Létrehozva: 2023.07.01.

Migránsgettókat akarnak létrehozni Magyarországon

Hova lett az EU pénze?

Orbán Viktor szerint pénteken az Európai Bizottságnak arra kell választ adnia, hogy hova lett a pénz, és ki a felelős azért, hogy két és fél, három év alatt a pénzügyi csőd szélére sodorták az Európai Uniót. A kormányfő a Kossuth Rádiónak arról is beszélt, az Unió veszít a versenyképességéből, hatalmas gazdasági bajok vannak. Elfogyott a pénz, ezért akarnak folyamatosan hitelt felvenni, majd azt a pénzt is „rossz" célokra használják fel, ez adósságcsapdába kergeti a tagállamokat - tette hozzá. 

Tegnap éjszaka migrációs háború zajlott a tárgyalóteremben, a költségvetés kérdését péntek délelőtt vesszük elő 

- nyilatkozta Orbán Viktor Brüsszelből, mondván: mindenki erre a vitára készül.

A miniszterelnök szerint amikor elfogadták a hétéves költségvetést, akkor megegyeztek abban, hogy nem fogják módosítani. Ennek ellenére ezt most megtörtént. Mint mondta, a Bizottság bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be pluszban: 50 milliárd eurót Ukrajnának. De az eddig adott 70 milliárd mire volt elég? Ki az, aki ezt ellenőrzi? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Orbán Viktor: Az eddig adott 70 milliárd mire volt elég?

FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/FISCHER ZOLTÁN

Kinyílik a bicska a vezetők zsebében

Orbán Viktor kiemelte: a magyarok és a lengyelek még egy fillért sem láttak abból a hitelből, amit a koronavírus utáni újraindítás céljával vettek fel a tagállamok, ennek a kamatai viszont a világgazdasági helyzet miatt megnőttek.Ezeknek kifizetésére kér most pénzt az EU a tagállamoktól. Emellett a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére is kérnek pénzt.Véleménye szerint ez oly mértékig abszurd, hogy majdnem minden uniós tagállam vezetőinek kinyílik a bicska a zsebében.

A miniszterelnök szerint várhatóan megindul majd egy hosszú harc, amely során Brüsszel új javaslattal áll elő, és megpróbálják meggyőzni a tagállami vezetőket, megvásárolni a szavazataikat. Mi azonban nem adunk pénzt a fizetésemelésre, amíg a rezsicsökkentés eltörlését kérik, Ukrajnának addig nem adunk több pénzt, amíg az eddigi forrásokkal nem számolnak el, és nem adunk pénzt annak a hitelnek a kamatterheire sem, amiből még egy fillért sem láttunk – tisztázta Orbán Viktor, majd a mielőbbi békekötés jelentőségére mutatott rá.

 

Két iskola van

Mint fogalmazott, az ukrajnai háborút illetően két iskola van.A többség azt mondja, hogy amit eddig csináltunk, az jó. Vagyis az ukrán katonák harcolnak, mi adunk nekik fegyvert. De én azt mondom, hogy az eredmény negatív, Oroszországot nem győztük le. Ilyenkor egy normális ember azt mondja, hogy ezt nem érdemes folytatni.Mi azt mondjuk, hogy minden eszközt arra kell használni, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalás – szögezte le. Beszélt arról is, hogy már a teljesítőképességünk határán vagyunk, nincs pénz az uniós költségvetésben. Ukrajnában van a magyarok, a lengyelek pénze. Az európai polgárok jó okkal lázadoznak. Hatalmas összegek mennek ki, ellenőrizetlenül az Európai Unióból. A felvett hiteleket is rossz célokra használják fel – sorolta a kormányfő.

A magyar kormány továbbra is tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne

FORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

Minek hozunk megállapodásokat, ha nem tartjuk be?

Szóba került az is, miszerint a brüsszeli Politico migrációs lázadásként írta le a csütörtöki helyzetet az uniós tanácskozáson.Szabadságharc volt, nem lázadás - jelezte Orbán Viktor, aki felidézte azt a megállapodást, hogy a migráció kérdésében csak teljes egyetértéssel lehet elfogadni javaslatokat. Ennek ellenére nemrégiben "puccsszerűen" átnyomták a belügyminiszterek tanácsán azt a javaslatot, ami a kötelező migránskvótákról szól. Minek hozunk megállapodásokat, ha nem tartjuk be? – tette fel a kérdést a kormányfő.

A döntések elfogadhatatlanok Magyarország számára.

Váltás volt a Soros-birodalom élén, és ezért kellett ezt ilyen gyorsan átnyomni - tette hozzá. Olyan szabályokat fogadtak el, amely szerint több mint 10 ezer migránst kell befogadnia Magyarországnak évente. Ebből egy migránsgettó lesz. Nem áll szándékunkban végrehajtani ezeket a döntéseket - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy valaki összekeveri a vendégmunkás-szabályozást a migrációs szabályozással. Máshol ideológiai nyomás van a nyílt társadalom érdekében - tette hozzá. Az egész mögött Soros NGO-hálózata áll. A megoldás egyszerű, mert nálunk tavaly 45 migrációs kérelmet adtak be, és nagyon erős határvédelem épült fel. Kétmilliárd eurót költött az ország határvédelemre - tette hozzá. Nem Európában kell menekülttáborokat építeni.

Infláció és fizetések

A kormányfő elmondta, hogy a háborúra adott elhibázott szankciók megemelték az energia árát, és ez nagyban befolyásolta a hazai árakat. A napenergia kiépítése terén nagyon jó eredményeket sikerült elérni. A cél, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatott az energiaárak tekintetében - mondta. Az infláció ellen aktívan kell fellépni, és több döntést hozott a kormány ezen a területen - tette hozzá. Cél, hogy az év végére egy számjegyű legyen az infláció, és ezt kinevették pár hónapja, míg mostanra haladunk lefelé - mondta a kormányfő.
Nagyon nehéz hét-nyolc hónap van mögöttünk, és az év második felében jobban nőnek majd a fizetések, mint az árak.

A kötelező akciózás is fontos lépés volt a cél felé - mondta a kormányfő. A korábbi árstopos termékek is bekerülnek az akciózós termékek közé, és ez egy újabb lökést ad az infláció elleni küzdelemben - tette hozzá.

Sokat segít a kötelező akciózás

FORRÁS: MTI/HEGEDÜS RÓBERT

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a munkahelyek megvédése a legfontosabb.
Éppen ezért a 10-12 százalékos munkanélküliségi rátát levittük a mostani munkaerő-hiányos helyzetig.

A kormányfő arról is beszélt, a nyugdíjasokat is meg kell védeni. A családtámogatások értékét is meg kell védeni, és lépni kellett, mert valami működött, míg valami nem.
Mind a falusi csok, mind a babaváró hitel esetén emelkedés látható még ebben a nehéz helyzetben is- zárta a kormányfő.

Az Európai Bizottságnak nagyon súlyos kérdésekre kell válaszolnia az Európai Tanács ülésén: választ kell adnia arra, hogy hova lett a pénz az uniós költségvetésből, és ki felelős azért, hogy 2,5-3 év elteltével lényegében pénzügyileg a csőd szélére sodorták az Európai Uniót - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a Brüsszelből sugárzott interjúban azt mondta:

A Bizottság a költségvetés hétéves időszakának a felénél bejelentette, hogy elfogyott a pénz,és most arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be még pluszban ahhoz képest, amit egyébként előír a költségvetés.
Hozzátette: "van egy zűrös ukrajnai pénzügyi csomag", ugyanis a Bizottság adna hozzávetőleg 50 milliárd eurót Ukrajnának, holott azt sem lehet tudni, hogy az eddig Ukrajnának odaadott mintegy 70 milliárd euró mire ment el, és miért nem volt elég.

Emellett - folytatta -a Bizottság most még 18 vagy 19 milliárd eurós hozzájárulást kér a felújítási alap megnövekedett kamatterhéhez is, úgy, hogy ebből az alapból a magyarok és a lengyelek egy fillért sem kaptak.Jelezte: van továbbá egy nagyobb összeg, amit a migránsok Európába érkezésének elősegítése érdekében különít el a Bizottság, és kérnek maguknak néhány milliárd eurót, hogy megemeljék a fizetésüket, miközben azt követelik Magyarországtól, hogy törölje el a rezsicsökkentést.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baltás támadás történt Budapesten

origo.hu

Bíró Ica elárulta, hogy plasztikáztatott-e valaha

metropol.hu

Mindenki megdöbbent, óriási örömhírt jelentett be a királyi család: gyermekáldás elé néz a hercegi pár

vg.hu

Májusban nyílik az Primark új üzlete – két emeletet foglal majd magába

ripost.hu

Kórházba került a gyönyörű híradós, komoly műtétre szorul

vg.hu

Még mindig keresnek embereket a budapesti Primarkba – kiderült, mekkora fizetésre számíthatnak

origo.hu

Újabb hírek érkeztek G.w.M betegségéről, saját életét is kockára tette - videó

mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

life.hu

A vashiány és a vas pótlása (hirdetés)

ripost.hu

Sebestyén Balázs felesége tüzes bikiniben várja a nyarat a Balaton közepén – fotó

ripost.hu

Kőkemény retro kvíz: emlékszel még a régi lagzikra?

lapcentrum.hu

A fenntarthatóság most duplán kifizetődő, ugyanis a digitális Mandinerrel most elektromos rollert lehet nyerni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Több tízezer forint plusz pénzt ér ez a hír a nyugdíjasoknak

POLITIK

Félkarú rablókkal seftelő "üzletember" pártját vette meg Magyar Péter

POLITIK

Súlyos bűncselekmény történt Felsőőrön, fiatal nő az áldozat

POLITIK

Orbán Viktor: Az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal

POLITIK

Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát! Rendkívüli kiáltványt fogad el a Fidesz

POLITIK

Iszlamisták titkos szervezkedése: kalifátust akarnak létrehozni Németországban

POLITIK

Kormányzati Ellenőrzés: Lánchíd-pénzt vettek fel készpénzben