Létrehozva: 2023.08.18.
Módosítva: 2023.08.18.

A dollárbaloldal még a tűzijátékot is elvenné az emberektől...

Nyilatkozott Kovács Zoltán.

A Szent István-napi programok előkészületei menetrend szerint zajlanak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy mi várható a tűzijáték során, illetve elárulta, hogy milyen kihívást jelent, hogy az ünnep idén egybeesik a budapesti atlétikai világbajnokság rajtjával. A politikus szót ejtett arról is, hogy a dollárbaloldal el akarja venni a tűzijáték élményét a magyaroktól.

 

– Miként haladnak a Szent István-napi programok előkészületei?

– A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyszabású programsorozattal készülünk megünnepelni augusztus 20-át, Magyarország születésnapját: augusztus 18-tól három napon keresztül, 14 rendezvényhelyszínen több mint kétszáz programmal várjuk az érdeklődőket. A Szent István-napi rendezvények központi helyszíne ezúttal is a főváros. A hagyományoknak megfelelően lesz zászlófelvonás és tisztavatás, légi parádé, Szent Jobb-körmenet, a programsorozatra pedig idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát. Novák Katalin köztársasági elnök augusztus ­20-án délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután pedig ugyanitt átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést. A Szent István-napi programok előkészületei menetrend szerint zajlanak, a szervezők hónapok óta dolgoznak, és az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs is többször ülésezett már. Idén is olyan széleskörű programkínálat várja az ünneplő közönséget, hogy kortól és érdeklődési körtől függetlenül mindenki megtalálja majd a neki megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

Kovács Zoltán
Látványos show lesz a tűzijáték Fotó: Havran Zoltán

– Várhatók újdonságok a tűzijáték során?

– A Szent István-napi tűzijáték Euró­pa legnagyobb tűzijátéka, és mára Magyarország egyfajta jelképévé vált, amelyet sok százezren figyelnek a helyszínen és milliók televízión keresztül. Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette és programozta, a zenei aláfestést pedig Elek Norbert komponálta magyar komolyzenei dallamok felhasználásával. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki. 

A műsor során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint hét folyami uszályról és számos pontonról. 

A tűzijátékot ezúttal is görögtűz zárja majd, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Annyit ígérhetek, hogy látványos show lesz!

– Az idei ünnepnapon rendeznek légi parádét?

– Tavaly a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt sajnos nem tudtuk megtartani ezt a hatalmas sikernek és érdeklődésnek örvendő programelemet, remélhetőleg idén nem kell ilyen problémával szembenéznünk. A légi parádé a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon lesz augusztus 20-án 9 órától. A Magyar Honvédség ezúttal is látványos, mintegy harmincperces bemutatóval készül, különböző repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatják majd az érdeklődők. A légi parádé második részében, mintegy húszperces időtartamban láthatjuk majd a Wizz Air légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo, valamint az Aeroexpress Kft. Emb­raer–120 és Cessna–206 hidroplán repülőgépei­nek alacsony áthúzását.

– Ebben az évben különleges helyzet állt elő, mivel az ünnep egybeesik a budapesti atlétikai világbajnokság kezdetével. Milyen pluszkihívást jelent ez a szervezés szempontjából? Mi a jelentősége annak, hogy egy rangos nemzetközi sporteseményt az egyik legfontosabb nemzeti ünneppel egy időben rendeznek meg?

– Nemcsak az atlétikai világbajnokság, hanem különböző diplomáciai események is színesítik idén államalapításunk ünnepét. Augusztus 20-án Budapestre érkezik például Recep Tayyip Erdogan török elnök Orbán Viktor miniszterelnök vendégeként, de rajta kívül is több magas rangú vendég lesz majd a fővárosban. 

Az, hogy a világbajnokság kezdete idén egybeesik a Szent István-napi ünnepséggel, újabb lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk: mi, magyarok a legnagyobb kihívásoktól sem riadunk vissza, és képesek vagyunk mindkét esemény sikeres megszervezésére és lebonyolítására. 

Ne feledjük, az atlétikai világbajnokság a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye, csak az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság előzi meg a sorban. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt években szerzett tapasztalatokra építkezve mind az ünnepi rendezvények, mind a világbajnokság eseményei rendben zajlanak majd.

– Mi a véleménye arról, hogy a baloldal – bár az elmúlt évekhez képest némileg visszafogottabban – továbbra is az ünnep fénypontja, a tűzijáték ellen agitál? Megjegyzendő, hogy Karácsony Gergely a rendőrség intézkedését kérte, mivel az előkészületek miatt lezárták a Lánchíd járdáit.

– Ahogy korábban is említettem, minden évben több millióan nézik meg a tűzijátékot a helyszínen és a televí­zión keresztül. A dollárbaloldal egyes képviselői ezt az élményt akarják elrontani, elvenni a magyar emberektől és a Magyarországra látogató turistáktól.

Az elmúlt több mint tíz évben sajnos már hozzászokhattunk ehhez: ők nem az országért és a magyar emberekért dolgoznak; ha éppen nem a megrendelőik parancsait teljesítik, akkor a kákán is csomót keresnek és békétlenséget szítanak. 

Karácsony Gergely főpolgármester és stábja pontosan tudja, hogy a Szent István-napi rendezvények előkészítése és lebonyolítása időszakos lezárásokkal jár. Minden esetben szigorúan figyelembe vesszük a biztonsági előírásokat, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járunk el, és nyilvánvalóan nem a programokra kilátogató emberek és a Budapesten élők dolgának megnehezítése a célunk, hanem éppen ellenkezőleg: mindenki biztonságban és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel szembesülve lehessen részese a nemzeti ünnepnek.

Idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kilátogató vendégek a kijelölt ételeket és italokat a budapesti a Szent István-napi programokon – adták hírül a szervezők az MTI-nek.

A rendezvényen az ásványvíz (190 forint), a sör (350 forint) és a perec (300 forint) a tavalyi áron lesz kapható, 

a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest.

A kedvezményes árak összesen több mint húsz fővárosi helyszínen lesznek érvényesek augusztus 18–20. között, a háromnapos programsorozat teljes időtartama alatt.

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket

 – hangsúlyozták, hozzátéve: a költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek. A termékek jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt.

A kedvezményes étel- és italkínálatot a Szent István-nap-pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók, 

az árstopos termékeket árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István-napi logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől.

A Szent István Napra kilátogató vendégek idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kijelölt ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A Szent István Nap termékek közül az ásványvíz (190 Ft), a sör (350 Ft) és a perec (300 Ft) a tavalyi áron lesznek kaphatóak, a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest. A kedvezményes étel, és italkínálatot a Szent István Nap pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók. 

 

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket. A költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek, így az ásványvíz, a sör és a perec ára változatlan tavalyhoz képest, a további termékek ára pedig csak minimálisan növekedett, de továbbra is jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt. 

A széles termékpaletta és a megfelelő kiszolgálás érdekében a rendezők számos olyan céggel működnek együtt, akik tapasztalatban, minőségben és termékpalettában is megfelelnek az elvárásoknak. Ilyen partner a Szentkirályi Ásványvíz, amely az ásványvizet, a Borsodi Sörgyárak Zrt., amely a Szent István Nap sörét biztosítja csapolva és dobozos kiszerelésben, valamint a Pepsi Cola, amely kétféle kólát kínál a rendezvényen. Borból is széles választék lesz elérhető a Kancellár Birtok jóvoltából, míg az évszázadok óta tradicionális vendégváró ital, a pálinka is több ízben lesz kapható a Nobilis Pálinkát gyártó Spirits-68 Kft.-vel kötött partnerség eredményeként.

A Szent István Nap termékeit árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István Nap-logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől. Itt megtalálhatók a Szent István Nap logóval ellátott hivatalos termékek, illetve a további fix áras árukínálat is. 

 

Szent István Nap logós fix áras termékek:

Szentkirályi Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes): 190 Ft

Extra dús ásványvíz (1dl): 99 Ft

Pepsi Cola (0,5l): 320 Ft

Pepsi Max (0,5l): 320 Ft

Dobozos Borsodi (0,5l): 350 Ft

Csapolt Borsodi (0,4l): 350 Ft

Kancellár bor (1 dl): 220 Ft

Nobilis Irsai pálinka (4cl): 750 Ft

Pirulo görögdinnye alma jégkrém (73ml): 390 Ft

Bécsi perec (kb. 100gr): 300 Ft

Pogácsa (kb. 80 gr): 275 Ft

A budai Vár hangulatos polgárvárosi részén 37. alkalommal rendezik meg augusztus 18. és 20. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját. Az ingyenesen látogatható rendezvényen, a Mesterségek ünnepén, amely a Szent István-napi programsorozat része, hazai és külföldi kézművesek portékáit nézhetik és vásárolhatják meg az érdeklődők, a látványműhelyekben pedig ki is próbálhatják a mesterségeket. A fesztivál idei díszvendége Csehország, kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei lesznek. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel.

 

Több mint nyolcszáz magyar és csaknem százötven külföldi kézműves részvételével rendezik meg a hajdani vásárok hangulatát idéző népművészeti fesztivált, ahol a látogatók megvásárolhatják a népi kézműves portékákat és majd száz látványműhelyben ismerkedhetnek az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézművesközösségeinek munkájába. Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi kulturális örökség egyezményhez. A Mesterségek ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, amelyek olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az említett egyezmény nemzeti és reprezentatív listájára. Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés. Az idei díszvendég Csehország lesz, a stráznicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködésben csehországi kézműveseket fogadnak. A kézművesek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Mesterség
A Mesterségek ünnepén bemutatják a régi paraszti konyha eszközeit. Fotó: Papp Kornél

 

A Mesterségek ünnepének kiemelt témája

Igyártó Gabriella, a Mesterségek ünnepe fesztiváligazgatója lapunknak azt mondta, hogy a rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei kerülnek fókuszba. Fő céljuk a régi paraszti konyha eszközeinek bemutatása. Olyan konyhai eszközöket láttatnak a mesterek, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekastermékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak. Mint rámutatott, a kézművestárgyak napjainkban nagyon kedveltek és jól hasznosíthatóak a mai gasztronómiában. Ezeket a paraszti konyhában használatos tárgyakat szeretnék népszerűsíteni a rendezvényen. A gyerekek pedig játszóházakban ismerhetik meg a régi eszközöket, például a vajköpülőt, a sajtárt.

A fesztivál programjai

A legkisebbeket a Hagyományok Háza a Fabatka porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel, tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várja. A felnőtteket pedig divatbemutatóval és táncházzal szórakoztatják a hangulatos utcákon és tereken. A „folkTREND!” divatbemutatón ötödik alkalommal lehet majd látni a kiírt pályázat nyertes alkotásait. Azok a tervezők mutatkoznak be, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva, a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve  kiegészítő kollekciókat hoznak létre. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel. A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és Bandája várja a közönséget. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása