Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.15.

Márki-Zaynak tudnia kellett Karácsony 500 milliójáról

Egy hajóban ültek...

Márki-Zay Péternek előbb-utóbb magyarázatot kell adnia arra, hogy honnan tudott elsőként a 99 Mozgalomhoz érkező több mint ötszázmillió forintos támogatásról – írta meg a Magyar Nemzet

Hiába keresték, lapzártáig nem tudták felvenni a kapcsolatot Márki-Zay Péterrel, hogy megtudják tőle: honnan tudott arról, hogy a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét segítő 99 Mozgalom összesen több mint ötszáz millió forint támogatást kapott. Ez azért fontos kérdés, mert csak a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből derült ki, hogy az összeget tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be a mozgalom számlájára – nagy részét ráadásul nem is forintban, hanem valutában. 

Azaz Perjésen kívül elvileg senki sem tudhatott a pontos összegről, illetve arról, hogy honnan, kiktől származtak a titokzatos támogatások. Ugyanakkor éppen Márki-Zay Péter volt az, aki elsőként, már 2021 őszén, a baloldali előválasztás első fordulója után beszélt a 99 Mozgalom félmilliárdos hátszeléről. 

„Karácsony Gergely ötszáz millió forintos kampányból ért el 27 százalékos eredményt, én egy húszmilliós kampányból értem el húsz százalékot" – fogalmazott már lassan két éve a Facebook-videójában Márki-Zay Péter, akinek így mindenképpen tudnia kellett a 99 Mozgalomnak nyújtott támogatás összegéről és akár azok eredetéről is. Mindez már csak azért is érdekes, mert Karácsony Gergely a mai napig váltig állítja: dobozkákban összegyűjtött mikroadományokból származik a félmilliárdos támogatás, ám arról fogalma sincs, hogy kiktől. 

A Márki-Zay Péterrel való kapcsolatfelvételt egyébként nem könnyítette meg, hogy az általa alapított és nemrég bejegyzett Mindenki Magyarországa Néppárthoz semmiféle kapcsolatfelvételi lehetőség, így cím, e-mail-cím, illetve telefonszám sincsen megadva. 

Ugyanez igaz a Mindenki Magyarországa Mozgalomra is, amelynek honlapján csupán a párthoz való csatlakozásra, illetve annak támogatására van lehetőség – természetesen számos személyes adat megadása után. 

Mindeközben ugyanakkor Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, az Index egyik podcastjában elismerte, hogy  külföldről támogatták Karácsony Gergely 99 Mozgalmát. 

Külföldről jött a 99 mozgalom 500 milliós támogatása

− nyilatkozta az Index műsorában Pusztai Erzsébet, a 99 mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt. Állítás szerint azért jött külföldi valutákban a támogatás, mert külföldi támogatók adták.
Pusztai azt mondta: 

Valószínűleg ezek külföldi támogatók, akik euróban támogatták a mozgalmat

Kifejtette, hogy nem érti az egész ügyet és hogy ő tulajdonképpen nem is látott abba bele. 

 99 mozgalom tulajdonképpen arról szólt, hogy támogassa Karácsonyt, támogassa a közös indulást. Tulajdonképpen nekünk olyan szerepünk volt, hogy alkalmanként elmentünk beszélgetésekre......nem tudom, hogy aztán hány helyen, dobozoltak és hány helyen gyűjtöttek, azt nem tudom.

− vélekedett Pusztai Erzsébet. 

A támogatásról konkrétan úgy fogalmazott:

ez furcsa, ezt nem értem. Lehet, hogy nem dobozba tették, hanem a kisebb címletű támogatásokat egyszerűen odaadták.

Pusztai Erzsébet a 90-es években, MDF-színekben politizáló országgyűlési képviselő az Antall-, majd az első Orbán-kormányban is államtitkári posztig jutott, utóbb a 2002-es választásokon induló, Kupa Mihály nevével fémjelzett Centrum Párt környékén tűnt fel, miután az MDF pártszakadása során Szabó Ivánékkal tartott. Pusztai 2005-ben visszatalált a Dávid Ibolya vezette MDF-hez, legutóbb viszont a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom tagjaként tűnt fel.

Mint ismert, a pénzmosási botrány pár hete robbant ki, miután a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, 

Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy a miniszterelnök-jelöltségét támogató 99 Mozgalomhoz zárt adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el az az 506 millió forint, amit párttársa, Perjés Gábor fizetett be a mozgalom számlájára készpénzben, nagyrészt külföldi valutában.

 

Hollik István, Fidesz kommunikációs igazgatója az ügyről úgy nyilatkozott: Karácsony Gergelynek az ügy kirobbanása óta sem sikerült érdemi magyarázatot adni arról a pénzmosási botrányról, amibe belekeveredett. Hozzátette, hogy egy interjúban a főpolgármester nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért azután érkezett az egyesület számlájára több mint 450 millió forint, hogy ő már visszalépett az előválasztáson, a riporter kérdésére pedig csak annyit mondott: „hát azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki”. – Tehát teljesen világos, hogy Karácsony Gergely nem tud és nem akar arra az egyszerű kérdésre választ adni, hogyan lehetséges az, hogy 450 millió forintot azután fizetnek be, hogy ő már visszalépett. Felháborító, hogy mennyire hülyének nézi a dollárbaloldal a magyarokat – hangsúlyozta Hollik István.

 

Noha még csak most kezd igazán forróvá válni a 99 Mozgalom pénzmosás gyanúját felvető botránya, Karácsony Gergely már a következő kampánya finanszírozásán aggódik. Mindeközben egyetlen baloldali párt sem döntött még arról, hogy beáll-e a főpolgármester mögé, sőt az eddig erre nyitottnak mutatkozó LMP is visszavonulót fújt a 99 Mozgalom ügye miatt.

Bár már a baloldali pártok, illetve média is valódi válaszokat vár tőle, Karácsony Gergely tovább sunnyog és terel arról, hogy honnan, kiktől származik az a több mint félmilliárdos támogatás, amit a miniszterelnök-jelöltségét támogató 99 Mozgalom kapott – ráadásul javarészt valutában, mikroadományos dobozkákban összegyűjtve. 

Karácsony Gergely Fotó: Mirkó István

A főpolgármester ezt állította a napokban Rónai Egon Konkrétan című podcastjében is, sőt emelte a tétet, amikor azt hangoztatta, hogy „ha egyszer valaki Orbán Viktort le akarja győzni, és érdemi esélye lesz, ennél sokkal több pénzre lesz szüksége”.

 – Ez nagy pénznek tűnik, de a töredéke annak, amit fel fognak használni velem mint főpolgármester-jelölttel szemben – fogalmazott Karácsony, aki ezután arra panaszkodott: 

nem tudja, miből lesz a kampánya finanszírozva, mert a 99 Mozgalom ügye ezt az ajtót is bezárja.

A jelek szerint Budapest vezetője kissé előreszaladt, hiszen a jövőre esedékes önkormányzati választási kampánya előtt még meg kellene szereznie a baloldali pártok támogatását is, mint az történt 2019-ben, ám ennek egyelőre semmi jele nincs. Eddig annyi biztos, hogy Karácsony nem számíthat a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatására. Bár a párt nem jutott be az Országgyűlésbe, hiba lenne lebecsülni, hiszen az utóbbi időszakban készült felmérések alapján rendre veri az MSZP-t, az LMP-t és gyakran a Jobbikot is.

Ami pedig az LMP-t illeti: Ungár Péter alig egy hónapja lényegében arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy beállnak a főpolgármester mögé. – Szerintem Karácsony Gergely, mint egy üledékes kőzet, marad a jelöltünk mindannyiunknak – fogalmazott a párt társelnöke, aki azonban a napokban, ugyancsak az InfoRádióban már azt közölte: a 99 Mozgalom körüli botrány miatt jelenleg függőben van Karácsony támogatása. 

Mint Ungár Péter fogalmazott: a főpolgármester és tanácsadói köre elsősorban az ellenzéki szavazóknak tartoznak elszámolással a 99 Mozgalomhoz euróban és fontban érkezett félmilliárd forintnyi kampánytámogatásról, mert „ezt a varázsdoboz-történetet élő, lélegző ellenzéki választó nem hiszi el”.

Megkeresésükre ugyanakkor a Jobbik, az MSZP és a Momentum is azt közölte: egyelőre nem döntöttek még arról, hogy támogatják-e Karácsony főpolgármester-jelöltségét.  

Persze a végső szót, mint minden más kérdésben, Gyurcsány Ferenc mondja majd ki, aki valósággal lubickol a főpolgármester csuklóztatásában.

A DK elnöke már tavaly szeptemberben a Partizán című műsorban közölte, nem alapértelmezett, hogy támogatják Karácsonyt. A 99 Mozgalom körüli botrány kirobbanása után pedig Gyurcsány még sejtelmesebben úgy fogalmazott, „lehet olyan megfontolás”, hogy majd azt javasolja a DK-nak, hogy támogassa Karácsony Gergely indulását.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja