Létrehozva: 2023.08.08.

188 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban

Tavaly február óta...

Tavaly február óta 188 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban a bűnüldöző szervek és a különleges szolgálatok - közölte a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) tájékoztatási központja kedden a TASZSZ hírügynökséggel.

A tájékoztatást abból az alkalomból adták ki, hogy a NAK a bizottság elnökének, Alekszandr Bortnyikovnak, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójának elnökletével ülést tartott.

A NAK szerint a tavaly február - vagyis az ukrajnai háború kezdete óta - megkísérelt 188 terrorcselekményt a legtöbb esetben "radikális eszmék hatása alatt álló, gyenge erkölcsű, a társadalom szélére sodródott fiatalok készítették elő, akik nem gondolnak tetteik következményére".

Vlagyimir Putyin nehézfegyverekkel fogja felszerelni az orosz nemzeti gárdát, hogy megerősítse rezsimje biztonságát – közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (HM).

Az orosz elnök a múlt hét végén írt alá egy törvényt, amely lehetővé teszi Roszgvardiának, hogy több felszerelést kapjon, beleértve a tüzérséget és a támadóhelikoptereket is.

"A lépés azt sugallja, hogy a Kreml megkétszerezi a Roszgvardiát, mint a rezsim biztonságának egyik kulcsfontosságú szervezetét" - mondták a britek.

Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy a donyecki régióban egy nőkből álló ügynökhálózatot számolta fel. 

A nők állítólag

MIND AZ OROSZ SZÖVETSÉGI BIZTONSÁGI SZOLGÁLATNAK, MIND A WAGNER-CSOPORTNAK DOLGOZTAK,

és ukrán katonai felszerelésekről gyűjtöttek hírszerzési információkat a térségben.

A rendőrség szerint a nők az ukrán csapatok szállításához is használt támadóhelikopterekről, nehézpáncélos járművekről gyűjtöttek információkat Moszkva számára.

A hálózatból három nőt letartóztattak, a negyedik pedig állítólag nem sokkal a háború kezdete után Oroszországba ment. Mind a négyen a Donyeck városától északnyugatra fekvő Pokrovszkij körzet lakosai voltak, amely továbbra is orosz megszállás alatt áll. Ha elítélik őket, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.

Ahogy az Origo is megírta, tegnap letartóztattak egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy Zelenszkij elleni merénylet előkészítésében, de a mostani felszámolt hálózathoz ő nem kapcsolódik – írta a The Guardian.

Hétre emelkedett keddre a kelet-ukrajnai Pokrovszkot előző este érő orosz rakétatámadás halálos áldozatainak, és 67-re a sebesültjeinek a száma - közölte kedden a helyi belügyminisztérium. A támadás lakóházakat és más épületeket ért.

Az első jelentések még öt halottról és 15 sebesültről szóltak.

Ihor Klimenko belügyminiszter elmondta, hogy hét ember, köztük öt civil halt meg. "Folytatjuk a romok eltakarítását. Éjszaka kénytelenek voltunk felfüggeszteni a munkát az ismétlődő belövések nagy veszélye miatt" - tette hozzá a Telegramon.

A belügyi tárca közlése szerint 29 rendőr és hét mentő megsebesült. Két gyermek és 29 civil is a sebesültek között van.

Egy ukrán parancsnok szerint az orosz erők folytatják a vegyi fegyverek bevetését Ukrajnában, megsértve a nemzetközi egyezményeket. Olekszandr Tarnavszkij, a Tavria katonai szektor parancsnoka azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy incidens történt Novodanilivka környékén, amiben kloropikrint bevetettek az orosz erők, de áldozatokról nem számoltak be.
A kloropikrin gőzei intenzív bőr- és szemirritációt okoznak, belélegzésük pedig károsíthatja a belső szerveket. Bár egykor az első világháború idején használták, ma már általánosan betiltották katonai alkalmazását.
Az ukrán határőrség korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg május 26-án irritáló aeroszolos lőszereket és vegyi gránátokat vetett be a donyecki régióbeli Avdijivka közelében.

Az elmúlt egy napban az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyéket is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett – közölték kedden a régiók kormányzói.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette és 13-an megsebesültek a régióban.

„Az elmúlt nap folyamán az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról. Az ellenség 18 lövedéket lőtt Herszon városára” – írta a Telegramon, hozzátéve, hogy több lakóépületet és egy közintézményt is találat ért.

Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a régióban végrehajtott orosz támadások következtében.

„Az oroszok fokozták a zaporizzsjai terület ágyúzását, az elmúlt nap során 24 település ellen 105 támadást hajtottak végre”

– írta a kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó egy tévéműsorban elmondta, hogy 88-ra emelkedett a Donyeck megyei Pokrovszk elleni orosz támadás sérültjeinek száma, a halálos áldozatok száma továbbra is hét, öt polgári és egy mentést végző személy és egy katona. Az előzetes információk szerint már nincsenek emberek a romok alatt.

A sérültek között két gyermek van, továbbá 31 rendőr, a katasztrófavédelem hét alkalmazottja és négy katona.

Tizenkét többszintes házban, egy szálloda, ügyészség, egy nyugdíjpénztár és gyógyszertár épületében, valamint két üzletben, két kávézóban és két személygépkocsiban keletkezett kár.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy előző nap mintegy 560-nal hozzávetőleg 250 800-ra nőtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, tíz harckocsit és 19 tüzérségi rendszert.

Legkevesebb öt halottja és tizennyolc sebesültje van egy lakóépületet ért orosz rakétacsapásnak a donyecki Pokrovszk településen – közölte  Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegram-oldalán.

„Öt halott és tizennyolc sebesült az eredménye egy pokrovszki lakóépületre mért két rakétacsapásnak” – mondta. Az első csapásban négyen vesztették életüket, a másodikban pedig a mentőszolgálatok egyik tagja – tette hozzá.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője nem sokkal korábban még csak két halálos áldozatról számolt be.

„Két rakétacsapás. Egy átlagos lakóépületet találtak el. Sajnos voltak áldozatok. A mentősök és a szükséges szolgálatok a helyszínen vannak. Az emberek mentése folyamatban van” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Ukrajnában zajló harci cselekmények jelenlegi állásáról tárgyalt hétfőn telefonon Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

„Tájékoztattam a fronton kialakult hadműveleti helyzetről. Elmondtam, hogy az ukrán fegyveres erők változatlanul folytatnak védelmi és támadó hadműveleteket egyaránt” – közölte a megbeszélés után Zaluzsnij, akit az ukrán vezérkar idézett a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében.

Az ukrán főparancsnok „stabilnak” nevezte az ukrán erők védekezését. Szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.

„Az ellenség számos irányban aktív támadási műveleteket hajt végre, de nem jár sikerrel” – szögezte le. Hozzátette, hogy a heves harcok folytatódnak, az ukrán csapatok lépésről lépésre folytatják az előrenyomulást. „A kezdeményezés a mi oldalunkon van” – hangoztatta Zaluzsnij.

Elmondta, hogy a Milley-vel folytatott beszélgetés során megvitatták az ukrán fegyveres erők fegyver- és lőszerszükségleteit is. A főparancsnok megköszönte a partnerek ebben nyújtott segítségét és támogatását. Az amerikai katonai vezetővel megállapodtak abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak, és aktívan együttműködnek.

Egyre erősödik az ukrán lakosság ellenállása a fölényeskedő sorozó-tisztekkel szemben, akik csoportokban járják a településeket és sokszor erőszakkal viszik el a 18 és 60 év közöttieket katonának. Napról napra brutálisabb méreteket ölt a kényszersorozás, a hadkiegészítő irodák gyakorlatilag élet-halál urai, lassan mindenhez az ő engedélyük kell.

Hiába futott át a teherautók között, esélye sem volt a menekülésre annak az ukrán férfinak, akit nemrég sorozótisztek fogtak el egy forgalmas út mellett. Telefonon próbált segítséget kérni, de a három katona kicsavarta a kezéből a készüléket, majd lökdösni kezdték, végül elfogták.

Egy másik középkorú férfit pedig Odesszában fogott le két sorozótiszt, majd harmadik társuk gyomorszájon ütötte és szidni kezdte. Az áldozat alig tudott megállni a lábán a fájdalomtól. A sorozást végrehajtó, csapatokban járó katonák a hitéletet sem tisztelik. Egy templomkertben négyen fogtak el egy katonakorú férfit, akit meg is ütöttek, alig néhány lépésre a templomtól.

Elképesztő méreteket ölt a mozgósítás miatt elrendelt kényszersorozás Ukrajnában. A fronton elesett katonákat pótolni kell, ezért az országot hónapok óta sorozókülönítmények járják.

Nem válogatnak a módszerekben, mindenkit elhurcolnak, aki alkalmas lehet valamilyen katonai szolgálatra. A különítmények szinte élet-halál urai. Például a katonakorú férfiak orvosi ellátásához is az ő engedélyük kell.

Ez sokkoló! A kórházakban még a tervezett műtététeket sem végezhetik el a toborzóirodák engedélye nélkül! Képzeljétek el emberek! A 18 és 60 év közötti férfiakat nem lehet megoperálni, holmi hadkiegészítő parancsnok engedélye nélkül. Ez egész egyszerűen diktatúra!” – panaszkodott egy ukrán fiatal.

A sorozótisztek szabályosan vadásznak és mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb embert a háborúba küldjék. Ugyanis amíg fegyvertelen civilek elfogásával biztosítják az utánpótlást a hadseregnek, addig nekik nem kell kockáztatni az életüket a fronton – szembe nézve a fegyveres orosz katonákkal.

A lakosságban Ukrajna-szerte erősödik a harag a gőgös és embertelen toborzótisztek ellen, akik már menetrendszerinti buszokat is megállítanak és minden hadköteles korút elvisznek.

A toborzóirodák munkatársaihoz szólok! Figyeljenek ide! Nem félnek attól, hogy amikor majd leveszik az egyenruhát, önökkel egészen másképpen fognak beszélni?! Nem félnek? Féljenek! Ezt tanácsolom önöknek! Féljenek, mert maguk sem kerülhetik el a sorsukat! Jegyezzék meg!” – mondta egy férfi.

A lakosság ellenállása sokszor a tettlegességig is eljut. Hmelnyickijben egy férfi még úgy is megverte a sorozótisztet, hogy egy rendőr és egy katona állta körül. Nemrég egy dnyiprói strandon pedig a vízbe löktek egy rendőrt, a toborzókatonát pedig üveggel dobták meg.

A katonakorúak többsége azonban inkább elmenekülne Ukrajnából. Legutóbb az ukrán-moldovai határon próbálkozott egy társaság. Egy átalakított kisbusz rakterében próbáltak kijutni az országból. Úgy tudni, hogy eddig 20 ezer hasonló próbálkozást akadályoztak meg az ukrán határőrök.

Közben sorra látnak napvilágot a sorozótisztek és a hadkiegészítő parancsnokságok vezetőinek korrupciós ügyei.

Legutóbb csütörtökön tartóztatták le az egyik kijevi katonai körzet parancsnokát, akit azzal vádolnak, hogy fejenként 10 ezer dollárért (több mint 3,5 millió forintért) állított ki hamis igazolásokat hadköteleseknek arról, hogy alkalmatlanok a katonai szolgálatra és elhagyhatják Ukrajnát. A katonatiszt lakásán a hamis iratok mellett több tízezer dollárt és euróezreket találtak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

hirtv.hu

Interjút ad Orbán Viktor a Kossuth rádióban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott