Létrehozva: 2023.07.25.

Oroszország egy hónap alatt több lőszert gyárt, mint tavaly egész évben

Gyenyisz Manturov, a védelmi kérdésekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn kijelentette, hogy Oroszország immár minden hónapban annyi lőszert gyárt, mint tavaly egész évben, és felgyorsította a katonai felszerelések gyártását is.

„Az év eleje óta számos típusú különleges fegyvert és katonai felszerelést gyártottunk, jóval nagyobb arányban, mint tavaly” – idézték orosz hírügynökségek a kormányfőhelyettest.

„Ami a lőszert illeti, elértük azt a szintet, amelyen a havi szállítások meghaladják a tavaly egész éves megrendelések összességét” – tette hozzá Gyenyisz Manturov, aki egyben ipari miniszter is.

A miniszterelnök-helyettes szerint a védelmi ágazat csaknem valamennyi orosz vállalata tartani tudja ezt a kapacitást, és betartja a termelési határidőket.

Májusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz erők tevékenysége a fronton „nagymértékben függ a hadianyagokból és felszerelésekből a kívánt időben érkező utánpótlástól”. „Az orosz vezetők feladatként tűzték ki a hadiipar számára, hogy növeljék a gyártás ütemét és volumenét. A szükséges intézkedéseket már meghoztuk” – mondta a védelmi miniszter a hadsereg magas rangú tisztjeivel tartott találkozóján.

Lőszerraktárt ért ukrán találat a Krím félszigeten fekvő Dzsankojban hétfőn, miközben az oroszok újra Odesszát támadták az éjszaka folyamán – közölték helyi illetékesek.

Az orosz légvédelem tizenegy ukrán drónt fogott el vagy semlegesített Dzsankoj térségében – mondta el Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krím félsziget vezetője.

Akszjonov szerint Kirovszke körzetben egy lakóépület is megrongálódott a támadásban. A kormányzó hozzátette: biztonsági okokból lezárták a vasúti közlekedést Dzsankojban, és felfüggesztették a közúti közlekedést a települést Szimferopollal összekötő autópályán.

A krími vezető emellett öt kilométeres körzetben elrendelte a térségbeli falvak lakosságának evakuálását. Dzsankoj közelében orosz légi támaszpont található.

Eközben az oroszok újra a fekete-tengeri Odesszát támadták, lerombolva egy gabonatárolót. A csapásban négy kikötői dolgozó megsérült – tájékoztatott Ukrajna déli parancsnoksága a közösségi médiában hétfőn.

Úgy tudni, hogy a támadásban három drón semmisült meg – fűzte hozzá a parancsnokság.

Az Egyesült Államok „ukrán zászló alatt” kibertámadásokat hajt végre a létfontosságú orosz infrastruktúra ellen – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy hétfői nemzetközi megbeszélésen.

Patrusev a dél-afrikai Johannesburgban egyeztetett a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS szervezetből, illetve a velük partnerségben lévő – az ötök barátainak is nevezett – országcsoportból érkezett kollégáival.

Az amerikai védelmi minisztérium, „a Pentagon kibervédelmi parancsnoksága (US Cyber Command), az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a NATO Tallinnban működő kibervédelmi központja ukrán zászló alatt tervez és hajt végre kibertámadásokat országunk kritikus számítástechnikai infrastruktúrája ellen” – hangsúlyozta a találkozón az orosz biztonsági tanács titkára, akit a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap idézett.

„Az amerikai hírszerzés ilyen támadásaihoz aktívan bekapcsolódnak ukrán hackercsoportok is” – mondta Patrusev. Szerinte a kibertámadások kiemelt céljai az orosz pénzügyi rendszer, a logisztikai, távközlési és energetikai hálózatok, a termelő vállalatok, illetve a kormányzati portálok.

Az orosz tisztségviselő kiemelte:

„senki előtt nem titok, hogy Washington és szövetségesei közvetlenül részt vesznek az ukrajnai konfliktusban”.

Hozzátette, hogy az agresszív információs propagandakampányon és fegyverszállításokon felül az Egyesült Államok különleges műveleti parancsnoksága közvetlenül felügyeli az ukrán információs-pszichológiai műveletek központjának munkáját.

„A Nyugat a kibertér militarizálásának és a kibertámadások tökéletesítésének útját választotta” – mondta.

Patrusev sürgette az internet felügyeletének nemzetközivé tételét, mivel szerinte Washington az internet szabályozásában játszott monopolhelyzetével visszaélve a felügyeletet saját neokoloniális törekvéseinek céljaira használja.

Négy civil megsebesült az Ukrajna keleti részében lévő Harkiv megyében, Kupjanszk város körzetében hétfőn az országot támadó orosz erők ágyúzásában – hozta nyilvánosságra a régió kormányzói hivatala.

Az áldozatok egyike egy 12 éves fiú, mellette két nő és egy 60 éves férfi sebesült meg.

Hajnalban a déli Odessza régióját érte orosz légicsapás. Oleh Kiper, a megye kormányzója arról számolt be, hogy a támadás következtében megrongálódott a dunai kikötő infrastruktúrája. A legfrissebb adatok szerint hatra nőtt a civil sebesültek száma, közülük négyet szállítottak kórházba. A kormányzó hozzátette, hogy találat miatt megsemmisült egy gabonahangár, benne a rakomány tárolására szolgáló tartályok. Az egyik kikötői műszaki helyiségben tűz ütött ki, amelyet már eloltottak – írta a Telegramon.

Petro Andrjuscsenko, a Donyeck megyei – orosz ellenőrzés alá került – Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója hétfőn arról adott hírt, hogy az orosz csapatok legalább két nagy hadoszlopot küldtek haditechnikával és katonákkal Mariupolon keresztül a Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötő irányába. „Legalább két, harminc járműből álló oszlopot láttak Novoazovszk felől Bergyanszk felé haladni. Ezek Rapira osztályú teherautók voltak lőszerrel és vontatott fegyverekkel, továbbá üzemanyag-szállító tartálykocsik és buszok katonákkal” – fejtette ki a Andrjuscsenko a Telegramon. Kiemelte, hogy nyár eleje óta ez volt a legnagyobb nyílt katonai katonai mozgás a térségben. Andrjuscsenko szerint ennek a mozgásnak az oka vagy kiképzőtáborok feltöltése, vagy pedig közvetlen utánpótlás a zaporizzsjai régió frontvonalához.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Továbbra sem beszél a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről Niedermüller Péter

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak