Létrehozva: 2023.07.06.

Karácsonyék csődbe vitték Magyarország leggazdagabb önkormányzatát

Bár több mint 200 milliárd forinttal vették át a várost, és az elmúlt négy évben több mint 200 milliárd forint többlet-adóbevétele volt Budapestnek, így is sikerült kiüríteniük Magyarország leggazdagabb településének széfjét azzal, hogy a régi, rossz emlékű haveri kör tagjait ültették milliós fizetésű pozíciókba, a város fejlesztése helyett pedig csak bénáztak, és két marékkal szórták a milliárdokat – áll a Fidesz Budapest a közösségi oldalán.

Karácsony Gergelyék csődbe vitték Magyarország leggazdagabb önkormányzatát

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én

Fotó: MH/Török Péter

Azt írják: „Ezeknek a pénzeknek lett volna jobb helye, amely nem más, mint Budapest. A fejlesztés helyett azonban ők megint csak magukra gondoltak, és csődbe vitték a fővárost. Ez az egyetlen »eredmény«, amelyet a dollárbaloldal és Karácsony Gergely fel tud mutatni."

„Megértem, ha valakik alternatív források után kutatnak. Csakhogy sajnos ennek soha nem lesz jó vége, és – mint látjuk – a hatékonyság is erősen kérdéses” – írta Hadházy Ákos Facebook bejegyzésében Karácsonyék másik botrányával kapcsolatosan. A politikus szerint kell néhány szót ejteni Karácsony Gergely kampánypénzeiről is, ami természetesen vet fel kérdéseket.  Hadházi Ákos kijelentette, nem tehetik meg, hogy ne reagáljanak rá. 

Nagyon örülnék neki, ha az érintett szereplők végre őszintén beszélnének ezekről a dolgokról, és biztosítanák az átláthatóságot. Nem ördögtől való ez, sőt kifejezetten erősítené az ellenzék egészének megbízhatóságát!

 

Nem csak Hadházy Ákos, Kocsis Máté is magyarázatot vár azzal kapcsolatban, hogyan került több mint ötszázmillió forint értékű valuta Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányát segítő 99 Mozgalom számlájára. A Fidesz frakcióvezetője szomorú és gátlástalan hazudozásnak nevezte a főpolgármester érvelését. A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott: a főpolgármester állítása a kérdéses pénzzel kapcsolatban súrolja a nevetségesség határát, holott durva külföldi beavatkozási kísérlet történt a magyar politikai életbe, melynek ő az egyik felelőse. 

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, egy hete hozták nyilvánosságra a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló nemzetbiztonsági jelentést, mely szerint Karácsony Gergely pénzmosási ügybe keveredett. 

 

Kocsis Máté rámutatott: a közmédia Jónak lenni jó elnevezésű karácsonyi adományvonalán hetek alatt nem gyűlik össze annyi pénz, mint amennyit a főpolgármester napok alatt a saját mozgalma köré „szórt”. 

Zárt adománygyűjtő ládákról beszél, miközben nem válaszol arra, hogy hány ilyen működött és hol, milyen méretben voltak ezek elhelyezve, mint ahogy az sem derül ki, miként lehetséges, hogy a támogatók szinte kizárólag angol fontban és euróban helyezték el adományaikat. 

 

Aláhúzta: a pártok finanszírozására vonatkozó szabályok világosak: ezzel küzd most a baloldal Gyurcsány Ferencet is beleértve, hiszen a 2022-es választás kampányára a Karácsony Gergelyhez köthető ötszázmilliós adományon túl több milliárd forint érkezett, melynek a hatályos rendelkezések szerint akár a dupláját is be kell majd fizetniük.

Még nem is tudott kiegyenesedni Karácsony Gergely, miután a legújabb titkosszolgálati jelentés váratlanul eltalálta – így értékelte  egy korábbit cikkében a főpolgármester legújabb botrányát a 24.hu. Mint az közismert, a Nemzeti Információs Központ által közzétett dokumentumokból kiderült, hogy Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének a bankszámlájára összesen 506 millió forintot fizetett be valutában és készpénzben Perjés Gábor önkormányzati képviselő. A történetet tovább színesíti, hogy a mozgalom számlájára még az országgyűlési választások után is érkeztek pénzek, ekkorra már a közösségi oldaluk is inaktívvá vált már. 

Ezeket az anomáliákat gyűjtötték össze a 24.hu cikkében is, kiemelve, hogy 

keresték kérdéseikkel Perjés Gábort, hogy tisztázza a helyzetet. A II. kerületi önkormányzatban képviselőként is dolgozó párbeszédes politikus azonban nem reagált a baloldali portál levelére, sms-eikre és hívásaikra sem. 

Emellett a lap munkatársai keresték Karácsony Gergelyt is. A főpolgármester számára a cikk értékelése alapján az a tétje az ügynek, hogy az önkormányzati választások előtt egy évvel könnyen kiderülhet, hogy hazudott a mozgalma finanszírozásáról, ami kifejezetten támadhatóvá fogja tenni a kampányban. 

A 24.hu kérdéseire egyelőre Karácsony Gergely sem reagált. 

A jobboldali média kérdéseire az elejétől fogva nem reagál sem Perjés Gábor, sem pedig a főpolgármester.

A 99 Mozgalom botránya biztosan csökkenti Karácsony Gergely újraválasztási esélyeit, aki, ha nem tisztázza magát, azzal a DK pozícióját erősíti – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc mindenképpen a baloldal főnöke marad, aki vagy a legtöbb fővárosi kerületet szerzi meg pártjának, vagy saját főpolgármester-jelöltet állít.

– A baloldali szavazók sem hiszik el már Karácsony Gergelynek, hogy az úgynevezett adománygyűjtő dobozokba több százezer eurót, illetve fontot dobtak be mikroadományként. A botrány biztosan csökkenti Karácsony újraválasztási esélyeit

 – mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozta: a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét segítő 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott. Az összeget ráadásul tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be, nagy részét nem is forintban, hanem valutában.

A politológus hangsúlyozta, hogy a 99 Mozgalomhoz eljuttatott félmilliárdos támogatásról érdekes módon elsőként Márki-Zay Péter beszélt már az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában. 

Szerinte ezért az a kérdés, hogy a botrány hol ér majd véget. A baloldali pártok ugyanis azt állítják, hogy nem volt tudomásuk sem a Karácsony, sem a Márki-Zay mozgalmának nyújtott támogatásokról, így nem is használták azokat. 

– Amíg a többi pártról nem derül ki, hogy tudtak ezekről a pénzekről, akkor a vizes lepedő, a magyarázkodási kényszer elsősorban Karácsonyon, illetve Márki-Zay Péteren marad. Ha a főpolgármester nem tud magyarázatot adni arra, hogy honnan származnak az adományok, azt elsősorban Gyurcsány Ferencék használhatják ki, akik eddig is lebegtették, hogy beállnak-e mögé – mondta Kiszelly Zoltán, aki szerint a helyzetet kihasználva Gyurcsányék azokat a baloldali pártokat is gyengíthetik, akik az előválasztáson Dobrev Klára helyett Karácsony, majd Márki-Zay mögé álltak be. 

– Gyurcsány Ferenc ugyanakkor mindenképpen a baloldal főnöke marad. Ha Karácsonynak sikerülne is kijönnie a botrányból, akkor a DK a fővárosi kerületek többségét akarja majd magának, mint 2019-ben. Ha pedig mégsem, akkor a DK megszabadul egy kirakatembertől, és jöhet a saját főpolgármester-jelöltje – összegzett Kiszelly Zoltán.

Mindeközben a többi baloldali párttal ellentétben a DK hosszan kommentálta a Szabad Európa portálnak a főpolgármester körül kialakult helyzetet. „Karácsony Gergely az elmúlt napokban tett nyilatkozataiban nem cáfolta, hogy valóban ötszázmillió forint felett kaptak támogatást az előválasztásra. Karácsony és a 99 Mozgalom az előválasztás során egyrészt ennél jóval kisebb összegről beszélt nyilvánosan, másrészt ígéretet tettek az adományozók személyének megnevezésére is. A támogatás összege most már elismerten a többszöröse a korábban bevallottnak, és az adományozók személye továbbra is ismeretlen” – írták Gyurcsány Ferencék, hangot adva azon kétségüknek, hogy „ez valóban magyarországi magányszemélyek tömegének mikroadománya volt-e”. Mivel a NIK szerint a források egy részét nemcsak Karácsony, hanem később Márki-Zay Péter kampányában is felhasználták, a DK szerint „az előválasztás mindkét fordulója kapcsán felmerül a kérdés, hogy az előválasztás valóban egyenlő esélyekkel zajlott-e, vagy egyes jelöltek ismeretlen forrásokból származó, nagy összegű adományokkal versenyelőnyre tettek szert”. 

– Karácsony Gergely úgy tudná megnyugtatóan lezárni ezt az ügyet, ha korábbi ígéretének megfelelően valóban megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket és az általuk nyújtott támogatás összegét – írta a Gyurcsány-párt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mbappé és a PSG padlóra került a dortmundi pokolban

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Nincs visszaút: megkezdődött az illegális migránsok őrizetbe vétele Nagy-Britanniában

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak