai alsó rakpartot a Slachta Margit rakparttól (Üstökös utca) a Dombóvári útig, a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig, a Petőfi híd felől a Szabadság híd irányába és a Pesti alsó rakpartot a Carl Lutz rakparttól (Jászai Mari tér) a Közraktár utcáig, valamint az Alkotmány utcát a Nagy Ignác utcától a Szemere utcáig.
A lezárások és forgalomkorlátozások részleteiről a police.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

Égnek majd az őrtüzek is!
A székelyföldi Háromszék 31 településén gyújtanak őrtüzeket vasárnap este, a magyar államalapítás ünnepén.
Az őrtüzeket augusztus 20-án 21 órakor gyújtják meg valamennyi településen, de számos helyen egész napos ünnepségekkel emlékeznek a helyi közösségek a magyar államalapításra.


 

origo.hu

Üzent a Fradi-tábor a magyar börtönből az Európai Parlamentbe beült szélsőbaloldali, olasz bűnözőnőnek - fotó

ripost.hu

Borzalmas körülmények Párizsban, ebbe a pici szobába dugták Szilágyi Áront az olimpián

borsonline.hu

Eddig tudták titokban tartani, Szoboszlait ezért cserélték le nagyon hamar

magyarnemzet.hu

Magyar Péter és Brüsszel után Gyurcsány is megkapta a magáét a titokzatos rappertől

mindmegette.hu

Egyre többen szenvednek az avokádókéztől: eláruljuk, hogyan tudod elkerülni

magyarnemzet.hu

Milák itthon maradt, továbbra is külön utakon az olimpiai bajnok

ripost.hu

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

lakaskultura.hu

Íme, az idei nyár legszerethetőbb stílusa: Minden, ami boho!

ripost.hu

Leesik a hőmérő higanyszála, mutatjuk, hol várható enyhülés

ripost.hu

Ez gyorsan ment, Szoboszlai Dominik máris lenyűgözte edzőjét

ripost.hu

"Amikor ideköltöztem..." – Csuti kedvese lerántotta a leplet Kulcsár Edina titkáról

ripost.hu

Friss: Lezárták és áll az egész autópálya Budapest irányából, elég nagy a baj

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Emésztik Orbán 10 pontos javaslatát Európa vezetői, az emberek jóléte a tét

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Rohamrendőrök szállták meg a hamburgi „Kék mecsetet”. Razzia volt Berlinben is

POLITIK

Most már negatív Biden COVID-tesztje

POLITIK

Az olimpia miatt nincs kormány Franciaországban

POLITIK

200 év börtönt kaphat a demokrata politikus